Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Připravíme si kvásek z kvasnic a lžičky cukru rozmíchané na kaši, přidáme trochu mouky a vlahého mléka a dáme kynout. V míse smícháme mouku s cukrem, solí a vanilkovým cukrem. V kastrolku rozpustíme máslo, přidáme mléko s esencí ve kterém jsme rozmíchali vejce a žloutky a vlijeme vše do mouky. Naposledy přidáme vykynutý kvásek. Vypracujeme měkké těsto a dáme přikryté vykynout (zdvojnásobí se). Vykynuté těsto vyválíme, nakrájíme čtverečky, plníme je povidlovou nádivkou (nebo makovou, tvarohovou atd.) vytvarujeme buchtičky a uzavřenou stranou dolů je složíme do vymazaného pekáče, přičemž je ještě po stranách pomažeme máslem a přikryté dáme znovu vykynouti. Pak je na povrchu potřeme máslem a v mírnější troubě je upečeme. Prochladlé vyjmeme a pocukrujeme vanilkovým cukrem smíchaným s pudrovým cukrem. Povidlová nádivka: Dobrá, hustá povidla zředíme trochou vlažné vody, přidáme cukr, rum, skořici, citronovou kůru a dobře umícháme. P.S.: Já těsto nevyvaluji, ale přímo z mísy vykrajuji kousky lžicí a na vále je prstama roztlačím v malou placku, naplním náplní, okraje zdvihnu a dobře stisknu dohromady. Dávám pozor, abych měla kousky stejné velikosti.
Recept je z kategorií: Buchty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
18.6.14 21:43
Udelal jsem buchty dle receptu a naplnil je makovou naplni a byli na
jednicku. Vyborny recept
9.5.13 20:47
Překvapilo mě, že i z hrubé mouky jsou buchty tak dobré… dodnes jsem
vždy pekla jen z hladké nebo polohrubé.
Buchty si s sebou povezem na závody, ale stejně nám to nedalo a jednu jsme
společně prostě ochutnat museli
29.7.12 15:10
Švestkový kynutý koláč s drobenkou
Ze zbytku těsta tato miminka
14.7.12 17:51
Dnešní koláče s tvarohem, těsto stále stejné, dle mého receptu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkům10.6.12 14:12
Dnes rohlíky s tvarohem a buchty se třešněmi, stejně jsou nejlepší kynuté .:-))
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům18.5.12 23:17
Buchty s tvarohem, těsto výborné i na koláčky:1kg hladké mouky, nebo půl na půl, 10 dkg droždí, 1 vejce, 2 žloutky, 6 lžíc cukr písek, 2 špetky soli, 3 dcl oleje, necelý 1/2 l vlažného mléka, 1-2 vanil.cukry.Zadělat hladké těsto a nechat kynout.Dva pekáče, já peču jen jeden, z pol.dávky mouky.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 9 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Buchty
@exczech, zdavim! Doufam, ze se dobre dari… Zajiste take pouzivam vesmes na vsechno all pourpose mouku a nejakou tu specielni jenom napriklad kvuli lepku, nebo zajimavych druhu zrni atd. Vam vsak nic noveho nereknu
JamieJami, mas nejaky problem
Uz pises svuj prvni recept abychom my ostatni
meli take co hodnotit 
Příspěvek upraven 02.10.14 v 01:00
@babi Ja vetsinou vsechno delam z All Purpose flour jenom na chleba pouzivam Bread flour kvuli vetsimu obsahu lepku na soudrznost. Ale ty buchty byli vyborne, diky za recept
8 příspěvků 10.8.14 22:19
Vsem, co vyzkouseli recept na buchty, dekuji moc
. Tesi me, ze po takove dlouhe dobe a opetovnem
zkouseni recept pracuje take z jine mouky a v jinych zemich, jako je Severni
Amerika, jak znam z vlastni zkusenosti a nyni diky odbornikovi exczech! Buchty
jsem v zivote plnila snad kazdym ovocem co existuje a prisla jsem na to, ze ty
nejobycenejsi, jako jsou s jabblky, jsou vyborne. Uspech zalezi na Teste!
Zdravim…
Buchty určitě vyzkoušej,

Já buchty z hrubé, ani jenom z polohrubé nedělám, (recept si případně upravím, ale NĚKDY dříve vyzkouším originál) dávám tak 2/3 hladké a 1/3 polohrubé, mám raději olej, než máslo, ( to jsou moje poznatky) s olejem jsou i druhý den vláčnější. Kamarádka, která si veškeré zvířectvo chová doma, tak ta si vyškvaří sádlo z králíků, z kuřat, z prasátka a to přidává do buchet, jó, to bývávaly buchty i od mé maminky, vynikající.
Příspěvek upraven 27.07.13 v 16:55
3 příspěvky 26.7.13 11:35
@Zuzka1973 no ja bezne pecu z kynuteho testa vanocky uz nekolik let
ale chtela jsem odzkouset buchty… mno byly
z toho naprosto luxusne vynikajici kolace a ten strudlik 
ted jsem tu mela hromadu boruvek tak
jsem klasicky delala boruvkove kynutaky..taky pokazde pouzivam jiny recept a
testuji.. ted jsem je mela z hrube a testo bylo fajn a knedle taky.. jen tim
zahadne vzdy nakrmim celou rodinu vcetne babci a mamky s pritelem 
@Ačraj diky za tip odzkousim Tve buchty
Zuzko, díky!
@Peta1982 Přesně, jak píše Ačraj… začít se nějak musí a jednou budeš na svoje první buchty vzpomínat s úsměvem


Já s kynutým těstem bojovala hodně dlouho a první buchty vypadaly každá jinak a půlka jich vytekla
Dnes už dělám kynuté těsto od oka a buchty už sem tam vypadají k světu
Ale na začátek bych doporučovala zkoušet z hladký mouky, líp se s ní pracuje…
@Ačraj Já je dělala ze zvědavosti (však mě znáš
) a docela mě překvapily… pekla jsem je
s sebou na závody, měly být na dva dny… hmmm… zmizely první den,
ještě že jsem pekla ještě bábovku 

Mimochodem - na závody jsem pekla dva bochníky tvého chleba bez hnětení a musím vyřídit plno děkovných pozdravů… bochníky zmizely bleskovou rychlostí a místo klasických závodnických rozhovorů jsem o přestávce diktovala recept na tvůj chleba
Z hrubé mouky jsem ještě buchty nikdy nepekla, mám osvědčený recept, tak jiné zkoušet nebudu, recept mám u mých buchet s tvarohem, je vynikající.

Já ve svých 20 letech jsem také začínala, zkoušela, ale vždy to k jídlu bylo také, no, každý začátek je těžký.
Příspěvek upraven 16.11.13 v 09:44
3 příspěvky 19.5.13 13:49
Těsto je chuťove užasný, jen mi nějako nešli udělat buchty…tak má koláče a jakoby štrůdl dle Terrinky. No byl to můj první pokus o buchty, tak snad příšte budu úspěšnější:)
137 příspěvků 10.11.08 03:43
dneska jsem si v nejakem zachvatu koupila v praze na nadrazi buchty. kazdy sveho stesti strujce. byla jsem tak rozzurena nad vlastni blbosti, ze jsem po osmihodinove jizde doma okamzite zadelala na tyhle buchty. moc jich nezbylo, jedli jsme to rovnou z pekace.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Už se nám po té starší klasice tak chuťově stýskalo, že jsem si vyhledala večer tyhle bezvadné buchty od babi a hned jsme ty chuťové buňky uspokojili. Nelenila jsem a ve 20 hod. zadělala přesně podle receptu.(moje maminka je také dělávala). Než těsto vykynulo atd. věděla jsem, že na to pochutnáníčko dojde až druhý den a tak jsem zvolila úplně jiný postup. Místo válení se z buchtami jsem na plechu s pečícím papírem vyválela obdélník na celý plech,dala jsem hodně tvarohové nádivky a obě dlouhé strany jsem přehla přes sebe. Krátké konce jsem smáčkla jako u štrůdlu a celý ho propíchala vidličkou, aby mohla unikat pára. Bylo to vážně skvělý, jedlo se to ještě teplé- nemohli jsme to vydržet, až si manžel musel 3× vzít Gastrogel jak ho pálila žáha, ale říkal, že mu ta dobrota za to stojí!
17 příspěvků 10.8.05 10:59
Tady ve Svycarsku pouzivam na peceni Knoepfimehl. Mam ji misto polohrube i hrube. Zatim byl vysledek vzdy perfektni. Ted jdu vyzkouset buchty.. nejsem moc odbornik na kynute testo, ale snad dopadnou dobre
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Tu mouku jsem koupil v normálním, trochu větším supermarktu. (Fa. HIT).
Ta mouka je označena také jako pro „Hefeteig“. Kdo bude chtít ať mi pošle svou E-mailovou Adresu ja já mu pošlu fotku toho balení
moje adresa je: wilhem@havlicek.de
433 příspěvků 4.4.05 14:18
Prosim te tu mouku na buchty koupim kdekoli a nebo jen v nejake specialce? Dik
41 příspěvků 25.1.09 03:43
ještě jsem zapomněl.. dělám ty buchty z hrubé mouky , tady v Německu se jmenuje: „doppelgriffiges Mehl“ n.př. od firmy Aurora.
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Ty buchty jsou opravdu výborné. Nejenom že Němci jsou z nich unešeni,(bydlím v Německu u Kolína), ale nejvíce mě potěšilo když můj syn jel s 30 buchtami do Polska krmil jimi nejen svou polskou přítelkyni která ve Wroclawi studuje ale i její české spolužáky kteří jednohlasně prohlásili že právě takové buchty pekly doma jejich maminky. Myslím že lepši pochvalu snad ani nelze vyslovit.
704 příspěvků 9.11.04 02:37
Pepicku, dekuji za radu. Ja mouku All Purpose pouzivam v hojnem mnozstvi take, ale musim se priznat na rohliky jsem jeste nedosla. Mam strach, ze by se nepovedly. Snad jednou…
Tak ja ty buchticky zkusim z te mouky take.
Mej se moc hezky a diky.
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
mouka je úplně ta nejobyčejnější All Purpose, já z ní dělám úplně všechno -rohlíky, knedlíky, … a jinak jsem ze západu, konkrétně ze San Franciska
704 příspěvků 8.11.04 20:34
Pepicku, dekuji Ti moc a vazim si toho velice, ze mi poradil clovek, ktery je vyzkousel a snad zije i ve statech. Pepicku, kouknu se do obchodu se zdravou vyzivou. Tento obchod mam sice trosku od ruky, jak se rika, ale kdyz budu miti cestu kolem urcite tam zaslidim. Kdyz jsme jeste bydleli v Californii, tak tam byly obchody se zdravou vyzivou o necem jinem, nez-li tady na Jihu, coz mne moc mrzi, protoze rada jsem je tam navstevovala a byl tam mnohem vetsi vyber a sortiment nez tady.
Pepicku, ale ja to zkusim z toho suseneho.
Pepicku a prosim jeste jeden dotaz. Kterou mouku jsi pouzil. Mne hruba a polohruba Zatkova mouka dosla, mohu pouzit Shake &Blend Flour (Pillsbury)? Prosim, nezlob se, ze Te tolik otravuji, ja vim, ze mas vice dulezitejsi prace, nez se zabyvat temito zalezitostmi a laickymi otazkami.
Pepicku, dekuji.
704 příspěvků 8.11.04 20:25
Esmeraldo, dekuji, to vis, ja tady, vlastne ani v Cechach buchty nepekla, takze mi drz palce. Jak uz jsem se zminovala, krome chleba z kynuteho testa nepecu nic. Ale tohle bych chtela moc vyzkouset. Esme, mej se moc hezky.
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
ty buchty jsou upečené z normálního suchého droždí Fleischman, které mají snad všude po Americe. Jedno psaníčko (tuším 7g) je akorát. Nic na tom není, hlavně je nedávat moc k sobě, protože při pečení hodně nabydou a pak jsou vyšší než šiřší
Pokud ovšem sháníš čerstvé droždí, tak se podívej po obchodech se zdravou výživou, obyčejně nevedou maso, ale na druhou stranu mají všechny ingredience vážené a mají i droždí, miso, balkáňák, nakládané okurky, nakládané zelí a spoustu jiných dobrot prodávaných na váhu. Někdy vezmu sebou foťák na nákup, protože to je opravdu neuvěřitelné co tam všechno mají.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Yvette, já dávám na půl kila mouky jeden pytlíček sušeného droždí. A u nás váží 7 nebo 8 gramů.
704 příspěvků 8.11.04 06:58
No tak krasne buchticky. Chtela bych je upect, ale kolik dat kvasnic susenych? Ja tady nesezenu cerstve kvasnice a s kynutym testem moc zkusenosti nemam. Pouze, co pecu chleba. A ty buchty jsou tak nadherne, ze budou i tak fantasticky vyborne. Kamaradka bude miti kulatiny a tak bych ceske komunite v Atlante chtela upect ceske buchty, ale prosim o radu, zda staci jeden sedmigramovy sacek s drozdim. Predem za jakoukoliv radu dekuji.
ty buchty se Ti vzorkove povedly;0))))) Dik za krasny obrazek!
Ahoj,
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
nemá chybu, lze je naplnit i libovolnou marmeládou nebo čerstvým ovocem … vyzkoušeno s třešněmi a je to bomba
obrázky jsou z mojí kuchyně