Recept Kefírová zdravá, ale moc dobrá bábovka
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Vejce s cukrem našleháme do pěny a za stálého šlehání přidáme olej. Potom střídavě přimícháme mouku s práškem do pečiva a s kefírem. Nakonec přidáme posekané hrozinky, ořechy a kandované ovoce. Těsto nalijeme do větší vymazané a hrubou moukou (nebo strouhankou, piškotovými drobečky atd.) vysypané bábovkové formy a pomalu pečeme v předem vyhřáté mírné troubě. Upečenou a vychladlou bábovku vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.
Recept je z kategorií: Bábovky
- 25.03.04 vloženo
- 82376x zobrazeno
Ingredience
- 2 vejce
- 0.2l moučkového cukru
- 0.2l oleje
- 0.5l kefíru, nebo kyšky
- 400g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- trocha hrozinek, ořechů a kandovaného ovoce
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku2.11.13 19:42
výborná, je ještě vlažná a už se jí cpu není tak sladká, vyklopit šla dobře, pekla
jsem na 160 st. kefír ji krásně zmokřil. mňam a kupodivu jsem čučkala,
že do ní přijde tak málo vajec. u bábovek velmi neobvykléé
20.10.13 18:45
Do cesta pridané mandle, hrozienka a kúsky čokolády.
Piekla som prvých 20 minút pri 160 stupňoch Celzia a potom 30 minút pri
180 stupňoch Celzia. Bábovku som vyklopila z formy až keď bola takmer
vychladnutá.
8.6.13 18:54
Moc nám chutnala. Dělala jsem na pekáč s polevou - paráda.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi20.4.13 07:43
Super, je vláčná a moc dobrá, použila jsem místo bílé mouky špaldovou a místo bílého cukru třtinový a je fakt skvělá! Doporučuji vyzkoušet.
Líbí se mi9.9.12 18:44
Děkuji mnohokrát za tento rcp. Vyzkoušela jsem 2× - jednou jako bábovku se sušenými brusinkami a podruhé jako dortový korpus a je to skvostné. Ostatně jako veškeré recepty „babi“. Potřebuji-li rcp z jakékoli cizí kuchyně, vím, že u „babi“ jsou odzkoušené, spolehlivé recepty, které nezklamou. Díky za vaše recepty, inspiraci i vtipné komentáře.
Líbí se mi9.9.12 15:40
Výborná bábovka!
Není „suchá“ a hlavně není zbytečně přeslazená, jako některé
jiné.
Pekla jsem při 160 stupních 45 minut. Bábovku jsem nechala dojít
vyklopenou, ale přiklopenou formou, ve které se pekla. V diskuzi padlo pár
nářků, že se jim bábovka nedopekla… no, chce to prošlehat, aby bylo
těsto provzdušněné, péct pozvolna v opravdu dobře předehřáté troubě
a pak to nechat vychladnout pod tou rozpálenou formou. Pak by nemělo dojít
k žádnému problému… Jen nevím, jak by fungovala na dojití forma
silikonová, já nedám dopustit na moje dvě letité: jednu kameninovou a jednu
hliníkovou Obě pečou skvěle a ještě nikdy se
nestalo, abych v nich bábovku neměla do 45 minut pečenou nebo aby se
nechtěla vyklopit!
Diskuse k receptu Kefírová zdravá, ale moc dobrá bábovka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Kefírová zdravá, ale moc dobrá bábovka
5068 příspěvků 2.12.16 16:54
Tato babovka je bezkonkurencna. Kludne jogurt ak nie je kefir. Davam 2PL cukru s vanilkou a nasekanu horku cokoladu
Opět se letos urodilo hodně červeného rybízu, ale usušit?
To by mně nenapadlo,
tak příště. 
17 příspěvků 30.10.13 14:43
Opět jsem upekla, opět se povedla, opět chutnala

@babi Ten rybíz zní moc dobře… Já osobně miluju i ty rozinky a oříšky. Jenže zbytek rodiny toleruje jen čokoládu, mandle a kandované ovoce


Jindy mívám po ruce proslazenou kůru, ale poslední várka zmizela jen tak, v jejich mlsných hubách, takže jediná na dosah byla ta čokoláda, a ta naštěstí chutná všem
Tuto bábovku určitě ještě využiji, opravdu má ideálně vyváženou chuť, přesně pro naše chuťové pohárky, ještě jednou děkuju za výborný recept.
Hodnotim Tvuj komentar a take postrehy, ktere pomohou ostatnim. Osobne casto pouzivam misto hrozinek suseny cerveny rybiz, protoze je pekne pikantni a nakysly. Zde vsak osobni chute vitezi a kazdy mame jene, za ano

Výborná

S čajem ze sušených květů černého bezu slazeného jen lžičkou medu byla dokonalá…
Rodinka moc nemusí v moučnících rozinky a ořechy, tak jsem dala rozdrcenou malou tabulku hořké čokolády - moc dobré
Diky vsem co vyzkouseli upect tuto babovku
glamo
, dobry postreh, ale ja to myslela
presne takto 
wydri
ja to opravdu myslela takto nejak 
Příspěvek upraven 26.09.11 v 20:58
glamo, babi to ma nahodou vychytane ten nazev, protoze znas to, co je zdrave, nebyva dobre a obracene !
Babi…navrhuji vyměnit v názvu „ale“ za „a“


To se přece nevylučuje, ne..?
117 příspěvků 21.9.11 18:20
super chutné využitie kefíru ;o)
Tak jsem si už odpověď našla sama. ;o)
Bábovku jsem taky zkusila a povedla se. Není přeslazená jako většina receptů na bábovky, pěkně vláčná a opravdu chutná. Jen nevíte někdo nějaký fígl na to, aby pečící se těsto na povrchu nepopraskalo? Děkuji předem za osvědčené tipy.
73 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, použila jsem čokoládovou polevu a celý povrch jsem posypala sekanými ořechy, podruhé když jsem dělala, tak jsem pekla také na pekáčku, povrch jsem potřela džemem z černého rybízu a na to citrónovou cukrovou polevu (led) a postrouhala jsem čokoládou, různé kefírové moučníky (lívance, buchty atd.) dělám často, protože si kefír dělám doma z mléka a kultury, tak ho nejen pijeme, ale i ho růzmě zpracovávám
Rosničko, děláš mi velkou radost, že někdy používáš tento recept na bábovku. Děkuji Ti, že ses s námi podělila o to Tvoje vylepšení, které musí moc pěkně vypadat, nemluvíc o tom, že také dobře chutnat ;o)
Moc pěkný den Ti přeje,
262 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Babi,
buchtu peču pravidelně, jen ji ještě teplou potřu rozehřátou marmeládou (z tmavého ovoce) a posypu kokosem popř. oříšky.
Moooc dobré:-)
AHA! Alice, taktéž sleduji Olympiádu kdy můžu ;o)
Měj se pěkně!
Vlastinko, moc Ti děkuji za vyzkoušení receptu. Jakou polevu jsi použila? Nejspíš může být jakákoliv že ano ;o)
Příjemnou neděli Ti přeje,
505 příspěvků 25.1.09 03:43
tohke napsala Vali před loňskými Velikonocemi, takže měla na mysli další „vejdumek“ (vyfouklou skořápku) na kraslici (už se těším na Velikonoce letošní, ale v TV přenosech z olympiády teď hltám padající sníh a zimu).
Hezký - skoro jarní - den ! AG
Vali, vidíš, jak Ti to sluší být příjemná! Děkuji Ti mnohokrát za vyzkoušení receptu a za Tvoje poznámky k němu (hlavně co se týče teplot a doby pečení). Jediné co jsem neporozuměla bylo to vejce navíc potřebné na ozdobu?
Pěknou neděli přeje,
73 příspěvků 25.1.09 03:43
Opravdu dobré, pekla jsem v pekáčku, pak jsem dala polevu, MŇAM
bábovku jsem upekla, je moc dobrá. Jenom jsem ji udělala trochu nezdravou, přidala jedno vajíčko (abych měla víc vyfouknutých na zdobení) a ubrala polovinu kefíru. Pekla jsem ji opravdu v mírné troubě na 160°C asi 20 minut a potom stejnou dobu na 190°C dovnitř dala pokrájené vlašské ořechy a nakrájené kousky sušené ostružinové placky - dík za recept. Zdraví Vali.
Kessi, Lucianko, kokosko a Petro T, jsem moc ráda, že se Vám bábovka vydařila a ten zlepšovák s máčením hrozinek si příště zapamatuji ;o) Pájinko a Rosničko, škoda že se Vám nedařilo, protože bábovka to je dobrá.
Všem Vám přeji krásný zbytek svátků!
4 příspěvky 25.1.09 03:43
ahoj,bábovka je výborná,ale těsto jsem dala na plech,hrozinky jsem také namočila do rumu,po upečení polila čokoládou.Fakt moc dobrý,dík za recept
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Rosničko, vyzkoušela jsem tuhle bábovku a byla moc dobrá. Pekla jsem opravdu pomalu v dobře vyhřáté troubě a žádný problém nebyl. Dokonce jsem to ještě trošku „vylepšila“ o to, že jsem hrozinky namočila do griotky (původně jsem chtěla do rumu, ale nebyl doma) a všem to moc chutnalo.
Díky za inspiraci ***
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Rosničko, měla jsem podobný problém, ta bábovka mě vůbec nevyběhla a uvnitř byla sražená a jakoby syrová, jako píšeš ty. Ještě vyzkouším recept podle Delisy.
262 příspěvků 25.1.09 03:43
ach jo, asi jsem ji pekla v moc mirne troube, proste se mi po vice jak hodine uz zdalo, kdyz spejle vysla ven cista, ze musi byt, no, nebyla. Uplne se zfoukla a vnitrek byl samozrejme nedodelany, ach jo, a uz jen to testo bylo tak dobre. Jak dlouho to pecete a na kolik stupnu?Diky
Mám recept trošku jiný: 2 vejce ušleháme s 350 g cukru krupice, přidáme 1 sklenici oleje,2 lžíce kakaa, po lžících 350 g polohrubé mouky smíchané se 2 lžičkami jedlé sody a nakonec 1/2 l kefíru. Do těsta můžeme přidat sekané ořechy.
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak nevím, co jsem udělala špatně, ale bábovka se mi nějak zdrcla. Byla i poměrně málo sladká, taková nevýrazná, ale to je asi na každého chuti. Poraďte mi, kde jsem mohla udělat chybu.
19 příspěvků 25.1.09 03:43
Dneska jsme ji pekly, daly jsme tam 0.5l kefírového mléka, což nevím, jestli je úplně to samé jako kefír. Těsto bylo docela řídké, takže se máma bála, aby se „nezgrclo“, ale dopadlo to krásně. Bábovka je měkoučká, jakoby vlhká, i dobře chutná. Díky!
97 příspěvků 25.1.09 03:43
Tahle bábovka je opravdu moc dobrá. Právě dneska jsem ji vyzkoušela. Není vysušená, je příjemně vláčná, no prostě výborná! Jen jsem do poloviny dala kakao, protože ho mám moc ráda. Díky za recept!