Recept Čepaugš, Chačapuri, Vareniky a Pirožky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Do mísy nasypeme mouku se sodou a solí, uprostřed utvoříme důlek a do něho postupně přiléváme kefír a zpracováváme, až vznikne vláčné, měkké těsto. Z těsta pak vytvoříme malé bochánky o velikosti menší pěsti. Do každého bochánku uděláme důlek, vložíme do něj trochu náplně a důlek uzavřeme tak, aby náplň byla obalena těstem. Takto necháme bochánky asi půl hodiny odpočívat. Poté bochánky rozválíme na tenké placky a přitom se snažíme, aby náplň zůstala mezi těstem a vytvořila prostřední vrstvu. Placky trochu obalíme v mouce a smažíme na prudkém ohni na pánvi bez tuku. V okamžiku, kdy placku vkládáme na pánev, uděláme doprostřed prstem jamku, aby se placka "nenafukovala". Když jsou všechny placky hotové, "vymácháme" je postupně v co nejvíce horké vodě, aby byly měkké, a každou silně potřeme máslem. Položíme je na sebe, až vznikne komínek, a ten rozřízneme odshora dolů dvakrát napůl, takže každá placka je rozdělena na čtyři kusy. Jíme horké; každý si může placku namazat zakysanou smetanou dle chuti. Chačapuri z Arménie – vzhledově i chuťově podobné čepaugši. Těsto: - dávka pro 4 až 6 osob 4 vejce 1/2 kg bílého jogurtu 1 lžička jedlé sody cca 1 kg mouky Náplň: 100 g másla 2 vejce 1/2 kg slaného tvrdého sýra (můžeme smíchat i více druhů) Z uvedených přísad vypracujeme vláčné těsto. Sýr najemno nastrouháme a smícháme s vejci a máslem. Stejně jako u čepaugše vytvoříme placky tak, aby náplň tvořila prostřední vrstvu. Smažíme opět na suché pánvi a pak už jen každou placku omastíme, poskládáme na sebe, rozřežeme a podáváme. V Gruzii znají chačapuri také. V každém případě je těžké dopátrat se toho, co je „typický národní“ recept a co tradiční rodinný recept. Vareniky z Ukrajiny Těsto: - dávka pro asi tak 4 osoby 1 kg mouky 1 vejce 1 hrnek teplého mléka sůl Náplň: 2 kg brambor 2 krabičky tvarohu sůl 3 cibule zakysaná smetana Do mísy nasypeme mouku s trochou soli, doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme jedno vejce. Pomalu přiléváme teplé mléko a mícháme, až vznikne měkké těsto. Brambory uvaříme, rozšťoucháme a smícháme je s tvarohem a trochou soli. Pak bereme kousky těsta, rozvalujeme je na co nejtenčí placky a skleničkou z nich vykrajujeme kolečka. Stále trochu posypáváme moukou, aby se těsto nelepilo. Na kolečka klademe vychladlou náplň (brambory nesmějí být ani teplé) a okraje slepujeme tak, že vznikají malé půlkruhy. Takto připravené vareniky postupně vaříme. Vkládáme je do osolené vroucí vody, pomalu mícháme, a když vyplavou, necháme ještě 2 minuty vařit. Uvařené je vkládáme do mísy. Na pánvi osmahneme cibulku a nalijeme ji na hotové vareniky. Při jídle ochucujeme zakysanou smetanou. Pirožky od Tamary a Jachy Těsto: - dávka pro asi tak 4 osoby asi tak 1 kg polohrubé mouky cca 1/2 litru teplejší vody nebo i trošku vlažného mléka 1 droždí sůl Náplň: 1 kg brambor cibule sůl + koření atd. podle chuti (černý pepř, majoránka, petrželka,…) olej Klasicky připravíme těsto a necháme asi hodinu vykynout. Mezitím si připravíme náplň, a to zhruba asi následovně. Na oleji osmahneme cibulku do zlatova, přidáme ji na již předtím uvařené a na kaši na sucho rozšťouchané osolené brambory a zároveň ještě přidáme koření podle chuti (černý pepř, majoránku, petrželku apod.) a důkladně promícháme. Vykynuté těsto potom rozporcujeme a připravíme na pirožky, přidáme náplň a jeto! Pak už to jenom buď smažíme na oleji a nebo to lze péct i na sucho.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 06.04.04 vloženo
  • 10261x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto: - dávka pro 4 až 7 osob
  • 1/2 - 1 l kefíru (lze nahradit podmáslím)
  • 1 rovná lžička jedlé sody
  • 1 kg hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • Náplň:
  • 3 tvarohy (lepší kostka nebo tvaroh na strouhání, ne měkký tvaroh ve vaničce)
  • 2 vejce
  • sůl
  • zelené koření dle chuti (cibulová nať, kopr,…)
  • máslo
  • zakysaná smetana

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Čepaugš, Chačapuri, Vareniky a Pirožky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 13.04.09 20:40
Re: Čepaugš, Chačapuri, Vareniky a Pirožky

U nas sa vravieva aj hruba loksa polnena..;) kedze chystam (chacapuri) tak pre ukazku aj link ..
 http://gotovim-doma.ru/view.php?…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Houbová smaženice Houbová smaženice
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz