Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Ruský boršč připravíme tak, že na másle zpěněné cibulce orestujeme spařenou, oloupanou červenou řepu, celer, mrkev, petržel, kysané zelí. Okořeníme bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a solí. Přidáme maso od kosti, které jsme nechali povařit. Směs zalijeme vývarem z kostí, masoxu nebo vodou, přidáme vařené brambory, protlak, smetanu a zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, části vývaru či smetany. Kdo má rád bylinky, může přisypat petrželku apod. Dochutíme octem a cukrem.
Někteří kuchaři nedávají do boršče maso, ale nahrazují ho další zeleninou, jako například rajčaty, tykví, spařeným hlávkovým zelím, česnekem. Místo masa lze též použít jinou uzeninu. Na Ukrajině v boršči najdeme ještě papriku, kedluben, tuřín nebo kopr a okyselují ho citrónovou šťávou.