Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
|
Více z Houby ».
Čirůvka známe také jako: májovka
Recepty s čirůvkou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Čirůvky patří mezi velmi chutné druhy hub přirozeně se vyskytujících na našem území. Mezi čirůvky patří mnoho druhů, nicméně pro pěstění a prodej je u nás povolenou pouze pět druhů - čirůvka májovka, fialová, dvojbarvá, havelka a zelánka.
U pěstitelských firem se cena za 1 kg čirůvek pohybuje v rozmezí od 300–1000 Kč. Pokud máte rádi procházky do lesa, zkuste najít stanoviště čirůvek. Pokud se vám to povede, můžete se s jistotou na stejné místo vracet i několik let po sobě. Rozhodně mějte při ruce atlas hub, abyste poznali jedlou čirůvku od nejedlých druhů.
Čirůvky jsou vhodné na nakládání do nejrůznějších nálevů, neboť neztrácejí na křupavosti. Také při tepelné úpravě nebudete zklamáni, vyzkoušejte je například ve smaženici.
Skladování čerstvých hub doporučují pěstitelské firmy zhruba při teplotě do 3°C se spotřebou do 3 dnů od zakoupení. Sušené houby skladujte uzavřené v sáčcích, případně skleničkách při teplotě do 20°C.
Brzy na jaře můžete v lesích nalézt čirůvku májovku. Od léta do podzimu s jistotou utrhněte čirůvku fialovou a dvojbarvou. Pozorní buďte pouze u čirůvky havelky a zelánky, které nezkušený houbař často zamění za slabě jedovaté zástupce čirůvek.