Recepty - čirůvka

Více z Houby ».

Čirůvka

Čirůvka známe také jako: májovka

Recepty s čirůvkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Čirůvky patří mezi velmi chutné druhy hub přirozeně se vyskytujících na našem území. Mezi čirůvky patří mnoho druhů, nicméně pro pěstění a prodej je u nás povolenou pouze pět druhů - čirůvka májovka, fialová, dvojbarvá, havelka a zelánka.

 Rady při nákupu

U pěstitelských firem se cena za 1 kg čirůvek pohybuje v rozmezí od 300–1000 Kč. Pokud máte rádi procházky do lesa, zkuste najít stanoviště čirůvek. Pokud se vám to povede, můžete se s jistotou na stejné místo vracet i několik let po sobě. Rozhodně mějte při ruce atlas hub, abyste poznali jedlou čirůvku od nejedlých druhů.

 Využití v kuchyni

Čirůvky jsou vhodné na nakládání do nejrůznějších nálevů, neboť neztrácejí na křupavosti. Také při tepelné úpravě nebudete zklamáni, vyzkoušejte je například ve smaženici.

 Skladování

Skladování čerstvých hub doporučují pěstitelské firmy zhruba při teplotě do 3°C se spotřebou do 3 dnů od zakoupení. Sušené houby skladujte uzavřené v sáčcích, případně skleničkách při teplotě do 20°C.

 Sezóna

Brzy na jaře můžete v lesích nalézt čirůvku májovku. Od léta do podzimu s jistotou utrhněte čirůvku fialovou a dvojbarvou. Pozorní buďte pouze u čirůvky havelky a zelánky, které nezkušený houbař často zamění za slabě jedovaté zástupce čirůvek.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz