Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ořechy a semínka ».
Arašídy známe také jako: burské oříšky, peanut
Původ arašídů: Spojené státy americkéRecepty s arašídy Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Arašídy a víno
Arašídy jsou oblíbeným občerstvením na oslavách. Tyto drobní oříšky světlé, žlutohnědé barvy se rozlamují na dvě poloviny. V čínské a asijské kuchyni se velmi často praží, čím se zvýrazní jejich chuť. Z těchto ořísků se vyrábí arašídový olej nebo arašídové máslo, oblíbené především v USA. Mezi lidmi se ale poměrně často vyskytuje alergie na arašídy, proto pozor na ně. Největším vývozcem arašídů je hlavně Čína.
Arašídy koupíte v běžných obchodech s potravinami. Nejzdravější jsou arašídy ještě v lusku nebo ve slupce, která je přírodním zdrojem cenných látek. Nejčastěji jsou k dostání v zatavených sáčcích, ale koupíte je i na váhu. Pokud je kupujete balené, tak si pečlivě přečtěte informace na obalu - prodávají se pražené, solené i jinak ochucené. Nejzdravější variantou jsou přírodní bez jakýkoliv úprav a dochucení.
Arašídy jsou určené ke přímé konzumaci. Dají se také nasypat do salátu nebo z nich připravit asijskou dobrotu. Vynikající je kokosová omáčka s arašídy nebo kuře s arašídy. Hodí se skvěle i do dezertů, například na arašídové koláčky. Pokud máte výkonný mixér, zvládnete si doma připravit vlastní arašídové máslo.
Arašídy skladujte v suchu a chladu, takto vydrží i několik měsíců.
Arašídy se velmi často podávají jako pochutina k bílému i červenému vínu.