Recept Krémy - máslová pěna (sladké krémy pro tartelety)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krémy - máslová pěna (sladké krémy pro tartelety)

Postup

Hrubě nasekané kandované třešně zakapeme pálenkou a ponecháme v šálku nasáknout. Máslo šleháme v objemné míse ručním šlehačem nebo v kuchyňském robotu při nejvyšším stupni nejméně 15 minut, dokud nezpění a nezbělá. přidáme žloutky a cukr. Šleháme ještě nejméně 5 minut. Nakonec přidáme máčené třešně a pěnu zamícháme gumovou stěrkou. *Obměny:* 1. Nugátová máslová pěna Podle základního předpisu ušleháme z másla bělavou pěnu. Místo třešní zatřeme *300 g nugátu* pečlivě rozpuštěného ve vodní lázni a opět vychladlého. Pilně šleháme, dokud se vše nespojí. 2. Čokoládová máslová pěna Podle základního předpisu ušleháme z másla bělavou pěnu. Místo třešní zatřeme *200 g čokolády na polevu*, rozpuštěné ve vodní lázni a mírně vychladlé. 3. Arašídová máslová pěna Podle základního předpisu ušleháme z másla bělavou pěnu. Místo třešní zatřeme *200 g mletých arašídových oříšků*, rozdrcených na prášek v mixéru a *150 g rozpuštěné a vychladlé čokolády* (arašídy i čokoládu můžeme rozdrtit v mixéru společně). Ještě jednodušší je koupit hotovou arašídovou pastu, smísit ji s rozpuštěnou čokoládou a zatřít do našlehaného másla. *Další obměny:* Do máslové pěny zašleháme kandovaný ananas, měkce utřený marcipán, nebo jemně umleté oříšky, mandle, pistácie nebo vlašské ořechy. *Rada:* Chceme-li máslo přichutit a aromatizovat tekutou přísadou (*alkohol, šťávy apod.*), přidáváme ji po kapkách, aby se napěněné máslo mohlo s tekutinou spojit. *Důležité:* Bezpodmínečně použijeme pouze zcela čerstvé máslo, nejlépe ze sladké smetany, které se tak snadno nesrazí a nezvločkovatí. Podle nařízení musí být na obalu každého másla vyznačeno, zda je vyrobeno ze sladké nebo kyselé smetany.

Recept je z kategorií: Krémy

Nahlásit recept

  • 06.04.04 vloženo
  • 11326x zobrazeno

Ingredience

  • *Pokud doma nemáme všechny přísady na časově náročný klasický máslový krém, je ideální vytvořit máslovou pěnu. Trochu vytrvalosti se přitom vyplatí. Čím déle a trpělivěji měkké máslo třeme nebo šleháme, tím lehčí a krémovější nakonec bude.*
  • Třešňová máslová pěna (základní předpis)
  • 100 g kandovaných třešní nebo višní
  • 4 PL třešňové nebo višňové pálenky
  • 250 g změklého másla
  • 4 žloutky
  • 150 g moučkového cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krémy - máslová pěna (sladké krémy pro tartelety)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krémy - máslová pěna (sladké krémy pro tartelety)

Mlékárna Čejetičky Mladá Boleslav vyrábí máslo výhradně jen ze sladké smetany ;-)

Labužník Andry02
121 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krémy - máslová pěna (sladké krémy pro tartelety)

Vyborna alternativa je taky Bio maslo farmy Filoun - zcela uzasna chut a tusim-li dobre, melo by to byt 100% maslo bez primesi rostlinnych tuku - mrknu az ho zas budu kupovat a dam vedet!

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krémy - máslová pěna (sladké krémy pro tartelety)

včera jsem rozeslala cca 6 mailů do mlékáren, z toho Jaroměřická mlékárna již odpověděla, jejich máslo je vyráběno ze sladké smetany…;-)

Florentyna
439 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krémy - máslová pěna (sladké krémy pro tartelety)

Zrovna minulý pátek jsem v obchodě studovala složení asi šesti druhů másel. Ta, která mají 81-82 % tuku, jsou vyrobena ze smetany, například Jihočeské nebo Meggle. U některých byl ovšem seznam pří:,–( delší, občas se tam vyskytlo cosi jako smetanový zákys, jak píše irena, nebo něco na ten způsob (ta hlava děravá…), a taky obsah tuku byl nižší - tak ty bych pro máslový krém nekupovala.

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krémy - máslová pěna (sladké krémy pro tartelety)

já bych ten problém s máslem řešila tak, že bych koupila nějaké jihočeské a dražší, možná by to bylo to správné.

Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krémy - máslová pěna (sladké krémy pro tartelety)

Tak z toho teď mám trochu máslo na hlavě. Ale já se vzdávám nerada (holt štír každým coulem), tak se vydám svojí osvědčenou cestou -pokus-omyl-znova-pokus-omyl-znova- o kynuté těsto jsem tak přestala snažit až po pěti letech, když mi konečně došlo, že musím vyzařovat nějakou energii, která dokonale znemožní jakémukoli těstu vykynout. A to mě dokonce pozvali mí sousedi zemědělci, abych okoukla, jak se kynuté těsto vyrábí. Jaká to potupa..... :-)))

1irena
594 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krémy - máslová pěna (sladké krémy pro tartelety)

Myslím, že Olma dělá máslo se smetanovým zákysem a je to na něm i napsané. Jinak- ze zakysané smetany se dělají pomazánková másla a to je už o něčem jiném…

Eja
3854 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krémy - máslová pěna (sladké krémy pro tartelety)

V Apetitu asi tři čísla dozadu byl přehled „másel“ prodávaných na českém trhu včetně složení a hodnocení, kuknu na to a dám vědět. Mám v lednici vždycky osminku másla, myslím tím másla bez příměsi jiných tuků a používám tam, kde by podle mne mělo být opravdu máslo a ne nějaká divná směska ( třeba pod míchaná vajíčka, na jíšku…).

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krémy - máslová pěna (sladké krémy pro tartelety)

Penda „vodpoví“ prdlajs, penda to neví..hihi…penda by to asi řešila tak, že by se mrkla na netové stránky výrobce a buď se to tam snažila někde vyčíst anebo napsala výrobci mail s dotazem…ono je klidně možné, že u nás to pravidlo o udání druhu smetany na obalu neplatí, je to čerpáno z německé kuchařky, sice už nějaký pátek staré, ale třeba to pravidlo teprve čeká na schválení…to by musel odpovědět nějaký znalec tímto se zabývající.......penda se stydí, penda nepomůže :-(

Eja
3854 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krémy - máslová pěna (sladké krémy pro tartelety)

Jsem docela zvědavá, co Ti odpoví Penda, ale já si myslím, že by to mělo být MÁSLO, čili bez příměsi rostlinného tuku.

Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Krémy - máslová pěna (sladké krémy pro tartelety)

Teď jsem trochu zmatená. Prozkoumala jsem máslo, které mám právě v lednici - AB máslo a našla tam toto: smetana, rostlinný tuk, mlékařské kultury. Jak z toho poznám, jestli to je ze sladké nebo kyselé smetany?
Díky Lass

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz