Recept Krémy klasika (sladké krémy pro tartelety)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Pařížská šlehačka V hrnci nahříváme smetanu ke šlehání. Než přijde k varu, přidáme čokoládu. Hrnec sejmeme z ohně a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Na zhruba dvě hodiny odstavíme do chladu. Vychladlou hmotu šleháme ručním šlehačem 10-15 minut, až je krém hustý a napěněný. *Jemný rozplývavý krém ze šlehačky a čokolády, který se vždy zaručeně povede. Musíme ovšem použít *čerstvou smetanu ke šlehání, *nikoli trvanlivou, protože ta se při šlehání sráží, zvločkovatí.* *Použití:* plnění dortů, větrníků (*profiterolů*); do bezé, tartelet jako podklad pro ovoce nebo prostě jen tak jako rychlý dezert. 2. Citrónový krém Citrónovou šťávu, vodu a cukr svaříme. Žloutky se škrobovou moučkou a 2 polévkovými lžícemi utřeme dohladka a zamícháme do vařící se citronové vody. Za stálého šlehání metlou necháme jednou vzkypět. Sejmeme z ohně a procedíme sítem. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce vmícháme do dosud horké hmoty. Citronový krém použijeme vychladlý. *Jde o krém docela jiného typu než je předešlý. Troška škrobové moučky a žloutky mu dodají potřebnou hustotu a objem získá pevným bílkovým sněhem, který nakonec vmícháme do horkého krému.* *Použití:* podklad pro ovoce na ovocných koláčích; jako náplň musíme krém ztužit *3 namočenými plátky želatiny*, které zatřeme do ještě horkého krému, aby se v něm rozpustily. 3. Vanilkový krém Připravíme si odvážené přísady. Mléko svaříme v hrnci s vanilkovým luskem. Potom vybereme vanilkovou dřeň a zamícháme ji do mléka. Ze řloutků s cukrem ušleháme v míse krém a přitom přidáváme mouku. Do žloutkového krému zamícháme vroucí mléko. Vše nalijeme zpět do hrnce. Za stálého míchání na mírném ohni přivedeme jednou k varu. Vanilkový krém procedíme sítem a necháme vychladnout. Povrch přitom slabě posypeme cukrem, aby se nevytvořil škraloup. *Vanilkový krém, zvaný též cukrářský krém, byl předlohou, podle níž byl před 100 lety vynalezen dodnes oblíbený pudinkový prášek. Vanilkový krém není tak jednoduché připravit a přísady nejsou právě levné.* *Použití:* plní se do větrníků (*profiterolů*), bezé, krémových řezů; slouží jako podklad pro ovoce na křehkém těstu anebo jako základ pro německý máslový krém. Můžeme jej také různě obměňovat podobně jako máslový krém.

Recept je z kategorií: Krémy

Nahlásit recept

  • 06.04.04 vloženo
  • 12429x zobrazeno

Ingredience

  • *Všechny krémy mají jedno společné. Musejí se zahřát, aby se svázaly a byly husté. Vařené krémy můžeme podávat jako zákusek samostatně nebo s čerstvým nebo s kompotovaným ovocem jako dezert. krémy slouží jako východisko pro další, složitější úpravy anebo jako náplň do moučníků a dortů.*
  • 1. Pařížská šlehačka
  • 1/2 l smetany ke šlehání
  • 400 g nasekané jemné hořké čokolády
  • 2. Citrónový krém
  • šťáva ze 3 citronů
  • 1/4 l vody
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 2 PL škrobové moučky
  • 2 bílky
  • 3. Vanilkový krém
  • 1/2 l mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 žloutků
  • 100 g cukru
  • 30 g polohrubé mouky
  • špetka soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krémy klasika (sladké krémy pro tartelety)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Květáková polévka Květáková polévka
Chilli con carne Chilli con carne
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz