Recept Krémy klasika (sladké krémy pro tartelety)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Pařížská šlehačka
V hrnci nahříváme smetanu ke šlehání. Než přijde k varu, přidáme čokoládu.
Hrnec sejmeme z ohně a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
Na zhruba dvě hodiny odstavíme do chladu.
Vychladlou hmotu šleháme ručním šlehačem 10-15 minut, až je krém hustý a napěněný.

Jemný rozplývavý krém ze šlehačky a čokolády, který se vždy zaručeně povede. Musíme ovšem použít *čerstvou smetanu ke šlehání, *nikoli trvanlivou, protože ta se při šlehání sráží, zvločkovatí.

Použití:
plnění dortů, větrníků (profiterolů); do bezé, tartelet jako podklad pro ovoce nebo prostě jen tak jako rychlý dezert.

2. Citrónový krém
Citrónovou šťávu, vodu a cukr svaříme. Žloutky se škrobovou moučkou a 2 polévkovými lžícemi utřeme dohladka a zamícháme do vařící se citronové vody. Za stálého šlehání metlou necháme jednou vzkypět. Sejmeme z ohně a procedíme sítem. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce vmícháme do dosud horké hmoty. Citronový krém použijeme vychladlý.

Jde o krém docela jiného typu než je předešlý. Troška škrobové moučky a žloutky mu dodají potřebnou hustotu a objem získá pevným bílkovým sněhem, který nakonec vmícháme do horkého krému.

Použití:
podklad pro ovoce na ovocných koláčích; jako náplň musíme krém ztužit 3 namočenými plátky želatiny, které zatřeme do ještě horkého krému, aby se v něm rozpustily.

3. Vanilkový krém
Připravíme si odvážené přísady. Mléko svaříme v hrnci s vanilkovým luskem. Potom vybereme vanilkovou dřeň a zamícháme ji do mléka. Ze řloutků s cukrem ušleháme v míse krém a přitom přidáváme mouku. Do žloutkového krému zamícháme vroucí mléko. Vše nalijeme zpět do hrnce. Za stálého míchání na mírném ohni přivedeme jednou k varu. Vanilkový krém procedíme sítem a necháme vychladnout. Povrch přitom slabě posypeme cukrem, aby se nevytvořil škraloup.

Vanilkový krém, zvaný též cukrářský krém, byl předlohou, podle níž byl před 100 lety vynalezen dodnes oblíbený pudinkový prášek. Vanilkový krém není tak jednoduché připravit a přísady nejsou právě levné.

Použití:
plní se do větrníků (profiterolů), bezé, krémových řezů; slouží jako podklad pro ovoce na křehkém těstu anebo jako základ pro německý máslový krém. Můžeme jej také různě obměňovat podobně jako máslový krém.

Recept je z kategorií: Krémy

Nahlásit recept

  • 06.04.04 vloženo
  • 12214x zobrazeno

Ingredience

  • *Všechny krémy mají jedno společné. Musejí se zahřát, aby se svázaly a byly husté. Vařené krémy můžeme podávat jako zákusek samostatně nebo s čerstvým nebo s kompotovaným ovocem jako dezert. krémy slouží jako východisko pro další, složitější úpravy anebo jako náplň do moučníků a dortů.*
  • 1. Pařížská šlehačka
  • 1/2 l smetany ke šlehání
  • 400 g nasekané jemné hořké čokolády
  • 2. Citrónový krém
  • šťáva ze 3 citronů
  • 1/4 l vody
  • 80 g cukru
  • 2 žloutky
  • 2 PL škrobové moučky
  • 2 bílky
  • 3. Vanilkový krém
  • 1/2 l mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 žloutků
  • 100 g cukru
  • 30 g polohrubé mouky
  • špetka soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krémy klasika (sladké krémy pro tartelety)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Mrkvový salát Mrkvový salát
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz