Recept Krémy - šlehačka (sladké krémy pro tartelety)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krémy - šlehačka (sladké krémy pro tartelety)

Postup

Želatinu namočíme a dobře okapanou rozpustíme ve vodní lázni. Horkou rozpuštěnou želatinu zamícháme do tekuté smetany ke šlehání a dáme chladit.
Opereme a očistíme jahody. Prolisujeme je sítem nebo rozšleháme v mixéru. Osladíme podle chuti.
Jakmile smetana začne želírovat, ušleháme ji ručním šlehačem dotuha.
Jahodový protlak do ní lehce vmícháme.

Obměny:
Týmž způsobem můžeme šlehačkový krém ochutit i jiným ovocem nebo přísadou:

1. Citrónová šlehačka
Do smetany ke šlehání s rozpuštěnou želatinou zamícháme šťávu z 1 citronu a běžným způsobem dohusta ušleháme.

2. Ostružinová šlehačka
Jako v základním předpisu. Místo jahod použijeme ostružiny.

3. Rybízová šlehačka Červený nebo černý rybíz rozmělníme a prolisujeme sítem. Dále zpracujeme podle základního předpisu.

4. Tvarohová šlehačka
250 g dobře vymačkaného měkkého tvarohu podle chuti osladíme a prolisujeme sítem. Lehce vmícháme do šlehačky.

5. Kávová šlehačka
Do ztužené smetany ke šlehání zamícháme 5 polévkových lžic silné kávy. Dobře vychlazenou smetanu ušleháme běžným způsobem.

Rady kolem šlehačky:
Smetanu šleháme dotuha vždy dobře vychlazenou, nejlépe ve vychlazené kovové nádobě, která chlad udrží.
Cukr přidáme až ke konci, jinak by tuhnutí šlehačky zpomalil. Raději použijeme moučkový cukr, protože se nejrychleji rozpouští.
Ušlehanou šlehačku ihned použijeme, jinak se opět rozteče.

Vodní lázeň na želatinu:
Namočené a dobře vyždímané plátky želatiny dáme do velké naběračky a ponoříme ji do nádoby s mírně vroucí vodou. Kovová naběračka dobře vodí teplo, a tak se želatina snadno rozpustí. Dáváme pozor, aby do naběračky nešplíchla voda.

Recept je z kategorií: Krémy

Nahlásit recept

  • 06.04.04 vloženo
  • 18441x zobrazeno

Ingredience

  • *Neradostnou vlastností šlehačky je to, že se za poměrně krátkou dobu opět rozteče, byť byla sebelépe ušlehaná. Zde je několik způsobů, jak ji nejen chuťově obohatit, ale jak jí prodloužit život, aby přečkala i sebedelší šlehačkovou válku.. :-))*
  • Jahodová šlehačka (základní předpis)
  • 4 plátky želatiny
  • 3/4 l smetany ke šlehání
  • 500 g jahod
  • 4-5 PL cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krémy - šlehačka (sladké krémy pro tartelety)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Mrkvový salát Mrkvový salát
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz