Recept Krémy máslové (sladké náplně pro tartelety)

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krémy máslové (sladké náplně pro tartelety)

Postup

1. Anglický máslový krém Připravíme si odvážené přísady. Smetanu zvolna svaříme na středním ohni. Přidáme podélně rozpůlený vanilkový lusk. Oddělíme bílky . Žloutky dáme do kovové mísy. K žloutkům přidáme cukr a rozšleháme je metlou. Za neustálého silného šlehání přiléváme horkou smetanu. Vaječnou smetanu přelijeme zpět do hrnce a postavíme na mírný oheň. Krém zvolna zahříváme za stálého míchání gumovou stěrkou. Zhoustlý krém přecedíme přes síto. Prolisujeme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo pokojové teploty dáme do třecí mísy. Nejvyšší rychlostí šleháme 15 minut, až je máslo hustě napěněné. Máslo musí být bílé a husté jako šlehačka. Za stálého míchání postupně přidáváme vanilkový krém. Krém přendáme do jiné nádoby a brzy použijeme. 2. Francouzský máslový krém Připravíme si odvážené přísady. Celá vejce vyklepneme do dostatečně velké mísy. Ručním šlehačem šleháme zhruba dvě minuty. Za stálého šlehání postupně přidáváme cukr. Hmotu vložíme do horké, nikoli však vroucí vodní lázně. Šleháme další 4-5 minut, až se z hmoty vytvoří krém. Vyjmeme z vodní lázně a šleháme až do vychladnutí. Máslo pokojové teploty dáme do druhé mísy. Šleháme tak dlouho, až zbělá a má hustotu šlehačky. To trvá nejméně 15 minut - v žádném případě ne méně! Vanilkový lusk podélně rozpůlíme. Použijeme měkkou černou dřeň. Dřeň setřeme z nože o metlu a zatřeme do másla. Vaječný krém pokojové teploty zatřeme též do másla. Francouzský máslový krém pokud možno ihned upotřebíme. 3. Německý máslový krém Připravíme si odvážené přísady. Mléko svaříme v hrnci s vanilkovým luskem. Potom vybereme vanilkovou dřeň a zamícháme ji do mléka. Ze řloutků s cukrem ušleháme v míse krém a přitom přidáváme mouku. Do žloutkového krému zamícháme vroucí mléko. Vše nalijeme zpět do hrnce. Za stálého míchání na mírném ohni přivedeme jednou k varu. Vanilkový krém procedíme sítem a necháme vychladnout. Povrch přitom slabě posypeme cukrem, aby se nevytvořil škraloup. Máslo pokojové teploty dáme do třecí mísy. Nejvyšší rychlostí šleháme 15 minut, až je máslo hustě napěněné. Máslo musí být bílé a husté jako šlehačka. Za stálého míchání postupně přidáváme vanilkový krém. Krém brzy použijeme. 4. Italský máslový krém Přichystáme si odměřené přísady. ve velké míse zvolna šleháme bílky se solí a když zhoustnou, postupně přisypáváme cukr a vanilkový cukr. Máslo pokojové teploty dáme do druhé mísy. Šleháme tak dlouho, až zbělá a má hustotu šlehačky. To trvá nejméně 15 minut - v žádném případě ne méně! Za stálého míchání postupně přidáváme sněhovou hmotu. Krém okamžitě použijeme. *Máslový krém s příchutěmi:* Nugátový máslový krém *200 g nugátu* za stálého míchání zvolna rozpustíme ve vodní lázni. vychladlý na pokojovou teplotu jej opatrně zatřeme do hotového máslového krému. Čokoládový máslový krém *100 g jemné hořké nebo čisté hořké čokolády* rozpustíme ve vodní lázni. Vychladlou na pokojovou teplotu ji zatřeme do máslového krému. Máslový krém Moka *3 polévkové lžíce instantní kávy* rozpustíme ve *2 polévkových lžících rumu* a zatřeme do hotového máslového krému. Máslový krém s griliáží *150 g griliáže* (páleného cukru s rozsekanými mandlemi, oříšky nebo jinými jádry) roztlučeme v hmoždíři nebo rozdrtíme v mixéru a zatřeme do máslového krému. Nakonec po kapkách zatřeme *3 polévkové lžíce rumu*. Malinový krém máslový *100 g čerstvých malin* prolisujeme hustým sítem. Ochutíme *3 polévkovými lžícemi malinové pálenky*. Přidáváme ji do krému po kapkách za stálého opatrného míchání metlou. Máslový krém s pistáciemi Umeleme nebo v mixéru na prášek rozdrtíme *150 g loupaných pistácií*. Zatřeme je do máslového krému. Nakonec po kapkách zašleháme *3 polévkové lžíce třešňové nebo višňové pálenky.* *Rady kolem másla:* Kvalitní máslo je podmínkou, bez níž se nelze obejít. Máslo musí být čerstvé a prvotřídní jakosti. Ideální je máslo ze sladké smetany. Máslo z kyselé smetany může při šlehání z vločkovatět. Máslo musí mít pokojovou teplotu, ale nesmí být zase příliš měkké, protože by se rozteklo. Při šlehání musíme mít trpělivost. Našlehané máslo musí vypadat jako hustá, krémová šlehačka - teprve pak je správně použitelné. Dokonalý máslový krém je jemný, rozplývavý a lehký, a to je možné jedině tehdy, když máslo bylo našlehané skutečně do pěny. *Rady kolem základního krému:* Velmi důležité je, aby krém a máslo měly naprosto shodnou pokojovou teplotu. Pokud by krém byl příliš teplý, máslo by se rozpustilo a krém by nespojilo. Pokud je krém příliš studený, máslo se srazí, zvločkovatí a s krémem se rovněž už nespojí. Nikdy nemícháme vše naráz. Krém přidáváme postupně a zapracováváme ho do másla. Metlou šleháme opatrně, abychom při tření nevyhnali z krému vzduch. Pokud přese všecko hrozí, že se máslo srazí, rychle do hmoty zatřeme žloutek. Přitom mícháme nejprve rychle v malých a potom zvolna ve velkých kruzích. Dobře uzavřený máslový krém můžeme uchovat v chladničce i po několik dnů. Před použitím dáme na 2-4 hodiny ovlažit při pokojové teplotě. Každý ze čtyř druhů máslových krémů lze přichutit a přibarvit. Všechny chuťové přísady, které jsme museli nejprve nahřát (*rozehřátá čokoláda, nugát*) necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Teprve pak je smícháme s krémem. veškeré tekuté přísady (*alkohol na aromatizaci*) přidáváme po kapkách za stálého míchání metlou. Čerpáno z knihy Pečeme od Arnolda Zaberta (1993).

Recept je z kategorií: Krémy

Nahlásit recept

  • 06.04.04 vloženo
  • 72391x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Ingredience

  • *Krém je korunou všeho. Máslový krém váže tři složky, které se jinak přímo nesnášejí: vodu, tuk a vzduch. Proto je příprava krému tím nejobtížnějším z celého cukrářského umění. Existují 4 různé druhy máslových krémů:*
  • 1. Anglický máslový krém (základní předpis)
  • *je ze všech čtyř druhů nejlahodnější, protože poměr mezi žloutky a máslem je velmi vyvážený. Připravuje se z tzv. anglického krému. S tímto základem jsou ovšem svízele: musí se tak dlouho zahorka třít, až dostatečně zhoustne, ale v žádném případě se přitom nesmí vařit, protože by se srazily žloutky.*
  • *Nářadí:*
  • mísa na tření
  • hrnec na vodní lázeń
  • kovová miska
  • měrka
  • nůž
  • metla na šlehání
  • gumová stěrka
  • sítko
  • kuchyňský robot (*nouzově ruční šlehač*)
  • lžíce
  • *Přísady:*
  • 1/4 l smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 žloutky
  • 100 g cukru
  • 250 g másla
  • 2. Francouzský máslový krém (základní předpis)
  • *je ze všech čtyř druhů nejbohatší krém, ale i časově nejnáročnější. ve vodní lázni se šlehají celá vejce s cukrem a solí, až vznikne stejnorodý krém. K tomu je třeba trpělivost anebo kuchyňský robot. Navíc se musí krém třít i po vyjmutí z vodní lázně, až do vychladnutí.*
  • *Nářadí:*
  • mísy na tření
  • ruční šlehač nebo kuchyňský robot
  • hrnec
  • měrka
  • malý nůž
  • metla na šlehání
  • *Přísady:*
  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • špetka soli
  • 500 g másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 3. Německý máslový krém (základní předpis)
  • *je docela podobný anglickému máslovému krému s tím rozdílem, že do našlehaného másla se zatře vanilkový krém zahuštěný moukou. Potíž je v tom, že vanilkový krém i máslo musejí mít tutéž pokojovou teplotu. Proto je lepší si vanilkový krém připravit den napřed - krém je potom jednolitější.*
  • *Nářadí:*
  • mísy na tření
  • ruční šlehač nebo kuchyňský robot
  • hrnec
  • měrka
  • malý nůž
  • metla na šlehání
  • síto
  • *Přísady:*
  • 1/2 l mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 žloutků
  • 100 g cukru
  • 30 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 500 g másla
  • 4. Italský máslový krém (základní předpis)
  • *má jednoduchou přípravu. Krém je zvlášť lehký a připravujeme ho se sněhovou pěnovou hmotou, která se prostě smísí s našlehaným máslem. Háček je v tom, že bílkový sníh musí být dostatečně pevný, aby se mohl spojit s máslem. Proto se musíme přesně držet základního předpisu na sněhovou hmotu.*
  • *Nářadí:*
  • mísy na tření
  • ruční šlehač nebo kuchyňský robot
  • měrka
  • malý nůž
  • metla na šlehání
  • *Přísady:*
  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 200 g jemného cukru
  • 1 PL vanilkového cukru
  • 500 g másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Mizuki 20.4.13 12:06

Už delší dobu dělám Anglický a Italský krém dle Vašeho receptu a můžu jen doporučit. Ani jednou se mi nestalo, že by se něco pokazilo. Já osobně preferuji vanilkový nebo ovocný.

Diskuse k receptu Krémy máslové (sladké náplně pro tartelety)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Krémy máslové (sladké náplně pro tartelety)

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krémy máslové - přidány obrázky

díky Pendo :)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krémy máslové (sladké náplně pro tartelety)

nejen ty…Barbaanko…sis rozšířila obzory…i já při zpracování receptu jsem našla spoustu mezer, které jsem měla tak šanci vypnit… :-))

barbaanek
99 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krémy máslové (sladké náplně pro tartelety)

Ahoj Pendo, dekuji za recepty na tradicni kremy, i kdyz se obavam, ze se nikdy neodvazim je zrealizovat (jsem fanda jednoduchych zarucenych receptu na kterych nehrozi ze by se skazily). Nicmene…mozna pri nejake prilezitosti prijdou vhod a rozhodne jsem si rozsirila obzory :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Chléb s celerem Chléb s celerem
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz