Pomoc! Normální řízek - přírodní i v trojobalu - jak na něj?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
lesni_bytost
119 příspěvků 29.05.07 12:26
Pomoc! Normální řízek - přírodní i v trojobalu - jak na něj?

Možná se to bude zdát hloupé, na řízkách není nic složitého, vím.. ale když je člověk vege a řízky dělal s mámou naposled před deseti lety… pak je to trochu problém.
Měla bych asi dvě největší potíže:

  1. jaké maso? rozdíl mezi vepřovým a kuřecím si pamatuju, ale nevím, jaké konkrétní maso se hodí právě na řízky - kuřecí prsa? ta jsou ale suchá, ne? a co z toho prasátka?
  2. co když nemám paličku? nahradím ji nějak? nebo je beznadějné chtít udělat řízek bez paličky na maso?
    Prosím poraďte zoufalce…
Reakce:
Bali
1254 příspěvků 29.05.07 12:44
...
  1. delam rizek jednou do roka

2)nejradsi mam z krkovice 3)palicku mi pujcuje sousedka

Jarka7
208 příspěvků 29.05.07 12:58
Problém řízek

Poněvadž nejsem odborník, ale normální ženská, která radila dceři takto:
Vepřové je nejlepší z krkovičky.pokud si nebudeš vědět rady, řekni v masně, co chceš vařit.
Já např. vůbec za 35 let manželství nikdy maso neklepu. Nakrájím a posolím, příp. potřu protlačeným česnekem. Nemusí být.
Dá senaklepat i lahví-dnem. I válečkem to půjde, ale není to nutné. Pokud si koupíš řízky v masně, klidně řekni, že to nebudeš naklepávat. Oni si poradí. Nestyď se.
Kuřecí mohou být prsa, ale také ze stehen-po vyjmutí kosti-jsou super řízky.
Myslím, že to dopadne dobře.Držím palce a přeji Dobrou chuť.

Jenofefa
1315 příspěvků 29.05.07 13:02
Naklepávání řízků...

Křehké maso naklepávat nemusíš, když tak stačí hranou ruky nebo hranou nože. Kuřecí řízky naklepávám přes mikrotenovou folii třeba válečkem na těsto - prsíčka vsunu do mikrotenového sáčku a párkrát na něj klepnu dřevěným válečkem, až se maso „ztenčí a roztáhne“. Když tak zkus Glaminy "Nejůžasnější jogurtové kuřecí řízky
":http://www.labuznik.com/recipe.php?… - ty se opravdu všem osvědčily, jsou křehké a šťavnaté. Pokud se týká masa, můžeš zkusit kuřecí prsa nebo kuřecí stehenní řízky, z vepřového kýtu (ta je sušší) nebo libovou krkovici.

lesni_bytost
119 příspěvků 29.05.07 21:50
Díky za rady,

snad to tedy půjde bez naklepávání nebo rukou, případně válečkem. Asi zkusím najít nějaké to řeznictví, kde by mi případně i poradili - to víte, nemám důvod tam chodit, tak žádné neznám

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.05.07 22:09
Bali...

…nemá paličku a já tuhle něco chtěla zahustit strouhankou a když jsem si ji kvůli tomu šla koupit, zjistila jsem v obchodě, že ani nevím, kde ji mám hledat…

Z krkovice prý jsou opravdu nej…
P.

Labužník handula02
634 příspěvků 30.05.07 11:07
Řízky

Když je nouze nejvyšší a není palička, dá se naklepat zavařovací sklenicí, tou stranou na které se dává víčko. Ale opatrně, aby jsi maso " nerozbila ". A nejlepší řízky jsou opravdu z krkovičky, je to tím, že je trochu prorostlá, tudíž maso není suché.

DanaJ
1136 příspěvků 30.05.07 15:15
A zapomněli jste na přírodní řízky:

Přírodní řízek nebo steak..je to jedno, je to pořád to samé. Vezmeš plátek masa (z prsa kuřecího nebo krůtího, z bůčku, plece, krkovice, kýty, panenky, ze svíčkové, roštěné atd.) a naložíš ho do oleje zamíchaného s něčím kyselím (citronová šťáva, ocet - balsamico, vinný, jablečný, obyč ..) nebo alkoholického (víno, pivo, slivovice, koňak..) a nakonec přidáš bylinky dle chuti. Nesolíš, protože sůl vytahuje šťávu z masa a bylo by pak vysušené. Maso necháš uležet minimálně přes noc (nějaká ta hodinka je úplně k ničemu).
Uleželé maso děláš na pánvi, v troubě, na grilu. Každé maso děláš určitou dobu: záleží na velkosti, na výšce, na druhu masa a na jeho prorostlosti. Takže prsa, panenka a svíčková se dělaj krátce. Nejdéle děláš bůček, ten spíš v troubě nebo na grilu. A hlavně nejlepší je maso dělané zprudka, né ho honit na nízkou teplotu na pánvi hodinu. Na pánvičce to musí prska (proto je lepší venku nebo v troubě na grilu, protože není bordel).

Řízky v obalu mi nejdou a ani mi to nevadí, páč je moc nemusím.

Eleeen
1127 příspěvků 31.05.07 08:46
preferuji kýtu

řízky mám raději z kýty, nejsou tak mastné a nemají kourky „tlustého“ masa. Ale každému, jak chutná. Kuřecí řízek mám raději stehenní.

Přírodní řízky jsou vynikající, se vším, co tu bylo psáno ohledně nich souhlasím, jen nedávám často tu kyselou pří:,–(u (citron, octy atp.).

Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 31.05.07 09:38
Trojobal

Používám libovou krkovičku bez kosti / prodává se i s kostí, pak si ji vykostím doma /. Plátky naklepu pěstí. Maso nesmí být mokré, jinak obal odpadne. Osuším plátky utěrkou, jemně osolím, někdy dám sušený česnek. Vejce našlehám s troškou mléka a špetkou soli. Strouhanka by měla být čerstvá, jen jemně ji na maso přitisknout. Na pánvi už mám rozehřátý kvalitní olej v dost vysoké vrstvě. Důležité je odhadnout teplotu - když ponořím konec řízku, do oleje, musí šumět. Je li moc horký, strouhanka zčerná a maso je tuhé. Stáhnu oheň, aby se jen zvolna smažilo. Obrátím a smažím po druhé straně, zakryju poklicí. Hotové řízečky nechám odkapat na vrstvě papírových utěrek, ale jen chvilku, jinak se papír přilepí. Píšu román, ale vím, jaké chyby dělala dcera.

Tasma
415 příspěvků 31.05.07 13:02
Lesní bytosti,

třeba Ti pomůže něco rad z
deníčků spolulabužníků

DanaJ
1136 příspěvků 31.05.07 13:02
Eleeen

..k tomu octu, když není alkohol, tak dáš co? ..já právě neznám nic krom alkoholu nebo něčeho kyselého, co by pomáhalo rozkládat maso.

DanaJ
1136 příspěvků 31.05.07 13:05
Tasma

..mno jo od vladky, to je dokonalost sama. ..to jsem zase potěšila oko. ..ta si s tím vždycky vyhraje, nádhera.

Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 04.06.07 11:02
Co řízky?

Jak se povedly? Dej vědět! Je fajn, že lesní víly taky mají internet.

DanaJ
1136 příspěvků 04.06.07 13:58
JanaQ ..co internet

..ale co řízky? ..já myslela, že víly se živí jen ranní rosou.

lesni_bytost
119 příspěvků 04.06.07 20:06
Chvíli jsem tu nebyla - díky moc,

teď už se mi určitě povedou :) při nejbližší příležitosti běžím do řeznictví (už jsem si dvě vyhlídla ;))
Ježkovy voči, já se na ně strašně těšim… takovejch let jsem nesnědla nic víc než maximálně rybu a teď se bez výčitek cpu krůtí šunkou a snim o řízkách :DDD
A ještě roštěnky na houbách bych si dala… prý už houby rostou. A nějaký kuře jako čínu. A karbanátky, klidně dušený. A domácí sekanou. A ovárek (ne moc tučnej, z domova ho znám spíš libovej, máma asi tlustý okrajovala, nebo nevim). S křenem a hořčicí. Mňam.
(Aneb co se stane, když otěhotní vegetariánka :)))

jau
457 příspěvků 04.06.07 20:42
...

Jéje, já jsem si říkala že se muselo stát něco naprosto mimořádného Blahopřeju, užij si těhotenství ve zdraví a jsem ráda, že budoucího potomka nešidíš o živočišné bílkoviny

jau
457 příspěvků 04.06.07 21:26
...

Ještě jsem si vzpomněla: já jsem to měla naopak, jediné maso, které jsem dokázala pozřít, byly kuřata a ryby. Ryby mrněti dopřej, jód působí blahodárně na inteligenci budoucího mrňouska. Já jsem se cpala celerem, kysaným zelím, rajčaty a ovocem. Můj muž je, jak už jsem někde prozradila, zatížený na uzené maso. To mi taky vadilo, jediná uzenina pro mě v té době byl občas plátek šunky

DanaJ
1136 příspěvků 05.06.07 08:29
Jůůůůůůůů,

bytůstko, tak to já Ti budu asi tiše závidět (jen plánujeme, ale ještě nezaděláváme). ..gratulujůůů a ať jste zdraví, krásní a usměvaví.

lesni_bytost
119 příspěvků 05.06.07 11:10
Děkuju :)

Ono je ještě hodně brzo… doufám, že všechno bude jak má..

Jinak o drůbež, hovězí nebo vepřový bych i šidila, protože jíst něco z čeho se mi bude obracet žaludek by bylo nakonec asi horší než si dát třikrát týdně rybu a zbytek doplnit mlékem, tvarohem, vajíčkama atd.. nechala jsem tomu volný průběh, byla jsem připravená si to maso dát, když na něj budu mít chuť, a tak si prcek prostě řekl, co chce Já už vidim ty kopy libovýho šťavnatýho masíčka, co teď snim… Ryby určitě nevynechám. Uzeniny včetně uzených sýrů jsem nikdy nemusela a nemusim ani teď, naštěstí, dušená šunka je ale mňam

PS: nojo, my jsme zadělali, aniž bychom nějak víc plánovali

Eja
3837 příspěvků 05.06.07 12:31
Lesní bytosti,

jestli plánuješ řízkovou premiéru po mnoha letech, tak by to mělo být něco extra - bezkonkurenční řízky jsou z vepřové panenky. Maličké, měkkoučké, dobroučké. Já řízky skoro nedělám, ale když už, tak buď kuřecí a nebo právě tyhle, to je fakt mňamka.

lesni_bytost
119 příspěvků 05.06.07 15:37
Já se právě nemůžu rozhodnout,

jestli mám větší chuť na kuřecí nebo na vepřový řízky ale asi budou oboje, času dost hlavně si k nim musím koupit višňovej kompůtek, jako jsme vždycky měli k řízku s mámou - to k tomu pro mě prostě patří. Pravda byl domácí, ale co se dá dělat.

Eleeen
1127 příspěvků 06.06.07 11:26
DanaJ - ocet a alkohol

kyselé nedávám, protože mou drahou polovičku pak pálí žáha. Jen někdy nakládám s přídavkem alkoholu, obyčejně stačí maso jemně naklepat a obalit ve směsi koření, bylin apod. Olej pomůže masu zkřehnout a jak se vtahuje do masa, vtahuje s sebou i dodané chuti. Roky to tak dělám a nikomu to nevadí, v lednici 3 dny v pohodě vydrží. Jinak ráda dělám variace na Rošťáky (Líšňáky), kdy se dávají vajíčka+koření+o­lej+solamyl a taky nejůžasnější řízky od Glamy, kde je směs vajíčka + jogurtu.
Nejoblíbenější směs s alkoholem je bílé víno+tatarka+by­linky.
Tolik z rodinné kuchařky.

DanaJ
1136 příspěvků 06.06.07 14:32
Eleeen,

tak to jó. Přijde mi, že se maso s olejem křehne mnohem pomaleji. Jen olej a bylinky mi maso do rána nezměknou. Možná za ty tři dny už se bude něco dít. Když nechám s alkoholem a nebo tím něčím kyselým dvě noci, tak už se chuť masa vytrácí a to mi nechutná (nemluvím o třech nocech, to už mi právě vůbec nejede).

..tak můžeš vyzkoušet citron, ten se v žaludku změní na zá:,–(u a je po problému.

DanaJ
1136 příspěvků 06.06.07 14:54
Eleeen,

ještě jsem chtěla napsat, že žáhá pálí, když je lidská schránka překyselena. Citron se zaludečními šťávy reaguje tak, že změní svou kyselost v zá:,–(u a uleví. Proto tak chutná řízek pokapaný citronovou šťávou, protože z něj není tak těžko.
A pozor nevadí jen kyselé, ale i sladké překyseluje.
Pomož manželovi zá:,–(itými potravinami - třeba: všechny druhy zeleniny, cibule, česnek, brambory, jedlé kaštany, pšeničné otruby, klíčky.
Koukni do mého deníčku na Protikvasinkovou dietu, kde nevhodné potraviny jsou kyselé a vhodné jsou zá:,–(ité.

Taky doporučuji si počíst na stránkách Břetislava Nového - Dědka kořenáře, kde v článcích, chorobách a produktech je spousty zajímavostí a insporace jak zachránit svou schránku, ale i v diskuzi. Mé oblíbené téma je omlazování (jsem ta Dana, co založila téma).

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz