Zajímalo by mě, jestli grilujete na otevřeném ohni, tak na čem a jak se vám osvědčili různé grilovací nástroje a přístroje a postupy či styly grilování. Také co nejraději grilujete a jak. Jak nejraději nakládáte a jestli solíte. ..mno prostě všechno, co by mohlo inspirovat i klidně nějaké recepty na maso i zeleninu či ovoce. ..hoďte sem i odkazy, ať to máme pohromadě, dyž začíná to léto.
A proč mě to zajímá? O víkendu jsme našli u přítelovy mamky leštěný žulový kámen a nedalo nám to. Šoupli jsme ho na starou osvědčenou židličků, na který býval ke grilování rošt z ledničky a udělali si na něm naložená kuřecí ňadra s pomocí kuchyňské špachtle´. Mno bylo to vynikající, zdravé a snadné. Byli jsme z toho nadšeni, protože lépe ugrilované maso se nám ještě nepovedlo. ..bylo plné šťávy a vůbec se ani kousíček nepřipálil. ..třeba rybu jsem se na roštu bála udělat, aby se nepotrhalam, takže na kameni bych si troufla.
Naši maj jen gril v troubě a na zahradě opékáme jen na opíkáčkách´ buřty nebo malou zeleninu.
Maso nakládám vždy do oleje. Dále přidávám něco kyselého (většinou
citron) nebo alkohol (většinou víno) nebo kombinace obou, tj. vinný ocet.
Bylinkové směsy míchám doma a nesolím. Sůl dávám až po
„odpočinutí“ ugriloaného masa na talíři a nebo dávám ugrilované
přímo na slané bylinkové máslo (třeba teď jsem smíchala jen máslo a
grilovací koření).
Ze zeleniny jsem dělala jen rajčata, papriky a cibuli, které dávám tak jak
jsou nebo pokrájené na větší kusy. Pak ještě cuketu pokrájenou na
dlouhé pláty potřené olejem. Dál asi nic.
Ovoce jsem ještě nedělala.