Pojďte si pokecat o grilování :-)

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
DanaJ
1136 příspěvků 21.05.07 12:56
Pjďte si pokecat o grilování.:-)

Zajímalo by mě, jestli grilujete na otevřeném ohni, tak na čem a jak se vám osvědčili různé grilovací nástroje a přístroje a postupy či styly grilování. Také co nejraději grilujete a jak. Jak nejraději nakládáte a jestli solíte. ..mno prostě všechno, co by mohlo inspirovat i klidně nějaké recepty na maso i zeleninu či ovoce. ..hoďte sem i odkazy, ať to máme pohromadě, dyž začíná to léto.

A proč mě to zajímá? O víkendu jsme našli u přítelovy mamky leštěný žulový kámen a nedalo nám to. Šoupli jsme ho na starou osvědčenou židličků, na který býval ke grilování rošt z ledničky a udělali si na něm naložená kuřecí ňadra s pomocí kuchyňské ´špachtle´. Mno bylo to vynikající, zdravé a snadné. Byli jsme z toho nadšeni, protože lépe ugrilované maso se nám ještě nepovedlo. ..bylo plné šťávy a vůbec se ani kousíček nepřipálil. ..třeba rybu jsem se na roštu bála udělat, aby se nepotrhalam, takže na kameni bych si troufla.

Naši maj jen gril v troubě a na zahradě opékáme jen na ´opíkáčkách´ buřty nebo malou zeleninu.

Maso nakládám vždy do oleje. Dále přidávám něco kyselého (většinou citron) nebo alkohol (většinou víno) nebo kombinace obou, tj. vinný ocet. Bylinkové směsy míchám doma a nesolím. Sůl dávám až po „odpočinutí“ ugriloaného masa na talíři a nebo dávám ugrilované přímo na slané bylinkové máslo (třeba teď jsem smíchala jen máslo a grilovací koření).
Ze zeleniny jsem dělala jen rajčata, papriky a cibuli, které dávám tak jak jsou nebo pokrájené na větší kusy. Pak ještě cuketu pokrájenou na dlouhé pláty potřené olejem. Dál asi nic.
Ovoce jsem ještě nedělala.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Manana
1515 příspěvků 21.05.07 13:40
grilování

Expertem přes grilování je tady na Labužníku Drobek, podívejte se na jeho stránku www.grilovani.org.

Dano, jak jste našli tek kámen, to je fantastická věc! Tak se připravuje jídlo v Mexiku už mnoho tisíc let. Recepty najdeš
tady a
tady .

 
Labužník handula02
634 příspěvků 21.05.07 14:06
Grilování

Grilujeme ve venkovním krbu na lávovém kameni. Nic lepšího neznám. Máme nejraději masírovanou krkovici a koření dávám dle chuti a stavu zásob.

 
Manana
1515 příspěvků 21.05.07 14:07
grilování

Ještě jsem zapomněl uvést, že Drobkovo grilování je tady na Labužníku, na př. v profilu uživatele ve druhém sloupci …speciály.

 
kamilio
551 příspěvků 21.05.07 21:38
grilování - Danuš

Na leštěném kameni se griluje suprově. Chce to ještě kvalitně nabroušenou špachtli (jako dláto), abys to bezproblémově mohla sundat. A hlavně bacha na přeháňky! Kamarádům zmokl nahřátý grilovací kámen a krásně praskl na půlky. Na lávovém grilu se teprve učím. Ale určitě si na něj nechám udělat kamenou desku z leštěného mramoru, protože dobře naložené masko na kameni - to je prostě báseň. Klobásy a jiné potvůrky už skoro vůbec neděláme. Teď je v kurzu grilovaný bůček.

 
Manana
1515 příspěvků 21.05.07 22:11
grilování - na kameni a do třetice

a jak snadno ten kámen vyčistit:
nechat ho vychladnout, pak pocamrat všude octem, nechat chvíli odpočinout a pak to snadno papírovou utěrkou umejete.
Musím to doplnit na mou stránku, tam jsem to taky zapomněl podotknout.
B´an la echu b´al! Ať vám chutná!

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.05.07 00:47
Vy říkáte grilování, my říkáme barbecue (BBQ)

V Austrálii je grilování snad nejoblíbenější weekendová zábava.
Griluje se i všední dny.
Kolem BBQ se slaví narozeniny, svatby, křtiny a snad i funusy.
Ale i oslavit třeba jenom to že je sobota také není vyjímkou.

Počasí nám přeje, takže se to tu provozuje celý rok.
Na BBQ platí jediné pravidlo:
Griluje se cokoliv, kdekoliv, na čemkoliv, kdykoliv, venku nebo uvnitř.

Nemyslím si že tvrdit, že přístroj na grilování vlastní KAŽDÁ domácnost je přehnaný.
Griluje se na grilech velice jednoduchých

až po monstra která vám snad uvaří i kafe

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.05.07 00:52
Ještě jeden model....

…který je oblíbený u našich bratří snědé pleti.

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.05.07 01:01
Dano J,

úplně nejjednodušší dezert: grilované banány:
Na rošt se položí banány ve slupce a opékají se do zhnědnutí.
Pak se opatrně oloupou a dá se na ně kopec šlehačky nebo jogurtu.
Pro dospělé se může přidat trochu oblíbeného likéru.

 
DanaJ
1136 příspěvků 22.05.07 10:43
..grilování íí..

Manano, s tím octem je to asi vychytávka viď? ..hned o víkendu to odzkouším vyčistit a dám vědět, jak se mi to povedlo.

Esme a ty banány by šli i na tom kameni? ..a nebo jen na roštu? ..na tom kamenu se to opíká spíš jak na pánivčce.

 
Manana
1515 příspěvků 22.05.07 11:45
grilování

Dano, určitě to oceníš, funguje to perfektně. A ty banány, ve šlupce asi na roštu, na kameni je dělám oloupané, podobně jako ananas, jen česnek je třeba na kameni dělat neloupanej! Pak je vynikající, mňam!

Esme, to je vynikající fór! Už jedu autem do supermarketu. Za tu desetikorunku to přeci stojí, hehehe!!!

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.05.07 22:27
Pojďte si pokecat o grilování.

Dano, nevidím důvod proč by banány na kameni nešly když se dělají běžně na plátu.

Maňánku, jsem ráda že se fór zalíbil.
On to tady vlastně není ani fór. Nákupní vozíky tu jsou většinou bez zálohy a jejich odcizování je tu velký problém.

 
DanaJ
1136 příspěvků 23.05.07 10:15
Esme nevím,

na tom kameni se griluje spíš jako když děláš na pánvičce bifťoura (jakoby se opeče plocha z jedné a z druhé strany). Rošt opéká i trochu po stranách. Já banán ve slupce právě nikdy nedělala.

 
buraci
1136 příspěvků 23.05.07 15:22
A jeste ja

Grilovani venku: Mame obycejny gril na drevene uhli (mam rada takovou tu kourovou vuni, kterou pak ma grilovany pokrm), grilujeme co prijde pod ruku. Krome masa samozrejme i zeleninu, tu radeji na takovem tom hlinikovem tacku. Ze zeleniny mam nejradsi cuketu, lilek, rybizova rajcatka na stonku. Vsechno to ogriluji a pote osolim, opeprim, zakapnu panenskym olivovym olejem s drcenym cesnekem a bazalkou, je to vyborna priloha k masu, pripadne jidlo pro vegetariany. Maso pred grilovanim nakladam do ruznych domacich marinad s bylinkami ze zahradky, solim az pred podavanim. Na ryby mame takove ty mrizky, do kterych se pred grilovanim zavrou a pak se lip otaceji.
A doma: Mame elektricky gril v troube, na kterem obvykle delam vetsi kousky jako treba kure, pak mame gril lavovy, na kterem delam minutky a klobasky (ale priserne to obvykle kouri) a pak mame eletricky grilovaci kamen, na kterem si pripravujeme kousky masa a zeleniny treba s navstevou.

 
esmeralda
4813 příspěvků 23.05.07 23:12
Dano J,

ten banán se samozřejmě musí obrátit.
A většina BBQ mají jak rošt, tak plát. Dělám je na té části bez dírek.

Ještě jsem chtěla zmínit solení. Před pečením nebo po něm?
NIKDY. Zkuste to bez soli. Maso má v sobě soli dost. Objevíte opravdovou chuť masa.

 
HelcaK
960 příspěvků 24.05.07 09:01
chleba

a ještě je výborná věc, když děláme „rychlé“ špízy - jen s uzeninou, bez syrového masa, tak mezi anglickou, buřty, cibuli a papriku napícháme kousky staršího chleba a matláme olejovo-kořeněnou šlášou… Nejlepší je tam ten chleba, chce to dát ho tam hodně, zmizí jako první poté, co špízy sešoupneme do mísy a kdo si co urve…

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.05.07 04:37
Grilované banány ...

Esme, po skončení grilování jsem si vzpomněla na Tebou zmiňované banány. Mám elektrický gril, kde je plotýnka i rošt (dělala jsem na obojím). Díky za skvělý recept, během 10 minut banány černé a uvnitř lahodné. Uřízla jsem špičky a ostrým nožem kůrku rozpárala a obsah vyklopila na talíř. Foto jsem dala do deníčku. Nevěsta povídala, kdybych zavřela oči, tak ani nevím, že jím banán … fantastická chuť.

 
jumbo
11 příspěvků 30.05.07 04:09
Gril do kuchyne

Prepacte ze Vam lezem do diskuse ale , má niekto z Vás skúsenosti, s tymto typom grilu :

o Lávový gril (2,4 kW)
o Vyjímatelná vanička z nerez oceli a lávové horniny
o Kontrolka zapnutí
o Typologie varné desky : Barbecue
o Materiál povrchu : Nerezová ocel
o Barva víka : Inox
o Typ ovládání : Knoflík
o Materiál mřížky : Smaltovaný drát
o Rozměry: šířka 29,8 cm, hloubka 51 cm
o Maximální příkon (Watt) : 2400

Je jedlo lepší (chutnejsi) než z rúry s grilom?

 
buraci
1136 příspěvků 30.05.07 10:24
Lavovy gril do kuchyne

Ja tento gril mam, jidlo je z neho rozhodne chutnejsi nez z elektrickeho grilu v troube, ALE spise se nehodi tam, kde je kuchyne jako dneska spojena s obyvakem, protoze straslive smrdi a kouri (zejmena pokud se dela maso nebo ryby) a clovek musi mit naplno pustenou vykonnou digestor (takze jeste navic velky hukot), ale stejne neco unikne vedle.

 
Manana
1515 příspěvků 30.05.07 11:17
jumbo,

já bych se bál toho smaltovaného drátu, to nemá na grilu co dělat. Nejsem si jist s chemikáliema, ale ten smalt, zejména na drátu, se brzo oprejská, otluče a oloupe, a pak máš obyčejný rezavý tenký rošt.

 
buraci
1136 příspěvků 30.05.07 14:22
Manano

… ted presne nevim, co myslis tim dratem, smaltovany je tam ten rost a ten nema po 5 letech pouzivani ani prasklinku, je na nem podobny smalt jako na plechu do trouby.

 
Manana
1515 příspěvků 30.05.07 15:06
buraci,

s tim smaltovaným drátem, jak jsem u jumba přečetl, tak prodávám:
" o Materiál mřížky : Smaltovaný drát".
Já ten gril nemám, ale smaltovaný rošt bych si nepořizoval. Na rošt jde plamen, na plech u trouby ne.

 
DanaJ
1136 příspěvků 30.05.07 15:34
Ještě jsem podruhé negrilovali..

..a já už su tak natěšená na ty banány. ..to je jak za trest.:-))) A to se teď o víkendu za kamenem taky nepodíváme. …fňu

 
buraci
1136 příspěvků 30.05.07 18:14
Smalt

K tomu lavovemu grilu: Pri spravnem pouzivani plamen nevznika, rost je nahrivan elektrickou spiralou (te by taky ohen nesvedcil). Jak jsem psala jako hlavni nevyhodu vidim to, ze gril strasne kouri.

 
DanaJ
1136 příspěvků 31.05.07 12:59
Lávovej gril x kamen

Strejda s tetinou ho mají a je to smrad, že by jeden pad, z toho dýmu. Grilujou venku a puch se táhne snad několik desítek metrů. Je to takovej nepříjemnej dusivej kouř.
Ten kamen je proti tomu fantazie (dá se prej dát i na plynovou desku a na kolečko plotýnky).

 
sim
293 příspěvků 31.05.07 17:40
grilovana zelenina

ahoj
skusim doplnit Tvoj zoznam

skus lilek - bud len kolecka alebo tenke platky. navyse vela dalsich vybornych receptov zacina tym, ze grilujes alebo smazis zo vsetkych stran lilek, kym nezmakne. napr. turecke imam bayildi alebo bulharske kjopolo. pripadne lilkovu pochutku, ktora sa na labuznikovi vtipne zamaskovala za kjopolo.

cuketu - kolecka, poliat olivovym olejom, ked sa otacaju tak posypat parmazanom

cesnak - opiect celu hlavicku. necistit, len zrezat oba konce, poliat olivovym olejom, hodit na gril a opiect zo vsetkych stran. strucky potom vyskocia na jemne zatlacenie a su sladke a chutne.

kukurica - ogrilovat, posolit, pokorenit, potriet maslom. cim mladsia tym lepsie. lahodkovy druh, nie ten pre prasata.

chlieb - viem ze nie je zelenina :-). nasucho opiect, potriet cesnakom, poliat olivovym olejom, posolit a jemne pokorenit (cerny pepr). mne to pride lepsia a ovela zdravsia priloha ako tradicne topinky.

ovoce - banan uz radili iny. ja som sem dal podobny recept, robim nanho medovo-citronovo-rumovu polevu. + orechy a slahacku

ananas - hrube kruzky. pred opecenim ponorit do zmesi hnedeho cukru a tequilly. mala by vzniknut skaramelizovana vrstvicka na povrchu.

 
Bali
1254 příspěvků 01.06.07 18:11
...

dnes vecer budeme grilovat sardinky. Koupili jsme jen filety, to zde neni zadny problem. v Cechach si to clovek musi filetovat sam.
Taky bude losos a halibut.

 
jumbo
11 příspěvků 01.06.07 19:59
Diky vsem,

cize pro garzonku nevhodne, bude rura s grilem

 
DanaJ
1136 příspěvků 04.06.07 10:32
jumbo,

do garzonky určitě jen troubu s grilem. ..lávovej gril hodně smrdí a sousedy by určtiě obtěžoval. ..nehledě na to, že byste se tam snad i přiotrávili.

 
Tasma
415 příspěvků 04.06.07 11:11
Trochu mimo mísu - přišlo mi emailem :) :

KDYŽ MUŽ GRILUJE
Po dlouhých studených měsících konečně přichází letní grilovací sezóna.
Je proto důležité zopakovat si pár pravidel etikety této specifické
„outdoorové“ aktivity, vzhledem k tomu, že je to jediný druh vaření, kterému se „skutečný muž“ věnuje, pravděpodobně proto, že v sobě obsahuje prvek nebezpečí.
Jestliže se tedy muž rozhodne grilovat, uvede do pohybu tento
sled událostí:
Běžný postup…
(1) Žena nakoupí všechny potraviny.
(2) Žena připraví salát, očistí zeleninu a připraví dezert.
(3) Žena připraví maso na grilování a uloží ho na podnos společně se všemi nástroji a omáčkami a přinese to muži, který pohodlně sedí u grilu s pivem v ruce. Nyní přichází to podstatné:
(4) MUŽ DÁ MASO NA GRIL.
Další běžný postup…
(5) Žena jde dovnitř pro talíře a příbory.
(6) Žena vyjde ven, aby muži oznámila, že maso se pálí. On jí
poděkuje a požádá ji, aby mu přinesla další pivo, zatímco on
situaci vyřeší.
Opět to důležité:
(7) MUŽ VYJME MASO Z GRILU A ODEVZDÁ HO ŽENĚ.
Další běžný postup…
(8) Žena připraví talíře, salát, chléb, příbory, servítky a omáčky a
přinese vše na stůl.
(9) Po jídle žena uklidí ze stolu a umyje nádobí.
A nejdůležitější ze všeho:

  1. Každý POCHVÁLÍ MUŽE a poděkuje mu za jeho KUCHAŘSKÉ UMĚNÍ.
    (11) Muž se zeptá ženy, jak si užila svůj volný večer bez vaření. A
    po její nevrlé reakci dojde k závěru, že některým ženám se prostě nikdy nezavděčíš…
 
DanaJ
1136 příspěvků 04.06.07 14:00
Tasma,

je to bezvadný a vůbec to není mimo mísu. Však je to o grilování, ne?

 
gegina
358 příspěvků 04.06.07 14:11
Tasmo,

taky mi to přišlo mailem a souhlasím! I když…je spousta mužů, co si vše od základu připraví sami. Můj chlap k nim však nepatří, ale manžel mé kamarádky je v tomto oboru naprostá jednička.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.06.07 18:39
Jó expert,

bejvávalo. Je to už přes rok co jsme se dohodli s Pepíčkem, abychom spojili mou grilovací kuchařku s Labužníkem.
Převzal mou doménu grilovani.org, převedl vše na svůj server a já někde zabordelil přístupovou adresu a heslo, takže se tam jako autor nedostanu. A je po ptákách.
Původní záměr byl jednoduchý, aby v Labužníku vznikly grilovací kategorie, aby Labužnice a Labužníci mohli listovat skrz, přidávat recepty a já se nemusel starat o vše sám.
Pepíček je nějak nezvěstný, na poštu neodpovídá. Takže co teď?
Grilovani.org sice existuje, ale už více než rok tam nepřibyl recept.

 
zlata
1200 příspěvků 09.06.07 18:09
Drobku a ostatní.

Je to velká škoda, že to je tak, jak to je. Já už sice na balkoně grilovat nemůžu, ale doma v troubě ano. Musíme jen doufat, že se Pepíček smiluje. Přeji všem, kdo milují tyhle mňamky pevné nervy a hezký zbytek víkendu.

 
meisje
580 příspěvků 14.06.07 10:11
Spachtle na kamen.....

jsem vyresila tak, ze jsem v Hornbachu asi za 130 Kc zakoupila tu nejsirsi obycejnou „zednickou“ spachtli a funguje vyborne uz tri roky.

Esme…diky za bajecny recept na banany, zarazeno do grilovacich stalic, delala jsem je na kameni a nemeli chybu

 
DanaJ
1136 příspěvků 18.06.07 14:12
...

http://grilovani.org/index.htm

 
DanaJ
1136 příspěvků 11.07.07 10:49
Páč venku pořád nic,

tak jsem ty banány vrzla po grilování ryb do trouby. ..mno, to je mana nebeská. ..úplná fantazie. Polili jsme je čerstvě uvařenou višňovou marmeládou..a to se snad ani nedá popsat, jak je to dobroučký. ..díky za jednoduchý a rychlý recept. …grilování zdar.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.06.11 16:48
Já bych rád

pozval grilovací veškerenstvo k nám, link je pod tímhle příspěvkem. :-D
Naprosto nemám v úmyslu konkurovat Labužníku, kdysi jsem se snažil mou tenkrát grilovací kuchařku s Labužníkem spojit )viz můj komentář hodně dole). Specializujeme se na grilování a barbecue, je tam spousty rad a receptů a rádi přivítáme další. Členy i recepty, pochopitelně. 8-)
Takže, na shledanou tady: Grilování - barbecue

 
ivan.hladky
10 příspěvků 09.06.16 13:48

K poradne grilovacce patri i dobre pivo, ja jsem ted narazil na dobre nealko pivo vejr.

 
Magdulkaa
29 příspěvků 06.03.17 19:39

Ahoj :) Tak nějak najíždím na zdravou stravu a napadlo mě, že bych si pořídila třeba mramorový gril… Co vy na to? :) Pro a proti?

 
karou90oo
6 příspěvků 19.04.17 21:45

Mňam tak teď jste mi udělali chutě!!! už aby bylo teplo na grilovačky… :srdce: :pankac:

 
Sona.K8
5 příspěvků 24.04.17 14:57

My máme tuhle a paráááda :) http://www.i-domacipotreby.cz/…nd-line.html

 
Ivana44g
2 příspěvky 13.05.17 18:23
Grilování

Zdravím, my jsme vloni rekonstruovali celý dvůr, takže jsme si pod pergolou udělali takovou „kuchyni“ - plynový gril, linka a pár skříněk, přičemž jsme se inspirovali na http://dhome.cz/…utna-skvele/ . Jinak nakládáme obvykle do oleje, himalájská sůl, pepř, případně nějaké bylinky jako oregano nebo bazalka, někdy i sušený česnek, paprika nebo chili. Na ryby máme takový ten rošt, jak do toho tu rybu zavřete a pak to jen odklopíte a máte hotovo a zatím se mi ještě nestalo, že by se rozpadla. Máme i prostor pro táborák, ale tam je to jen tak na špekáčky nebo kukuřici. :)

 
Michal.Tylsar
1 příspěvek 25.01.18 07:53

Něco takového vypadá opravdu krásně a taky zvažuji, že se do stavby vrhnu. Ale zatím se nějak nedaří najít čas, takže grilujeme na klasickém kotlíkovém grilu pod pergolou. Pokud se do stavby vrhnu, tak přemýšlím taky o pořízení většího plynového grilu- jaké s ním máte zkušenosti? Vždycky jsem griloval klasicky na dřevěném uhlí a mám trochu obavy, ale mělo maso z plynového grilu tu správnou chuť.

 
Věrka_D
1 příspěvek 27.03.18 11:38

My jsme dříve dlouhou používali klasický gril na dřevěné uhlí a byli jsme s ním spokojení. Na minulou sezónu koupil manžel docela velký plynový gril a musím uznat, že ačkoliv nejsem zastánce plynu, tak se na něm griluje opravdu příjemně a na chuti masa to není prakticky znát. Oproti grilu na dřevěné uhlí je pak velká výhoda ta, že je gril okamžitě roztopený a připravený.

 
davidrocket69
2 příspěvky 15.08.18 21:40
zahradní krb

Ehm, dělali jste někdo krb sami? Jakože zahradní? Protože bych se chtěl zeptat jestli si to dokážu postavit z této nabídky https://www.levnekrby.cz/…ni-material/

 
Putin
57 příspěvků 16.08.18 06:41

Maňana se tu zmiňuje o grilovací kuchařce, tak pro upřesnění mnohé se od té doby změnilo, teď je zde, grilování-barbecue.com


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz