Včera jsem dělala rýžový salát. Patří do něj zálivka, do které se dávají 3 PL vinného octa. Dala jsem jen jednu a stejně jsme se s manželem shodli, že ocet salát zkazil. Mám obyčejný Bzenecký ocet kvasný-bílý-vinný. Není to poprvé, co nám vinný ocet nesedl. Jaký používáte Vy? Koukala jsem se v obchodě, ale je tolik druhů a výrobců… Díky za rady a zkušenosti
Vinný ocet - jaký?
Pink, bily ocet jsi pouzila spravne, ale co si pamatuji, tak bzenecky je pomerne nekvalitni. Ale je mozne, ze nekomu nemusi specificka navinula chut vinneho octa vyhovovat. Ja kupuji italske octy Fattorie Giacobazzi (bily, cerveny a balsamico, coz je vyzraly cerveny ocet s velice vyraznou az nasladlou chuti). Nejradsi je mam v klasicke zalivce (3 dily olivoveho oleje, 1 dil octa, sul, pepr, pripadne francouzska horcice).
Já používám vinný a bílé balsamico (nám chutná oboje). ..na rýžový salát by asi úplně nejlépe patřil rýžový ocet. ..ale s tím nemám žádné zkušenosti.
my mame doma dreveny soudek v kterem mame domaci vinny ocet. Lijeme do nej
jen kvalitni cervena vina!
Taky proto je vynikajici!
Ostatni octy kupujeme; vetsinou znacku Maille. Octy mam doma tyto- jablecny,
z bileho vina, balsamico, xeres, provensalsky, malinovy. Urcite jsem jeste
nejaky zapomnela.
Ocet by se mel kupovat kvalitni, nechceme si prece zkazit jidlo, ne? To same
jako olej, ale i jine potraviny.
…koupila jsem italský bio vinný ocet - má jasně červenou barvu. Je
skoro ostřejší než náš klasický ocet. Myslela jsem, že právě tyhle
různé vinné a malinové octy tak ostré být nemají?… Čínský rýžový
ocet mám, ale ten je spíše pro orientální kuchyni. Na jablečný ocet mám
alergii, ale nějaký jiný, další, bych klidně vyzkoušela. Prosím,
poraďte kde a hlavně vyzkoušenou značku.
Díky
P.
proc si nedelate ocet domaci? Lepsi v obchode nenajdete, ale nesmite tam lit ty nejlevnejsi vina!
teď jsi mě nalákala, mohla by jsi na Laba dát recept na výrobu domácího octa? Určitě ho vyzkouším. Díky.
pro labužníky jsem přidala výrobu octa sem:
http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty
tak jsem zjistila, že to nebude tak jednoduché, zatím jsem hledala v keramice, a žádná nádoba s vypouštěcím kohoutkem se u nás nevyrábí, nebo neumím hledat. Jdu na dřevo …
k tej domácej výrobe len toľko, že úplne stačí sklená uhorková fľaša - 4 litrová, naplniť na 3/4 slušným vínom (suchým), previazať nahrubo plátnom a nechať v chlade. Rozbehne sa aj samo, ako urýchlovač buď pridať spomínaný octový základ, ale skvelý trik (a používa ho i priemyselná kvasná výroba) je prihodiť hrsť bukových hoblín ;o) A musí mať prístup vzduch! Preto so štopľami opatrne.
urcite nechat v chladnu? Fr. tvrdi opak a muj manzel taky!
Jasne, ze to muze byt v jakekoliv nadobe, ale soudek nebo ten octak vypada lepe
Ten octak je uplne nejpraktictejsi. Vypoustis ocet a nehybes s octovou
matkou.
již jsem něco našla v třešňovém nebo bukovém provedení, ale zdá se mně ten soudek příliš malý. Jaká je optimální velikost? Nechci 10 l.
určite nie chlad +2°C v chladničke, ale napríklad v takej komore pri 15 °C je to akurát. Všetky kvasné procesy v potravinárskej chémii majú takú vlastnosť, čím bežia pomalšie, tým zaujímavejšie chuťové výsledky poskytnú. Ani víno vykvasené pri vysokej teplote by nechutilo (alebo chutilo oveľa menej). A vznik tých rozmanitých chuťových a vôňových látok (vo víne, či octe) chce čas na reakcie, ktoré ich tvoria a trochu podmienok k tomu - to je práve to zrenie vína, či balzamikového octu. A chladnejšie podmienky ten čas nutne zabezpečia, tým že pracujú pomalšie ;o)
jsi byla? Mají velikost od 0,35 do 5l soudků, třešeň a dub
http://www.e-darek.cz/…o-a-palenky/
mají to pěkně předražené!Máme dubový soudek, 10 l a ve Francii stál
tolik co tady ten 5 l
Fotka je zde: http://olivovakucharka.webgarden.cz/image/2753793
cena 150 euro
na stránkách jsem byla, ta cena je ukrutná, odskočila jsem si do Německa a tam jsem si našla kameninový 5 l s výpustí i s poštovným 45 EU, což jde.
Bali …ten francouzský je určitě lepší v tom, že je to přímo ocťák…tento slouží k uchování olivového oleje, ale má výpusť a má jen těch 5 l. 10 l vzhledem k místu i spotřebě je pro mě moc. A ty naše dřevěné soudky … cena…no, jako v Čechách.
na netu jsem narazila na pěkný blábol a tak mi to nedá abych se s váma
o něj nepodělila:
Ve špíži by nám neměl chybět panenský olivový olej a kvalitní vinný
ocet. Nejlevnější se dá sehnat zhruba za dvacet korun. Gurmáni ovšem radí
sáhnout hlouběji do peněženky a používat takzvaný balsamikový ocet,
italsky aceto balsamico, který popisuje labužník Vladimír Poštulka. „To
je vlastně vinný ocet, ale je v něm příměs – to je ten balzám – to
je směs aromatických bylinek (máta, olej, bazalka tam taky bývá). Ta
balzámová směs je do toho vinného octa přidaná, to je velká alchymie,
každý výrobce má svoje tajemství, které neprozradí.“
Taky si z toho budu muset dát „balzám“ na hlavu v podobě mokrého hadru
Už mám taky hadr na hlavě ( s mátou a bazalkou). Jestli tenhle blábol napsal V. Poštulka, tak ten hadr potřebuje taky. Snad mu to jen nějaký chytrolín vložil do úst. To není možné.
tak jsem si udělala balzám v žaludku mátovým čajem a broskvovým
koláčem
Nevím kde přišel na tu příměs. Do Balsamica se nic nedává.
Zde ukázka z lexikonu z naší připravované Mořské kuchařky: Šťáva se
pomalu zahřívá a redukuje, poté se několikrát přelívá do stále
menších sudů, kde zraje několik let. Sudy jsou z různých druhů dřeva a
každé přidá octu své aroma.Nejčastěji jde o dub, buk, třešeň,
kaštan, moruši, rohovník a jalovec. Ocet má tmavě hnědou barvu a sirupovou
konzistenci.
přesně tak, zahřátím zkaramelizuje cukr, přidají se nějaké octové kvasinky a z moštu se stává ocet… Dostala jsem krásný balsamico, s krásnou karafou, a tak jsem teď šla zkontrolovat složení. Ten nejfajnovější to nebude: vinný ocet, mošt a dvě éčka barviva… A klasický vinný ocet se vyrábí z hotového vína, že? Myslím si to tak dobře?
Existují dva druhy Balsamico octa. Obyčejnější, tekutější a levnější „aceto balsamico di Modena“ a kvalitnější, hustější a dražší „aceto balsamico tradizionale di Modena“. První je jen ocet a druhý více dochucovadlo nebo koření, kterého stačí do pokrmu pár kapek.
Vinný ocet - ocet vyráběný z bílého, růžového a červeného vína s nižším obsahem alkoholu, do kterého se přidává bakterie kyseliny octové. Kvalitnější, chutnější a jemnější jsou octy, které zrají v dubových sudech.
už se na nic neptej nebo sem okopíruju celou knížku