Ahoj všem do nového provozu musím udělat kalkulace na jídla,tak mě napadlo jestli někdo nemůžete pomoct poskytnou nějaké vaše již hotové,ne že by se mi to nechtělo to počítat,ale zkoumat kolik mouky se spotřebuje na obalení jenoho řížku a kolik kmínu potřebuju na jednu porci zelí to mě fakt ničí ,jenže do software který máme to potřebuju tak kdyby se někomu z vás chtělo mi třeba něco poskytnout velice to ocením,dík všem B.
kalkulace
to opravdu vymýšlet nemusíš. Existuje kniha Receptury teplých pokrmů (
i studených) a tam tyhle základní věci najdeš. kalkulace jsou na
10 porcí. Kalkulace se dělají většinou právě na 10 porcí. Existuje
celá řada SW, kde máš připravené kalkulační listy, jen doplňuješ
suroviny a PC počítá za tebe.
Trochu mne tvůj dotaz překvapit. Kalkulace si dělá šéfkuchař a pro toho
to nebývá problém - je to jeho denní chleba. Nejsi-li ty šéfkuchař, měl
by ti je předat on. Jsi-li, zvládneš to. Léta jsem kalkulace dělala
v provozu hotelů a vždy je přinesl šéf a já je zadávala do systému, ev.
jsem je připomínkovala a on upravoval. Každou kalkulaci ti musí naopak šéf
odsouhlasit - on podle toho bude vařit a inventurovat zboží.
nicméně, tyto a podobné základní kalkulace najdeš v tlusté knize
Receptury teplých pokrmů, takové bibli kuchaře.