Mám dotaz - manžel přinesl od známého řezníka (nikoli obchod, ale kluk co je vyučen jako řezník) část produktů ze zabijačky, včetně masa. Nevím, jestli jsem já udělala něco špatně, nebo ta svině zemřela sešlostí věkem, ale tak tuhé vepřové jsem ještě nezažila. Pečené, smažené, naložené řízečky, čína, dušené v papiňáku - stále tvrdé, žvýkací, z papiňáku sice měkčí, ale taky nic moc. Ještě mám v mrazáku kotlety a dělá se mi zle při představě, co s nimi budu podnikat, aby byly k jídlu. Běžně vepřové kupuju v krámu a tyhle problémy nemám, nedala jsem to třeba moc brzo do mrazáku? Ale dvoudenní naložení v česneku by to snad mělo eliminovat, nebo ne? Nevím jak dlouho po zabijačce to choť dovlekl, ale určitě to nebylo ten den. SOS!
Vepřové jako podešev
Taky se mi jednou stalo něco podobného. Vepřové se dalo pozřít jen semleté, takže jsem postupně semlela půl čuníka. Udivilo mě, že i rozpadající se maso z papiňáku bylo tvrdé - jednotlivá vlákna se nedala pozřít. Později jsem četla nějaký článek o zabíjení zvířat. Prý se při šoku či stresu vyplaví nějaká látka a ta způsobí tu špatnou kvalitu masa. /takhle jak jsem to napsala mi to přijde děsně morbidní/. Takže zopakuji, moje rada zní: semlít!!!!
do citronu, jogurtu nebo kefíru … když pod citronem poleví i stará slepice, třeba si i ta svině dá říct ;o)
tak marmeladko, z toho papiňáku je to taky tak - rozpadá se, a přitom je tvrdé… Tak že by to čuně ten kluk tak vystresoval? Jeden kus už jsem taky semlela, tvrdost pravda zmizela, ale chuť je prostě stejně na prd. Ale u kotlet mi mletí přišlo „zuviel“. Ještě zkusím ten citron, zdali nepomůže, a maso od řezníka „never more“
Helčo,
i toto se může přihodit, nám se to stalo také. Bratr mého manžela koupil
na porážku (nevěda) Řezance - vykastrovaný kanec, kde maso ještě navíc
mírně zapáchá. Nejidálnější na porážku jsou prasata (my tomu říkáme
sviňky-budoucí prasnice, ale není to správný název) do jateční váhy
80-120 kg. Jinak po porážce, se maso musí v chladu rozložit na polici na
papír, nechat nejlépe přes noc a teprve následující den se porcuje na
menší díly a může se zamrazit. Takže jsi asi žádnou chybu nikde
neudělala, ale to maso už takové bylo.