Snese se krém na dort s marcipánem?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
petulkapit
1 příspěvek 05.04.07 09:48
Snese se krém na dort s marcipánem?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Dělala jsem dorta-podkovu z oříškového těsta a krému (nastavený moušnou kaší). Dort jsem normálně rozkrojila,potřela krémem. Na vrch dortu jsem dala krém a celý pokrila marcipánem (domácí:suš.mlé­ho,tresť,cukr,o­mega,..) který jsem vyválela na placku. Okraje(obvod) dortu jsem ozdobila krémem-klasicky "pucky "a tak. Ale krém na marcipánu mi začal opadávat a marcipánová placka zvlhla-ale jen,tam,kde byl krém,takže obvod dortu jsem musela ozdobit místo krémem oříškama. Byla jsem zklamaná,myslela jsem, že to bude držet,ale nevim,co se s čím nesnese. Tedka bych chtěla dělat zase dort-dámské poprsí a taky bych ho chtěla pokrýt celý marcipánem,ale nevim čím povrch ozdobit,když krém nedrží. Myslela jsem , ze by to mohllo jít čokoládovou polevou,jak se prodávají v krámě a sáček se nechá rozpusit ve vodě. Nemá někdo zkušenosti??Budu vděčná za každou radu.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
pekarka
410 příspěvků 06.04.07 08:42
Marcipán a krém

Marcipán a krém se snesou, ale musíš volit jiný krém. Já používám máslový, do kterého zašlehávám svařenou tatru a rum. Máslo pak zatuhne a krém neopadává. Taky pod marcipán krém dávám. Tady u tohoto zdobení bys měla průběžně dávat dort do lednice, protože na tom teplém marcipánu, se opravdu roztéká.

 
Labužník M.O.N.I.K.A102
4 příspěvky 15.05.07 15:25
...

Dělala jsem marcipánové ozdoby na šlehačkový dort a dopadlo to katastrofálně. V lednici se mi marcipán začal „potit“ a rozpouštět se, měknout, lepkatět..... I já budu velmi vděčná za radu, nemůžu přijít na to, co jsem dělala špatně…

 
pekarka
410 příspěvků 16.05.07 07:10
marcipán

Moniko, marcipán totiž nasává vlhkost. A když použijec moc měkký marcipán - čerstvý nebo ten koupený, tak u toho se to stává pokud ozdoby přidáš hned po zhotovení. Ozdiby musí oschnout a to nejlépe několik dnů. Pak tolik vlhkosti nenatahují, nebo až za delší dobu. Takže v tomto případě se opravdu čerstvost nevyplácí.

 
pekarka
410 příspěvků 16.05.07 07:13
Marcipán

Omlouvám se za chyby neb dost spěchám - polepším se!

 
Labužník M.O.N.I.K.A102
4 příspěvky 16.05.07 09:13
Pekařko,

…díky ti za reakci. Nechávala jsem ozdoby oschnout ve špajzu asi tři dny, ale evidentně to nestačilo Příště tedy budu myslet hodně dopředu, protože tu hrůzu, kdy se rozpouští několikahodinová práce, už bych nechtěla znovu zažít!

 
salgo
146 příspěvků 31.05.07 12:54
Co takhle zkusit

mandlový marcipán? Používám ho na baleni i zdobení dortů bežně a jikdy mě ještě nezklamal. Ale je samozřejmě dražší, než ten mléčný.

 
Labužník M.O.N.I.K.A102
4 příspěvky 31.05.07 13:44
Mandlový

samozřejmě používám, neboť ten mléčný u nás nikomu nechutná (zmlsaná rodina), stejně se to stalo. Příště zkusím alespoň týden tuhnout

 
HelcaK
960 příspěvků 31.05.07 13:54
Apetit

osobní zkušenosti sice nemám, ale v posledním apetitu byl návod na svatební dort potahovaný marcipánem a psali tam, že se dort nemá dávat ani v horku do lednice, protože na marcipánu bude kondenzovat vlhkost a dílo zničí… Není to tedy normální jev, který se jen rychleji projevil v místech s krémem?


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz