Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Dělala jsem dorta-podkovu z oříškového těsta a krému (nastavený moušnou kaší). Dort jsem normálně rozkrojila,potřela krémem. Na vrch dortu jsem dala krém a celý pokrila marcipánem (domácí:suš.mlého,tresť,cukr,omega,..) který jsem vyválela na placku. Okraje(obvod) dortu jsem ozdobila krémem-klasicky "pucky "a tak. Ale krém na marcipánu mi začal opadávat a marcipánová placka zvlhla-ale jen,tam,kde byl krém,takže obvod dortu jsem musela ozdobit místo krémem oříškama. Byla jsem zklamaná,myslela jsem, že to bude držet,ale nevim,co se s čím nesnese. Tedka bych chtěla dělat zase dort-dámské poprsí a taky bych ho chtěla pokrýt celý marcipánem,ale nevim čím povrch ozdobit,když krém nedrží. Myslela jsem , ze by to mohllo jít čokoládovou polevou,jak se prodávají v krámě a sáček se nechá rozpusit ve vodě. Nemá někdo zkušenosti??Budu vděčná za každou radu.
Snese se krém na dort s marcipánem?
Marcipán a krém se snesou, ale musíš volit jiný krém. Já používám máslový, do kterého zašlehávám svařenou tatru a rum. Máslo pak zatuhne a krém neopadává. Taky pod marcipán krém dávám. Tady u tohoto zdobení bys měla průběžně dávat dort do lednice, protože na tom teplém marcipánu, se opravdu roztéká.
Dělala jsem marcipánové ozdoby na šlehačkový dort a dopadlo to katastrofálně. V lednici se mi marcipán začal „potit“ a rozpouštět se, měknout, lepkatět..... I já budu velmi vděčná za radu, nemůžu přijít na to, co jsem dělala špatně…
Moniko, marcipán totiž nasává vlhkost. A když použijec moc měkký marcipán - čerstvý nebo ten koupený, tak u toho se to stává pokud ozdoby přidáš hned po zhotovení. Ozdiby musí oschnout a to nejlépe několik dnů. Pak tolik vlhkosti nenatahují, nebo až za delší dobu. Takže v tomto případě se opravdu čerstvost nevyplácí.
…díky ti za reakci. Nechávala jsem ozdoby oschnout ve špajzu asi tři dny, ale evidentně to nestačilo Příště tedy budu myslet hodně dopředu, protože tu hrůzu, kdy se rozpouští několikahodinová práce, už bych nechtěla znovu zažít!
mandlový marcipán? Používám ho na baleni i zdobení dortů bežně a jikdy mě ještě nezklamal. Ale je samozřejmě dražší, než ten mléčný.
samozřejmě používám, neboť ten mléčný u nás nikomu nechutná (zmlsaná rodina), stejně se to stalo. Příště zkusím alespoň týden tuhnout
osobní zkušenosti sice nemám, ale v posledním apetitu byl návod na svatební dort potahovaný marcipánem a psali tam, že se dort nemá dávat ani v horku do lednice, protože na marcipánu bude kondenzovat vlhkost a dílo zničí… Není to tedy normální jev, který se jen rychleji projevil v místech s krémem?
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
