Vaření cizrny

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
HelcaK
960 příspěvků 24.03.07 20:52
Vaření cizrny

Mám dotaz na odborníky - jak se správně vaří cizrna? Tedy jak dlouho… Ve většině receptů se doba vaření namočené c. pohybuje kolem 1,5-2 hodin, v tlakáči 35-40 minut, jinde alibisticky píší - vaříme až je měkká… Bedla se zmínila, že po první zkušenosti, kdy se jí zdálo, že čím déle vaří, tím je tvrdší, ji vaří po namočení jen asi 35-40 minut v normálním hrnci. Tak jak to tedy je?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 24.03.07 22:05
Cizrna - Helčo

Cizrnu přes noc namočím.
Ráno ji dám do mikrovlnky, přivedu na plný výkon k varu
(cca 10 minut).
Poté vařím na poloviční výkon 40 minut.
Během vaření přiliji vařící vodu aby byla cizrna potopená.
Solím až ke konci.

 
DanaJ
1136 příspěvků 26.03.07 11:46
Jako klasický hrách..

..myslím ten žlutý sušený.

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 27.03.07 11:22
Vaření cizrny a jiných luštěnin

Jsem ráda, že se tu objevilo toto téma, protože jsem chtěla už dávno založit podobné o vaření - resp. hlavně o solení - luštěnin obecně. Na tento rozpor jsem narazila opět v diskuzi u receptu Máslová čočka od meisje.

Vaření cizrny - moje zkušenost: podrobný návod mám u svého receptu Pikantní cizrnový salát. Vařím od doby varu celkově asi 45 - 50 minut (prvních 10 minut bez pokličky na plný výkon) v normálním hrnci, tlakový hrnec nemám:-)
Rozdíl ale od jiných receptů (uváděných i v profesionálních kuchařkách) vidím právě v solení luštěnin - v Řecku nebo aspoň v naší rodině se cizrna - a podobně i čočka, fazole a bob - solí hned na začátku a na konci se ještě příp. dosolí dle chuti. Jedině suchý hrách solíme ke konci vaření. Právě stejný postup jako ten náš je v indickém receptu od meisje, jinak všude se uvádí solení právě naopak tj. na konci.

Také mě zajímají vaše názory a zkušenosti, např. Jolana a přímo od zdroje (Mexiko) Manana. M. :-)

 
DanaJ
1136 příspěvků 27.03.07 11:25
Solím..

..veškeré luštěniny až po jejich změknutí (myslím tím sušená semena). Prý se tak uvaří rovnoměrně a nepopraskají na povrchu.

 
jolana
5065 příspěvků 27.03.07 12:26
Lusteniny...

…( ja) namacam cez noc ( 12 hodin ) a vodu vymenim aspon dvakrat ( zvlast pri cervenej fazuli sa odporuca vymienat vodu pri namaceni viackrat ! - obsahuje urcite latky a z tych boli brusko poriadne). Vsetky strukoviny solim az ku koncu varenia. Ked zacnu vriet , stiahnem teplotu aby len lahucko ale naozaj sa lahucko a v pohode varili. Tym padom napr. fazula ostane krasna v celku , nepraska…takto varim vsetky strukoviny a pokrievku mam trosinku odkrytu ( to je ako s kapustou - pokrievka trosinku poodkryta je potom menej problemov )… ci je uvarene jednoducho ochutnam , nikdy ma nenapadlo merat cas.

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 27.03.07 18:00
Vaření/solení luštěnin,

Doufám, že jsem HelčuK nezmátla, luštěninám zdar. Děkuji všem za komentáře. M. :-)

 
DanaJ
1136 příspěvků 03.04.07 09:21
Koukala jsem..

..na nějaký pořad o vaření v televizi a říkali tam, že luštěniny se nesolí, protože se pak slané vaří déle než neslané.

 
HelcaK
960 příspěvků 03.04.07 09:24
Hmmm....

Díky za zkušenosti. Zdá se, že ty dvě hodiny jsou prostě zbytečně moc, hodina namočené cizrně zdá se bohatě stačí, i méně…

 
Dasty
75 příspěvků 03.04.07 16:30
Cizrna slaná nebo sladká

A nemá někdo zkušenosti ,když si cizrnu chci opražit a pak osolit jako buráčky, nebo osladit jako arašídy v cukru jestli se napřed vaří? Nedovedu si představit,že ta tvrdá kulička jen pražením tak změkne.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.04.07 19:59
Cizrna

Dasty, na tuto otázku odpověď neznám, ale uvařenou cizrnu jsem druhý den opražila na másle, posolila a dala si ji na salát, k tomu volské oko. Vše vyrobeno pro nedostatek času. Tak věřím, že se může konzumovat i sladká.

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 03.04.07 23:15
Solení luštěnin - DanoJ,

na základě této diskuze jsem si udělala pro sebe vlastní závěr - osobně solím všechny luštěniny kromě hrachu na začátku vaření, vařím bez papiňáku a tento způsob mi vyhovuje, luštěniny jsou pěkně měkoučké, při dělším vaření spíš s tendencí popraskat na povrchu nebo i rozvařit se. To jsi ostatně psala už ve svém předchozím příspěvku a naznačovala to i Jolana. V indickém receptu Máslová čočka od Meisje - se dokonce čočka + fazole namáčí přes noc nebo až 24 hodin v OSOLENÉ vodě (s mletým zázvorem a chilli) a pak se VE STEJNÉ VODĚ rozvaří na kaši, … moc se těším, až vyzkouším tento recept. :-) M.

 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.04.07 23:13
Já ji vařila...

… bez pokličky, namočená přes noc. Doba varu (ve vodě, ve které byla namočená) cca 1 hodinu a 20 minut, solila jsem asi 20 minut před koncem. Nepopraskala, byla přesně akorát do zeleninového salátu. Výborná…
 P.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz