Zelený chřest

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.05.07 20:03
Zelený chřest

Píšu tento příspěvek do této rubirky, protože s ním skutečně „začínáme od píky“. Každý rok touto dobou je v časopisech a TV čím dál více receptů se zeleným chřestem. Předevčírem jsme ho vyzkoušeli - úplně poprvé. Nejprve grilovaný na titanové pánvi společně s cherry-rajčátky a kuřecím plátkem. Báječně křupavé. Potom byl svazeček chřestu zavinut společně s bazalkou do krůtího plátku - úžasné, báječné (se šťávou z portského…).
Prostě jsme tuto zeleninu „objevili“ a určitě se k ní ještě mnohokrát vrátíme. (PS: Chutnal lépe, než chřest bílý).
 P.

Reakce:
 
Bali
1254 příspěvků 16.05.07 17:02
...

taky mam radsi ten zeleny. Nejlepe jen tak s holandskou majdou, nebo vinaigrettem.

 
esmeralda
4813 příspěvků 16.05.07 22:59
Zelený chřest

Někdy bývá konec stonku dřevnatý.
Tady se to řeší tak že se chčest vezme za oba konce a zlomí se.
Tam kde praskne to už dřevnaté není.
Vršek se použije, spodek se vyhodí.

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.05.07 08:27
Chřest....

a kdybych si rozsvítila tak místo č napíšu ř.

 
HelcaK
960 příspěvků 17.05.07 08:44
A kdo šetří,

tak může podle Kluků v akci uvařit z odlomených dřevnatých konců, oloupaných šlupek a několika celých chřestů uvařit polévku…

 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.05.07 15:20
Esme...

..dobrá rada, dík. My jsme asi měli nějaké mlaďoučké, protože ten kousek se odkrajoval jen malilinký a byly úplně hladké. Hlavně se nemusely loupat :-)

HelcoK: Ten díl „Kluků v akci“ jsem viděla a docela mne to překvapilo. Asi to také zkusím…

P.

 
Eja
3831 příspěvků 28.03.09 12:26
Už brzy bude !!!!

Mám ráda zelený i bílý. Už jsem to nemohla vydržet a protože jsem narazila na dobře vypadající zelený, tak mám první chřestové hody za sebou. Část jen v páře al dente, mořská sůl a nic jiného, mňam. Část uvařená v kokosovém mléce, sůl, bílý pepř a trochu citronové šťávy - mana nebeská.

 
jantar
170 příspěvků 14.04.09 20:57
koláč

jednou jsem dělal slaný koláč s chřestem
ale recept nemůžu najít . .

a jinak chřest roste až moc - tohle počasí ten zelenej zabíjí
za velikonoce mám už několik pazochů rotažených....... ach jo..

 
esmeralda
4813 příspěvků 15.04.09 01:32
Chřest

Úplně nejjednodušší je asi přelít uvařený chřest Holandskou omáčkou .
V sezóně ho používám do našeho oblíbeného Thajského curry .

 
mrtvola
1394 příspěvků 15.04.09 14:13
Myslím,

že úplně nejlepší je nepřelívat ho ničím a sníst ho jen tak z pařáku, aby člověk vychutnal co nejvíc „chřestovitosti“. Aspoň ten první, když je jeden po zimě celý dychtivý. Později v květnu, když už ztrácí kouzlo novosti se s ním dají dělat různé kejkle, ale stejně se přimlouvám za ten samotný, vařený v páře.

 
rettiska
38 příspěvků 21.04.09 00:38
chřestění

zdravím
taky po chřestu pokukuji,ale moc zkušeností nemám.Zkoušela jsem jen plévku to už bylkonec sezony.
A jaký je vlastně rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem to netuším rrettiska

 
esmeralda
4813 příspěvků 21.04.09 01:54
Chřest - Rettiska

Zelený chřest vyrůstá nad úrovní hlíny a tudíž má šanci vyprodukovat chlorofyl.
U bílého chřestu se vrší kopeček hlíny kolem stonku, takže vyrůstá ve tmě a zůstane bílý.
Tomuto procese se říká etiolizace.
Učené stránky tvrdí že bílý chřest je jemnější.
Já jsem žádný markantní rozdíl nezaregistrovala.

 
esmeralda
4813 příspěvků 21.04.09 03:05
Chřest - překlep

Procese = procesu

 
jantar
170 příspěvků 21.04.09 22:16
ONA DNES

Pondělí 20.dubna je tam stránka s 4-mi recepty

 
Eja
3831 příspěvků 23.04.09 12:07
Včera bílý,

jen chvilku v páře, kousek másla, trocha čerstvě nahrubo strouhaného parmezánu, bylinky z balkonu.

 
jARKA77
141 příspěvků 15.05.09 18:31
Existuje knížka o chřestu

vydal Vyšehrad r. 2006, účinné látky, pěstování i recepty. Přesně: " Chřest v kuchyni. Pěstování, léčivé účinky a 172 recepty".
Spoluautorky Bali a Sněhurka.

 
casino
4478 příspěvků 16.05.09 20:56
SLAVNOSTI CHŘESTU

IVANČICE 22.-24. května 2009

 
Wilhelmína
1 příspěvek 10.06.11 16:41
recept po babičce

Moje babička nám, když jsme byly hodně malé, dělala vařený chřest politý máslem a posypaný opraženou strouhankou. Tak se dělával v kraji, kde se dodnes chřest pěstuje.Já ho sypu navíc parmezánem.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz