Píšu tento příspěvek do této rubirky, protože s ním skutečně
„začínáme od píky“. Každý rok touto dobou je v časopisech a TV čím
dál více receptů se zeleným chřestem. Předevčírem jsme ho vyzkoušeli -
úplně poprvé. Nejprve grilovaný na titanové pánvi společně
s cherry-rajčátky a kuřecím plátkem. Báječně křupavé. Potom byl
svazeček chřestu zavinut společně s bazalkou do krůtího plátku -
úžasné, báječné (se šťávou z portského…).
Prostě jsme tuto zeleninu „objevili“ a určitě se k ní ještě
mnohokrát vrátíme. (PS: Chutnal lépe, než chřest bílý).
P.
Zelený chřest
Někdy bývá konec stonku dřevnatý.
Tady se to řeší tak že se chčest vezme za oba konce a zlomí se.
Tam kde praskne to už dřevnaté není.
Vršek se použije, spodek se vyhodí.
tak může podle Kluků v akci uvařit z odlomených dřevnatých konců, oloupaných šlupek a několika celých chřestů uvařit polévku…
..dobrá rada, dík. My jsme asi měli nějaké mlaďoučké, protože ten
kousek se odkrajoval jen malilinký a byly úplně hladké. Hlavně se nemusely
loupat
HelcoK: Ten díl „Kluků v akci“ jsem viděla a docela mne to překvapilo. Asi to také zkusím…
P.
Mám ráda zelený i bílý. Už jsem to nemohla vydržet a protože jsem narazila na dobře vypadající zelený, tak mám první chřestové hody za sebou. Část jen v páře al dente, mořská sůl a nic jiného, mňam. Část uvařená v kokosovém mléce, sůl, bílý pepř a trochu citronové šťávy - mana nebeská.
jednou jsem dělal slaný koláč s chřestem
ale recept nemůžu najít . .
a jinak chřest roste až moc - tohle počasí ten zelenej zabíjí
za velikonoce mám už několik pazochů rotažených....... ach jo..
Úplně nejjednodušší je asi přelít uvařený chřest Holandskou omáčkou
.
V sezóně ho používám do našeho oblíbeného Thajského
curry .
že úplně nejlepší je nepřelívat ho ničím a sníst ho jen tak z pařáku, aby člověk vychutnal co nejvíc „chřestovitosti“. Aspoň ten první, když je jeden po zimě celý dychtivý. Později v květnu, když už ztrácí kouzlo novosti se s ním dají dělat různé kejkle, ale stejně se přimlouvám za ten samotný, vařený v páře.
zdravím
taky po chřestu pokukuji,ale moc zkušeností nemám.Zkoušela jsem jen plévku
to už bylkonec sezony.
A jaký je vlastně rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem to netuším
rrettiska
Zelený chřest vyrůstá nad úrovní hlíny a tudíž má šanci
vyprodukovat chlorofyl.
U bílého chřestu se vrší kopeček hlíny kolem stonku, takže vyrůstá ve
tmě a zůstane bílý.
Tomuto procese se říká etiolizace.
Učené stránky tvrdí že bílý chřest je jemnější.
Já jsem žádný markantní rozdíl nezaregistrovala.
jen chvilku v páře, kousek másla, trocha čerstvě nahrubo strouhaného parmezánu, bylinky z balkonu.
vydal Vyšehrad r. 2006, účinné látky, pěstování i recepty. Přesně:
Chřest v kuchyni. Pěstování, léčivé účinky a 172 recepty".
Spoluautorky Bali a Sněhurka.
Moje babička nám, když jsme byly hodně malé, dělala vařený chřest politý máslem a posypaný opraženou strouhankou. Tak se dělával v kraji, kde se dodnes chřest pěstuje.Já ho sypu navíc parmezánem.