Recept Zelné závitky s bezmasou náplní

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Můžeme použít jakoukoli hlávku zelí - existují různé fígle na oddělení vrchních listů vhodných k plnění. Já jsem ale objevila zelíčko pro podobná jídla mnohem vhodnější - tvar má jako hruška. Zastánci potravin české provenience prominou - české zelí to nebylo. A v hypersuper­marketech ho asi taky nenajdete - já podobné skvosty nakupuji ve vietnamském zelovocu. Tohle zelíčko je daleko jemnější a křehčí a hlavně - listy se loupou bez problémů, zbyde srdíčko - skvělé na zelný salát nebo jako součást náplně do závitků.

Postup

Hruštičkovité zelíčko loupeme tak dlouho dokud to jde - od špičky prsty uvolňujeme jednotlivé listy. U vrchních listů je košťál poměrně mohutný - vyřízneme ho řezem ve tvaru V - můžeme ho třeba chroupat mezi prací.
Polovinu srdíčka nakrájíme nadrobno - jako když děláme klasické zelí. ( Z druhé poloviny si uděláme salát)
Na másle podusíme nakrájené žampiony, pórek, kapii a proužky zelí - netrvá to dlouho, zelí je opravdu křehké. Přidáme vařenou rýži - měla by tvořit tak asi polovinu směsi. Promícháme a dle chuti dosolíme, dopepříme. Přidáme ještě kousek másla a necháme chvíli odpočinout - rýže nasákne šťávou z dušení zeleniny a směs bude celistvější.
Na každý plátek zelí dáme tolik směsi, aby šel závitek zavinout. Nejvíc se mi osvědčilo - plátek zelí nejširší stranou k sobě, kousek přehnout přes směs, pak přehnout kousek z obou stran a směrem od sebe závitek smotat. Pokud máme vhodnou velikost zapékací mísy, není nutno nijak špendlit ši svazovat - závitky dáváme do máslem vymazané nádoby tak blízko k sobě, že se nerozmotají. Nahoru na závitky dáme ještě kousíček másla, podlijeme vodou tak do čtvrtiny závitků, přikryjeme a pečeme při 160 stupních 20-30 minut, posledních pár minut odkryté. Před podáváním necháme aspoň 10 minut odpočinout.

Z estetických důvodů servírujeme ostrým nožem překrojené šikmo napůl.
Trocha dobré kysané smetany na každou porci tomu v žádném případě neuškodí, lze i trocha pažitky. Zelené z naťové cibulky je chuťově moc výrazné, trocha nasekaného zeleného chmýří z fenyklu je naopak chuťově zajímavá.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.03.10 vloženo
  • 5627x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Ingredience

  • zelí
  • rýže - nejlépe s příměsí divoké ( použila jsem zbylou už vařenou z minulého dne)
  • žampiony
  • pórek
  • kousek červené papriky, nejlépe klasické kapie
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zelné závitky s bezmasou náplní

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3788 příspěvků 22.03.10 18:42
Re: Zelné závitky s bezmasou náplní

Lydie, díky, to je ono. Aspoň bude každý vědět co tím hruštičkovitým zelím vlastně myslím - děkuji za odkaz.

 
lydia
1226 příspěvků 22.03.10 15:59
Re: Zelné závitky s bezmasou náplní

Ejo, Ty asi myslíš Spitzkraut . Toto zelí je opravdu jemnější. U nás ho sem tam někdy taky dostanu. Já jsem nedávno dělala podobné závitky z kapusty - musela jsem přidat ale trochu sekaného masa - ve formě na chlebíček a pekla v troubě. Ke konci pečení jsem posypala trochu parmezánem. Bylo to taky moc dobré. Příště vyzkouším s červeným zelím.

 
blanca.xy
647 příspěvků 21.03.10 21:05
Re: Zelné závitky s bezmasou náplní

Ejo, tento recept se mi moc líbí, co nejdříve vyzkouším :-).

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz