Recept Zelné závitky s bezmasou náplní

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Můžeme použít jakoukoli hlávku zelí - existují různé fígle na oddělení vrchních listů vhodných k plnění. Já jsem ale objevila zelíčko pro podobná jídla mnohem vhodnější - tvar má jako hruška. Zastánci potravin české provenience prominou - české zelí to nebylo. A v hypersuper­marketech ho asi taky nenajdete - já podobné skvosty nakupuji ve vietnamském zelovocu. Tohle zelíčko je daleko jemnější a křehčí a hlavně - listy se loupou bez problémů, zbyde srdíčko - skvělé na zelný salát nebo jako součást náplně do závitků.

Postup

Hruštičkovité zelíčko loupeme tak dlouho dokud to jde - od špičky prsty uvolňujeme jednotlivé listy. U vrchních listů je košťál poměrně mohutný - vyřízneme ho řezem ve tvaru V - můžeme ho třeba chroupat mezi prací.
Polovinu srdíčka nakrájíme nadrobno - jako když děláme klasické zelí. ( Z druhé poloviny si uděláme salát)
Na másle podusíme nakrájené žampiony, pórek, kapii a proužky zelí - netrvá to dlouho, zelí je opravdu křehké. Přidáme vařenou rýži - měla by tvořit tak asi polovinu směsi. Promícháme a dle chuti dosolíme, dopepříme. Přidáme ještě kousek másla a necháme chvíli odpočinout - rýže nasákne šťávou z dušení zeleniny a směs bude celistvější.
Na každý plátek zelí dáme tolik směsi, aby šel závitek zavinout. Nejvíc se mi osvědčilo - plátek zelí nejširší stranou k sobě, kousek přehnout přes směs, pak přehnout kousek z obou stran a směrem od sebe závitek smotat. Pokud máme vhodnou velikost zapékací mísy, není nutno nijak špendlit ši svazovat - závitky dáváme do máslem vymazané nádoby tak blízko k sobě, že se nerozmotají. Nahoru na závitky dáme ještě kousíček másla, podlijeme vodou tak do čtvrtiny závitků, přikryjeme a pečeme při 160 stupních 20-30 minut, posledních pár minut odkryté. Před podáváním necháme aspoň 10 minut odpočinout.

Z estetických důvodů servírujeme ostrým nožem překrojené šikmo napůl.
Trocha dobré kysané smetany na každou porci tomu v žádném případě neuškodí, lze i trocha pažitky. Zelené z naťové cibulky je chuťově moc výrazné, trocha nasekaného zeleného chmýří z fenyklu je naopak chuťově zajímavá.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.03.10 vloženo
  • 5726x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Ingredience

  • zelí
  • rýže - nejlépe s příměsí divoké ( použila jsem zbylou už vařenou z minulého dne)
  • žampiony
  • pórek
  • kousek červené papriky, nejlépe klasické kapie
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zelné závitky s bezmasou náplní

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3811 příspěvků 22.03.10 18:42
Re: Zelné závitky s bezmasou náplní

Lydie, díky, to je ono. Aspoň bude každý vědět co tím hruštičkovitým zelím vlastně myslím - děkuji za odkaz.

 
lydia
1227 příspěvků 22.03.10 15:59
Re: Zelné závitky s bezmasou náplní

Ejo, Ty asi myslíš Spitzkraut . Toto zelí je opravdu jemnější. U nás ho sem tam někdy taky dostanu. Já jsem nedávno dělala podobné závitky z kapusty - musela jsem přidat ale trochu sekaného masa - ve formě na chlebíček a pekla v troubě. Ke konci pečení jsem posypala trochu parmezánem. Bylo to taky moc dobré. Příště vyzkouším s červeným zelím.

 
blanca.xy
647 příspěvků 21.03.10 21:05
Re: Zelné závitky s bezmasou náplní

Ejo, tento recept se mi moc líbí, co nejdříve vyzkouším :-).

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz