Recept Bezmasé enchiladas Veg

jcs1 Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Bezmasé enchiladas

Úvod

Výborné mexické enchiladas (enchilada, enchilados, [enčiláda], plněné tortily). Tentokrát bezmasé, ale lze je rozšířit o mleté hovězí maso.

Postup

Uvaříme rýži. Mezitím nakrájíme cibuli na malé kousky a na pánvi dozlatova osmažíme na olivovém oleji . Na pánev přidáme fazole a chvíli povaříme s cibulí. Fazole s cibulí a uvařenou rýži smícháme v míse a přidáme chilli koření. (můžeme osolit, opepřit nebo přidat další koření dle chuti...). Dobře vše promícháme. Nakrájíme jarní cibulku a spodní bílou část osmažíme na olivovém oleji. Zelenou nať uschováme na posypání. Nakrájíme rajčata na malé kousky. Společně s rajčatovým pyré a dostatkem taco kořením přidáme na pánev. Pokud bude směs příliš hustá, lze přidat trochu vody. Mezitím na tortily rovnoměrně rozprostřeme směs fazole a rýže, zarolujeme a poklademe do zapékací mísy těsně vedle sebe. Přelijeme směsí z rajčat z pánve, posypeme natí jarní cibulky. Nahrubo nastrouháme sýr a posypeme přelité tortily. Zapečeme v troubě cca 10-15 minut, až sýr krásně roztaje. Podáváme na talíří se zakysanou smetanou.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 11.05.12 vloženo
  • 9100x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 8 tortil
  • 1 sáček rýže
  • cca 300 g převařených černých fazolí (pokud jsou z plechovky, tak 400 - 500 g)
  • 2 středně velké cibule
  • 1 jarní cibulka
  • 3 rajčata
  • 1 plechovka rajčatového pyré
  • taco koření (pokud nemáme, tak 1 balení taco omáčky - jemné nebo pálivé)
  • chilli koření
  • sýr chedar (nebo jiný tvrdý nahrubo nastrouhaný sýr)
  • volitelně jalapeno papričky
  • zakysaná smetana jako obloha na talíř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jcs1 11.5.12 01:28

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Bezmasé enchiladas

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bezmasé enchiladas

Manana
1515 příspěvků 11.5.12 22:59

No jo, ty umerický jsou vlastně mexický, vypěstovaný v Novém Mexiku, ty jsou aromatický a voňavý, vždyť je taky pěstujou pod mušelínem aby se jim nezkřížily a nezkazily. Je to na třetím přiloženém obrázku tady http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…

Anitta
521 příspěvků 11.5.12 19:13

Manana - verim tomu, ze ty holandsky ne, ale americky masity jim smakujou :D a nejen jim, ty jsou vonavy a velice chutny a ve ctyrech barvach a ty ja taky rada peceny v troube, jen s morskou soli a olivovym olejem a nebo kroupam cerstvy. A anaheim papriky znas? :D

Manana
1515 příspěvků 11.5.12 18:28

Já je neviděl! Ale to nic neznamená. Jenže oni nejsou líní a raději si ji opečou, než by se ošidili o ty chuťové orgie. A musím říct, že ty holandský masitý papriky by Mexikáni nejedli vůbec, já jsem sice poslanej Pražák, jak se říká, ale já bych je nejedl taky, protože ty nejdou snad ani upéct, jak jsou bez chutě.

Anitta
521 příspěvků 11.5.12 17:58

Z Manany se nam stava mexikan… :mrgreen: :D Jo, tohle se tady da najit na kazdem party v nekolika vydanich. A nerekla bych, ze nejedi syrovou papriku ;) Ja je videla! :lol:

Manana
1515 příspěvků 11.5.12 16:15
Koření na enchiladas

To je velice jednoduché, není v tom žádná věda.
Koření se dává do salsy (http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…), ve které se opečené tortily vlhčí před dalším zpracováním.
Takže k tomu koření.
Základem je cibule, česnek, rajčata a paprika, ta může být sušená celá nebo mletá, nebo čerstvá pečená a oloupaná, u nás se na to nejlépe hodí slovenská špičatá zelená až žlutá, a měla by být pálivá, to vše aby měla chuť a aroma. To pečení je u čerstvé papriky základ (http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…), syrovou v Mexiku nepoužívají, to je barbarství. Mexičani pečou i neloupanou cibuli, česnek a rajčata, teprve pečené a oloupané zpracovávají. Do salsy přidají orégano, což není evropská dobromysl origanum vulgare, ale mexické byliny Poliomentha longiflora, Lippia graveolens a Plectranthus amboinicus, používají čerstvé listy, které před použitím opět lehce na tálu opečou, aby se rozvoněly. A totéž udělají i s kmínem. V jižním Mexiku používají nám známý kmín Carum carvi, ve středním a severním kmín římský Cuminum cyminum. To je co se koření týče vše.
Enchiladas ale mají ještě jednu chuť, která tam nesmí chybět, a to je chuť kukuřičných tortil, které jsou svébytně aromatické, někdo to dokonce nesnáší. Proto enchiladas z moučných tortil nejsou to pravé, protože postrádají tu základní kukuřičnou chuť.
V těch pytlíčkových kořenících přípravcích je cibule, česnek, rajčata i paprika vše sušené, je škoda si neudělat enčilády z čerstvých surovin.
Ať vám chutná! ¡B´an la echu b´al!

Příspěvek upraven 11.05.12 v 16:16

Zuzka1973
2371 příspěvků 11.5.12 12:11

@jcs1
Já nakupuju koření v Plzni, jsou tam dvě skvělé prodejny: U Antonína a Řezpop… každá má trochu jiný sortiment a vyplatí se to vždy oběhnout: mají tam nejen ohromný výběr z jednodruhových, ale hlavně plno směsí, takže se tam poptám po obojím, jak na to Taco, tak na to Enchiladas…
Zatím jsem tam vždy sehnala vše, co jsem potřebovala 8)
EDIT: Mívají tam i koření a kořenící směsi světových kuchyní, tak by to mohli mít…
Doma pěstuju jen ten klasický „český“ základ.

Příspěvek upraven 11.05.12 v 12:13

jcs1
77 příspěvků 11.5.12 12:05

Důležité je to koření a těžko se shání, ale v mezinárodní sekci v supermarketech ho budou mít. Sám si namixovat jiná koření netroufám, je nejlepší používat ty mixy koření. Dokonce existuje i koření přímo na „Enchiladas“.

Manana
1515 příspěvků 11.5.12 10:29

Zuzko ¡Mucho gusto!

Zuzka1973
2371 příspěvků 11.5.12 10:25

Díky za tip jak autorovi, tak i @Manana
Já je prvně jedla jako malá s tím masem, pak je dělali rodiče - taky pořád jen s masem „na jedno brdo“…
Samozřejmě, že recept jsem podědila, ale taky pořád jen s tím masem na jeden jediný způsob :oops: :D

Takže jste mi dodali oba odvahu zkusit to i na jiné způsoby, ještě jednou: dík :kytka:

Manana
1515 příspěvků 11.5.12 10:15
Enchiladas
Zuzka1973
2371 příspěvků 11.5.12 09:45

Znám jen verzi s masovou náplní, ale tato mi přijde vhodnější na nadcházející letní období :palec:
V horkých letních den dávám přednost odlehčeným verzím různých pokrmů, a toto je dobrý tip, díky :mavam:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz