Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
1. Odkrojit části noh od hub a klobouky otřít navlhčeným kuchyňským ubrouskem. Tučnou část šunky odkrojit od libové. Každou zvlášť nakrájet na proužky. 2. Hlavičky béžových žampionů rozkrojit na 1/4, Portobello rozkrojit napůl a půlky nakrájet na 1.5 - 2 cm plátky. 3. Na těžké pánvi rozehřát máslo. Přidat tučnou část šunky a trochu ji vyškvařit. 4. Přidat cibuli a osmažit ji asi 4 minuty do světle zlatova. 5. Přidat houby, sůl a pepř a nepřikryté je podusit tak dlouho, až jsou nahnědlé. Odstavit. 6. Dovnitř zamíchat papriku a vše zalít vínem. Vrátit na sporák a pokrm vařit asi 5 - 10 minut, až houby změknou a víno se zčásti odpaří. 7. V malé misce smíchat kyselou smetanu se strouhankou a vmíchat ji do hub. Přidat libovou část šunky. Vše nechat přijít do varu. 8. Za dvě minuty pomalého probublávání pokrm zhoustne a je připraven k podávání. 9. Na servírovací mísu dokola rozložit Tagliatelle uvařené na zkus dle návodu na balení a doprostřed navršit paprikáš. Pokrm posypat petrželkou a ihned podávat horký. 10. A na ukončenou ještě poznámka. Nezapomenout dopít načatou lahvinku vínka a tím dovršit požitek z paprikáše. ...................................................... P.S.: Kultivované houby Portobello nebo někdy Portobella a nedorostlé Crimini, baby Bella a u nás někdy béžové žampiony jsou houby s latinským jménem Agaricus bisporus. Je to nejrozšířenější houba na všech kontinentech a takřka ve všech podnebích. Houba s hluboce takřka zatuchlou vůní nám připomíná houby čerstvě nalezené v lesích. Jako mladá houba je zakulacená a bělavá a při dorůstání se klobouk mění v placatý a dostává svoji specifickou hnědavou barvu. Portobello v kulinářském použití: Nejčastěji se griluje jak v troubě, tak na zahradním grilu, ale také se smaží, peče, nebo připravuje jako minutka. Ve vegetariánské kuchyni se často používá k náhradě řízku a karbenátku. Masitá chuť Portobello se vylepší delší přípravou a proto je snad nejlepší je připravit na grilu. Houby jsou náchylné k oxidaci a ztrácejí tak chuť, proto je dobré je udržovat v originálním balení (papírovém sáčku) a ne moc dlouho. Nejlépe je použít houby do pěti dnů po nákupu. Tak jako i jiné houby nemají se omývat, jenom otřít navlhčeným ubrouskem, anebo oprášit štětcem. Houby obsahují potaš a aminokyseliny i vitamin B. Jsou bez tuků a takřka bez kalorií, zato jsou výborným zdrojem proteinu a proto vhodné pro lidi hlídající si cholesterol a štíhlou linii. Béžové žampiony jsou nedorostlé Portobello houby, tak vlastně mají stejnou chuť. Navíc jsou levnější a častěji k dostání. Osobně je obojí skoro vždy dostanu koupit v Kauflandu.
Recept je z kategorií: Houby
Pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bezmasý paprikáš
Bento, mas naprostou pravdu, ze tyto houby jsou chutove nejblizsi nekterym lesnim. Dostanou se koupit v obchodech a tak pis recept
babi, dik vysvetlenie o portobelo ( lebo ja som ich davno za CSSR nevidel a nevedel som aky je equivalent lebo su asi najblizsie chutovo lesnym hribom)., mam aj ja jaden recept -experiment tak ho pridam.