Recept Bezmasý paprikáš

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bezmasý paprikáš

Postup

1. Odkrojit části noh od hub a klobouky otřít navlhčeným kuchyňským
ubrouskem. Tučnou část šunky odkrojit od libové. Každou zvlášť nakrájet na
proužky.

2. Hlavičky béžových žampionů rozkrojit na 1/4, Portobello rozkrojit napůl a
půlky nakrájet na 1.5 - 2 cm plátky.

3. Na těžké pánvi rozehřát máslo. Přidat tučnou část šunky a trochu ji
vyškvařit.

4. Přidat cibuli a osmažit ji asi 4 minuty do světle zlatova.

5. Přidat houby, sůl a pepř a nepřikryté je podusit tak dlouho, až jsou
nahnědlé. Odstavit.

6. Dovnitř zamíchat papriku a vše zalít vínem. Vrátit na sporák a pokrm vařit
asi 5 - 10 minut, až houby změknou a víno se zčásti odpaří.

7. V malé misce smíchat kyselou smetanu se strouhankou a vmíchat ji do hub.
Přidat libovou část šunky. Vše nechat přijít do varu.

8. Za dvě minuty pomalého probublávání pokrm zhoustne a je připraven k
podávání.

9. Na servírovací mísu dokola rozložit Tagliatelle uvařené na zkus dle návodu
na balení a doprostřed navršit paprikáš. Pokrm posypat petrželkou a ihned podávat horký.

10. A na ukončenou ještě poznámka. Nezapomenout dopít načatou lahvinku vínka
a tím dovršit požitek z paprikáše.

.............­.............­.............­.............­..

P.S.: Kultivované houby Portobello nebo někdy Portobella a nedorostlé Crimini, baby Bella a u nás někdy béžové žampiony jsou houby s latinským jménem Agaricus bisporus. Je to nejrozšířenější houba na všech kontinentech a takřka ve všech podnebích. Houba s hluboce takřka zatuchlou vůní nám připomíná houby čerstvě nalezené v lesích. Jako mladá houba je zakulacená a bělavá a při dorůstání se klobouk mění v placatý a dostává svoji specifickou hnědavou barvu.

Portobello v kulinářském použití:

Nejčastěji se griluje jak v troubě, tak na zahradním grilu, ale také se smaží, peče, nebo připravuje jako minutka. Ve vegetariánské kuchyni se často používá k náhradě řízku a karbenátku. Masitá chuť Portobello se vylepší delší přípravou a proto je snad nejlepší je připravit na grilu.

Houby jsou náchylné k oxidaci a ztrácejí tak chuť, proto je dobré je udržovat v originálním balení (papírovém sáčku) a ne moc dlouho. Nejlépe je použít houby do pěti dnů po nákupu. Tak jako i jiné houby nemají se omývat, jenom otřít navlhčeným ubrouskem, anebo oprášit štětcem.

Houby obsahují potaš a aminokyseliny i vitamin B. Jsou bez tuků a takřka bez kalorií, zato jsou výborným zdrojem proteinu a proto vhodné pro lidi hlídající si cholesterol a štíhlou linii.

Béžové žampiony jsou nedorostlé Portobello houby, tak vlastně mají stejnou chuť. Navíc jsou levnější a častěji k dostání. Osobně je obojí skoro vždy dostanu koupit v Kauflandu.

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 24.10.10 vloženo
  • 5160x zobrazeno

Čas přípravy

  • 35 min.

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 100 g Prosciutto šunky nebo podobné
  • 1 střední červenou cibuli na drobno nakrájenou
  • 1 balení Portobello hub (nebo 1 balení béžových žampionů)
  • 1 balení béžových žampionů (nebo celkem 2 balení)
  • 1-2 lžíce dobré mleté červené papriky, nejlépe maďarské
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 1 kelímek husté kyselé smetany + 2 lžíce jemné strouhanky
  • sůl a černý pepř
  • posekaná petrželka na konečné posypání paprikáše
  • široké nudle pro podávání (použila jsem tagliatelle od Alberta)

Doporučená příloha

  • Pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bezmasý paprikáš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 25.10.10 01:43

Bento, mas naprostou pravdu, ze tyto houby jsou chutove nejblizsi nekterym lesnim. Dostanou se koupit v obchodech a tak pis recept :-D

 
Bento
794 příspěvků 25.10.10 01:17

babi, dik vysvetlenie o portobelo ( lebo ja som ich davno za CSSR nevidel a nevedel som aky je equivalent lebo su asi najblizsie chutovo lesnym hribom)., mam aj ja jaden recept -experiment tak ho pridam. :palec:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz