Recept Bezmasý paprikáš

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bezmasý paprikáš

Postup

1. Odkrojit části noh od hub a klobouky otřít navlhčeným kuchyňským
ubrouskem. Tučnou část šunky odkrojit od libové. Každou zvlášť nakrájet na
proužky.

2. Hlavičky béžových žampionů rozkrojit na 1/4, Portobello rozkrojit napůl a
půlky nakrájet na 1.5 - 2 cm plátky.

3. Na těžké pánvi rozehřát máslo. Přidat tučnou část šunky a trochu ji
vyškvařit.

4. Přidat cibuli a osmažit ji asi 4 minuty do světle zlatova.

5. Přidat houby, sůl a pepř a nepřikryté je podusit tak dlouho, až jsou
nahnědlé. Odstavit.

6. Dovnitř zamíchat papriku a vše zalít vínem. Vrátit na sporák a pokrm vařit
asi 5 - 10 minut, až houby změknou a víno se zčásti odpaří.

7. V malé misce smíchat kyselou smetanu se strouhankou a vmíchat ji do hub.
Přidat libovou část šunky. Vše nechat přijít do varu.

8. Za dvě minuty pomalého probublávání pokrm zhoustne a je připraven k
podávání.

9. Na servírovací mísu dokola rozložit Tagliatelle uvařené na zkus dle návodu
na balení a doprostřed navršit paprikáš. Pokrm posypat petrželkou a ihned podávat horký.

10. A na ukončenou ještě poznámka. Nezapomenout dopít načatou lahvinku vínka
a tím dovršit požitek z paprikáše.

.............­.............­.............­.............­..

P.S.: Kultivované houby Portobello nebo někdy Portobella a nedorostlé Crimini, baby Bella a u nás někdy béžové žampiony jsou houby s latinským jménem Agaricus bisporus. Je to nejrozšířenější houba na všech kontinentech a takřka ve všech podnebích. Houba s hluboce takřka zatuchlou vůní nám připomíná houby čerstvě nalezené v lesích. Jako mladá houba je zakulacená a bělavá a při dorůstání se klobouk mění v placatý a dostává svoji specifickou hnědavou barvu.

Portobello v kulinářském použití:

Nejčastěji se griluje jak v troubě, tak na zahradním grilu, ale také se smaží, peče, nebo připravuje jako minutka. Ve vegetariánské kuchyni se často používá k náhradě řízku a karbenátku. Masitá chuť Portobello se vylepší delší přípravou a proto je snad nejlepší je připravit na grilu.

Houby jsou náchylné k oxidaci a ztrácejí tak chuť, proto je dobré je udržovat v originálním balení (papírovém sáčku) a ne moc dlouho. Nejlépe je použít houby do pěti dnů po nákupu. Tak jako i jiné houby nemají se omývat, jenom otřít navlhčeným ubrouskem, anebo oprášit štětcem.

Houby obsahují potaš a aminokyseliny i vitamin B. Jsou bez tuků a takřka bez kalorií, zato jsou výborným zdrojem proteinu a proto vhodné pro lidi hlídající si cholesterol a štíhlou linii.

Béžové žampiony jsou nedorostlé Portobello houby, tak vlastně mají stejnou chuť. Navíc jsou levnější a častěji k dostání. Osobně je obojí skoro vždy dostanu koupit v Kauflandu.

Recept je z kategorií: Houby


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.10.10 vloženo
  • 5137x zobrazeno

Čas přípravy

  • 35 min.

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 100 g Prosciutto šunky nebo podobné
  • 1 střední červenou cibuli na drobno nakrájenou
  • 1 balení Portobello hub (nebo 1 balení béžových žampionů)
  • 1 balení béžových žampionů (nebo celkem 2 balení)
  • 1-2 lžíce dobré mleté červené papriky, nejlépe maďarské
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 1 kelímek husté kyselé smetany + 2 lžíce jemné strouhanky
  • sůl a černý pepř
  • posekaná petrželka na konečné posypání paprikáše
  • široké nudle pro podávání (použila jsem tagliatelle od Alberta)

Doporučená příloha

  • Pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bezmasý paprikáš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 25.10.10 01:43

Bento, mas naprostou pravdu, ze tyto houby jsou chutove nejblizsi nekterym lesnim. Dostanou se koupit v obchodech a tak pis recept :-D

 
Bento
794 příspěvků 25.10.10 01:17

babi, dik vysvetlenie o portobelo ( lebo ja som ich davno za CSSR nevidel a nevedel som aky je equivalent lebo su asi najblizsie chutovo lesnym hribom)., mam aj ja jaden recept -experiment tak ho pridam. :palec:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz