Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Mouku prosijeme do mísy, přidáme sůl, strouhanou citrónovou kůru, žloutky, 1 lžíci studené vody, na lístečky nakrájené máslo a všechno rychle zpracujeme, až vznikne hladké těsto. Lehce je poprášíme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme asi hodinu odpočinout v chladnu. Mezitím utřeme žloutky s cukrem do krémové hustoty, přidáme lžíci mouky, promícháme a vše přesuneme na pánev. K žloutkové směsi pomalu přiléváme za stálého míchání horké mléko, až vznikne žloutkový krém. Udržujeme malý plamínek, stále mícháme a až těsně před započetím varu plamen vypneme. Krém přelijeme zpět do mísy (pomáháme si stěrkou) a necháme jej vychladnout. Odpočinuté těsto vyválíme asi na 6 mm silný plát a vyložíme jím formu, lehce vymazanou máslem. Těsto musí dosahovat až nahoru k okrajům formy. Vidličkou je na dně i po stranách vícekrát propíchneme. Těsto, jež přečnívá přes okraje formy odřízneme a vytvarujeme z něho tenké pramínky. Na dno formy nasypeme na těsto malé sušenky nebo piškoty, pokapeme je višňovou šťávou a rozdělíme na ně višně (*lépe je ovoce nejprve vypeckovat*). Zakryjeme je vychladlým žloutkovým krémem, válečky z odříznutého těsta položíme na krém jako mřížku. Do vzniklých "okének" položíme zbylé višně. Koláč vložíme do předehřáté horké trouby a při střední teplotě pečeme celkem asi 40 minut. Koláč má být upečen dožluta. Necháme jej nejprve trochu prochladnout, pak jej opatrně uvolníme z formy a dáme vychladnout. Střed koláče zakryjeme papírovým kolečkem vystřiženým z bílého papíru a koláč pocukrujeme jen po okrajích - vypadá to velmi hezky. Čerpáno z knihy Receptář ve znamení zvěrokruhu (1989).
Recept je z kategorií: Ovocné moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Višňový koláč z kompotovaných višní (pro Ryby)
Mikrilo, to ti nemusí být líto

Sem není zakázáno dávat recepty, které jsi sama nikdy nedělala. Stačí, když se ti recept líbí, připadá ti zajímavý, ochutnala jsi ho…
Ale nemusíš ho dělat sama.
Tyto recepty ( z výše uvedené kuchařky) sem byly vkládány kvůli svému „horoskopickému“ věnování.
A každá zkušenost s vařením podle receptu je dobrá. Pomůže či usnadní práci jiným.
Jen si neodpustím připomínku: Dělat něco PŘESNĚ podle receptu ještě není zárukou úspěchu. Každá trouba peče jinak, a co je to „střední teplota“? a jiné a jiné okolnosti. Lepší je kontrolovat průběžně a přemýšlet při tom. Já sama mám zkušenost, že většinou peču mnohem déle, než je uvedeno v receptu.
Podle tvého popisu bych si tipla péci příště při nižší teplotě a déle. Ale i to předpečení by mohlo být řešení. To záleží jak se komu dělá lépe.
Každá zkušenost je ale velice vítaná!
Jojo, holt chybama se člověk učí a lepší je, když je za něj dělá někdo jiný
1 příspěvek 10.5.09 06:00
Je mi líto, že jako první musím napsat následující: autorka asi podle tohoto receptu koláč nepekla, jinak by napsala, že se těsto musí PŘEDPÉCT 5-10min.v mírné troubě a teprve až poté na předpečené těsto dát vše další. Pak to opravdu upečete. Já neměla těsto ani 3mm tlusté,bylo mi to divné, ale vše jsem dělala přesně podle postupu a bohužel ani po 40min.,kdy už jsem horní část začala mít přicmudlou bylo po vychladnutí zákl.těsto syrové. Škoda, příště budem chytřejší, drahoušku…