Recept Višňový koláč z kompotovaných višní (pro Ryby)

penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Mouku prosijeme do mísy, přidáme sůl, strouhanou citrónovou kůru, žloutky, 1 lžíci studené vody, na lístečky nakrájené máslo a všechno rychle zpracujeme, až vznikne hladké těsto. Lehce je poprášíme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme asi hodinu odpočinout v chladnu. Mezitím utřeme žloutky s cukrem do krémové hustoty, přidáme lžíci mouky, promícháme a vše přesuneme na pánev. K žloutkové směsi pomalu přiléváme za stálého míchání horké mléko, až vznikne žloutkový krém. Udržujeme malý plamínek, stále mícháme a až těsně před započetím varu plamen vypneme. Krém přelijeme zpět do mísy (pomáháme si stěrkou) a necháme jej vychladnout. Odpočinuté těsto vyválíme asi na 6 mm silný plát a vyložíme jím formu, lehce vymazanou máslem. Těsto musí dosahovat až nahoru k okrajům formy. Vidličkou je na dně i po stranách vícekrát propíchneme. Těsto, jež přečnívá přes okraje formy odřízneme a vytvarujeme z něho tenké pramínky. Na dno formy nasypeme na těsto malé sušenky nebo piškoty, pokapeme je višňovou šťávou a rozdělíme na ně višně (*lépe je ovoce nejprve vypeckovat*). Zakryjeme je vychladlým žloutkovým krémem, válečky z odříznutého těsta položíme na krém jako mřížku. Do vzniklých "okének" položíme zbylé višně. Koláč vložíme do předehřáté horké trouby a při střední teplotě pečeme celkem asi 40 minut. Koláč má být upečen dožluta. Necháme jej nejprve trochu prochladnout, pak jej opatrně uvolníme z formy a dáme vychladnout. Střed koláče zakryjeme papírovým kolečkem vystřiženým z bílého papíru a koláč pocukrujeme jen po okrajích - vypadá to velmi hezky. Čerpáno z knihy Receptář ve znamení zvěrokruhu (1989).

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 02.02.06 vloženo
  • 4312x zobrazeno

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 1 ČL kůry z 1 citronu
  • 2 ČL vanilinového cukru
  • sůl na špičku nože
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 150 g másla nebo Hery;
  • *Náplň:*
  • 3 žloutky
  • 80 g cukru
  • 1 rovná PL polohrubé mouky
  • 220 ml mléka
  • máslo na vymazání formy
  • 120 g strouhaných sušenek (*Club*) nebo dětských piškotů
  • 500 g višňového kompotu
  • 100 ml šťávy z kompotu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Višňový koláč z kompotovaných višní (pro Ryby)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Višňový koláč z kompotovaných višní (pro Ryby)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.5.09 07:54
Re: Višňový koláč z kompotovaných višní (pro Ryby)

Mikrilo, to ti nemusí být líto :-)))
Sem není zakázáno dávat recepty, které jsi sama nikdy nedělala. Stačí, když se ti recept líbí, připadá ti zajímavý, ochutnala jsi ho…
Ale nemusíš ho dělat sama.
Tyto recepty ( z výše uvedené kuchařky) sem byly vkládány kvůli svému „horoskopickému“ věnování.
A každá zkušenost s vařením podle receptu je dobrá. Pomůže či usnadní práci jiným.
Jen si neodpustím připomínku: Dělat něco PŘESNĚ podle receptu ještě není zárukou úspěchu. Každá trouba peče jinak, a co je to „střední teplota“? a jiné a jiné okolnosti. Lepší je kontrolovat průběžně a přemýšlet při tom. Já sama mám zkušenost, že většinou peču mnohem déle, než je uvedeno v receptu.
Podle tvého popisu bych si tipla péci příště při nižší teplotě a déle. Ale i to předpečení by mohlo být řešení. To záleží jak se komu dělá lépe.
Každá zkušenost je ale velice vítaná!
Jojo, holt chybama se člověk učí a lepší je, když je za něj dělá někdo jiný :-))))

mikrila
1 příspěvek 10.5.09 06:00
Re: Višňový koláč z kompotovaných višní (pro Ryby)

Je mi líto, že jako první musím napsat následující: autorka asi podle tohoto receptu koláč nepekla, jinak by napsala, že se těsto musí PŘEDPÉCT 5-10min.v mírné troubě a teprve až poté na předpečené těsto dát vše další. Pak to opravdu upečete. Já neměla těsto ani 3mm tlusté,bylo mi to divné, ale vše jsem dělala přesně podle postupu a bohužel ani po 40min.,kdy už jsem horní část začala mít přicmudlou bylo po vychladnutí zákl.těsto syrové. Škoda, příště budem chytřejší, drahoušku…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Reveňový koláč Reveňový koláč
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz