Recept Vepřová pečeně se sušenými švestkami a pečenou dýní

(Hodnoceno 2x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřová pečeně se sušenými švestkami a pečenou dýní

Postup

Celou cestu z práce domů jsem mrzla a myslela na tohle přívětivé
jídlo. Třeba potěší i Vás :-).

Pečeni necháme vcelku, podélně ji rozřízneme po celé délce asi na 3 cm do hloubky. Osolíme, opepříme vnitřek, naplníme částí švestek a tymiánem. Uzavřeme, pevně zavážeme provázkem.

Cibuli nakrájíme na proužky, dýni na velké kostky. Rozehřejeme máslo, nejlépe v litinovém kastrolu, opečeme pečínku ze všech stran dozlatova, přidáme cibuli, rozdrcený česnek, zbytek švestek a dýni. Chvilku opékáme, přilijeme med a ocet (komu se ocet nezdá, může asi použít trochu bílého vína, ale s tím octem je to vážně fajn). Osolíme, opepříme a pěkně zvolna pečeme - dusíme 1 hodinu.

Pak (nebo i mezitím :-) ) otevřeme nějaké lehčí červené a pojídáme pečeni s bagetou.

Díky patří časopisu Cuisine et Vins de France.


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.12.10 vloženo
  • 6443x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod. 45 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 g vepřové pečeně
  • 200 g sušených švestek
  • 800 g očištěné dýně
  • 1 velká cibule
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • 10 cl octa z sherry (nebo jiného dobrého
  • tmavého octa, možná i balsamico)
  • 2 lžíce medu
  • hrst čerstvého tymiánu (asi by mohl být i sušený, ale
  • nemám vyzkoušeno)
  • sůl, pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ivous0077 06.04.15 13:32

Lahodné! Zařazeno do zlatého fondu receptů.

Odkaz na uvaření

Jari 13.10.13 20:25

.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřová pečeně se sušenými švestkami a pečenou dýní

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Ivous0077
17 příspěvků 06.04.15 13:39

V pekáčku jsem po mase trochu opekla jen cibuli a česnek. Dýní a zbytkem švestek jsem maso obložila a pak všechno polila směsí medu a octa (dala jsem balsamiko). Poházela jsem ještě trochou tymiánu (příště s ním nebudu šetřit - jak v mase, tak na dýni), zakryla pekáč alobalem a dala péct na 180°C, po nějaké době na 200°C. Asi po hodině a čtvrt jsem alobal sundala a ještě asi 20 minut dopekla na cca 230°C, aby se tekutina vypekla a maso mělo hezkou barvu.
Se šťouchanými brambory to byla lahůdka.

 
reladis
73 příspěvků 06.11.13 19:17

Tak tuto peceni delam ve Francii dost casto, je to jedno z mych oblibenych jidel. Jenom trochu jinak. Prodava se tam pecene jiz pripravena, srolovana a vlozena do pruzne sitky, ve ktere se i pece. Podle moji svagrove udelam jenom diry do masa ( jako u svickove ) a do jich vlozim susene svestky.
V tomto pripade jiz cesnek nepouzivam, ale jiste neni na skodu. Rolada po upeceni a nakrajeni vypada moc hezky. Sitka se ovsem nejprve sunda :lol:

 
zébulon  17.12.10 23:14

Omlouvám se za zpoždění - dusím to na sporáku na malém plameni, ale v troubě by to šlo asi také, tak na 180-200°? A omáčku pochopitelně dosolte podle chuti, přidat se dá i trochu bujónu v kostce. Hodně zdaru, stojí to za to :-).

 
Ivous0077
17 příspěvků 14.12.10 20:48

Tohle vypadá na lahůdku. Kombinace maso-švestky-česnek-dýně musí být úžasná. Dávám si do oblíbených a co nejdřív vyzkouším. Ocet mám asi jen balsamikový, ale nevím, co by se jím dalo pokazit. Když píšeš „dusíme“, myslíš tím v troubě přikryté?

 
jaga13
399 příspěvků 14.12.10 19:42

zébulon, ten úvod receptu je moc pěkný, taky je mi dnes zima, zítra vařím tohle, přílohy jsou mi velice sympatické :potlesk: recept se tiskne

Příspěvek upraven 14.12.10 v 19:43

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz