Recept Vepřová pečeně se sušenými švestkami a pečenou dýní

(Hodnoceno 2x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřová pečeně se sušenými švestkami a pečenou dýní

Postup

Celou cestu z práce domů jsem mrzla a myslela na tohle přívětivé
jídlo. Třeba potěší i Vás :-).

Pečeni necháme vcelku, podélně ji rozřízneme po celé délce asi na 3 cm do hloubky. Osolíme, opepříme vnitřek, naplníme částí švestek a tymiánem. Uzavřeme, pevně zavážeme provázkem.

Cibuli nakrájíme na proužky, dýni na velké kostky. Rozehřejeme máslo, nejlépe v litinovém kastrolu, opečeme pečínku ze všech stran dozlatova, přidáme cibuli, rozdrcený česnek, zbytek švestek a dýni. Chvilku opékáme, přilijeme med a ocet (komu se ocet nezdá, může asi použít trochu bílého vína, ale s tím octem je to vážně fajn). Osolíme, opepříme a pěkně zvolna pečeme - dusíme 1 hodinu.

Pak (nebo i mezitím :-) ) otevřeme nějaké lehčí červené a pojídáme pečeni s bagetou.

Díky patří časopisu Cuisine et Vins de France.

Nahlásit recept

  • 13.12.10 vloženo
  • 6788x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod. 45 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 g vepřové pečeně
  • 200 g sušených švestek
  • 800 g očištěné dýně
  • 1 velká cibule
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • 10 cl octa z sherry (nebo jiného dobrého
  • tmavého octa, možná i balsamico)
  • 2 lžíce medu
  • hrst čerstvého tymiánu (asi by mohl být i sušený, ale
  • nemám vyzkoušeno)
  • sůl, pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ivous0077 06.04.15 13:32

Lahodné! Zařazeno do zlatého fondu receptů.

Odkaz na uvaření

Jari 13.10.13 20:25

.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřová pečeně se sušenými švestkami a pečenou dýní

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Ivous0077
17 příspěvků 06.04.15 13:39

V pekáčku jsem po mase trochu opekla jen cibuli a česnek. Dýní a zbytkem švestek jsem maso obložila a pak všechno polila směsí medu a octa (dala jsem balsamiko). Poházela jsem ještě trochou tymiánu (příště s ním nebudu šetřit - jak v mase, tak na dýni), zakryla pekáč alobalem a dala péct na 180°C, po nějaké době na 200°C. Asi po hodině a čtvrt jsem alobal sundala a ještě asi 20 minut dopekla na cca 230°C, aby se tekutina vypekla a maso mělo hezkou barvu.
Se šťouchanými brambory to byla lahůdka.

 
reladis
74 příspěvků 06.11.13 19:17

Tak tuto peceni delam ve Francii dost casto, je to jedno z mych oblibenych jidel. Jenom trochu jinak. Prodava se tam pecene jiz pripravena, srolovana a vlozena do pruzne sitky, ve ktere se i pece. Podle moji svagrove udelam jenom diry do masa ( jako u svickove ) a do jich vlozim susene svestky.
V tomto pripade jiz cesnek nepouzivam, ale jiste neni na skodu. Rolada po upeceni a nakrajeni vypada moc hezky. Sitka se ovsem nejprve sunda :lol:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.12.10 23:14

Omlouvám se za zpoždění - dusím to na sporáku na malém plameni, ale v troubě by to šlo asi také, tak na 180-200°? A omáčku pochopitelně dosolte podle chuti, přidat se dá i trochu bujónu v kostce. Hodně zdaru, stojí to za to :-).

 
Ivous0077
17 příspěvků 14.12.10 20:48

Tohle vypadá na lahůdku. Kombinace maso-švestky-česnek-dýně musí být úžasná. Dávám si do oblíbených a co nejdřív vyzkouším. Ocet mám asi jen balsamikový, ale nevím, co by se jím dalo pokazit. Když píšeš „dusíme“, myslíš tím v troubě přikryté?

 
jaga13
399 příspěvků 14.12.10 19:42

zébulon, ten úvod receptu je moc pěkný, taky je mi dnes zima, zítra vařím tohle, přílohy jsou mi velice sympatické :potlesk: recept se tiskne

Příspěvek upraven 14.12.10 v 19:43

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz