Recept Vepřová pečeně "Kentucky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Sušené švestky a meruňky nakrájejte, marinujte v bourbonu (nebo viz výše) asi 2 až 3 hodiny. Přidejte nakrájené jablko, med, citronovou a pomerančovou kůru. Do masa udělejte kapsu, osolte, opepřete vně i uvnitř. Děrovanou lžící (nebo nějak jinak bez tekutiny) vyndejte naložené ovoce, dejte do kapsy a tu uzavřete. Na povrchu masa udělejte zářezy a naplňte je kousky česneku, pečeni potřete máslem, posypejte tymiánem a moukou. Pečeni vložte do pekáče, zalijte jablečným moštem a zbylou marinádou (bourbonem). Když nemám mošt, zalívám trochou vody a přidávám více alkoholu. Přikryjte, pečte v předehřáté troubě asi 2 a půl hodiny (tolik recept, já to myslím peču kratší dobu, protože obvykle používám menší kus masa - zkrátka jako jakoukoli jinou vepřovou pečeni). Samozřejmě občas podlévejte a potírejte. Po upečení a odkrytí nechte chvíli stát. Výjimečně uvádím množství ingrediencí, protože tohle znám z kuchařky, ale nic není dogma. Nápad s koňakem jsem ještě neuskutečnila, jen si myslím, že by to šlo. Já to mám odzkoušené s oblíbeným Four Roses, obzváště dobrého výsledku dosahuji, když při přípravě upíjím.

Recept je z kategorií: Vepřové pečeně

Nahlásit recept

  • 04.10.02 vloženo
  • 8940x zobrazeno

Ingredience

  • 2 kg vepřové pečeně
  • 1/2 šálku (nebo prostě přiměřeně) sušených švestek
  • 1/3 šálku (dtto) sušených meruněk
  • malé oloupané jádřince zbavené jablko
  • lžíce medu
  • šálek bourbonu nebo whisky (bez záruky myslím, že by to sneslo i brandy nebo koňak)
  • 1/2 lžičky (nebo prostě trochu) strouhané citronové kůry
  • 1/2 lžičky (dtto) strouhané pomerančové kůry
  • velký stroužek (nebo prostě přiměřeně) česneku
  • 4 lžíce (nebo tak akorát) másla
  • 2 lžíce mouky
  • lžíce sušeného tymiánu (i čerstvý je samozřejmě možný)
  • šálek jablečného moštu (já občas vynechávám, podlévám vodou a dalším alkoholem a nic moc se neděje)
  • pepř, sůl

Doporučená příloha

  • Kniha, ze které jsem to obšlehla, doporučuje zelené fazolky po venkovsku nebo červené zelí s kmínem. To mi moc n

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřová pečeně "Kentucky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Apoléno...

tak to popletené mám! Kdysi jsem byla na bazáru a tam byli Poláci, Ukrajinci, Slováci atd. Prodávalo se tam kde co doma vyrobeného (hlavně jídlo) a snad také ¨Panpuchy¨. Možná to tedy byli Poláci. Jsem však moc ráda, že jsem se zase o něčem poučila! Ahoj.

Labužník Apolena
94 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampuchy...

… jsou docela obyčejné bramboráky:-))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampuchy...

si myslím, že jsou napařované, slovenské knedlíčky, nebo koblihy s dirkou, nebo bez ni. Můžou být i ovocné. Nevím však, jestli to nemám potočené. Prosím Tě, napiš nám, co to je a také recept na ně. Díky!

Labužník Apolena
94 příspěvků 25.01.09 03:43
Amolety existují...

… u nás na Valašsku se jim jinak neřekne. Existují stejně jako „pampuchy“. A teď vás nechám trápit. Schválně, jestli víte, co to je :-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Jó, jo...

taky říkám palačinkám amolety a manžel mě tvrdí, že takové slovo neexistuje. Málem jsem mu uvěřila, že to mám potočené a tak jsi mně udělala radost, že ještě někdo je tak nazývá. Pro manžela jsou to ¨žalobníčci¨ a dělám je kdykoliv mně zbyde vejce po trojobalu (bez strouhanky).

Tinami
166 příspěvků 25.01.09 03:43
Fritátové nudle,

jak jsem jim zvyklá od útlého dětství říkat, jsou babi vlastně jen slané palačinky (no, u nás se říkalo amolety, což není totéž co omelety) nakrájené na nudle. Takže mléko, vejce, mouka, sůl → smažená placka. Vlastně je to crepes. Nevím, kde jsem to vzala, ale prý se tomu říká i celestýnské nudle.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Jó...

chtěla jsem se zeptat, co a jak, protože to znělo jako knina, které chybí pár posladních listů. Stejně ale nevím, co to jsou celestýnské nudle. Ale k receptu, který uršitě vyzkouším a to s koňakem, protože ani Bourbon, Whisky, nebo Scotch nemám moc v oblibě.

Tinami
166 příspěvků 25.01.09 03:43
... a koukám,

že mi nějak vypadl konec textu. No, to je fuk, jen jsem dodávala, že já to mám nejraději s fritátovejma nudlema (někdo jim říká celestýnské). A vůbec, fantazii se meze nekladou.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz