Recept Vepřová líčka s pomerančovou omáčkou a gratinovanou bramborou s alioli

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřová líčka s pomerančovou omáčkou a  gratinovanou bramborou  s alioli

Úvod

Fotopostup: http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/…rrilleras-de
Alioli(all-česnek, i-a, oli-olej) (vyslovuj ajoli) pochází že španělského středomoří. Tradiční recept se dělá v hmoždíři, kde se rozdrtí stroužky česneku a po kapkách se přidává olej. Jelikož je tento postup velice pracný a rádo se to sráží, v mnohých případech se používá na spojení žloutek

Postup

Líčka si očistíme a stáhneme vrchní blánku.
Cibuli, mrkev a pórek si oloupeme, nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji. Líčka zprudka opečeme, aby se zatáhly póry a přidáme k orestované zelenině. Z pomerančů si vymačkáme šťávu, kterou pokryjeme maso. Osolíme, opepříme a necháme vařit 2 hodiny na mírném ohni, dokud nejsou líčka křehká.
Po uvaření vyndáme maso z omáčky a tu rozmixujeme. Z cukru si uděláme karamel, který zalijeme octem a necháme zredukovat. Redukci přilijeme do omáčky. Do omáčky vrátíme i maso a vše provaříme. Na talíři posypeme opraženými lupínky mandlí.

Gratinované brambory:

Celé brambory si omyjeme a uvaříme je ve slupce v osolené vodě. Po uvaření je přepůlíme a každou půlku pomažeme all-i-oli a dáme zapéct do trouby na funkci grill.

Alioli:
Děláme stejně jako tradiční majonézu, s tím rozdílem že přidáme prolisovaný česnek. Používáme-li ruční mixer můžeme dát celé stroužky česneku.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 03.08.12 vloženo
  • 6748x zobrazeno

Ingredience

  • 6 vepřových líček
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 pórek
  • 5 pomerančů
  • 75 g cukru
  • 0,5 dl balzamikového octa z Modeny
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • brambory
  • Alioli:
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 žloutek
  • olivový olej
  • sůl
  • mandlové lupínky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Joris 03.08.12 10:23

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřová líčka s pomerančovou omáčkou a gratinovanou bramborou s alioli

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Joris
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.08.12 11:41

Autor (tedy já) si vepřová a hovězí líčka neplete. Líčka jsou sval (ať hovězí nebo vepřová) dostatečně namáhaný a potřebují čas, aby změkla.

dorsch
54 příspěvků 24.08.12 10:56

Nemůžu se zbavit dojmu, že si autor plete vepřová a hovězí líčka, vepřová jsou velmi jemná a po 2 hodinách by se rozpadla. Hovězí - dříve opovrhovaný odpad, který se dával tak psům - se stává hitem.

Joris
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.08.12 15:24

Ano, přesně ten ;)

casino
4482 příspěvků 03.08.12 23:42

Myslím, že prase má líčko tam co kráva, nebo kapr či pstruh :) :mrgreen:

parles
302 příspěvků 03.08.12 23:30

Je to ten sval pod lícní kostí?

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.12 23:10
Nojo,

Tak to jsem zas u té katalánštiny. Já zkoušel různé slovníky ale na katalánštinu jsem nenarazil. OK, děkuju za vysvětlení.

Joris
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.12 23:07

Katalánsky je česnek all (vyslovuj aj).

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.12 22:50
Nojo,

Jeden se učí celý život :D. To bude tím, že v katalánsku jsem nikdy nebyl a do Mexika jezdíme každoročně na dovolenou, A tam se katalánsky nemluví. :think:
Takže odvolávám co jsem řekl o allioli, měl jsem se podívat do viki a nespoléhat na vlastní neznalosti.
Ale jak je to s tím česnekem? Ať pátrám jak pátrám, pořád nemůžu najít all jako česnek. :roll:

Joris
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.12 21:47

Drobek:V jediném máš pravdu že to neni španělsky, ale katalánsky. Katalánsky se mluví v okolí Barcelony- Cataluña, na Baleárských ostrovech: Mallorca kde domorodci toto nářečí nazývají mallorquín (majorkín), Ibiza - ibizenco, Menorca - menorquín (menorkín) a ve Valencii a okolí, kde to nazývají valenciá. Katalánský název alioli nebo allioli se používá po celém Španělsku.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.12 21:26
Chybička se vloudila,

Totiž španělsky česnek je ajo, čti acho, all je anglicky všechno, španělsky to není nic. Ten sos se jmenuje aioli, nikoli alioli . 8)
Ale to není podstatné ke kvalitě receptu, i když líčka jsem nikdy nejedl a koupit se tu nedají.

Joris
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.12 14:47

Líčka jsou sval na hlavě. Jedná se o výtečné maso „kližkovitého“ charakteru, s krátkým vláknem bez tuku i vaziva ;)

parles
302 příspěvků 03.08.12 13:54

Co jsou vepřová líčka a jaká je na nich vrchní blanka? Myslel jsem, že čuníka dost dobře znám, ale teď vidím, že ne! :think:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz