Recept Vepřová líčka s pomerančovou omáčkou a gratinovanou bramborou s alioli

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřová líčka s pomerančovou omáčkou a  gratinovanou bramborou  s alioli

Úvod

Fotopostup: http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/…rrilleras-de
Alioli(all-česnek, i-a, oli-olej) (vyslovuj ajoli) pochází že španělského středomoří. Tradiční recept se dělá v hmoždíři, kde se rozdrtí stroužky česneku a po kapkách se přidává olej. Jelikož je tento postup velice pracný a rádo se to sráží, v mnohých případech se používá na spojení žloutek

Postup

Líčka si očistíme a stáhneme vrchní blánku. Cibuli, mrkev a pórek si oloupeme, nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji. Líčka zprudka opečeme, aby se zatáhly póry a přidáme k orestované zelenině. Z pomerančů si vymačkáme šťávu, kterou pokryjeme maso. Osolíme, opepříme a necháme vařit 2 hodiny na mírném ohni, dokud nejsou líčka křehká. Po uvaření vyndáme maso z omáčky a tu rozmixujeme. Z cukru si uděláme karamel, který zalijeme octem a necháme zredukovat. Redukci přilijeme do omáčky. Do omáčky vrátíme i maso a vše provaříme. Na talíři posypeme opraženými lupínky mandlí. Gratinované brambory: Celé brambory si omyjeme a uvaříme je ve slupce v osolené vodě. Po uvaření je přepůlíme a každou půlku pomažeme all-i-oli a dáme zapéct do trouby na funkci grill. Alioli: Děláme stejně jako tradiční majonézu, s tím rozdílem že přidáme prolisovaný česnek. Používáme-li ruční mixer můžeme dát celé stroužky česneku.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 03.08.12 vloženo
  • 6851x zobrazeno

Ingredience

  • 6 vepřových líček
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 pórek
  • 5 pomerančů
  • 75 g cukru
  • 0,5 dl balzamikového octa z Modeny
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • brambory
  • Alioli:
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 žloutek
  • olivový olej
  • sůl
  • mandlové lupínky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Joris 03.08.12 10:23

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřová líčka s pomerančovou omáčkou a gratinovanou bramborou s alioli

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Joris
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.08.12 11:41

Autor (tedy já) si vepřová a hovězí líčka neplete. Líčka jsou sval (ať hovězí nebo vepřová) dostatečně namáhaný a potřebují čas, aby změkla.

dorsch
54 příspěvků 24.08.12 10:56

Nemůžu se zbavit dojmu, že si autor plete vepřová a hovězí líčka, vepřová jsou velmi jemná a po 2 hodinách by se rozpadla. Hovězí - dříve opovrhovaný odpad, který se dával tak psům - se stává hitem.

Joris
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.08.12 15:24

Ano, přesně ten ;)

casino
4487 příspěvků 03.08.12 23:42

Myslím, že prase má líčko tam co kráva, nebo kapr či pstruh :) :mrgreen:

parles
302 příspěvků 03.08.12 23:30

Je to ten sval pod lícní kostí?

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.12 23:10
Nojo,

Tak to jsem zas u té katalánštiny. Já zkoušel různé slovníky ale na katalánštinu jsem nenarazil. OK, děkuju za vysvětlení.

Joris
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.12 23:07

Katalánsky je česnek all (vyslovuj aj).

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.12 22:50
Nojo,

Jeden se učí celý život :D. To bude tím, že v katalánsku jsem nikdy nebyl a do Mexika jezdíme každoročně na dovolenou, A tam se katalánsky nemluví. :think:
Takže odvolávám co jsem řekl o allioli, měl jsem se podívat do viki a nespoléhat na vlastní neznalosti.
Ale jak je to s tím česnekem? Ať pátrám jak pátrám, pořád nemůžu najít all jako česnek. :roll:

Joris
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.12 21:47

Drobek:V jediném máš pravdu že to neni španělsky, ale katalánsky. Katalánsky se mluví v okolí Barcelony- Cataluña, na Baleárských ostrovech: Mallorca kde domorodci toto nářečí nazývají mallorquín (majorkín), Ibiza - ibizenco, Menorca - menorquín (menorkín) a ve Valencii a okolí, kde to nazývají valenciá. Katalánský název alioli nebo allioli se používá po celém Španělsku.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.12 21:26
Chybička se vloudila,

Totiž španělsky česnek je ajo, čti acho, all je anglicky všechno, španělsky to není nic. Ten sos se jmenuje aioli, nikoli alioli . 8)
Ale to není podstatné ke kvalitě receptu, i když líčka jsem nikdy nejedl a koupit se tu nedají.

Joris
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.12 14:47

Líčka jsou sval na hlavě. Jedná se o výtečné maso „kližkovitého“ charakteru, s krátkým vláknem bez tuku i vaziva ;)

parles
302 příspěvků 03.08.12 13:54

Co jsou vepřová líčka a jaká je na nich vrchní blanka? Myslel jsem, že čuníka dost dobře znám, ale teď vidím, že ne! :think:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz