Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Joris Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Fotopostup: http://sladkyaslanydulceysaladodomains.tumblr.com/…rrilleras-de
Alioli(all-česnek, i-a, oli-olej) (vyslovuj ajoli) pochází že španělského
středomoří. Tradiční recept se dělá v hmoždíři, kde se rozdrtí
stroužky česneku a po kapkách se přidává olej. Jelikož je tento postup
velice pracný a rádo se to sráží, v mnohých případech se používá na
spojení žloutek
Líčka si očistíme a stáhneme vrchní blánku. Cibuli, mrkev a pórek si oloupeme, nakrájíme na kousky a orestujeme na oleji. Líčka zprudka opečeme, aby se zatáhly póry a přidáme k orestované zelenině. Z pomerančů si vymačkáme šťávu, kterou pokryjeme maso. Osolíme, opepříme a necháme vařit 2 hodiny na mírném ohni, dokud nejsou líčka křehká. Po uvaření vyndáme maso z omáčky a tu rozmixujeme. Z cukru si uděláme karamel, který zalijeme octem a necháme zredukovat. Redukci přilijeme do omáčky. Do omáčky vrátíme i maso a vše provaříme. Na talíři posypeme opraženými lupínky mandlí. Gratinované brambory: Celé brambory si omyjeme a uvaříme je ve slupce v osolené vodě. Po uvaření je přepůlíme a každou půlku pomažeme all-i-oli a dáme zapéct do trouby na funkci grill. Alioli: Děláme stejně jako tradiční majonézu, s tím rozdílem že přidáme prolisovaný česnek. Používáme-li ruční mixer můžeme dát celé stroužky česneku.
Recept je z kategorií: Vepřové maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Vepřová líčka s pomerančovou omáčkou a gratinovanou bramborou s alioli
Autor (tedy já) si vepřová a hovězí líčka neplete. Líčka jsou sval (ať hovězí nebo vepřová) dostatečně namáhaný a potřebují čas, aby změkla.
54 příspěvků 24.8.12 10:56
Nemůžu se zbavit dojmu, že si autor plete vepřová a hovězí líčka, vepřová jsou velmi jemná a po 2 hodinách by se rozpadla. Hovězí - dříve opovrhovaný odpad, který se dával tak psům - se stává hitem.
Ano, přesně ten
Myslím, že prase má líčko tam co kráva, nebo kapr či pstruh

Je to ten sval pod lícní kostí?
Tak to jsem zas u té katalánštiny. Já zkoušel různé slovníky ale na katalánštinu jsem nenarazil. OK, děkuju za vysvětlení.
Katalánsky je česnek all (vyslovuj aj).
Jeden se učí celý život
. To bude tím, že v katalánsku jsem nikdy
nebyl a do Mexika jezdíme každoročně na dovolenou, A tam se katalánsky
nemluví. 

Takže odvolávám co jsem řekl o allioli, měl jsem se podívat do viki a nespoléhat na vlastní neznalosti.
Ale jak je to s tím česnekem? Ať pátrám jak pátrám, pořád nemůžu najít all jako česnek.
Drobek:V jediném máš pravdu že to neni španělsky, ale katalánsky. Katalánsky se mluví v okolí Barcelony- Cataluña, na Baleárských ostrovech: Mallorca kde domorodci toto nářečí nazývají mallorquín (majorkín), Ibiza - ibizenco, Menorca - menorquín (menorkín) a ve Valencii a okolí, kde to nazývají valenciá. Katalánský název alioli nebo allioli se používá po celém Španělsku.
Totiž španělsky česnek je ajo, čti acho, all je anglicky všechno, španělsky to není nic. Ten sos se jmenuje aioli, nikoli alioli .
Ale to není podstatné ke kvalitě receptu, i když líčka jsem nikdy nejedl a koupit se tu nedají.
Líčka jsou sval na hlavě. Jedná se o výtečné maso „kližkovitého“ charakteru, s krátkým vláknem bez tuku i vaziva
Co jsou vepřová líčka a jaká je na nich vrchní blanka? Myslel jsem, že čuníka dost dobře znám, ale teď vidím, že ne!