Recept Vepřová pečeně po husarsku

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřová pečeně po husarsku

Postup

Maso zbavíme povrchových tuhých blan, prošpikujeme úzký­mi špalíčky slaniny a po celém povrchu osolíme. Zbytek slaniny pokrájíme na kostičky, na kostič­ky pokrájíme i kořenovou zeleni­nu, cibuli pokrájíme na tenké plátky a vše spolu osmahneme na tuku ve vyšším pekáčku. Přidáme připravené maso a opečeme jé ze všech stran. Vmícháme oba druhy papriky, podlijeme vývarem a dusíme v předehřáté troubě doměkka - podle potřeby podléváme vře­lým vývarem. Polovinu předpokládané doby k upečení (zhruba 1,5-2 hodiny) pečeme maso pod alobalem nebo přikryté druhým kastrolem (pekáčkem), potom maso obrátí­me a dopečeme již odkryté. Upečené maso vyjmeme, na­krájíme na plátky, šťávu vydusí­me na tuk, zaprášíme moukou, zalijeme vřelým vývarem na po­třebné množství a za stálého mí­chání asi 3-5 minut povaříme. Přidáme smetanu (množství vo­líme podle chuti - nepřehání­me), případně dosolíme a omáč­ku přepasírujeme přes síto na nakrájené plátky masa a ještě chvíli prohřejeme.

Recept je z kategorií: Vepřové pečeně

Nahlásit recept

  • 22.12.04 vloženo
  • 24561x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400-500 g vepřového plecka (nebo ramínka)
  • 80-100 g ang­lické slaniny nebo podobného masa
  • 1 střední cibule
  • 120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mle­té pálivé papriky - ale pokud budou jíst děti, tak dáme ra­ději jen špalíčku či vynechá­me
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 dl smetany
  • vývar (stačí z masoxu)
  • sůl
  • olej na dušení zeleniny
  • 1 lžička másla na zjemnění omáčky.

Doporučená příloha

  • houskové knedlíky, bramborové krokety, opečené brambory.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřová pečeně po husarsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřová pečeně po husarsku - Vladko,

taky dík. Člověk se učí celý život. ;-))))

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřová pečeně po husarsku

Esme, plecko (plec) je část přední nohy, z kostí obsahuje lopatku a pažní kost. Na zevní straně je plec pokryta kůží. Od plece se odděluje kolínko a nožička. Plec se vykosťuje už v obchodě (nejčastěji) a prodává se k pečení a dušení, Hodí se i na rolády. Anglicky (kanadské porcování) je to zřejmě celý shoulder picnic a ještě část shoulder blade. A krkovička (krkovice) je krční část mezi hlavou a pečení. Celé části se také říká karé. Krkovice je prorostlá tukem, na řezu je díky tomu mramorovaná. Je oblíbená na pečení, ale také se z ní sekají plátky. Obalený a osmažený řízek z vepřové krkovice je z nejšťavnatějších. Krkovice se hlavně udí. A v tom kanadském dělení by tomu odpovídal shoulder blade bez té lopatkové části. ;o)))

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřová pečeně po husarsku - Hejo,

díky moc. Jsi zlato.

heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřová pečeně po husarsku Esme

Vložila jsem ti do mého deníčku ofocenou stránku z knihy kuchařského mistra Vrabce. Obrázek jsem nemohla víc zmenšit - nebyl by čitelný, snad mě kvůli tomu neukřižují. Tak až si to prohlédneš, zmenším ho nebo zlikviduji.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Já se v tom názvosloví snad do smrti nevyznám.....

…co je to plecko?
Může někdo prosím přidat obrázek?
Je to to samé co krkovička?
Potíž je asi v tom že tady řezníci porcují maso úplně jinak než v ČR (aspoň se to tvrdí). Až pojedu na návštěvu, budu koukat řezníkům pod ruku…

Nad obrázkem receptu se mi sbíhají sliny, ráda bych ho vyzkoušela.

Labužník Stella02
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Vepřová pečeně po husarsku

Vynikajici. Manzel dnes uvaril a opravdu se mu to povedlo. Je to na zpusob svickove, ale lepsi. Omacku jsme na konci zahustili celou smetanou, ale nepropasirovali, takze omacka byla s kousky zeleniny, coz je podle me mnohem chutnejsi. Jako prilohu doporucuji bramborove knedliky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Chléb s celerem

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Štika na smetaně Štika na smetaně
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz