Recept Vepřová pečeně po husarsku

pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Vepřová pečeně po husarsku

Postup

Maso zbavíme povrchových tuhých blan, prošpikujeme úzký­mi špalíčky slaniny a po celém povrchu osolíme. Zbytek slaniny pokrájíme na kostičky, na kostič­ky pokrájíme i kořenovou zeleni­nu, cibuli pokrájíme na tenké plátky a vše spolu osmahneme na tuku ve vyšším pekáčku. Přidáme připravené maso a opečeme jé ze všech stran. Vmícháme oba druhy papriky, podlijeme vývarem a dusíme v předehřáté troubě doměkka - podle potřeby podléváme vře­lým vývarem. Polovinu předpokládané doby k upečení (zhruba 1,5-2 hodiny) pečeme maso pod alobalem nebo přikryté druhým kastrolem (pekáčkem), potom maso obrátí­me a dopečeme již odkryté. Upečené maso vyjmeme, na­krájíme na plátky, šťávu vydusí­me na tuk, zaprášíme moukou, zalijeme vřelým vývarem na po­třebné množství a za stálého mí­chání asi 3-5 minut povaříme. Přidáme smetanu (množství vo­líme podle chuti - nepřehání­me), případně dosolíme a omáč­ku přepasírujeme přes síto na nakrájené plátky masa a ještě chvíli prohřejeme.

Recept je z kategorií: Vepřové pečeně

Nahlásit recept

  • 22.12.04 vloženo
  • 25348x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400-500 g vepřového plecka (nebo ramínka)
  • 80-100 g ang­lické slaniny nebo podobného masa
  • 1 střední cibule
  • 120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mle­té pálivé papriky - ale pokud budou jíst děti, tak dáme ra­ději jen špalíčku či vynechá­me
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 dl smetany
  • vývar (stačí z masoxu)
  • sůl
  • olej na dušení zeleniny
  • 1 lžička másla na zjemnění omáčky.

Doporučená příloha

  • houskové knedlíky, bramborové krokety, opečené brambory.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřová pečeně po husarsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřová pečeně po husarsku

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová pečeně po husarsku - Vladko,

taky dík. Člověk se učí celý život. ;-))))

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová pečeně po husarsku

Esme, plecko (plec) je část přední nohy, z kostí obsahuje lopatku a pažní kost. Na zevní straně je plec pokryta kůží. Od plece se odděluje kolínko a nožička. Plec se vykosťuje už v obchodě (nejčastěji) a prodává se k pečení a dušení, Hodí se i na rolády. Anglicky (kanadské porcování) je to zřejmě celý shoulder picnic a ještě část shoulder blade. A krkovička (krkovice) je krční část mezi hlavou a pečení. Celé části se také říká karé. Krkovice je prorostlá tukem, na řezu je díky tomu mramorovaná. Je oblíbená na pečení, ale také se z ní sekají plátky. Obalený a osmažený řízek z vepřové krkovice je z nejšťavnatějších. Krkovice se hlavně udí. A v tom kanadském dělení by tomu odpovídal shoulder blade bez té lopatkové části. ;o)))

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová pečeně po husarsku - Hejo,

díky moc. Jsi zlato.

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová pečeně po husarsku Esme

Vložila jsem ti do mého deníčku ofocenou stránku z knihy kuchařského mistra Vrabce. Obrázek jsem nemohla víc zmenšit - nebyl by čitelný, snad mě kvůli tomu neukřižují. Tak až si to prohlédneš, zmenším ho nebo zlikviduji.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Já se v tom názvosloví snad do smrti nevyznám.....

…co je to plecko?
Může někdo prosím přidat obrázek?
Je to to samé co krkovička?
Potíž je asi v tom že tady řezníci porcují maso úplně jinak než v ČR (aspoň se to tvrdí). Až pojedu na návštěvu, budu koukat řezníkům pod ruku…

Nad obrázkem receptu se mi sbíhají sliny, ráda bych ho vyzkoušela.

Labužník Stella02
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Vepřová pečeně po husarsku

Vynikajici. Manzel dnes uvaril a opravdu se mu to povedlo. Je to na zpusob svickove, ale lepsi. Omacku jsme na konci zahustili celou smetanou, ale nepropasirovali, takze omacka byla s kousky zeleniny, coz je podle me mnohem chutnejsi. Jako prilohu doporucuji bramborove knedliky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Chilli con carne Chilli con carne
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz