Recept Toskánská zeleninová polévka s chlebem (Ribollita)

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Fazole necháme přes noc bobtnat asi ve čtyřnásobném množství studené vody. Příští den zbylou vodu slijeme a zalijeme fazole čerstvou vodou tak, aby byly dobře zakryté a zvolna je asi 3-4 hodiny dusíme, nejlépe v troubě při 120°C. Fazole by měly být měkké, ale nesmějí se rozpadat. Pokud se odpaří příliš mnoho vody, přidáme vroucí vodu podle potřeby; kdybychom použili vodu studenou, byly by fazole tvrdé. Ze zelí vyřízneme tuhá žebra, z kapusty odstraníme košťál. Listy nakrájíme nebo natrháme na větší kousky, rajčata spaříme, oloupeme, rozpůlíme, zmáčknutím zbavíme semínek a dužninu nakrájíme na kousky. Bramboru oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli a bylinky nakrájíme nadrobno, celerovou nať a mrkev očistíme, nakrájíme na kousky a ve velkém hrnci opečeme na olivovém oleji. Když se cibule zbarví dozlatova, přidáme rajčata, fazole s vodou, ve které se vařily, bramboru, zelí a kapustu. Vše necháme tak dlouho prudce vařit až jsou brambory měkké, ale ne rozvařené. Podle chuti osolíme a opepříme. Pak přilejeme horkou vodu a při mírné teplotě necháme ještě asi hodinu zvolna vařit. Venkovské talíře nebo keramické misky vyložíme plátky staršího bílého chleba, na něj navršíme zeleninu a nakonec přilijeme trochu vývaru Tato polévka je klasická zuppa, podávaná na starším nebo opečeném chlebu; je sice značně vyvařená, ale chutná a příjemně aromatická. Připravuje se jí vždy velký hrnec, takže se znovu a znovu ohřívá - proto se jí říká také “ribollita,” čili vícekrát ohřívaná. Pokud si tuto polévku objednáte v trattorii a naservírují vám ji bez cibule a oleje, klidně si tyto doplňky vyžádejte, dokážete tím, že jste praví znalci. Teprve s jemnými proužky cibule a se skvrnami olivového oleje na povrchu je to pravá ribollita.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 18.09.03 vloženo
  • 10707x zobrazeno

Ingredience

  • 300 g velkých bílých fazolí (cannellino nebo toscanello)
  • 2 listy červeného nebo bílého zelí
  • 1/4 hlávky kapusty
  • 400 g zralých masitých rajčat
  • 1 velká brambora
  • 1 velká červená cibule
  • svazeček kuchyňských bylinek (petrželka, bazalka, estragon, trocha šalvěje)
  • 2 snítky celerové natě
  • 2 mrkve
  • 80 ml panenského olivového oleje
  • sůl
  • nahrubo drcený pepř
  • 400 g bílého chleba z předešlého dne

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Toskánská zeleninová polévka s chlebem (Ribollita)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz