Recept Toskánská zeleninová polévka s chlebem (Ribollita)
Pampeliska191 Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Fazole necháme přes noc bobtnat asi ve čtyřnásobném množství studené vody. Příští den zbylou vodu slijeme a zalijeme fazole čerstvou vodou tak, aby byly dobře zakryté a zvolna je asi 3-4 hodiny dusíme, nejlépe v troubě při 120°C. Fazole by měly být měkké, ale nesmějí se rozpadat. Pokud se odpaří příliš mnoho vody, přidáme vroucí vodu podle potřeby; kdybychom použili vodu studenou, byly by fazole tvrdé. Ze zelí vyřízneme tuhá žebra, z kapusty odstraníme košťál. Listy nakrájíme nebo natrháme na větší kousky, rajčata spaříme, oloupeme, rozpůlíme, zmáčknutím zbavíme semínek a dužninu nakrájíme na kousky. Bramboru oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli a bylinky nakrájíme nadrobno, celerovou nať a mrkev očistíme, nakrájíme na kousky a ve velkém hrnci opečeme na olivovém oleji. Když se cibule zbarví dozlatova, přidáme rajčata, fazole s vodou, ve které se vařily, bramboru, zelí a kapustu. Vše necháme tak dlouho prudce vařit až jsou brambory měkké, ale ne rozvařené. Podle chuti osolíme a opepříme. Pak přilejeme horkou vodu a při mírné teplotě necháme ještě asi hodinu zvolna vařit. Venkovské talíře nebo keramické misky vyložíme plátky staršího bílého chleba, na něj navršíme zeleninu a nakonec přilijeme trochu vývaru Tato polévka je klasická zuppa, podávaná na starším nebo opečeném chlebu; je sice značně vyvařená, ale chutná a příjemně aromatická. Připravuje se jí vždy velký hrnec, takže se znovu a znovu ohřívá - proto se jí říká také “ribollita,” čili vícekrát ohřívaná. Pokud si tuto polévku objednáte v trattorii a naservírují vám ji bez cibule a oleje, klidně si tyto doplňky vyžádejte, dokážete tím, že jste praví znalci. Teprve s jemnými proužky cibule a se skvrnami olivového oleje na povrchu je to pravá ribollita.
Recept je z kategorií: Polévky
- 18.09.03 vloženo
- 11872x zobrazeno
Ingredience
- 300 g velkých bílých fazolí (cannellino nebo toscanello)
- 2 listy červeného nebo bílého zelí
- 1/4 hlávky kapusty
- 400 g zralých masitých rajčat
- 1 velká brambora
- 1 velká červená cibule
- svazeček kuchyňských bylinek (petrželka, bazalka, estragon, trocha šalvěje)
- 2 snítky celerové natě
- 2 mrkve
- 80 ml panenského olivového oleje
- sůl
- nahrubo drcený pepř
- 400 g bílého chleba z předešlého dne
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Toskánská zeleninová polévka s chlebem (Ribollita)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Toskánská zeleninová polévka s chlebem (Ribollita)