Recept Italská Ribollita k večeři

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Italská Ribollita k večeři

Postup

Vložit vodu do velkého hrnce a přidat fazole (nemusí se předem namáčet). Postavit na oheň a napůl přikryté vařit po 1 1/4 -1 1/2 hodiny, nebo až jsou fazole měkké. V tomto momentě se fazole, mohou nechat zchladit a vložit do lednice až na 3 dny. Před jejich použitím je slít. Sejmout a zahodit kůže z kuřete. Rozehřát olej ve velkém kastrolu na středně vysoké teplotě a osmažit na něm po všech stranách maso do tmavohněda, asi 5-8min. Vyjmout maso a slít skoro všechen tuk. Přidat cibuli a česnek a smažit je asi 1 min. Vrátit maso, přidat mrkev, celer, vývar, rozmarýn, tymián a bobkové listy. Snížit teplotu, přikrýt kastrol a vše pomalinku vařit asi 30min. Vyjmout kuřecí maso na talíř a nechat ho zchladnout. Do hrnce přidat fazole a přivéct vše do varu. Snížit teplotu a pomalu vařit po 30min. Mezi tím odělit maso od kostí ve větších kouscích a zahodit kosti. Zbavit cukety a rajčata semínek a nakrájet je na kostky. Vložit je do polévky společně s kapustou, nebo zelím a kuřecím masem, přivéct vše do varu a pomalu vařit asi 10min. Zchladit polévku a vložit ji do chladničky na několik hodin nebo až na 2 dny. Vyjmout bobkové listy a tymián. Sehřát pomalu polévku na velice horkou teplotu. Zamíchat dovnitř špenát, petržel a bazalku. Ochutnat a přisolit a opepřit. Otoustovat chleba a před podáváním polévky na každou porci položit po plátku a posypat jej lžicí sýra. P.S. Polévka je charakteristická pro Tuscany... ledaže kuchař pochází z Umbrie. Avšak všichni souhlasí s tím, že Ribollita je polévka z bílých fazolí se zeleninou. Nejlépe chutná, když je ohřívaná, což znamená italské slovo ¨ribollita¨.

Recept je z kategorií: Speciální polévky

Nahlásit recept

  • 03.01.05 vloženo
  • 8814x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 250ml bílých suchých fazolí
  • 1l vody
  • 6-8 kuřecích stehýnek (vrchní část nohy)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule posekaná
  • 2 stroužky česneku na jemno posekané
  • 2 mrkve nastrouhané, nebo nakrájené na sirky (julienned)
  • 2 stonky řapíkatého celeru na tenké plátky nakrájené
  • 2l kuřecího vývaru
  • 1 lžička čerstvého posekaného rozmarýnu, nebo 1/2 lžičky sušeného
  • 1 velká snítka tymiánu, nebo 1/2 lžičky sušeného
  • 2 bobkové listy
  • 2 střední cukety
  • 3-4 soudková rajčata, mohou být z konzervy
  • 750ml posekané kapusty, nebo zeleného zelí
  • 300g balení špenátu na hrubo pokrájeného
  • 125ml posekané petrželky, bazalky, nebo směsi obou bylinek
  • sůl a pepř
  • 8 plátků otoustovanébo bílého chleba, nebo bagetky
  • 250ml nastrouhaného tvrdého sýra, jako je Asiago, Parmesan, Romano, nebo podobný i směs různých

Doporučená příloha

  • Robustní červené suché víno, nebo i pivo.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Italská Ribollita k večeři

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Italská Ribollita k večeři

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Italská Ribollita k večeři - buraci...

taková to polévka je vlastně celá večeře a nakonec ji lze uvařit dopředu, takže se jenom ohřeje a potom, jak říkáš Ty, ona zahřeje. Moc Ti děkuji za její vyzkoušení!

S mnoha pozdravy a přáním dobrého dne,

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Italská Ribollita k večeři - buraci...

taková to polévka je vlastně celá večeře a nakonec ji lze uvařit dopředu, takže se jenom ohřeje a potom, jak říkáš Ty, ona zahřeje. Moc Ti děkuji za její vyzkoušení!

S mnoha pozdravy a přáním dobrého dne,

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Italská Ribollita k večeři.

Babi, vcera jsem ribollitu uvarila a dneska nas vecer krasne zahrala. Je to ta spravna zimni polevka, ve ktere skoro stoji lzice. Navic ocenuji, ze neni moc kaloricka, musim trochu zhubnout, aby se mnou ten nas pes chtel jeste behat, az se umoudri pocasi:-) Dekuji za recept a preji pekny vecer.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječná Ribollita z Itálie k večeři.

Babi, napíšu jen co najdu svoji židovskou kuchařku.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Esmeraldo...

kdyby se Ti chtělo, tak napiš recept na Schmaltz, myslím, že by se to labužníkům líbilo, je to dobrá pomazánka a ten Tvůj recept je asi lepší než můj ;o)))

Ještě jednou G´day!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Eji...

já sice do vývaru kůži dávám, ale po uvaření vývar kompletně zbavím jakéhokoliv tuku. Drůbeží kůže se používá pro nějaké recepty a jeden je ZDE

Pěkný zbytek dne!

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječná Ribollita z Itálie k večeři.

Holky, holky, jak tak koukám, ta se fakt člověk tady vždycky něčemu přiučí. A to jsem si myslela, že využiji kdeco - jako moje babička, která z ničeho byla schopná udělat večeři pro šest lidí, hihi.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječná Ribollita z Itálie k večeři.

Já si kůžičky taky schovávám. A většinou, když dělám něco s nádivkou, mi ta nádivkazbyde (jak jinak, že?), takže ji zabalím do kůžičky z mražáku, pokořením a upeču spolu s kuřetem. Nádivka s takovouto křupavou kůrkou pak jde u nás na dračku.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kůže z kuřete - Ejo

V kalendáři Frekvence 1 před několika lety byl předpis nazvaný Vašíkovy bobečky, kde se do kůží z kuřete právě balila nějaká míšeninka. Od té doby to využívám také zcela záměrně. Používám i kůži z krůty, protože ji porcuji a do kůže dělám zvlášť roládu z prsíček, aby nevyschla. Je to skutečně geniální a přitom prosté.

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječná Ribollita z Itálie k večeři.

Vali, Ty jsi geniální - to mne nikdy nenapadlo, do kůže z kuřete něco zabalit a upéct jako závitek. Já kůži do polévky nedávám, protože je přece jen tučná, takže většinou skončí v koši, a tohle je super nápad. Díky.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječná Ribollita z Itálie k večeři - Esme...

Jo, v té přípravě Schmaltze jsem se zmínila o sádle, což je asi ten tuk, hi hi hi. Ale česnek v mém receptu nemám, a velice bych věřila, že tam zaručeně patří a asi hodně ;o)))

Pěkný začátek roku 2005!

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječná Ribollita z Itálie k večeři.

Ještě bych chtěla poznamenat, že v mém receptu na Schmaltz je nejen kůže, ale i tuk z kuřete, cibule a česnek.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječná Ribollita z Itálie k večeři.

Moje poznámka pro všechny. Osobně kuřecí kosti, kůže a jakékoliv odřezky uschovávám v sáčku v mražáku a jakmile jich mám dostatek, uvařím domácí vývar, při čemž můžu kontrolovat jeho slanost. Různé vývarové kostky vesměs nekupuji, tak jako různé masox kostky, směsi koření, vegety a já nevím co ještě ;o) Recept jsem napsala tak jak zněl a protože je poměrně dlouhý, jsem tentokráte vynechala různé poznámky pod TIP, které někdy přidávám. Na Labužníku je mořekrát moje poznámka o tom, co se dá dělat se zbytky kuřete. Ale i tak Vám všem děkuji za vaše rady ;o)))
Schmaltz je židovská pomazánka na chleba z kůže drůbeže, jako je kuře, nebo husa s přidáním sádla, cibule a jablka, nebo podobně.

Všechny Vás zdravím v tomto novém roce 2005!

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Báječná Ribollita - Schmaltz

Co to je Schmaltz????

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječná Ribollita z Itálie k večeři.

Já taky schovávám tuk a kůže z kuřat. A když toho je dost, udělám z toho Schmaltz.

ogroats
64 příspěvků 19.3.05 21:43
Re: Vali

To je presne ono, nekdy z nich i udelam skvarecky, pridam do polivky a ta polivka je najednou skvela! ;-))

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: o´groatsi

a víš na co si schovávám kůže z kuřete? Dají se do nich balit dobře různé závitky třeba z mletého masa a pod. dobře se to do křupava upeče. Když koupím skelety z kuřat, tak tam je ta kůže dost velká, dám je do mrazáku a později využiji. Zdravím :-))))))

ogroats
64 příspěvků 19.3.05 21:43
Babi

ja bych vodu z fazoli uschoval, kuzi z masa ani kosti nevyhazoval, ale uvaril bych z toho vseho ten vyvar pro tu polivku. Ty ten vyvar delas z kostky nebo z extra kurete?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Cuketové placky Cuketové placky
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz