Recept Štrúdl, závin z vína nebo mléka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Štrúdl, závin z vína nebo mléka

Úvod

Při posledním pečení mi pomáhal nejstarší vnuk… „…a dědouchu, je ten štrůůůdl na Labužníkovi? A proč nééé?“
A proč vlastně nééé? :)
Nebudu kázat mlíko a lít do těsta víno… Zde je recept spočítaný na 2celé kostky tuku, nebo v závorce na 1kg mouky. V prvém případě je to množství na 6ks, v druhém na 8ks závinu přes celý plech.
Chtěli jsme nafotit postup, ale v půli došla MAKRONKÁM šťáva. Ve foťáku! Takže obrázky hotových závinů jsou z jiného focení…

Postup

Do osáté mouky na vále nastrouháme přes velkou slzu studený tuk. Prsty prohodíme (zlehka obalíme tuk v mouce). Do směsi vyklepneme studená vejce a velkým nožem je zapracujeme. Postupně přiléváme tekutinu a až posléze těsto zpracujeme na vále rukama.
Těsto uložíme do chladu a připravíme si jablka na náplň. Omytá můžeme okrájet a nastrouhat na velké slze, či nakrájet na kostičky. Můžeme je trošku podlábit a slít uvolněný mošt.
Těsto rozdělíme na 6 (8) ks a rozválíme na pomoučeném vále. Pláty naplníme, zavineme (spoje napřed potřeme vodou) a upečeme na suchém plechu při 200°C.

Poznámka:
Těsto není třeba hníst úplně dohladka… Kousky tuku v těstě nejsou na škodu a takové těsto více „listuje“

Tento štrúdl se NEroluje!!! Na střed pásu těsta se dá náplň a kraje se přehnou přes sebe. Tím se předejde srazku (brousku) který se vytvoří, když těsto zavinete s náplní dohromady.

Závin par excellence je z kompotových broskví (meruňek) s marcipánovou vložkou :palec: A pokud si marcipán připravíte sami, tak to není ani moc drahé

Recept je z kategorií: Záviny


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.09.13 vloženo
  • 5546x zobrazeno

Ingredience

  • 800g (1 kg) hladká mouka 00
  • 500g (600 g) 100% tuk
  • 3 vejce (3 vejce)
  • 200 ml (250 ml) bílého vína, NEBO!!! mléka
  • Sůl
  • .
  • Náplň na 1ks:
  • Strouhanka 2 PL
  • Jablka asi ¼ kg
  • Rozinky
  • Cukr písek 2-3 PL
  • Skořice 1 KL
  • Ořechy sekané

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 15.09.13 23:52

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Štrúdl, závin z vína nebo mléka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4450 příspěvků 10.09.17 13:39

@goralka
trvanlivosť cesta?
Nevím :)
Kde jen to jde, tak si rcp přepočítám na čtvrtky tuku :palec:
Tady jsem zvolil 2× větší množství, protože těchto štrúdlů není nikdy dost. Co to je 6 nohavic? První slupnu jen co bych si hústa nespálil, druhou si zašiju bokem ke kávě a zbytek slupne mančaft, nebo si odveze. No, jsme žravá famílie… :mrgreen:
Asi je neekonomické péci na plechu po jednom kousku…, ale zkuste zbytek těsta zamrazit a posléze po upečení poreferujte, jak se vám dařilo (možná bude těsto po rozmrazení trošku mazlivější)
Díky :kytka:

 
goralka
271 příspěvků 07.09.17 22:59
trvanlivosť cesta

Na jedno použitie je to pre mňa veľa cesta, zaujíma ma, ako ho odkladá casino?

 
casino
4450 příspěvků 23.09.13 00:28

Myslím, že @Dadooa se v tý diagnoze trošku plete… :nevim:
Vypadá to spíše na chorobu partií ještě poněkud výše v tělesné schráně umístěné, než jsou horní cesty dýchací… :nevim:
Léčit se to dá…, tedy v mém případě prý ano, jak mě ujišťuje vzpomínaný dr. :mrgreen:
Ale v něčem má @Ačraj pravdu…; myslím to piškotové strouhání :palec:

 
Eja
3712 příspěvků 21.09.13 15:02

Ačraj má kašel či co?? :mrgreen: možná cibulová náplň, to je dobré na průdušky :D

 
Dadooa
268 příspěvků 21.09.13 09:50

@Ačraj Si skoc k doktorovi..ti da neco na průdusky..
A pak se stav u Chocholouska ;-)

Příspěvek upraven 21.09.13 v 09:50

 
Ačraj
697 příspěvků 20.09.13 22:50

Kašlu na ty vaše vyšťavené MAKRONKY :pocitac: :cert: :jazyk:

 
di
2445 příspěvků 20.09.13 21:29

No, tak pro mě by štrůdl mohl mít jenom samé patky, ať už je z jakého chce těsta. :-) Ale trocha náplně by tam být mohla, to jo, nepřekonatelné jsou třeba višně, mák nebo ořechy.
P. S. pro casina - doma jsme barbaři, v závinech máme rádi právě ten brousek. No, jablka jsou koupená, tak snad o víkendu něco umotám, pokud bude čas, uvidíme.

 
Ačraj
697 příspěvků 20.09.13 18:05

Jolano, tak si upeč jenom ty patky, bez náplně… :lol: Ten recept na těsto co ho doporučuješ, také vyzkouším. :mavam:

 
jolana
5060 příspěvků 20.09.13 15:15

Acraj, no prave ze patky! same cesto! bez naplne!..a ked uz zjem s naplni tak tvarohovu len..a nesypem cukrom, to by ma zabilo..vseobecne peciem sladke nesladke, cukrim ako keby som solila..len ked pre hosti, tak dam cukru viac.. :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 20.09.13 14:52

Bohužel, pekla jsem ho včera, byl tak vynikající, že nezůstala ani prdelka, teď nevím, ;) byl to štrůdl, nebo závin, jestliže to byl štrůdl, tak chutnal jako závin. :potlesk:
Jolano, patky, nebo prdelky jsou nejlepší, hlavně, aby to nebylo jen těsto :think:

 
jolana
5060 příspěvků 20.09.13 13:20

.. nerolujem ako casino a tiez robim patky, lebo ja jem len patky.. a najradsej robim toto cesto..
 http://www.labuznik.cz/…to-z-cataja/

 
casino
4450 příspěvků 20.09.13 13:02
No jo, no, chytrému napověz...

Takže mě nakopněte… :mrgreen:
Pochopil jsem už, proč pečete na papíru; čistit zaneřáděný plech od vyšťavených jablek není pravda ideální způsob trávení času v kuchyni ;) ale pokud nejste vyšťavená jako MAKRONKY v úvodu, tak sem dejte, prosím, ještě fotečku závinu (či ve vašem případě spíše štrúdlu) po upečení a rozkrojení. Foto napoví více 8o :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 20.09.13 10:54
ŠTRŮDL - závin

Tento způsob balení nepoužívám - těsto na těsto? ;)
Vyválím si plát, 2/3 posypu piškotovou strouhankou, pokladu nastrouhanými jablky, ořechy, skořice, cukr. Foto napoví více. 8o

Příspěvek upraven 20.09.13 v 10:59

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz