Recept Štrúdľové cesto z Čataja
luba Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Najskôr si urobíme celkom bledú zápražku (jíšku) z masti a 3 lyžíc múky. Necháme vychladnúť tak, aby bola vlažná. Z ostatných prísad spracujeme hladké cesto. Rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm, potrieme zápražkou a stočíme ako roládu. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme odpočívať aspoň 30 minút, ale kľudne aj hodinu, dve. Netreba dávať do chladničky. Potom roládu rozrežeme na 4 časti a každú vyvaľkáme na čo najtenší plát. Plníme podľa svojej chuti - strúhané jablká s orechmi alebo makom, višne s makom, tvaroh s hrozienkami .... a upečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňoch cca 30 minút. Kvalitou sa vyrovná ťahanej štrúdli, len práce je s tým neporovnateľne menej a vydarí sa každému, nie ako ťahaná, kde treba mať predsa len určitú prax.
Recept je z kategorií: Základní těsto
- 24.06.04 vloženo
- 20324x zobrazeno
Čas přípravy
- 20 + 30 min.
Ingredience
- 35 dkg hladkej múky 00 Extra, 1 vajce, 250 ml kyslej smotany, 7 dkg bravčovej masti (vepřového sádla), 3 polievkové lyžice hladkej múky.
Doporučená příloha
Dobrá pohoda
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku22.9.13 15:40
Zavile se tvářící záviny
Vlevo závin rolovaný …
Vpravo závin zavinutý…
Diskuse k receptu Štrúdľové cesto z Čataja
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Štrúdľové cesto z Čataja
5068 příspěvků 22.4.15 16:50
Vytahujem recept ked je tu rec o strudlach
…casinon neverte, boohvie na co myslel ked to
robil, a pak pred pani mama to bohatiersky zvalil na recept a cesto a
piskoty.. 
5068 příspěvků 23.9.13 18:08
http://www.youtube.com/watch?…
Ten „můj“ recept nechme bejt…, dobré zboží se chválí samo



Už jsem to sem nechtěl psát, páč je přecasinováno
Když jsem šel sbírat jabka, že na štrúdl, tak tý mý zasvítila očíííčka: „Ten maminčin? Ten s vínem co posledně? Mňňňam!“ Když seznala, že maminčin nééé, tak nahodila hadí pohled a hubu měla jak pytel na zmije. Pak se zasnila, že takový asi dělávala její babička…, a plnila ho jabkama s makem. Pak se sebrala a že jde na hřiby… Houby donesla a ještě prý jí kdosi rozdupal košíček…
Když jsem potom sebekriticky uznal, že ten zázrak není až tak podle mých představ, tak byla jak zmoklá slípka že se po mně nemá jak vozit a začala hledat muchy: A prý v tom rolovaném je moc skořice! Chvilku, ale jen chviličku mi bylo přáno si ji vychutnat, když jsem kontroval, že „ve fšeckym je fšeckýho stejnak: 2PL strouhanky, 2PL krystalu, 1KL skořice… No a v tym rolovaným só místo strouhanky dětský piškoty…“ „Já to věděla, já to věděla! Chybí mi tam sůl ze stróhanky!! Já to věděla!!“ …zaťala mi tipec a až do rána už byla jako když medu ukrajuje
5068 příspěvků 23.9.13 11:11
Casino, jaky predkus prosim ta, neverim ti ani slovko..ze ty si robis reklamu na ten svoj recept
..cesto je fantasticke–aspon u nas sa priam
rozplyva a je krehucke…aj na tvojom foto vyzera lakavo a krehko..

PS: necukrujem..napln necukrujem a ovocie na tenke platky a do neho drobim miesto cukru zopar detskych piskot..takto lepsie drzi tvar..
@jolana mě TADY svojským spôsobom navnadila na tento recept. Měl jsem za to, že když preferuje nerolované štrúdle, tak toto bude taký istý. Popotahovaného štrúdla jsem zatím nedělal, ale pochopil jsem, s kým mám co do činění…
Když jsem z první čtvrtiny těsta vyválel plát přes celý vál a sroloval ho s náplní, tak mi doplo, že toto asi @jolana na mysli neměla. Ze zbytku těsta jsem udělal dalších ŠEST, jen přeložených, závinů…
@Lyduska
Ale jenom trošku 
Pižlal jsem po upečení ty nohavice pilečkou,
aby se nakonec MAKRONKÁM pro focení přece jen podařilo vybrat aspoň ty dva
fotogenické kousky 
No, teď cca 12 hodin po upečení ten produkt
mého snažení trochu povolil a pokud jeden nemá předkus, tak to možná
překousne
Ale vidličkou? Vidličkou tento
mnou upečený závin jedině s pomocí nože na stejky! 
Kdo jedenkrát ochutná ten „můj“ závin z křehkého těsta, těžko přetěžko bude cokoli jiného hodnotit plným počtem… Samozřejmě zase přeháním
Řeknu to tak:
Zabalit jabka do popundeklu, tak to vyjde SKORO nastejno
Před časem Alis někde psala, že si myslí, že ve společnosti se jí závin výhradně vidličkou. Myslím, že na tomto by zuby vylámala napřed vidličce a pak i sobě
K receptu:

Těsto jsem samozřejmě osolil…
3PL mouky může být 30, ale i 60g…
S těstem se fantasticky dobře pracuje
Nutno konstatovati, že ROLOVANÉ pečivo je poživatelnější, nežli pečivo ZAVINUTÉ
5068 příspěvků 22.9.13 17:34
Jedno aj druhe cesto vyzera aj na foto jednoducho super
dufam ze aj tak chutilo.. 
Casino, prečo iba tri hviezdičky?
935 příspěvků 25.1.09 03:43
to jsi ten receptík vytáhla opravdu v pravou chvíli:-)) Minulý týden jsem koupila jablka právě na štrúdl, ale u nás se papá jenom tažený. Jablíčka mi tu leží, čekají na svůj úděl a mně se do toho táák nechce. Tohle vypadá opravdu velmi pěkně, já to zkusím a třeba už ten tažený nebudu muset nikdy patlat.:-)))
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
..super cesticko aj s maslom…dik
185 příspěvků 25.1.09 03:43
Ano, chybička se vloudila, ale ono je to cesto vďaka smotane dosť mastné, takže deti asi mali pravdu, že je to jedlé. Z lístkového cesta je to niečo iné, u nás sa za naozajstnú štúdľu považuje to, čo skoro ani žiadne cesto nemá, je to len také nič, čo drží plnku pohromade.
Prajem dobrú chuť aj pri ďalšom pečení a aj všetkým ostatným.
Lubo, podaří se ale každému, kdo umí číst.
Připravila jsem ingredience, navážila sádlo, říkala jsem si, ještě že mám digi váhu a snažila se udělat jíšku. Pořád jsem si říkala, jak to sypání namažu na to těsto? Ano, já trdlo jsem přehlédla 7 dkg a navážila 7 g !!! Přišla jsem na to až po odležení těsta. Ale i tak děti hlásily, že je to moc dobré. On byl včera vůbec nějaký divný den.....
Ale děkuji za recept, je to změna proti u nás klasice z listového těsta.
114 příspěvků 25.1.09 03:43
Včera jsem se dostala k upečení, byl výborný, všem moc chutnal. Ještě jednou děkuji.
114 příspěvků 25.1.09 03:43
Něco podobného bylo v nějakém pořadu Receptáře, neměla jsem tehdy nic na psaní a marně jsem to následně hledala. Děkuji za tento recept.
185 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky za Váš záujem, ja toto cesto pečiem už asi tri roky a nikdy ma nesklamalo. Dokonca moja 75 ročná svokra začala namiesto ťahanej štrúdle robiť túto, hoci najskôr o tom nechcela ani počuť. Prajem Vám všetkým veľa úspechov.
841 příspěvků 25.1.09 03:43
uznávám, že štrúdlové těsto je můj odvěký soupeř, takže asi otestuju tuto variantu…
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Velmi zajímavé a hlavně jednoduché - vyzkouším.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Lubenka,ďakujem