Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Zuzka1973 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Projela jsem poctivě zde vložená rýžová jídla i rizota, a toto jsem
zde nenašla…
Jde o velmi jednoduchou věc, ale zároveň velice dobrou…
Dělávala nám to babička, když jsme byly malé (já se sestrou a dvě
sestřenice). Vždy zmizelo vše během pár minut. Pak to dělávala mým
dětem, když já musela do práce a ony zrovna nemusely do školy… Také můj
syn a dcera dokázali vypucovat kastrůlek tak, že pro sebe a dědu musela pak
babička uvařit ještě jednu várku…
Je to úplně obyčejné jídlo, ale chuťově pohádkové…
Rýži dáme vařit a mezitím si připravíme ve větším kastrolu následující: Na troše sádla zpěníme cibuli pokrájenou nadrobno. Přidáme k ní na malé kostičky pokrájené uzené maso a až cibule změkne, vmícháme rozšlehaná vejce a lehce osolíme, opepříme... Na toto vysypame vařeno rýži a řádně promícháme... A to je vše... Podáváme s kyselými okurkami nebo zeleninovým salátem. Gramáž neuvádím záměrně, protože množství si každý uzpůsobí podle svého velice lehce...
Recept je z kategorií: Pokrmy z rýže Uzené maso
kyselé okurky, zeleninový salát…
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Rýže s uzeným masem
@Ačraj
Rýže s kuřecím masem, proč né
@babi Díky moc, kuřecí vrzi s hráškem dělám také často
@casino
Máte pravdu… už si na to dám pozor… Jen
na vysvětlenou: já když sním jakýkoli koupený kečup, osypu se… Po
domácím ne, hlavně opravdu netvrdím, že je ten můj nejlepší, to určitě
není… Fotečka je tedy bomba 
Drahe devce, dekuji… vis, hodne veci mne zde posledni dobou nesmirne vadi, ale take mrzi. No, mela bych vsak asi psat na nejaky oblacek, anebo alespon do jineho fora Labuznika, nebo budu smazana, nebo presunuta i s Tebou. A nebudes tomu asi ani verit ze jsem tu dnes kvuli Tobe!
Babi, babi, vrat se zase na chvilku! To by bylo prima, dohadovat se zase o vareni, a ne o ideologii!! Tak rada Te vidim!
Zuzko, komentare jsem necetla a ani cist nebudu… Pouze jsem Ti chtela napsat moji verzi tohoto ceskeho rizota. Kdyz varim kureci vyvar, tak maso z kurete pouziji misto uzeneho a pridam mrazeny zeleny hrasek. Rozkvedlanymi vejci zalevam ryzi a nechavam je dosti vlhka, ancto je tak mame radi. Vdecny recept pro jednoho
Jedna se tu o kečup imrvére otírá a druhá do aleluja velebí domácí kečup


Mezi vašimi krajnostmi se potácí moje maličkost s nepřekonatelným zalíbením v kečupu kupovaném
Vězte, cizích kečupů jsem ochutnal hafo, ale všechny měly, kromě rajčat, společné jedno: jejich vařitelé a zavařovači byli vždy přesvědčeni (jedno zda to bylo sladké jako cecek či kyselé jak šťovík, nebo voňavé jak Vlak družby na Wilsoňáku), že právě jen ten jejich výrobek je ten jediný…
A podle „každý jen tu svou…“ tak i já mám za jedinou ten na fotečce…
… a protože to, pravda, není produkt z mé zahrádky, tak při hodnocení nemohu býti nařčen z podjatosti
@Roomanka Jsem ráda, že chutnalo a s tou zavářkou je to skvělý nápad
Hezký večer 
205 příspěvků 17.2.13 14:30
Tak, dovařeno, snědeno, fotit nebudu, jsem líná a nechce se mi nic aranžovat. Cibulí jsem nešetřila, domácí uzený bok byl víc tlustý než libový, ale vypečený tuk tomu dal krásnou chuť. S těmi vajíčky je to velmi jedlé, klouzavé.
jako zavářku do toho voňavého hovězího
vývaru. Tím přece nezkazím nic. 
A protože jsem vařila ve vedlejším hrnci hovězí žebro, maličko jsem ho tam pro tu klouzavost ještě cákla. Jo, a protože to budu ještě večeřet a ještě něco zbyde, použiji toto „rizoto“
@di CITUJI:
Pro Roomanku: staročeská chuť to jistě není, té se podle některých místních receptů dosahuje použitím kečupu a sójové omáčky.
di… kolikrát vám mám říkat, aby jste si jistou dikuzi pročetla pozorně


A já zase nerada „potvory z moře
vytažené“… a vytahuju to snad v každém druhém komentáři?
Staročeskou chutí je tam nazván česnek a cibule a dotyčná místo toho doporučuje větší množství grilovacího koření…
Ten kečup a sojovku jste si tam vsugerovala vy a držíte se toho jako blecha kožichu
Jen co najdu kde to je, dám link… víte, stokrát opakovaný vtip už přestává být vtipem, spíš to začíná být trapné… Nepíši to ve zlém, ale jak to všude vytahujete, to mi kazí můj názor na vás. Měla jsem vás za roumnou ženskou, která dannou věc vyřeší na místě a netahá to nevhodně i do dalších a dalších diskuzí… jak malé, ublížené děcko
To, že VY nemáte ráda kečup a sojovku, je čistě VAŠE soukromá věc. Já kupovaný kečup také nerada, proto si dělám svůj, z OPRAVDOVÝCH RAJČAT. Co je na tom zlého?
A sojovka - já ji používám, no a co… používají ji miliony dalších…
Di, naučte se taktnosti… co jednomu nevoní, nemusí imervere nevkusně ošklivit druhým…
A jen tak mimo: tento recept je k použití sojovky a kečupu nevhodný, to snad poznáte i vy
edit - vložení dodatku a link…
http://www.labuznik.cz/…reci-stehna/
a šlo o tento komentář:
Nevím, no… Trošku staročeská chuť česneku a cibule a to nic proti, ale kečup přidal více nenutné sladkosti a celé to bylo málo slané, i když jsem to naložila na 24hod a osolila nejen česnek, ale pak i celou marinádu. Doporučuju hooodně soli a ještě to klidně šmrncnout nemalým množ. grilovacího koření.
Dávám za 3!
TAKŽE di… staročeská chuť je česnek a cibule, kečup zmíněn jako nenutný, kvůli sladkosti…


Víte… plno lidí zde obviňuje z největšího rýpání casina… ale jeho rýpance jsou z drtivé většiny vždy opodstatněné, třeba i dodatečně… Ale co vy předvádíte s tím kečupem a sojovkou… to je vážně chování malého dítěte… nic v zlém, ale malé děti často hlídám, tak vím, o čem je řeč, taky si kolikrát něco překroutí a pak s tím nedají pokoj. Jenže ta děcka nakonec vždy pochopí…
@casino Brambůrky vypadají moc dobře

Protože toto opravdu není rizoto v pravém slova smyslu, jak už jsem sama zmínila níže
@di no, jak píšu: u nás to je „Rejže s uzenym“ (jsme od Brna notný kus),opravdu nejde o klasické rizoto…
Vlastně nebýt diskuze, nenapadla by mne ta změna názvu, ale sama cítím, že bude vhodnější o změnit. DÍKY VŠEM
…já jsem splachovací
…a zde jsou tie
oné
Casino, nikterak jsem se nechtěla dotknout. A už vůbec o sobě nepochybuj
To bylo jen zašťourání, takové
pošťouchnutí. A taky jsem byla zvědavá, co kuchtíš
Brambůrky vypadají parádně vypečené -
určitě byly móóóc dobré 
205 příspěvků 17.2.13 00:42
Jasně, to má dívka na talíři furt, když ke mně zavítá…
Ale potěšila mě, když včera telefonovala,
jestli dělá správně svíčkovou. Jo, měla to hezky připravené, zkoukla
spoustu receptů, takže se snažila podle tradice a jistě to bylo staročeské
v pravdě slova smyslu. Zřejmě nám zraje, když vaří svíčkovou.
V dětství totiž přiváděla babičku s dědou do nepříčetnosti, když
tvrdila, že svíčkovou nejí, bo tam jsou nastrouhané svíčky. 
2452 příspěvků 16.2.13 22:22
No, tohle rizoto ani risotto fakt není, snad po brněnsku „rýža s uzeným“, dobré to být může, o to se nepřu.
Pro Roomanku: staročeská chuť to jistě není, té se podle některých místních receptů dosahuje použitím kečupu a sójové omáčky.
205 příspěvků 16.2.13 22:14
Casino, moje babička tomto jídlu říkala rizeto - je to prostě naše starý český rizoto se „staročeskou“ chutí, jak by řekla má dcerka zde s nickem Listonoska (ta játra jí ještě vyčiním - ale musím přiznat, že jsem je zrovna dnes měla s toustovým chlebem k večeři
) Prostě nejni to to italský, no. 
…tím „akorát“ jsem myslel „v tu chvíli“ (viz foto)


Nebudu se pouštět do debaty, co je a co není rizoto, to už se na LABU probíralo Xkrát, ale název „rejže s uzenym“ by této krmi slušel víc
Pomalu o sobě začínám pochybovat… Fffčíl už vidím, že ty komentáře zde jsou myšleny smrtelně vážně
@Roomanka To já děkuju za důvěru v můj recept a přeju, ať chuná
A vědět dej učitě… budu moc ráda v jakémkoli případě.
Tééééda! Já být singl a mít bečku, tak si dám dlouhý Havana, sombréro do čela a připadám si jak car vší Rusi v Jižní Americe!
Můžu přijet?
205 příspěvků 16.2.13 20:20
Udila jsem bečku masa před týdnem (jenom bůček a špek) a vzhledem k tomu, že jsem čerstvě singl labužnice a nemám pro koho vařit (než dorazí synek s rodinou), toto je přesně recept pro mne.
Děkuji, dám vědět!
@birkana Z uzeného bůčku je to ještě lepší, než z té krkovice, ale to pak dcerunka frfňá, že je to moc „tlustýýý“
@Ačraj Ani zajímavé, ani nevídané… ale úúúplně obyčejné, leč chuťově vynikající
Tohle ani není rizoto v pravém slova smyslu,
ale když sem napíšu: Rýže s uzeným masem, bylo by to zavádějící -
jako že jde o maso s rží jako přílohou, což není
Ale zrovna tento pokrm bych nezapékala…
okamžitě by to změnilo tu typickou chuť, kvůli které to vařím v obřím
kastrolu 
Rizoto je širokosáhlý pojem… možností je snad na sta, ne-li na tisíce
@tlustá bába Neboj… z kuchyně v pohodě vylezu
Já to navařím a napeču vždy jedním vrzem,
do pečení někdy zapojím dcerušku, ale jinak máš pravdu: jsou jak bezední
A navíc je nespravedlivé, že oni to všecko
spocívají a jsou jak plaňky, ale já to jen při vaření ochutnám a hups -
další kilo nahoře

, jenže ten můj taky… takže se musím dělit


S tou uzenou polévkou jsme na tom stejně
Na dortík jdu hned juknout, už jsem si říkala, kdy mne přestaneš napínat a přidáš recept na slibované tajemství
Ty jedeš! Ty musíš mít doma kyseliny, vylezeš vůbec z kuchyně?
Napsala jsem Ti ten slíbený šmakózní recept na Židovský dort, teď už není název tajný. Doufám, že vám bude chutnat.
A tu rýži zkusím, pořád jen fleky a vrtule… Ale víš, co mě strašně chutná, když zavařím do uzené polévky HODNĚ rýže a pak si ji vydoluji do misky, mňam, mňam! Jen já sama, moje, moje!
Zajímavé, nevídané
já rizoto ještě vždy zapíkám v troubě,
do růžova, do červena…
Ale i toto je jedna z možností.
Ta Francouzská rejže, to bylo šťouchnutí do @casino, ono také rádo pošťuchuje
Mám tady kousek uzeného
bůčku, tak teď už vím, co bude k večeři 
@casino, když půjdeme až „na kost“ - děláš Francouzské brambory a nebo Pražské brambory? Jedny se dělají z uz. plece a ty druhé z uz. bůčku

@birkana Ač se to nezdá, vážně to chutná náramně

To by babička koukala
Její bratr bydlel jeden čas ve Francii, donesl
dost receptů, ale toto nee… to je jen babiččin způsob, jak zpracovat
přebytky z udírny, tak zatímco její kolegyně z JZD dělaly na podobný
způsob rejži se salámem, babička věděla, že děda by ji s tím salámem
hnal kamsi… a navíc i ona milovala uzené (to je u nás asi dědičné…),
takže toto byl výsledek 
Hlavně to chce ale rýži uvařit jen v lehce osolené vodě, žádný masox ani nic podobného… ono to uzené provázané s cibulí dokáže vážně divy
Uzené používám nejraději krkovici, aby tam bylo cca půl napůl mastné s libovým…
Vida… francouzská rejže
@casino Jj… s bramborama je to také dobré, to sice nedělávala babička, ale až já, ale chutná to také fajn
Ale takový název by mi tu neprošel… 
U nás se říká „rejže s uzenym“
Zuzko, geniálně jednoduché a musí to být opravdu mňamka

@casino … takže je to vlastně Francouzská rejže

Souhlasím


Akorát u nás mu říkáme Rýýýža s masem a já rodince říkávám: No jo, milí zlatí, všechno je třeba dojídat…
Hihi, dělám akorát cosi podobného ze zemáků… Říkame tomu Francouzské brambory