Recept Francouzské brambory podle M. J. Sandtnerové Pra

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzské brambory podle  M. J. Sandtnerové

Úvod

V troubě peču francouzské brambory. Od nepaměti jsem k tomu nepotřeboval recept… I napadlo mi hodit voko na LABUŽNÍKA, jak že dělají francouzské brambory kolegové…
Asi je takto nedělají…
Zapátral jsem v tištěných kuchařkách…
V KNV postup stejný jako jinde (bez natvrdo vařených vajec) a v Sandtnerce sice s vejci natvrdo, ale pod názvem „Pečené brambory s uzeným masem“ ; u toho rukou mé maminky připsáno „Francouzské“
Tímto udávám zdroj, který s dílčími úpravami cituji

Postup

Oloupané brambory nakrájíme na plátky vyložíme jimi dno sádlem vytřeného a strouhankou vysypaného pekáče.
Poklademe na kolečka krájeným vejcem a uzeným masem podušeným na opražené cibuli.
Osolíme, opepříme a vrstvíme zbývající suroviny.
Poslední vrstva jsou brambory, které pokropíme sádlem a dáme péci do vyhřáté trouby (175°C HV 20+20 minut)
Až začnou brambory „chytat barvu“ tak vše zalejeme v mléce rozmíchaným vejcem a dopečeme do růžova.

Poznámka:
V původním receptu není cibule!!! Nedovedu si francouzské brambory bez cibulky ani jen představit! Že by Marie Janků zapomněla?
Maso lze nahradit uzeninou…, u nás vyhrává maso obrané z uvařených uzených žeber :palec:
V receptu je zmíněna alternativa: Také můžeme brambory připraviti tak, že místo uzeného masa dáme vždy vrstvu na másle s cibulkou udušených hřibů.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla Uzené maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.02.13 vloženo
  • 53417x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 200 g vařeného uzeného masa
  • 3 vejce natvrdo
  • 200 ml mléka
  • 3 vejce
  • Cibule
  • Sádlo
  • Pepř
  • Sůl
  • Strouhanka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 07.04.16 08:27

Dobré to je. Jako u všech receptů jsem musel upravit poměr masa a brambor, abych to maso nemusel hledat. Vyzkoušel jsem i vege verzi s houbami a taky dobrý.

Odkaz na uvaření

tatavkuchyni 12.03.14 10:39

Misto uzeného muže být obyčejný gothajský salám, místo cibule šalotka a přidávám kyselou okurku.

Odkaz na uvaření

Svenja 17.03.13 19:55

Super. Nejlepší francouzské brambory.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 19.02.13 16:03

Dnes jsem neodolala a pěkně jsme si pošmákli… díky…

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 17.02.13 08:37

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Francouzské brambory podle M. J. Sandtnerové

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Dadooa
268 příspěvků 05.08.13 22:10

Do francouzu vejce varene nedavam, zalejvam vejci kvedlanymi v jogurtu (bilem ;-) ), prijde mi to tak lepsi, ale v ptackach je miluju a dala bych klidne i pulku vejce do jednoho :-D

 
hippolyta
394 příspěvků 05.08.13 22:01

No přeci dyž je nemám ráda, nebudu je tam dávat, to dá rozum. Mě jenom zajímá, jsetli je tam dáváte proto, že tam „mají“ být, nebo že vám ty betonový bílky chutnaj, to je všechno. Podle mě to je bez vajec natvrdo o několik úrovní lepší.

 
casino
4466 příspěvků 05.08.13 21:54
No jo, no...

…absencí narvrdlých vajec je jejich následné pečení vyloučeno :)
Já myslel, že to děláte také s vejci natvrdo a zajímal mě váš spešl způsob pečení, při kterém vejce nejsou tak dlouho vystavena žáru…
Tak jo… :mavam:

 
hippolyta
394 příspěvků 05.08.13 21:26

Vynechávám ty vejce natvrdo. Ale pro úplnost (omluvte překlepy, ty komáří bestie žerou a žerou, takže jednou rukou se snažím zahalit do spásného nikotinového oblaku), uvařím br, nakrájím na kolečka, smíchám nakrájenou cibuli, gothaj a nastrouhaný eidam - ano, tady mají nezastupitelnou roli - a vrstvím br, směs, sůl, pepř, končím br. Peču. Asi půl hodiny. Zalévám rozkvrdlaným vejcem a peču do upečena.

 
casino
4466 příspěvků 05.08.13 21:19
Já vás ani jinak neberu, hihi

Pokud jsou vejce kryta dostatečnou vrstvou brambor (což není případ mého posledního vaření - viz foto níže), tak se mi nezdá, že by vajíčka podstatně změnila chuť. Je ale fakt, že nezměknou a nezměknou :mrgreen:… ale položme se na otázku a Předem hlásím, že v mém dotazu není špetka záludnosti – jen mě doopravdy zajímá:
Jak děláte (pečete, zapékáte) fr. br. vy? :) :nevim:

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 05.08.13 20:46

@hippolyta To je věc názoru jednotlivce… mně třeba chutnají natolik, že je vybírám schválně tak, abych jich měla v mé porci nejvíc. :kytka:

 
hippolyta
394 příspěvků 05.08.13 20:35

Předem hlásím, že v mém dotazu není špetka záludnosti - jen mě doopravdy zajímá, jak vám všem, včetně zde autora, chutnají třičtvrtě hodiny pečená vejce natvrdo? Tuto labužnickou úchylku není mi dáno pochopit, ať už se vejce nacházejí ve fr-br nebo ptáčcích španělských, například. Za upřímné odpovědi děkuji!

 
casino
4466 příspěvků 03.08.13 19:05

Tentokrát jsem brambory prohnal přes stuhadlo s velkou slzou…
Chutnalo…
Porce držely lépe pohromadě.

 
Ačraj
697 příspěvků 17.02.13 20:19

Casino: My jsme krmili husy než šly pod nůž „SLEJŠKAMA“ no, jiný kraj, jiný mrav ;) :mavam:

Příspěvek upraven 12.03.14 v 11:09

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 17.02.13 20:10

@casino Ty přes kolečko vyžaduje dcera :mrgreen: no, někdy ji nazvu po tom ptákovi, kterého zmiňujete, ale pod nůž radši nee… :D
Tedy - ten kráječ na vajíčka mne nenapadl… díky, to využiju moc ráda :) Člověk se tu kolikrát i přiučí… Já dávám vařit právě jen ty malé, protože jsou dřív vařené… a musím jich dát vařit dvojitou dávku, bo než je oloupu, půlku jich sež..u jen tak :mrgreen:

 
casino
4466 příspěvků 17.02.13 19:55
"někdy na kolečka, někdy přes strunové kolečko"

Malé brambory na kolečka lyrou na vajíčka, větší zemáky lyrou na mozzarellu nebo nožem :palec:
Máti brambory protlačovala přes kolečko na bramborový salát, aby lépe lezly do krku husám než šly pod nůž… 8) :) :mrgreen:

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 17.02.13 19:37

Já bych si dala hned :palec:
Takto je dělávám také, někdy na kolečka, někdy jen promáčknout přes strunové kolečko - ale pokaždé musím dělat ten největší pekáč, co máme doma :)
Syn si je dělá bez cibule a nandá si tam hafo strouhaného sýru - pokaždý jiný… ještě jsem nezkoušela ho napodobit, my nejraději takto, jak zde psáno…

 
Ačraj
697 příspěvků 17.02.13 15:38
Francouzké....

Vypadá to hezky 8) ale já mám raději brambory a vajíčka protlačené přes strunové kolečko, které používám k výrobě bramborového salátu, (vajíčka na plátky to néé) tak to vyhovuje nám, leze to lepší do krku. :palec: :mavam:

Příspěvek upraven 06.08.13 v 10:00

 
gabi
551 příspěvků 17.02.13 14:29
  • U nas sa „francuzske zemiaky“ robili s cibulou podusenou na preprazenom masle, okorenenou ciernym korenim a lyzicou mletej cervenej papriky…ale bez masa a udenin…davala sa jedna vrstva zemiakov, prazena cibula, varene pokrajane vajicka, zase cibula, dalsi rad zemiakov…na vrchu sa zemiaky pomastili maslom, ale uz bez cibule…kazda vrstva sa trochu posolila…vrch zemiakov sa este posypal troskou rasce-kminu…zapieklo sa to asi 15 minut…zalialo sladkou smotanou rozhabarkovanou s vajickom a stipkou soli a zapieklo do zlatista…v lete sme k cibuli davali zelenu cibulkovu vnatku-cibiky alebo pazitku alebo zelenu cast poru
  • na kilo zemiakov sme davali najmenej 5 vajiciek

Příspěvek upraven 17.02.13 v 14:34

 
ucitelas
328 příspěvků 17.02.13 12:59
také bez cibule
:D
 
M.Suskova
206 příspěvků 17.02.13 10:42

Tak takto mě naučila dělat francouzské brambory moje maminka a bylo to i bez té cibule.Ona se učila vařit od své maminky, mojí babičky a nikdy u nich žádnou kuchařku (knihu) neměli.

 
birkana
1665 příspěvků 17.02.13 08:53

Casino, úprava 1***. :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Chilli con carne Chilli con carne
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz