Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
anickav Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Dužinu z tekvice dáme variť do vody aj s koreňovou zeleninou a cibuľou, osolíme, pridáme trochu oleja, ochutíme ako zvykneme vývary. Varíme cca 45 minút. Scedíme. Zvlášť vo vode uvaríme vlasové nudle. Dostali sme vývar, chuťovo pripomínajúci mäsový. Zo samotnej tekvice uvaríme omáčku. Dlho som naberala odvahu vyskúšať tento recept (je od jednej babky) a vôbec som mu nedôverovala. Až raz som to riskla (stratila som už viac ako trocha zeleniny) a výsledok ma prekvapil. Uvádzam do pozornosti odvážnym - ak budete najbližšie vyhadzovať dužinu - a tým, ktorí mi dôverujú...
Recept je z kategorií: Zeleninové polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
4.8.15 15:03
Místo oleje máslo a místo vegety trošku kurkumy kvůli barvě
Těstoviny jsem dala kupované…
Musím uznat, že polévka je super, zatím vyzkoušeno z cuketových
„útrob“ a mám ještě v plánu jiné druhy tykví - je to super tip na
zpracování toho, co se jinak většinou bez užitku vyhodí - já doteď
dávala slepicím, ale mají holt smůlu… Po objevu této polévky už toho na
ně moc nezbude
Díky za recept!
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Nudlová polévka - falešná - z tykve
39 příspěvků 10.8.17 17:19
Děkuji, tenhle způsob mi nevím proč nenapadl.
Vyzkoušeno z cukety a je opravdu dobrá.
11 příspěvků 7.8.17 23:49
Nehledejte v tom žádnou vědu
. Prostě dejte k té cuketě vařit
očištěnou CELOU mrkev, petržel a třeba čtvrtku celeru. Po uvaření a
scezení vařenou zeleninu nakrájejte na kousky a vraťte do vývaru. To je
celé 
39 příspěvků 7.8.17 22:58
Doma leží cuketa a tak jsem chtěl zkusit tuhle polévku. Jen mi není jasné, jak se doopravdy vaří. Píše se tu, že se po uvaření scedí, ale na obrázku je vidět ta kořenová zelenina. Mám to chápat tak, že se uvaří ten vnitřek z cukety, scedí se to a v tom vývaru se vaří teprve ta zelenina? Nebo je to tak, že se to vaří všechno, scedí a uvaří se v tom vývaru nová zelenina? Nebo je v tom ještě nějaké jiná finta?
Příspěvek upraven 07.08.17 v 22:59
Vytahuji tuto skvělou polévku - opět přijde letos několikrát ke slovu i na našem stole
2904 příspěvků 25.7.11 12:04
To ma naozaj teší, gaburiatko…
740 příspěvků 24.7.11 19:08
Anickav, prave som ju dorobila a musim povedat, ze je uzasnaaaa, uz 2 roky sa na nu chystam

Stoji za to urobit. Ja vegetu nepouzivam, ale dala som cele nove a cierne korenie. Vonava, dietna, uz len sliziky zavarim
81 příspěvků 25.1.09 03:43
Aničkav, ešte to, aby boli tie naše „masové“ zdroje staré… ale často sa mi stane, že tekvica, cukína, patizón už majú semená vyvinuté a pred ich plnením ich spolu s dužinou treba odstrániť a takto môžeme vyčarovať tie „falošné“ polievky:-). Okrem koreňovej zeleniny hodím kus zelenej papriky, aj malú brokolicu, dochucujem štipkou mletej červenej papriky. Ako závarku dávam rezance alebo malé haluštičky, posekanú petržlenovú vňať a zelenú vňať z cibule. Keď je u nás takáto poléfka na stole, tiež zatĺkam pôvod použitých surovín
…
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
som rada, že Ťa zas vidím! Myslíš, že je potrebné, aby tá tekvica, patizón, cuketa mali vyvinuté väčšie semená?
A.
81 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj Anička, nemaj mindráky, ja ti verím, pretože dokážem uvariť falošnú hovadziu polievku aj z patizónov:-), staršie patizóny majú už vyvinuté semená, tie aj s časťou dužiny nevyhadzujem, ale uvarím polievku. Patizony plním, ale to už je na samostatný recept…
anicko, vyzkoušela jsem a mohu říci, s našimi chuťovými buňkami … super. Mluvím sama za sebe a Járu to je můj manžel, jen tu cuketu raději nezveřejním, opravdu kupuji cuketky normální (t.j mladé … nepřerostlé) a nyní ctím i ty české, ale opravdu jen nyní díky Tobě..
já tě v tom nenechám, slibuji, že vyzkouším
Koneckonců nic neriskuji, maximálně do
vývaru přidám kilečko masa 
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
tak to uvar napr. z dvoch malých cuket, mierne olúp, aby to náhodou nebolo ešte aj zelené…A nezabudnei scediť a odstrániť z dohľadu východiskovú surovinu. Prosím, vyskúšaj, už začínam mať mindráky, že mi nik neverí, alebo ani vôbec nechutí…Aj ja som odkázaná iba na obchod a dokonca sa nestáva, že by ma chcel niekto často obdarovať…(ani šperkom).
Príjemný deň!
A.
mám polévky moc ráda, čím jsem starší, tím víc. proto určitě vyzkouším, ani se toho moc nebojím, věřím v kuchyni (nejen v kuchyni) na mnohé zázraky
Jen nevím, kdy vyzkouším, u nás
v Praze nic nepěstuji, tudíž ani nemívám přerostlou cuketu, kupuji
většinou malé, které spotřebuji celé. Ale jakmile se naskytne
příležitost…
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Nevravím, že je chuťovo totožná s mäsovým vývarom, ale veľmi podobná. A ak sa nepreriekneš doma, možno Ti uveria, že je z nejakých kostí, hydiny alebo pod. Niečo si vymysli. (Prinajhoršom to vyleješ, ale u nás okrem najmladšej a najprieberčivejšej osoby pod slnkom to zje každý…)
Maj sa fajn!
A.