Recept Lilek naložený v oleji Veg

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lilek naložený v oleji

Úvod

V jednom pražském obchůdku s řeckými produkty jsem objevila lilek v oleji. Velké pláty, poměrně silné, na sobě naskládané, lákaly. Cena už méně, ale nekupte to, když se to tak na vás směje. Pravda, smálo se toho na mě víc, a také jsem toho víc koupila. Poněkud jsem rozházela rodinný rozpočet, ale jednou za čas…?
Lilek byl vynikající a tak jsem se usnesla, že ho musím udělat také. Od té chvíle pátrám mezi labužníky, zkouším, až jsem došla k tak úžasnému lilku, že by se za něj ani Řek nemusel stydět.
Slíbila jsem, že se o recept podělím, tak tady je.

Postup

Tvrdý, pěkný lilek nakrájíme na kolečka (nebo našikmo,ev. na plátky přes celou délku lilku) o síle asi půl cm.
Každý plátek osolíme, protáhneme vinným, nebo rýžovým octem a položíme na hodně naolejovaný plech. Povrch každého plátku také pokapeme olejem a přikryté alobalem nebo druhým plechem dáme do trouby vyhřáté na 180 st. zhruba na 10 - 15 min. Plátky tak neztmavnou a pěkně změknou. Neudělat z nich kaši, pozor!

Do nádoby, ve které chceme lilek uchovávat nalejeme rostlinný olej a plátky měkkého lilku do něj po jednom vkládáme ještě teplé. Přidáme na trošce oleje opečené plátky česneku ( přidávám i neopečený i celé stroužky ) a natrhané lístky bazalky. Proložíme černými olivami a chilli papričkami, můžeme ponořit i kolečka limetek.
Je dobré občas plátky ode dna přeložit , aby se česnek a bazalka dostaly i mezi plátky lilku.

Konzumovat lze hned, ale každým dnem je chuť lahodnější.
Uchovávat buď v lednici, nebo já mám stále jako chuťovku na stole.
Spotřeba této navinulé, lilkové chuťovky je u nás značná.

Důležité !!!!!!!!!!!!
V míse (foto), při pokojové teplotě nebo i v lednici, vydrží dlouho, lze přidávat další a další plátky, ale zavřený ve sklenici , byť v lednici se za pár dní zkazí !!!!
Proč, nevím, ale ověřeno.

Zavařovat jsem nezkoušela.

_____________­__________________

Tento recept je společným dílem Jolany a Wydry a lilek chutná ještě lépe než ten koupený!

Recept je z kategorií: Chuťovky


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.02.11 vloženo
  • 21469x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Ingredience

  • Lilek (tvrdý, čerstvý)
  • vinný nebo rýžový ocet
  • bílé víno (nemusí být)
  • rostlinný olej (použila jsem lehký, slunečnicový)
  • česnek (4 stroužky velké)
  • čerstvá bazalka
  • černé olivy
  • chilli papričky (nemusí být)
  • sůl

Doporučená příloha

  • placky, chleba, bílé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Sobis 27.12.15 13:50

Jedlé

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 16.09.15 16:00

Lilky jsou z našeho záhonu, pár (přesně řečeno pět kousků) jich dorostlo i do slušné velikosti (zbytek byly malinké, ale díky Jolanině tipu i ty budou mít své využití :) )
Ty větší jsem nechala na běžnou spotřebu a dva z nich jsem naložila podle tohoto receptu - mohu vřele doporučit, dodržela jsem i to, že: nezakrývat…
Vydržela jsem od soboty jen do dnešního odpoledne, část „užrána“ už k svačině, právě před chvílí a mlaskání musí být slyšet ještě nyní všemi směry :D
Já krájela na kolečka, vše podle receptu, jen jsem přidala trošku sušených rajčat, které momentálně skoro každý den po částech suším v sušičce, takže stačilo jen sáhnout kousek vedle :)
Lilky jsou výborné rovnou z lednice, jen tak s kouskem pečiva (my k nim zakousli kousek z „trhacího chlebíku“ (recept na něj je též odsud, z Labužníka).

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

jaga13 09.08.11 21:33

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

wydra 02.04.11 02:15

Diskuse k receptu Lilek naložený v oleji

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 19.09.15 10:07

Další várka naložená…
Lilky miluju v jakékoli úpravě, ale tohle je tak žravé, že jsem je musela nechat zamčené ve špajzu, v kuchyni jim hrozilo, že zmizí předčasně - zjistili jsme, že nejvíce nám chutnali 3. - 4. den po naložení (déle jsme nevydrželi, to se nedá… :mrgreen: )
a že ještě lepší, než v lednici, jsou právě ze špajzu…
Myslím, že tento recept je nejen pro všechny „lilkomily“, ale i pro ty, kteří dosud lilkům odolávali, protože my dali ochutnat pouhým třem lidem a všichni tři odcházeli s receptem a dva z nich už hlásili i realizaci :D
:mavam:

 
zébulon  25.08.11 21:25

Vždycky, když se podívám na fotky k tomuhle skvělému wydřímu dílu, zatoužím po těch malinkatých lilcích! Neviděli jste je někdo prodávat někde v Praze? Jela bych třeba i na Barrandov :- ).

 
jaga13
399 příspěvků 25.08.11 20:39

Nedávno jsem v restauraci se zážitkovou gastronomií jedla vynikající překrm a použijeme-li wydřin skvělý lilek, bude hračka připravit:
Zapékaná bruschetta s marinovaným lilkem a kozím sýrem, či-li, na opečený plátek bílé chlebové bagety položíme plátek lilku, čerstvý kozí sýr a to vše pod rozpálený gril až se začne sýr rozpouštět. Zdobeno bylo minirajčetem a lístkem bazalky a zážitek to byl :potlesk:

 
jaga13
399 příspěvků 09.08.11 21:45

hlásím velký úspěch na babinci, všechny zúčastněné si přály recept, varianta s pečenými rajčaty

 
vranas
130 příspěvků 02.08.11 14:01

Kdysi jsem tuto dobrotu koupila v Intersparu. Neměla jsem odvahu to zkusit, ale tenhle recept mě nalákal. Včera jsem lilek upekla, naložila s plátky čerstvého neopečeného česneku pravého českého, kapary a čerstvým oregánem, bazalka mi došla. Dnes jsem ochutnala a nevím, jestli ochutnávat přestanu. :-) Samotné je to výborné, na topince z celozrnného chleba posypané parmazánem s vínečkem je to skvělé! Pokud nesním sama, mám tak pohoštění pro lilkomily, jichž mám v okolí několik.

 
casino
4466 příspěvků 30.07.11 11:11

S patlažány se teprve seznamuji a tohle se mi podařilo až napodruhé :-)
Zde jsem dopadl hůř než jaga13 - první „plech“ byl sežrán jen tak… Celý!
Teprve druhá várka došla uplatnění v zavařovačce…
Pečeno bylo přikryté plechem a opravdu neztmavlo…
Ale avšak jsem přepekl moc doměkka (měl jsem, trouba, vyšší teplotu, protože jsem současně opékal zeleninu i na Bulharský salát z lilku
Z 1ks lilku (cca 1/3kg) toho BYLO!!! neplný půllitrový „pohár“ (jak krásně říkají zavařovačkám kolegyňky z poza Moravy :-) )
Použit byl EVOO, protože nevím co s ním, když nová sklizeň už dozrává, ale jinak (protože invencí nepolíbený :oops: ) jsem recept dodržel do puntíku.
w :-) dra, tož dobré, dobré to BYLO :palec:

 
wydra  28.07.11 14:59

Jago, tam muzes dat cokoliv, to co pridavam ja, je jen a jen podle moji huby. Pri peceni jsi mela prikryte aby nezhnedlo?
Jinak ten olejicek je vynikajici pak na salaty, macet do nej chlebicek, placky…
Potesilas Jagule !! A na babinci fotni, jo?

 
jaga13
399 příspěvků 28.07.11 14:46

Wydrýsku, teď jsem dokončila první dávku, je to naprosto fantastické :potlesk: musím se brzdit, aby bylo co zalívat olejem…nedosáhla jsem sice takové fotogeničnosti, jako má tvůj výrobek, lilek mi lehounce zhnědnul, suché bílé víno jsem přimíchala do oleje na zalití, a ten byl z italských sušených rajčat, se zbytkem kaparů, myslím, že kapary se sem velice dobře hodí…v sobotu jedu na chalupu na babinec, jdu dělat další várku, až se ti bude škytat, ber to jako naše poděkování :lol:

 
Alis
2617 příspěvků 25.07.11 08:09

Děkuji za editaci :-)

 
Alis
2617 příspěvků 25.07.11 07:31

I bez fotky by mě to nenapadlo, míchat naloženou zeleninou, když to není nutné. Proto jsem nechápala text. Stejně jako nechápu syrový pečený česnek. Nestálo by za to opravit text receptu? :-)

 
wydra  25.07.11 07:20

Podle prilozene fotky by me nenapadlo, ze by nekdo vzal mechacku a zamichal lilek jako kasi :roll:
At se ti podari, napis jak chutnal !

 
Alis
2617 příspěvků 25.07.11 06:57

Pokud je to tak, jak píšeš v komentáři, asi by to chtělo opravit text receptu… Píšeš, že česnek „nepředpejkáš“, v textu píšeš: „Přidáme na trošce oleje opečené plátky česneku“ Proto jsem se ptala.

Píšeš v komentáři:
„lilkem nemicham, vkladam platky do oleje a pak ruzne podkladam vsim co tam chci pridat“, v receptu zase: „Je dobré občas míchnou ode dna, aby se česnek a bazalka dostaly i mezi plátky lilku.“

Proto moje dotazy…

Příspěvek upraven 25.07.11 v 06:58

 
wydra  24.07.11 16:57

1. ja cesnek radeji cerstvy, kdyz nakladam do oleje take ho nepredpejkam . A davam jak platky, tak cele strouzky. Zkus to, je to vyborne !

2. kupuju obycejne cerne olivy kolem 50,– Kc v Makru. Velka lahev krajene i nekrajene. Kdyz mam jine, dam tam jine. Ty koupim treba na vahu v Kauflandu. Uzasne, patricne drahe. Mam rada olivy cele nebo pulky, aby bylo do ceho kousnout , proto je nekrajim .

3. lilkem nemicham, vkladam platky do oleje a pak ruzne podkladam vsim co tam chci pridat. Nadzvedavam i vytahuju pinzetou . Ale ten lilek je tak malo peceny, ze se neroztrha. On domekne v tom oleji po par dnech.

Příspěvek upraven 24.07.11 v 17:01

 
Alis
2617 příspěvků 24.07.11 15:56

Dotaz: proč ten česnek na plátky nepečeš rovnou s tím lilkem?

Druhý dotaz: jaké černé olivy používáš? Zelené jsou skoro stejné, ale černé jsou chuťově strašně odlišné - od mdlých v nálevu po aromatické v oleji… A nebylo by lepší je rovnou nakrájet?

Třetí dotaz: Abys nemusela pečeným lilkem míchat, nebylo by lepší trhanou bazalku a česnek vkládat mezi plátky lilku? Aby se to nerozblátilo…

 
anickav
2904 příspěvků 23.07.11 19:58

Wydričko, naložila som pred týždňom, dnes degustované v rámci pohostenia na rodinnom zraze. Mančaft veľmi chválil, preto aj ja chválim a ďakujem ti za recept!

 
anickav
2904 příspěvků 09.07.11 13:26

Ja si naložím lilek podľa teba tiež a budem na teba intenzívne myslieť… :potlesk:

 
danda  09.07.11 00:26

Asi jako jahodám šampaňský :?: :-P

 
wydra  09.07.11 00:20

glama, vino pridas k tomu octu a protahnes tim ten platek lilku. Vino tomu da lehky, prijemny smak ! :lol:

 
glama  08.07.11 23:59

A kam s tím bílým vínem, je-li…? :think:

 
wydra  08.07.11 23:15

Alco, napis pak jak dobre to je z patizonu. Neumim si to predstavit, je to prece jenom neco jineho. Patizony jsme kupovali malinke, nakladane jako okurky, pred lety mnoha, v Chebu v zelenine… byly to takove knofliky. Vyborne! Ale z tech velkych nevim, neznam, neumim , tak jsem zvedava !

 
alena45
588 příspěvků 08.07.11 23:04

Ahoj, Wydra, lilky ešte stále nie sú, možno o týždeň, ale mám nadbytok žltých patizónov, ktoré vyzerajú ako slniečko a dajú sa krásne krájať krížom na pekné plátky. Dovolím si použiť v zásade tento recept, možno so zelenými olivami, lebo bežných jedál z cukiny a patizonov som už na čas prejedená.

 
babi
6360 příspěvků 14.03.11 20:53

Diky za upozorneni 8-)

 
wydra  14.03.11 01:18

NA VĚDOMÍ všem, kteří si uložili tento recept. Postup byl zásadně změněn k lepšímu !!!

 
babi
6360 příspěvků 16.02.11 21:03

Wydricko, mam chut na Tvoji chutovku :-) Hned jak pujdu nakupovat, tak poridim lilky, nejradeji japonske…jsou male, svetle fialkove a pevne. Nalozim do malych sklenicek, uskladnim v lednici a pri jejich otevreni na Tebe budu myslet :think:

 
alena45
588 příspěvků 16.02.11 08:23

teším sa, že to máš za sebou a dávam medzi obľúbené do času, kedy budem mať svoje baklažány. Ja mám ešte dva poháre svojich, ktoré sú veľmi podobné, ale neplávajú v oleji. Tiež som ich videla v Bille, tak som podľa nich spravila svoje, lenže nezapísala. Sú výborné aj tie moje, dnes som jeden pohár otvorila, dala som dva plátky na maslový chlieb. Mňam.

 
Bento
794 příspěvků 16.02.11 00:47

:palec: Wydra, presne ako hovoris , kazdy podla chute u nas tak skonci s vela chilli a lilky ake su na sklade :potlesk:

 
wydra  16.02.11 00:38

Bento, koření už si každý může dát podle své chutě. Já miluji bazalku a česnek a určitě tam víc koření už nedávám. A bazalka čerstvá je v tom výborná! Lilky si každý použije jaké dostane . U nás jsou drahé, ale pěkné, docela velké, hodně tmavé.

 
Bento
794 příspěvků 16.02.11 00:28

Moja suseda ako som pisal je babka z Grecka a stale rastie lilek pri dome.Poznam robi podobne ale zda sa mi ze v jej recepte si tam dava aj grecke oregano - rigani.( to je podla jej chute ).
Super. My sme robili podobne ale sme pouzili japonsky lilek ( uz je zjedene) :palec:

Příspěvek upraven 16.02.11 v 00:49

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Květáková polévka Květáková polévka
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz