Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
wydra Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
V jednom pražském obchůdku s řeckými produkty jsem objevila lilek
v oleji. Velké pláty, poměrně silné, na sobě naskládané, lákaly. Cena
už méně, ale nekupte to, když se to tak na vás směje. Pravda, smálo se
toho na mě víc, a také jsem toho víc koupila. Poněkud jsem rozházela
rodinný rozpočet, ale jednou za čas…?
Lilek byl vynikající a tak jsem se usnesla, že ho musím udělat také. Od
té chvíle pátrám mezi labužníky, zkouším, až jsem došla k tak
úžasnému lilku, že by se za něj ani Řek nemusel stydět.
Slíbila jsem, že se o recept podělím, tak tady je.
Tvrdý, pěkný lilek nakrájíme na kolečka (nebo našikmo,ev. na plátky přes celou délku lilku) o síle asi půl cm. Každý plátek osolíme, protáhneme vinným, nebo rýžovým octem a položíme na hodně naolejovaný plech. Povrch každého plátku také pokapeme olejem a přikryté alobalem nebo druhým plechem dáme do trouby vyhřáté na 180 st. zhruba na 10 - 15 min. Plátky tak neztmavnou a pěkně změknou. Neudělat z nich kaši, pozor! Do nádoby, ve které chceme lilek uchovávat nalejeme rostlinný olej a plátky měkkého lilku do něj po jednom vkládáme ještě teplé. Přidáme na trošce oleje opečené plátky česneku ( přidávám i neopečený i celé stroužky ) a natrhané lístky bazalky. Proložíme černými olivami a chilli papričkami, můžeme ponořit i kolečka limetek. Je dobré občas plátky ode dna přeložit , aby se česnek a bazalka dostaly i mezi plátky lilku. Konzumovat lze hned, ale každým dnem je chuť lahodnější. Uchovávat buď v lednici, nebo já mám stále jako chuťovku na stole. Spotřeba této navinulé, lilkové chuťovky je u nás značná. Důležité !!!!!!!!!!!! V míse (foto), při pokojové teplotě nebo i v lednici, vydrží dlouho, lze přidávat další a další plátky, ale zavřený ve sklenici , byť v lednici se za pár dní zkazí !!!! Proč, nevím, ale ověřeno. Zavařovat jsem nezkoušela. _______________________________ Tento recept je společným dílem Jolany a Wydry a lilek chutná ještě lépe než ten koupený!
Recept je z kategorií: Chuťovky
placky, chleba, bílé pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
16.9.15 16:00
Lilky jsou z našeho záhonu, pár (přesně řečeno pět kousků) jich
dorostlo i do slušné velikosti (zbytek byly malinké, ale díky Jolanině
tipu i ty budou mít své využití )
Ty větší jsem nechala na běžnou spotřebu a dva z nich jsem naložila
podle tohoto receptu - mohu vřele doporučit, dodržela jsem i to, že:
nezakrývat…
Vydržela jsem od soboty jen do dnešního odpoledne, část „užrána“ už
k svačině, právě před chvílí a mlaskání musí být slyšet ještě
nyní všemi směry
Já krájela na kolečka, vše podle receptu, jen jsem přidala trošku
sušených rajčat, které momentálně skoro každý den po částech suším
v sušičce, takže stačilo jen sáhnout kousek vedle
Lilky jsou výborné rovnou z lednice, jen tak s kouskem pečiva (my k nim
zakousli kousek z „trhacího chlebíku“ (recept na něj je též odsud,
z Labužníka).
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Lilek naložený v oleji
Další várka naložená…
)

Lilky miluju v jakékoli úpravě, ale tohle je tak žravé, že jsem je musela nechat zamčené ve špajzu, v kuchyni jim hrozilo, že zmizí předčasně - zjistili jsme, že nejvíce nám chutnali 3. - 4. den po naložení (déle jsme nevydrželi, to se nedá…
a že ještě lepší, než v lednici, jsou právě ze špajzu…
Myslím, že tento recept je nejen pro všechny „lilkomily“, ale i pro ty, kteří dosud lilkům odolávali, protože my dali ochutnat pouhým třem lidem a všichni tři odcházeli s receptem a dva z nich už hlásili i realizaci
Vždycky, když se podívám na fotky k tomuhle skvělému wydřímu dílu, zatoužím po těch malinkatých lilcích! Neviděli jste je někdo prodávat někde v Praze? Jela bych třeba i na Barrandov :- ).
Nedávno jsem v restauraci se zážitkovou gastronomií jedla vynikající překrm a použijeme-li wydřin skvělý lilek, bude hračka připravit:
Zapékaná bruschetta s marinovaným lilkem a kozím sýrem, či-li, na opečený plátek bílé chlebové bagety položíme plátek lilku, čerstvý kozí sýr a to vše pod rozpálený gril až se začne sýr rozpouštět. Zdobeno bylo minirajčetem a lístkem bazalky a zážitek to byl
hlásím velký úspěch na babinci, všechny zúčastněné si přály recept, varianta s pečenými rajčaty
130 příspěvků 2.8.11 14:01
Kdysi jsem tuto dobrotu koupila v Intersparu. Neměla jsem odvahu to zkusit, ale tenhle recept mě nalákal. Včera jsem lilek upekla, naložila s plátky čerstvého neopečeného česneku pravého českého, kapary a čerstvým oregánem, bazalka mi došla. Dnes jsem ochutnala a nevím, jestli ochutnávat přestanu.
Samotné je to výborné, na topince
z celozrnného chleba posypané parmazánem s vínečkem je to skvělé! Pokud
nesním sama, mám tak pohoštění pro lilkomily, jichž mám v okolí
několik.
S patlažány se teprve seznamuji a tohle se mi podařilo až napodruhé
)
) jsem recept dodržel do puntíku.
dra, tož dobré, dobré to BYLO 
Zde jsem dopadl hůř než jaga13 - první „plech“ byl sežrán jen tak… Celý!
Teprve druhá várka došla uplatnění v zavařovačce…
Pečeno bylo přikryté plechem a opravdu neztmavlo…
Ale avšak jsem přepekl moc doměkka (měl jsem, trouba, vyšší teplotu, protože jsem současně opékal zeleninu i na Bulharský salát z lilku
Z 1ks lilku (cca 1/3kg) toho BYLO!!! neplný půllitrový „pohár“ (jak krásně říkají zavařovačkám kolegyňky z poza Moravy
Použit byl EVOO, protože nevím co s ním, když nová sklizeň už dozrává, ale jinak (protože invencí nepolíbený
w
Jago, tam muzes dat cokoliv, to co pridavam ja, je jen a jen podle moji huby. Pri peceni jsi mela prikryte aby nezhnedlo?
Jinak ten olejicek je vynikajici pak na salaty, macet do nej chlebicek, placky…
Potesilas Jagule !! A na babinci fotni, jo?
Wydrýsku, teď jsem dokončila první dávku, je to naprosto fantastické
musím se brzdit, aby bylo co zalívat
olejem…nedosáhla jsem sice takové fotogeničnosti, jako má tvůj výrobek,
lilek mi lehounce zhnědnul, suché bílé víno jsem přimíchala do oleje na
zalití, a ten byl z italských sušených rajčat, se zbytkem kaparů,
myslím, že kapary se sem velice dobře hodí…v sobotu jedu na chalupu na
babinec, jdu dělat další várku, až se ti bude škytat, ber to jako naše
poděkování 
Děkuji za editaci
I bez fotky by mě to nenapadlo, míchat naloženou zeleninou, když to není nutné. Proto jsem nechápala text. Stejně jako nechápu syrový pečený česnek. Nestálo by za to opravit text receptu?
Podle prilozene fotky by me nenapadlo, ze by nekdo vzal mechacku a zamichal lilek jako kasi
At se ti podari, napis jak chutnal !
Pokud je to tak, jak píšeš v komentáři, asi by to chtělo opravit text receptu… Píšeš, že česnek „nepředpejkáš“, v textu píšeš: „Přidáme na trošce oleje opečené plátky česneku“ Proto jsem se ptala.
Píšeš v komentáři:
„lilkem nemicham, vkladam platky do oleje a pak ruzne podkladam vsim co tam chci pridat“, v receptu zase: „Je dobré občas míchnou ode dna, aby se česnek a bazalka dostaly i mezi plátky lilku.“
Proto moje dotazy…
Příspěvek upraven 25.07.11 v 06:58
1. ja cesnek radeji cerstvy, kdyz nakladam do oleje take ho nepredpejkam . A davam jak platky, tak cele strouzky. Zkus to, je to vyborne !
2. kupuju obycejne cerne olivy kolem 50,– Kc v Makru. Velka lahev krajene i nekrajene. Kdyz mam jine, dam tam jine. Ty koupim treba na vahu v Kauflandu. Uzasne, patricne drahe. Mam rada olivy cele nebo pulky, aby bylo do ceho kousnout , proto je nekrajim .
3. lilkem nemicham, vkladam platky do oleje a pak ruzne podkladam vsim co tam chci pridat. Nadzvedavam i vytahuju pinzetou . Ale ten lilek je tak malo peceny, ze se neroztrha. On domekne v tom oleji po par dnech.
Příspěvek upraven 24.07.11 v 17:01
Dotaz: proč ten česnek na plátky nepečeš rovnou s tím lilkem?
Druhý dotaz: jaké černé olivy používáš? Zelené jsou skoro stejné, ale černé jsou chuťově strašně odlišné - od mdlých v nálevu po aromatické v oleji… A nebylo by lepší je rovnou nakrájet?
Třetí dotaz: Abys nemusela pečeným lilkem míchat, nebylo by lepší trhanou bazalku a česnek vkládat mezi plátky lilku? Aby se to nerozblátilo…
2904 příspěvků 23.7.11 19:58
Wydričko, naložila som pred týždňom, dnes degustované v rámci pohostenia na rodinnom zraze. Mančaft veľmi chválil, preto aj ja chválim a ďakujem ti za recept!
2904 příspěvků 9.7.11 13:26
Ja si naložím lilek podľa teba tiež a budem na teba intenzívne myslieť…
Asi jako jahodám šampaňský

glama, vino pridas k tomu octu a protahnes tim ten platek lilku. Vino tomu da lehky, prijemny smak !
A kam s tím bílým vínem, je-li…?
Alco, napis pak jak dobre to je z patizonu. Neumim si to predstavit, je to prece jenom neco jineho. Patizony jsme kupovali malinke, nakladane jako okurky, pred lety mnoha, v Chebu v zelenine… byly to takove knofliky. Vyborne! Ale z tech velkych nevim, neznam, neumim , tak jsem zvedava !
588 příspěvků 8.7.11 23:04
Ahoj, Wydra, lilky ešte stále nie sú, možno o týždeň, ale mám nadbytok žltých patizónov, ktoré vyzerajú ako slniečko a dajú sa krásne krájať krížom na pekné plátky. Dovolím si použiť v zásade tento recept, možno so zelenými olivami, lebo bežných jedál z cukiny a patizonov som už na čas prejedená.
Diky za upozorneni
NA VĚDOMÍ všem, kteří si uložili tento recept. Postup byl zásadně změněn k lepšímu !!!
Wydricko, mam chut na Tvoji chutovku
Hned jak pujdu nakupovat, tak poridim lilky,
nejradeji japonske…jsou male, svetle fialkove a pevne. Nalozim do malych
sklenicek, uskladnim v lednici a pri jejich otevreni na Tebe budu myslet 
588 příspěvků 16.2.11 08:23
teším sa, že to máš za sebou a dávam medzi obľúbené do času, kedy budem mať svoje baklažány. Ja mám ešte dva poháre svojich, ktoré sú veľmi podobné, ale neplávajú v oleji. Tiež som ich videla v Bille, tak som podľa nich spravila svoje, lenže nezapísala. Sú výborné aj tie moje, dnes som jeden pohár otvorila, dala som dva plátky na maslový chlieb. Mňam.
Bento, koření už si každý může dát podle své chutě. Já miluji bazalku a česnek a určitě tam víc koření už nedávám. A bazalka čerstvá je v tom výborná! Lilky si každý použije jaké dostane . U nás jsou drahé, ale pěkné, docela velké, hodně tmavé.
Moja suseda ako som pisal je babka z Grecka a stale rastie lilek pri dome.Poznam robi podobne ale zda sa mi ze v jej recepte si tam dava aj grecke oregano - rigani.( to je podla jej chute ).
Super. My sme robili podobne ale sme pouzili japonsky lilek ( uz je zjedene)
Příspěvek upraven 16.02.11 v 00:49