Recept Lilky rychle naložené - Tapas

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Malým nožíkem propíchat lilky. Velké lilky nakrájet na špalíčky jako prsty tak, aby na každém byl kousek slupky. Nacpat je pevně do kastrolku, posolit a opepřit je a do mezer nacpat cibuli a česnek. Přidat olej, koření, bylinky, guindillas, nebo chilli papričky a ocet se stejným množstvím vody, aby byly lilky potopené. Nahoru rezložit plátky citronu, na to položit kruh pečícího papíru a přikrýt vše pokličkou. Přivéct k varu, snížit teplotu a nechat 15 minut probublávat. Sterilovat tři 250 g sklenice a vložit tam lilky. Nahoru znovu poskládat citrony a zalít vše tekutinou ve které se vařily. Nejlépe je skladovat lilky v chladničce alespoň tři dny před upotřebením. Před podáváním posypat petrželkou. P.S. I když tyto ¨Berenjenas en escabeche¨(název ve španělštině) jsou z oblasti Almagro v La Mancha, proslavené pikantními lilky podle staré arabské receptůry s pálivými, kořeněnými papričkami, tak se dostanou v ¨toscas¨(barech) po celém Španělsku.

Recept je z kategorií: Chuťovky

Nahlásit recept

  • 27.01.07 vloženo
  • 7359x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 500 g lilků, nejmenších co je možné
  • hrubá sůl a černý pepř
  • 1 velká cibule na tenké plátky nakrájená
  • 3 stroužky česneku na proužky nakrájené
  • 150 ml olivového oleje
  • 1 lžička mleté papriky
  • 2 lžičky rozdrcených koriandrových semínek
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka oregána
  • 2 guindillas, nebo 1 sušená chilli paprička bez semínek a posekaná
  • 100 ml octa z červeného vína
  • 1 citron na tenké plátky pokrájený
  • posekaná petrželka na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lilky rychle naložené - Tapas

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Lilky rychle naložené - Tapas

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lilky rychle naložené - Tapas.-MI_LANe,

už mnohokrát jsem si říkala, že obdivuji Tvoji toleranci k chutím ostatních, ale já prostě nějak nevím…
Mám mnohonásobně vyzkoušené, že to, co chutná mně, prostě chutná i druhým. (!) Je to něco na způsob dávných a zakořeněných archetypů…
Máme v rodině dlouhodobě zažitý výraz „umět jídlo DOCHUTNAT“ - prostě přesně cítit, co tam přidat a kolik, a co nepřidávat, aby to bylo to správné…
Aniž bych se chtěla prosazovat, byla to právě tahle schopnost, která mi v samých počátcích mého vaření pomáhala, aby i při nesprávném postupu přípravy byl výsledek poživatelný…:-) Řekla bych, že existuje něco, jako zaručená kombinace chutí (pak se samozřejmě přidávají alternativy - někdo nemůže nebo nesnáší česnek, někdo se nemůže ani podívat na slaninu, jiný odmítá zvěřinu, dalšímu nic neříkají sladké nebo ovocné příchutě, někdo snese mastnější, někdo při tom trpí… - ale ten vzorec, ten prazáklad je tak nějak společný…
A konkrétně k výše uvedenému receptu… zkrátka není to moc dobré, co nadělám, prostě není, je mi líto. Slušelo by se říct „zkuste to“, ale já to neřeknu, protože nemůžu. Papapa B.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lilky rychle naložené - Tapas.

A ještě - dala bych ocet bílý, protože ten červený za tři dny obarvil lilky i cibuli a nevypadalo to moc pěkně…:-) B.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lilky rychle naložené - Tapas - bono

s Tvou zkušeností bych vůbec nepolemizoval; maje několik dobrých známých z Španělska a Chile, podobná jídla jsem občas ochutnával. Jsou pikantní, jsou chutná. Ovšem souhlasil bych s tím, že lilek maximálně deset minut - a buď vinný ocet nebo citronová šťáva - oboje (ač v jiných případech považuji za akceptovatelné) mi v tomto receptu připadá poněkud ´překyselené´… Podle mých chuťových buněk (netvrdím, že jsou dokonalé, to rozhodně ne!) bych vynechal ocet a nechal citron… Budu ještě přemýšlet… Rozhodně ZAJÍMAVÝ recept… Lilky (cukety, patisony…) jsou k možnostem ´hrát si s chutěmi´ jako stvořené… babi, děkuji za podnět ke zkoušení!!!

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lilky rychle naložené - Tapas.

Tohle je nejspíš jídlo pro milovníky kyselých chutí, nebo bude drobná chyba v receptu.
Dělala jsem přesně podle předpisu, ale ve výsledku mi „něco“ chybělo. Jak říkám, příliš kyselá chuť červeného vinného octa a k tomu citrónů přebila všechno ostatní. Nakonec jsem musela dosladit, ale stejně to nějak nebylo ono.
Pokud bude nějaké příště, bude bez citrónů a s kratší dobou „probublávání“, po 15 minutách jsou lilky moc měkké.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Chilli con carne Chilli con carne
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz