Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
roader Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Dobrá a chutná hořčice bez eček a konzervantů.
Veškeré přísady berte pouze jako základ, vše si dochuťte dle svého. Semena hořčice pomeleme na mlýnku na mák, vezmeme 2 dcl vody a přidáme koření a vše krátce svaříme. Do hrnce dáme pomletou hořčici, následne přidáme ocet, sůl, cukr a odvar z koření. Vše uvedeme do varu, možná si trochu zapláčete, proč? To poznáte. Hořčici varem zredukujeme na potřebnou hustotu, necháme zchládnout a zakapneme worčestrem, následně můžeme dochutit třeba solí či octem nebo dosladíme cukrem, vše dle vlastní chuti.
Recept je z kategorií: Dipy Omáčky k masům
klobása, flákota masa
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
11.7.15 01:03
Co to je „1 baleni“ horcicneho seminka? Mohl byste k tomu pridat vahu?
Moje baleni je 2.27 kg od Amazonu, tak asi ty ostatni prisady nebudou fungovat
,,,
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kremžská hořčice
Pamdousek - autor už vám asi neodpoví, kdybyste koukl do profilu, již sem nechodí. Ale co tak zkusit použít obyčejný selský rozum a kouknout se (klidně i pomocí google) na to, kolik je gramáž balíčku pro obyčejného malospotřebitele?

Dát špatné ohodnocení receptu, který jste ani neskusil, to samo vypovídá cosi o vás…
EDIT:

Naštěstí se asi hodnocení od anonymních (nepřihlášených) lidí nezapočítává…
K poznámkám slouží komentáře, ne prostor, kam se dává pouze osobní vyzkoušení receptu…
Ale po přečtení autorova posledního příspěvku se musím smát
třeba byste si nakonec rozuměli
Příspěvek upraven 13.07.15 v 18:17
Škoda… já zas čekala na další dobré recepty… fňuk:-(
Hořčici vyzkouším, u nás jde na odbyt:)
tak teď z tebe vylezlo „to pravé, ořechové“. Bohužel, ale abych pravdu řekla, čekala jsem to. Byla to jen otázka času.
2 příspěvky 24.7.10 06:40
co?? jakej kopirajt?co tady melete za blbosti!vite co asi takhle řikejte si tady labužnici třeba ,ja na to tady seru.a vubec nemam chut tady neco dale psat,jak vidim tak každej je tady odbornik a prdlačka.ja jsem tady neco napsal meho ale když to je malo tak si tady delejte co chcete taky nekomentuju ulety ostatnich.ps:dobrou chut s vitanou a podobnejma ečkovejma sračkama.čus
roader
Třeba by neuškodilo kouknout se sem:
mně úúúúúplně stačí Vaše poslední vyjádření. To abychom se těšili až si zase něco přečtete, třeba o Becherovce, na nový převratný recept…
Chápu Váš styl jako kopyrajt; možná by se dal ještě vylepšit
http://www.labuznik.com/article.php?…
http://muj.labuznik.com/…_denicku.php?…
ani já jsem to nemyslela zle…, naopak a zdálo se mi, že ani ostatní se kvůli překlepům příliš nezlobí. Pokud jsem se autora receptu dotkla, omlouvám se a dodávám, že na překlepy jsem expert (viz vegeratián) a některé překlepy mohou být i roztomilé, ne? stačí se usmát
2904 příspěvků 24.7.10 02:23
mne sa ten preklep páči a verím, že roader nie je ješitný…
proč tolik keců kolem jednoho překlepu? To se může stát každému. Budiž Bože moje hlava uchráněna … Amen.
2904 příspěvků 24.7.10 01:19
…do kořčice rozhodne majoránka patrí…si myslím…:D
2 příspěvky 23.7.10 22:42
ta majoranka neni muj kec,nekde jsem četl jak zhruba se kremžska hořča dela.ps netvrdim že tohle je origoš recept,ten asi nema nikdo ale to neva
5068 příspěvků 23.7.10 16:10
když už jsme se dobrali tolika druhů různých hořčic, ptám se, zda-li vůbec potřebujeme ještě kořčice?
5068 příspěvků 23.7.10 15:20
PS: kto vysoko lieta, hlboko pada ..heh.. peskom po vlastnych, zdravie utvrdzovat, zem zo zeme obdivovat
ten datum ber s humorem … nemodlím, se nechodím do práce a filuta opravář otočil stránku kalendáře.
jakási zrada. Dnes je 30. 07. 2010.
Hořčice
Hranolky s hořčicí jako náhradou za kečup jsou téměř nemyslitelné, zato párek s kečupem jako náhrada za hořčici není žádnou zvláštností.
Stopadesátiletou historii kečupu jsme si již popsali, ale historie hořčice je delší, patří mezi velmi staré pochutiny, které používali již staří Římané. A co je zajímavé suroviny na její výrobu se téměř nezměnily. Základem všech druhů je hořčičné semeno, sůl a ocet.
K výrobě se používají tři základní druhy semen hořčice. Semena bílá hořčice jsou jemnější a méně palčivá, vyrábějí se z nich chuťově méně výrazné typy, mezi něž patří naše hořčice plnotučná. Semena hořčice černé mají ostřejší až štiplavou chuť, používá se k výrobě hořčic francouzského typu, známé také pod názvem dijonská. Nejostřejší jsou semena hořčice sareptská, která se pěstuje v Indii, Číně a střední Asii a vyrábějí se z ní orientální hořčice.
U nás je nejoblíbenější hořčice plnotučná. Je jemně mletá a bez hrubých částic, přibarvená má jasně žlutohnědou a nepřibarvená šedožlutou barvu. Je přislazena cukrem v množství 5 %.
Druhým nejoblíbenějším typem je hořčice kremžská. Palčivou chuť jí dodávají semena hořčice černé a nasládlou chuť dodává cukr, kterého musí být nejméně 16 %.
V obchodě se můžeme setkat také s tzv. speciálními druhy hořčic. Patří mezi ně různé ochucené varianty, jako například s estragonem, zeleným pepřem, koprem, grilovací hořčice s přídavkem kečupu či speciálně typově upravené v chuťových vlastnostech, například hořčice francouzské s charakteristickou chutí provensálského koření apod.
Jemné a sladké hořčice se dnes většinou vyrábějí bez konzervačních látek, v některých případech se upravují pro delší trvanlivost přídavkem konzervačních látek, např. kyselina sorbová (E 200), benzoová (E 210), apod. Ostré druhy není nutné chemicky konzervovat, neboť semena hořčice černé mají silný antimikrobiální účinek.
Plnotučné hořčice se také většinou přibarvují syntetickými barvivy, jejich přirozená barva je totiž světle okrová až mírně našedlá, např. Tartrazin (E 102) a Žluť SY (E 110).
Na trhu jsou dostupné i hořčice nebarvené bez přídavku konzervačních látek.
Hořčici lze uchovávat až rok, při teplotě 1°C až 25°C, aniž ztratí na kvalitě. Jakmile ji však otevřeme, je nejlepší ji rychle spotřebovat, jinak se chuť začne měnit. Je nutno dbát na důkladné uzavírání víka, které zabraňuje případnému vysychání, okorávání povrchu hořčice a ztrátě její chuti a vůně. Hořčici nesvědčí teploty nad 20 °C ani přímé sluneční záření, rychle ztrácí silice, a tím i typickou vůni, žlukne a rozkládá se.
Podle těchto informací v tomto receptu chybí základ t.j pomleté hořčičné semínko hořčice žluté. Tož vyrábějte.
jolana, zdá se že kráčíme jedním směrem a přitom jsme učinili obrat o 360°
Musím Vás zklamat… Nevím, jak
páchne yperit, myslím, že jeden si čuchne jenom jednou, ale s hořčicí
má společný ještě ten název „Hořčičný plyn“. Je to snad málo?


A co se tejče toho Vašeho hobby, byl bych na síti trošku opatrnější; po dnešku už nás asi mají v merku hoši z Langley. No, uvidíme při nejbližším letu, jestli nás odbavěj, nebo oddělaj
5068 příspěvků 23.7.10 06:36
Anicka, vdaka
..a ja v hlave skladam , (ne)vedomosti moje
vydupavam zlozito ze co to..:D
2904 příspěvků 23.7.10 06:14
BCHL - asi bojová chemická látka…
5068 příspěvků 23.7.10 06:02
sice sa marne snazim rozpominat co je BCHL mudrejsie dieta nema doma ,ale to nevadi, chemia nebola moja kamoska… ale co je horcicny plyn a yperit viem isto iste, lebo suvisi s mojim konickom…musim ta zklamat, yperit je chemicka zluuicenina a okrem pachu nema nic spolocne z horcicou…
Pri vareni staci vetrat a necuchat, asi ako s chrenom.....aj ked ja struham chren jedna radost…mne to robi dobre, jedna slzicka hore dole nevadi, mam po nich krasne ocicka..
…kremžská je má oblíbená

Pro ty co nemají lupu, tak jedno balení hořčice na obrázku má 50 g
Mám podobný dotaz jako jolana, a netýká se jen majorány
A kremžská hořčice s křenem? Jistě, každý si může přidat co chce… Jenže, milé dámy, toto není „křenová“ hořčice, ale jak je ctěná libost…
Ta autorova poznámka „možna si trochu zaplačete,proč? to poznate.“ se týká hořčičného oleje, který snad za určitých podmínek se může chovat jako esenciální olej, a to je teda pěknej utrejch!!! Ne nadarmo se jedna BCHL jmenuje „Hořčičný plyn“ (Yperit)
5068 příspěvků 23.7.10 04:30
Tak urobim jednu polovicu aj s chrenom.
Jedine nad cim dumam je ta majoranka. Nikdy sa mi nezdalo zeby v kremzskej bola majoranka.
Roader, majoranka je tvoja iniciativa /prichut alebo do kremzskej naozaj ide majoranka?..ale ked si to tak v duchu vychutnavam , moze byt..;-)
Kdysi jsem dostávala přímo z hořčičárny kremžskou hořčici plnou křenu, bez konzervantů … vyzkouším na tomto receptu … ten křen tomu dodá ten správný říz. Díky.
5068 příspěvků 23.7.10 03:36
Skvely recept, ktory sa mi hodi viac ako si vies predstavit. Dakujem