Recept Corned beef se zelím a hořčičnou omáčkou s koprem Pra

Irská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Corned beef se zelím a hořčičnou omáčkou s koprem

Úvod

Vyborna studena omacka k masu alebo rybam. My sme pouzili k Irskemu nakladanemu hovadziemu (corned beef) so zelim.
Pridam aj recept na „Corned beef“ nakladane hovadzie, kde sa lacnejsie menej kvalitne hovadzie zmeni na vyborne maso.

Postup

1-Vo vacsom hrnci si dame do vody vsetky prisady a korenia, sol a prevari ich, nalev da ochladit a zalejeme nalevom maso, dobre je pouzit na to specialne sacky (zip lock), ktore sa daju zavriet, dame to do ladnicky a otacame kazdy den, a nechame to v ladnicke minimalne tyzden. Tu som nasiel video na Youtube, co to robi podobne ale bez rychlo soli:

2-Po tyzdni maso vyberieme, omyjeme a nalev dalej nepouzivame. Nalozene maso dame pomali varit na cca 2,5 hodiny do vacsieho hrnca do pripravenej nakrajanej zeleniny. Na poslednu 30-40 minut pridame mensie zemiaky, celu mrkvu a mensiu kapustu -zeli z ktorej otrhame volne listy a vykrojime hlub.Kapustu nakrajame na 4-6 velke kusy ( mesiaciky) je to nezvykle lebo u nas sa kapusta vzdy krajala -struhala na drobno. Pridame do hrnca a varime do makka. Vyberieme maso ocistime a poobrezujeme mastne. Zeleninu nachystame na misu. Toto jedlo sa tradicne serviruje na sviatok Sv. Patrika. V Amerike s kecupom, ale je vyborne aj s tou nasou horcicovou omackou. Ktoru prikladam:

3-Horcicu a suchu horcicu vymiesame s citronovou stavou v nereaktivnej mis­ke.

4-Majonezu a kyslu smotanu a cukor vymiesame a pridame zmiesanu horcicu, nakoniec pridame posekany kopor a petrzlenovu vnat ochutime a okyslime podla chute.

Recept je z kategorií: Hovězí maso Omáčky k masům


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.08.11 vloženo
  • 10929x zobrazeno

Ingredience

Corned Beef - nakladane hovedzie

  • 2 kg brisket hovädzie predné

nálev:

  • 1 hrncek soľ
  • 1/2 hrnceka cukor
  • 2 lyzice horčica prášková
  • 3 struciky cesnak
  • 1 lyzicka korenie cierne cele
  • 1/2 lyzicky korenie nové celé
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 lyzicka horčičné semienko
  • 5 ks klinceky
  • 1/2 hrnceka ocot
  • 1 lyzicka rychlo sol

Varenie:

  • 1 ks cibula pokrájané na kocky
  • 2 ks mrkva
  • 2 struciky cesnak
  • 1 ks petrzlen
  • sol, korenie
  • 1 mensia kapusta -zeli
  • voda podla potreby

Horcicova omacka:

  • 1 lyzica horcica sucha
  • 2 lyzice horcica francuska - Dizon
  • 1/2 hrnceka majoneza
  • 1/2 hrnceka kysla smotana (sour cream)
  • 2 lyzice kopor na drobno sekany
  • 1 lyzica petržlenová vňať nasekana
  • 1 lyzica citrónová šťava
  • 1 lyzicka cukor
  • sol, mleté čierne korenie

Doporučená příloha

  • Guinness

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Corned beef se zelím a hořčičnou omáčkou s koprem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Bento
794 příspěvků 07.09.11 13:23

:palec: casino to je super ze chutilo,ja som tiez chcel zeli pokrajat -postruhat ako sa robi u nas. 8-o na poslednu chvilu som sa rozhodol ist presne podla tradicne receptu a pokrajat to ako to robia v Irsku na osminky.Naozaj zaujmave odrazu zeli chuti :potlesk: inac …lepsie.

Příspěvek upraven 07.09.11 v 13:24

 
casino
4469 příspěvků 06.09.11 23:31

Dnes, po čtrnácti dnech nastal den D…
Maso při vaření vonělo božsky, ale dlouho (skoro 4 hodiny). Nevím, jaké feromony uvolňuje maso přestárlého bejka, ale slétly se vosy z daleka a sousedky z blízka; oboje jsem měl co odhánět.
Maso bylo výborné – aromatické (i když, pravda na řezu nebylo růžové)
Nejpřekvapivější bylo to obyčejné vařené zelí. Košťál jsem nevykrojil a servíroval tedy osminky hlávky vcelku.
Synek: Tolik zelí jsem ještě nikdy nesnědl!
Ta moje: Příště uvařím zelí se strouhankou a máslem…
Bento, tož dobré to bylo :palec:
Příště si budu muset více ohlídat ta hovada v masném krámu :twisted:

 
casino
4469 příspěvků 25.08.11 19:38

Bento,
P.S. znám, u nás se tomu říká PRAGANDA… V životě jsem ji nepoužil (ani do klobás, ani do uzeného). Teď jsem koupil 250g/10,– Kč. Nevím co se zbytkem… kdyby tam nebylo 98% soli, a místo dusitanu byl dusičnan, tak bych z toho udělal aspoň bengálský oheň :-)
Zatím 2× denně maso v lednici obracím… Ale ne tak jako ta dcerunka (Z. Bydžovská?) co jí matinka nakázala, ať otáčí naloženou svíčkovou: vyndala pekáč z lednice, otočila pekáč a dala pekáč nazpět :mrgreen:

Příspěvek upraven 25.08.11 v 19:40

 
Bento
794 příspěvků 25.08.11 02:20

casino, ja presne viem o com hovoris ale opacnym smerom, az tu som si uvedomil ake rozdielne je porcovanie masa v continentalnej Europe a v anglicko hovoriacich krajinach.
http://www.meateaters.co.nz/meat-cuts/
PS:
Ked chces mat tu ruzovu farbu musis pridat „rychlo sol“. (saltpeter E 252 )

 
casino
4469 příspěvků 25.08.11 00:38

Bento,
nechtěl bych být včééra ve Vaší kůži… :-) Oooooó, jak Vám se muselo škytat! :mrgreen:
Dopoledne jsem obcházel řezníky a sháněl, ano SHÁNĚL brisket hovädzie predné. Já věděl, co hledám, ale ti zabedněnci, ne a ne pochopit. Všichni měli ty bejky rozfofrovaný akorát tak na polífku.
Vrátil sem se domů, vytiskl fotky a pak chodil jak s obrazama po pouti, či jak tajnej s fotkama, když hledá nějakýho grázla. Občas ho někdo poznal, ale prý že se menuje Roštěnec. Nakonec jsem jednoho řezníka ukecal a ten mi z předni čtvrtě, co chtěl bourat až dnes ráno, vypreparoval cosi, co se trochu podobá tomu Vašemu masu…
Už se půl dne válí v lednici (to maso) a nalejvá se nálevem. :-)
Rozpis jsem dodržel a k těm hrnčekom jsem přidal 4 hrnky vody.
Hihi, ten utrejch se mi už ani nezdá až tak slaný, jak jsem z ingrediencí očekával… :wink:

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.08.11 01:24

Bento, určitě máš pravdu. Sušená ryba (bacalao, asi je tu více Španělů) se tu též prodává.
V supermarketu jsem ji neviděla, jen v těch malých inostránských obchůdcích.
Tradice je halt tradice.
Já mám bohužel ráda věci nepřesolené a tudíž nejsou tyto „lahůdky“ moje forte.
Sůl si nedávám ani na steak neboť mmiluji chuť masa, nikoli chuť soli s masovou příchutí.
I v restauracích si objednáváme NO salt. Dosolit jde vždy, naopak nikoliv.

 
casino
4469 příspěvků 17.08.11 00:55

Hi, hi, Bento,
jste mi připomněl: mí angl. příbuzní, žijíci v Itálii si nechávají poslat sušenou tresku, aby měli Vánoce podle svých tradic…

 
Bento
794 příspěvků 17.08.11 00:36

corned beef :roll: to je daco podobne ako susena slana treska , kde trva dalsich 24 hodin aby sa z toho spravila zase treska :wink: a pritom je cerstvych ryb vsade dookola a je na nu asi 1000 receptov.
Ja som zil v Afrike a mam obidve rad mozno je to ta nostalgicka kvalita .

http://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.08.11 00:05

Corned beef?
Je to prastará metoda jak solí konzervovat maso když ještě nebyly ledničky.
Potom se to musí opět vařit (s octem a hnědým cukrem) aby se to zbavilo té příšerné slanosti.
Nějak nechápu proč by dnes chtěl někdo nasolovat hovězí…
Tady se stále ještě (velice zřídka) prodává. Nejspíše z nostalgických důvodů.
Klasicky se servíruje se světlou omáčkou s petrželkou.

 
Kazik
9 příspěvků 16.08.11 18:08

dik bento za ty links na corned beef, nenapadlo by me ze je to tak jednoduche…mozna to taky zkusim, a z hrnickaru si nic nedelej:)

 
di
2451 příspěvků 16.08.11 17:05

Anitto: opravdu se tu nejspíš běžně koupit nedá, možná jen v nějaké specializované prodejně, jako je Robertson nebo M&S.

 
Anitta
521 příspěvků 16.08.11 16:30

V Cesku se neda koupit corned beef? Neni to tedy nic, po cem bych se utloukla… Ta omacka ale muze byt dobra, tu vyzkousim, az polevi letni vedra :-D

 
Bento
794 příspěvků 16.08.11 16:27

Vacsinu receptov sa snazim uvarit sam, v tomto pripade som maso kupil a prepisal recept,( ktory som pridal v komentaroch ). To maso "corned beef " je tu velmi bezne-lacne na rozdiel od kontinentalnej europy a neoplati sa robit a maly masiary robia naozaj dobre .Takze sorry ale neviem viac detailov.

 
jolana
5064 příspěvků 16.08.11 14:40

..tak ako vidim zrazu ziaden vseved.. sa mi ZDA ze ROZUMNE tak jednoducho odpovedat ze prave cukor pomaha rychlejsiemu ci ucinejsiemu „zraniu " masa pri priprave..aj tej tej "fermentacii“ co sa tu spominala..

 
gabi
551 příspěvků 16.08.11 14:05

Bento, Tvoje recepty a obrazky su podla mna osvieženim Labuznika…svojou poznamkou som chcela len naznacit, ze pri nakladanom mase je velmi velmi dolezity presny pomer surovin…napisala som to preto, ze casto nakladam maso (kolienka, krkovicku, bravcovu sunku z gulateho pliecka alebo orecha…) a zo zaciatku moje experimenty neboli velmi slavne…raz nebolo maso dostatocne az do stredu presolene…inokedy bolo slane…a prave v tom pomere surovin a case nakladania bol pes zakopany :)

Příspěvek upraven 16.08.11 v 14:06

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.08.11 11:12

Bento, nemazat prosim, neustupovat prosim! Sul a cukr se davaji do marinady, ktera se vylije a dale nepouziva a maso neni houba, tudiz tezko do sebe nejakou sul „nasaje“, nevidim v tom zadny problem. Kdo je zkuseny kuchar, poradi si s hrncekmi a kdo neni, tento recept asi vynecha.

 
casino
4469 příspěvků 16.08.11 10:33

Bento,
díky za avííízo… :palec: Recept už mám uložený ve Word. Až se mi trochu upraví množství C5H4N4O3 v těle (trošku jsem se přejídal svíčkovou při testování Bifteků s vůní slivovice), tak se hotovím na Corned beef. Asi mi bude líto, že nebude kam napsat komentář… Třeba pozitivní…, uvidíme. :wink: To množství soli mě sejří… No, asi se potom vyvaří,… a když ne, tak z mäska urobím paštétu :-)
Pro mě, za mě, ať si každý odměřuje čím chce…, třeba zednickými šufany :mrgreen: Mně akorát nebyl jasný pojem „hrnček“ Zní mi to jako deminutivum, ale našel jsem ve slovníku, že hrnek i hrníček je po vašom hrnček. Hmmm…, hrníček, který má 236.588237 mi­lilitrů :-P Hihihi, to je jako řešit kvadraturu kruhu :think:
Asi Vám dělá dobře (óóó, jak já bych se tetelil :oops: ) že Vás přemlouváme, ať nemažete! Ale potácíte se od zdi ke zdi… Pokud „som tusil ze to takto skonci“(koho mi to připomínáte?) a nepřeji si to, tak to nedělám. Mě podobné paradoxy baví, Vás, zdá se, iritují. :think:
Mimochodem, Vaše úvaha „Takze bude najlepsie ked ten Corned beef vymazem“ je zcestná jen z části. Co takhle jej vložit do nových receptů a přímo do receptu dát odkaz na „horcicnu omacku“ A samozřejmě opačně u „Corned beef“
Tož tak :-)

Příspěvek upraven 16.08.11 v 10:35

 
Frantiska
927 příspěvků 16.08.11 07:07

ale bento jako by jsi je z neznal … na par lidi pripada tisice, kterym nevadi, ze nepridavas presne zvazene :) recept nechej moc prosim

 
Bento
794 příspěvků 16.08.11 04:42

Ja som pridal povodne len recept horcicnu omacku , ziaden Corned Beef, lebo som tusil ze to takto skonci. Takze bude najlepsie ked ten Corned beef vymazem a nech si ho prida dakto iny perfektne rozvazeny na 1 miligram elektronickou vahou :potlesk:

 
jolana
5064 příspěvků 15.08.11 17:42

Casino, mne se zda…
http://www.youtube.com/watch?…

:-P :mrgreen:
 
Anitta
521 příspěvků 15.08.11 17:28

Mala tabulka pro porovnani, jak se vazi u nas :-)

US odmerky:
1 cup - 8 oz - 0.24 l - 227 g;
1 tbs (lzice) - 0.5 oz - 14.2 g;
1 tsp (lzicka) 0.17 oz - 4.8 g;

Samozrejme se musi pocitat s tim, ze cup cukru, nebo cup mouky atd. se vahove trochu lisi. Na salky se nemeri.
Uz davno nic nevazim, je to zdrzovacka, tohle uplne staci. :-)

Příspěvek upraven 15.08.11 v 17:41

 
casino
4469 příspěvků 15.08.11 16:44

gabi,
zdá se, že se ROZUMNÉ odpovědi ZASE nedočkáme… :mrgreen:

 
gabi
551 příspěvků 15.08.11 16:19

jolana…dakujem ti za dobru radu…ja co to o fermentacii masa viem…aj o spravnom pomere nalevu pri nakladani masa…akurat o tom premeneni podošvy masa na lahodku som nevedela…

 
jolana
5064 příspěvků 15.08.11 16:13

.. no predsa kuzelnou palickou..sii­iimsala bim a je to!..alebo sa naucis citat pozornejsie precitas v tom komente ze pouzije pri priprave cukor..a preco prave cukor sa opytas isto iste…no a ja odpoved necham na tych co vsetko vedia.. :mrgreen:

 
gabi
551 příspěvků 15.08.11 16:01

jolana, zaujal ma tvoj prispevok, kde pises, ze kazdy dobry kuchar co sa vyzna, vie premenit mäso-podošvu na mäkkučku lahodku pomocou cukru…tak toto nepoznam…mozes prezradit ako sa to robi?

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.08.11 10:50

Té soli se mi už nezdá moc!!!
Připomíná mi to tenhle recept Když nakládáme pstruhy na uzení, zasypáváme je opravdu velkým množstvím soli, pak zalijeme vodou. A nikdy přesolení nejsou. Jde tedy o něco podobného. Naložení do solného roztoku.

Příspěvek upraven 14.08.11 v 10:51

 
Bento
794 příspěvků 14.08.11 10:45

casino, uplne suhlasim ale je to prastary recept ked ladnicky nemali :palec:
tu je link
 http://www.kitchenproject.com/…rnedBeef.htm

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.08.11 10:45

casino, souhlas.. pak ale musí nastoupit kvalifikovaný odhad.
A je mi jasné, že tady nezkušení kuchtíci mohou pohořet..
Té soli se mi zdá také až moc.. :think: Větší hrnec…3l..? To by snad šlo..
:mrgreen:

 
casino
4469 příspěvků 14.08.11 10:28

Bento,
stačilo napsat, kolik je to ml (cl, dl, l, :mrgreen:
Podle fotečky na wiki z Vašeho odkazu to vypadá, že Váš hrcek je jako náš čtvrtlitrový kafáč. Jj, může bejt :-)
gmp,
máte pravdu, ale Vaše výzva bude jako hlas volajícího na poušti; to zde bylo řešeno nejméně ypsilonkrát :-) a vždy bylo dost hlav, kterým dutá míra vyhovuje :mrgreen:
glama,
souhlasím…, dokonce a bezvýhradně i s větou: „Hlavní je, aby se pak měřilo podle jedné míry všechno“ ale:
na 2kg masa, zdá se býti čtvrt litru (skoro 300g) soli příliš velké množství (tím by se dalo pomalu nasolit maso na uzení z malého prasete :mrgreen: )
Na marinování 2kg masa stačí málo přes litr nálevu… V receptu je sice psáno „větší hrnec“, ale nepíše se kolik vody do něj dát.
No, jistě se z toho dá vykecat stylem: Tak si tam dej vody kolik chceš :-P ale to už bychom byli někde úúúplně jinde, že :think:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.08.11 09:34

On člověk nemá vždycky po ruce váhu a tak se vážení na hrnky docela hodí. .-)
Já ho mám raději, než přesnou váhu. Údaj váhy v receptu jako např. 178g a jiné podobné mě spolehlivě odradí :-D
Pro mě, osobně, je „hrnek“ cca 240-250ml, klasický čtvrtlitrák, a „šálek“ zase šálek kávový, čili menší, cca 150ml.
Ale v podstatě je to jak říká Bento.
Hlavní je, aby se pak měřilo podle jedné míry všechno:-D

 
gmp
1603 příspěvků 14.08.11 08:07

Můj váhoměnec hovoří o 1 hrnku (sklence) jako o 160 g cukru moučky. Máme již leta zavedeny SI jednotky, proč je nepoužíváme? Recesspis by měl být čitelný i po letech. :?:

 
Bento
794 příspěvků 14.08.11 06:49

:roll: Toto mi prelozil ten co vsetko vie… Google:
„Neexistuje žádná mezinárodně dohodnuté standardní definice poháru, jehož objem se pohybuje mezi moderní 200 a 284 ml [Pozn. 1] V některých zemích, není tam žádná formální definice vůbec o tom, kolik "jeden šálek“ je;. Například v roce německé recepty bude pouze odkazovat na množství, které zhruba zapadá do typického šálek.Košíčků obvykle používá v zemích společenství a Spojené státy liší až o 44 ml (1,5 fl oz).
Bez ohledu na to, jakou velikost šálku se používá, se složky receptu měří stejné velikosti Cupu mají objemy v poměru k jednomu jiný. Relativní činí látky měřit jinak (podle hmotnosti nebo objemu různých opatření, jako jsou lžičky, atd.), mohou být ovlivněny použité definice."

http://en.wikipedia.org/…p_%28unit%29

 
esmeralda
4813 příspěvků 14.08.11 00:58

1 US hrnek = 236.588237 mi­lilitrů

 
casino
4469 příspěvků 14.08.11 00:36

B :-) nto,
na Labu je zažitá objemová míra 1 hrnek (1 cup) což je asi 240ml (toleruje se i 250ml)
Kolik hrncekov je do jednoho hrnku :?: :think:

 
Bento
794 příspěvků 13.08.11 10:28

iva, ono to tam bolo ale tak domotane, :oops: je to dedinsky recept z jedneho hrnca.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.08.11 01:10

hezké, Bento, hezké… Ale co to zelí ?! :twisted:

Příspěvek upraven 13.08.11 v 01:10

 
Bento
794 příspěvků 12.08.11 23:54

Sorry, pisal som to dodatocne neskontroloval , podla Americkeho by to malo byt spravne .
Podla Europskeho je to 1/2 hrnceka. :oops:
Prepisane

PS: Inac je vyborne aj ako to robi nasa suseda, Grecko -Irska fuzia s olivami, olivovym pestom , spenatou ryzou (Spanakorizo) a citronom .
Pridal som fotku

Příspěvek upraven 13.08.11 v 00:02

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.08.11 18:54

Někdo přidává také trochu alkoholu - vodka, koňak apod. Ten také pomůže masu ke změknutí :-)

 
jolana
5064 příspěvků 12.08.11 16:00

..hmm..len tak mimochodom na okraj..kazdy dobry chef co sa vyzna ak ma maso ako podosvu pouzije cukor..ono cukor necha maso zmaknut..zaden ocot a podobne..;-)

 
gabi
551 příspěvků 12.08.11 15:28

Bento, to davas fakt na marinovanie masa hrncek cukru?…

 
sbohemrozume
41 příspěvků 12.08.11 13:25

brisket = hovězí hrudí :-)

 
Bento
794 příspěvků 06.08.11 11:28

Iva, robim na etapy :oops: :lol: :lol: pridam
nemozem najst fotky.. :roll:

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.08.11 11:11

Bento, a recept na to irské zelí by byl také? :wink:

 
Bento
794 příspěvků 06.08.11 11:02

Tu je to video ako sa to robi to hovadzie predne doma:

http://www.youtube.com/watch?…

 
Bento
794 příspěvků 06.08.11 04:58

Az teraz som nasiel -mi vyskocil recept na Corned beef -nakladane hovadzie od babi , my robime inak pridam ked stihnem , je to naozaj vyborne aj to zeli robia v Irsku trochu inac :palec: .

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Houbová smaženice Houbová smaženice
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz