Recept Králík na bílém víně se sušenými rajčaty a olivami

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Králík na bílém víně se sušenými rajčaty a olivami

Úvod

Tohle jídlo začnu dělat vždycky ke konci zimy, kdy už se mi strašně stýská po teple a po sluníčku. Tymián by měl být čerstvý, sušený dává jídlu zvláštní lékárenskou příchuť, ale někomu to může chutnat i tak. Já získávám v zimě čerstvý timián tím způsobem, že strčím ruku s nůžkami do závěje, přibližně v místě, kde je tymián a sklízím.

A jelikož jsem šla do sebe, přidávám i fotku :-).

Postup

Ve větším, nejlépe litinovém kastrolu osmažíme slaninu na olivovém oleji, vyndáme, v tuku opečeme porce králíka, opět vyndáme, přidáme kousek másla, cibuli a česnek, stále
vcelku a neoloupaný, v košilce. Lehce opékáme, až všechno jemně zezlátne.

Vrátíme do kastrolu králíka, slaninu, přidáme bouquet garni, pomerančovou kůru, zalijeme vínem a bujónem a necháme chvíli povařit bez pokličky. Pak přiklopíme a dáme na hodinu a půl do trouby, vyhřáté na 160°.

Vytáhneme z trouby a necháme cca 10 minut odpočinout.

Králíka vyndáme, přidáme rajčata, překrojená napůl, olivy, opět kousek másla a kapku olivového oleje. Ochutnáme, případně osolíme, dopepříme.

Recept je z kategorií: Králík


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.01.11 vloženo
  • 6297x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 6 kousků králíka, osolených, opepřených
  • 100 g uzené slaniny (třeba pancetta)
  • 1 pokrájená cibule
  • 4 stroužky česneku, neoloupané
  • 12 oliv
  • 6 větších sušených rajčat
  • 3 dcl bílého vína
  • trochu vývaru
  • olivový olej
  • máslo
  • čerstvý tymián, petrželka, bobkový list (bouquet garni)
  • proužek pomerančové kůry
  • sůl, pepř

Doporučená příloha

  • Polenta, opečená dozlatova

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

esoš 14.12.13 21:56

byl fakt dobrej!

Diskuse k receptu Králík na bílém víně se sušenými rajčaty a olivami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 02.02.11 19:18

Přidáme i Evropu, nikde jsem tento požadavek nezaznamenala. Všechny náměty na změny a inovace pište, prosím, do diskuze zde - http://www.labuznik.com/…amety-42563/

 
zébulon  01.02.11 19:05

Terezo, děkuji, to je fajn!

 
sveva
751 příspěvků 01.02.11 18:40

Velký dík Adminovi za možnost neudávat zemi původu. I když Evropu si Labužníci také vřele přáli. Možná příště.
Casino krásný příklad jak se někdy slova pěkně zamotají v hlavě vícejazyčných jedinců. V Itálii pokud někdo řekne ‚pancetta‘, všichni pochopí jen tu sušenou. Uzená je specialita severovýchodní části, kde je vliv rakouské kuchyně. Italsky Pancetta affumicata nebo krátce Bacon převzatý z globální angličtiny. Ale jak jsem už napsala do tohoto receptu jsou dobré obě - slaniny.

 
casino
4463 příspěvků 01.02.11 16:09

sveva , zébulon
tak jste udělaly z mé hlavy včelín… :-) 8-o :-)
Má anglická sestra žijící v Itálii používá pro Pancetta affumicata výraz Bacon… Měl jsem to za jeden z jejích mnohých jazykových úletů. Ano, je to ta sestra, co mi před první návštěvou popisovala poslední část cesty k nim: „…půjdeš do kopce, je to tam samá kurva, a za tou poslední už uvidíš naši cedulku…“ Celý natěšený šlapu do kopce, je to samá zatáčka a za tou poslední byla cedulka CERAMICA INGLESE :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A vy teď tady BACON… 8-o
(komentář samozřejmě za den, za dva vymažu, takže pište (případně) jako by tu už nebyl)

Příspěvek upraven 01.02.11 v 16:10

 
wydra  01.02.11 15:16

vyborne, dalsi pokrok ! :potlesk:

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 01.02.11 14:44

zébulon - přiřazení kategorie Země původu již není povinná položka.

Adminka Tereza

 
zébulon  01.02.11 10:47

Svevo, proc by se hadali? Pri vkladani tohohle receptu jsem dlouho vahala nad zemi puvodu - nechapu, proc je NUTNE to uvadet - naucila jsem se to varit v Nice, a Nizza bella :-), takze je to cistokrevny krizenec italske a francouzske kuchyne, s tim, ze kdyz chci, pridam si neco echt ceskeho.
A k pancette - jasne, ze je susena, ale pokud vim, muze byt i uzena. Tady jsem ji uvedla, protoze v Cesku je uz dost znama, a kdybych napsala „poitrine fumée“, asi bych lidi mátla, a to rozhodně nechci :-). Termin bacon by byl presnejsi, ale ono je to vlastne jedno, protoze i kdyz nekdo pouzije ceskou anglickou - jezis, to je paradox - slaninu, bude to dobre.

Bento, ty olivy zavidim, ja jich nemam nikdy dost.

 
sveva
751 příspěvků 01.02.11 00:02

Nad takovým výborným pokrmem by se klidně mohl hádat Francouz s Italem (možná i další), oba by měli pravdu.
Jen drobné upřesnění: pancetta je sušená. Pokud je uzená je to bacon. I když do tohoto receptu se hodí obě.
Zdravím.

 
Bento
794 příspěvků 31.01.11 23:43

zebulon, jasne ze „hrube“ porcie s kostou a kozou.No ja tych oliv- ciernych mam naozaj stale cez 5 kilov.Tym ze je tu stale teplo :roll: a pivnicu nemame tak su v druhej ladnicke a treba ich minat lebo uz druhe dozrievaju …robil som daco s baklazanom cez weekend pridam

 
zébulon  31.01.11 21:11

Bento, proti kureti nic nemam, jen pouzijte cele porce i s kostmi, prsa by byla po tak dlouhem duseni sucha a tech oliv klidne dejte cely ten kybl, taky jich davam vic, nez je v receptu uvedeno, zalezi na chuti. Jsem zvedava, jak vam bude chutnat. Mozna jsem tam napsala toho vina trochu moc, ale zkuseny kuchar vi, kolik nalit na maso a kolik vypit :-).

 
Bento
794 příspěvků 31.01.11 13:46

Zajacov nemam ale plny kybel ciernych oliv od susedov. Dik za dobry recept
ale pouzijem kuru. :palec:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz