Recept Králík na bílém víně se sušenými rajčaty a olivami

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Králík na bílém víně se sušenými rajčaty a olivami

Úvod

Tohle jídlo začnu dělat vždycky ke konci zimy, kdy už se mi strašně stýská po teple a po sluníčku. Tymián by měl být čerstvý, sušený dává jídlu zvláštní lékárenskou příchuť, ale někomu to může chutnat i tak. Já získávám v zimě čerstvý timián tím způsobem, že strčím ruku s nůžkami do závěje, přibližně v místě, kde je tymián a sklízím.

A jelikož jsem šla do sebe, přidávám i fotku :-).

Postup

Ve větším, nejlépe litinovém kastrolu osmažíme slaninu na olivovém oleji, vyndáme, v tuku opečeme porce králíka, opět vyndáme, přidáme kousek másla, cibuli a česnek, stále
vcelku a neoloupaný, v košilce. Lehce opékáme, až všechno jemně zezlátne.

Vrátíme do kastrolu králíka, slaninu, přidáme bouquet garni, pomerančovou kůru, zalijeme vínem a bujónem a necháme chvíli povařit bez pokličky. Pak přiklopíme a dáme na hodinu a půl do trouby, vyhřáté na 160°.

Vytáhneme z trouby a necháme cca 10 minut odpočinout.

Králíka vyndáme, přidáme rajčata, překrojená napůl, olivy, opět kousek másla a kapku olivového oleje. Ochutnáme, případně osolíme, dopepříme.

Recept je z kategorií: Králík

Nahlásit recept

  • 30.01.11 vloženo
  • 6505x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 6 kousků králíka, osolených, opepřených
  • 100 g uzené slaniny (třeba pancetta)
  • 1 pokrájená cibule
  • 4 stroužky česneku, neoloupané
  • 12 oliv
  • 6 větších sušených rajčat
  • 3 dcl bílého vína
  • trochu vývaru
  • olivový olej
  • máslo
  • čerstvý tymián, petrželka, bobkový list (bouquet garni)
  • proužek pomerančové kůry
  • sůl, pepř

Doporučená příloha

  • Polenta, opečená dozlatova

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

esoš 14.12.13 21:56

byl fakt dobrej!

Diskuse k receptu Králík na bílém víně se sušenými rajčaty a olivami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 02.02.11 19:18

Přidáme i Evropu, nikde jsem tento požadavek nezaznamenala. Všechny náměty na změny a inovace pište, prosím, do diskuze zde - http://www.labuznik.com/…amety-42563/

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.02.11 19:05

Terezo, děkuji, to je fajn!

sveva
751 příspěvků 01.02.11 18:40

Velký dík Adminovi za možnost neudávat zemi původu. I když Evropu si Labužníci také vřele přáli. Možná příště.
Casino krásný příklad jak se někdy slova pěkně zamotají v hlavě vícejazyčných jedinců. V Itálii pokud někdo řekne ‚pancetta‘, všichni pochopí jen tu sušenou. Uzená je specialita severovýchodní části, kde je vliv rakouské kuchyně. Italsky Pancetta affumicata nebo krátce Bacon převzatý z globální angličtiny. Ale jak jsem už napsala do tohoto receptu jsou dobré obě - slaniny.

casino
4482 příspěvků 01.02.11 16:09

sveva , zébulon
tak jste udělaly z mé hlavy včelín… :-) 8-o :-)
Má anglická sestra žijící v Itálii používá pro Pancetta affumicata výraz Bacon… Měl jsem to za jeden z jejích mnohých jazykových úletů. Ano, je to ta sestra, co mi před první návštěvou popisovala poslední část cesty k nim: „…půjdeš do kopce, je to tam samá kurva, a za tou poslední už uvidíš naši cedulku…“ Celý natěšený šlapu do kopce, je to samá zatáčka a za tou poslední byla cedulka CERAMICA INGLESE :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A vy teď tady BACON… 8-o
(komentář samozřejmě za den, za dva vymažu, takže pište (případně) jako by tu už nebyl)

Příspěvek upraven 01.02.11 v 16:10

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.02.11 15:16

vyborne, dalsi pokrok ! :potlesk:

Admin Labužník.cz
610 příspěvků 01.02.11 14:44

zébulon - přiřazení kategorie Země původu již není povinná položka.

Adminka Tereza

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.02.11 10:47

Svevo, proc by se hadali? Pri vkladani tohohle receptu jsem dlouho vahala nad zemi puvodu - nechapu, proc je NUTNE to uvadet - naucila jsem se to varit v Nice, a Nizza bella :-), takze je to cistokrevny krizenec italske a francouzske kuchyne, s tim, ze kdyz chci, pridam si neco echt ceskeho.
A k pancette - jasne, ze je susena, ale pokud vim, muze byt i uzena. Tady jsem ji uvedla, protoze v Cesku je uz dost znama, a kdybych napsala „poitrine fumée“, asi bych lidi mátla, a to rozhodně nechci :-). Termin bacon by byl presnejsi, ale ono je to vlastne jedno, protoze i kdyz nekdo pouzije ceskou anglickou - jezis, to je paradox - slaninu, bude to dobre.

Bento, ty olivy zavidim, ja jich nemam nikdy dost.

sveva
751 příspěvků 01.02.11 00:02

Nad takovým výborným pokrmem by se klidně mohl hádat Francouz s Italem (možná i další), oba by měli pravdu.
Jen drobné upřesnění: pancetta je sušená. Pokud je uzená je to bacon. I když do tohoto receptu se hodí obě.
Zdravím.

Bento
794 příspěvků 31.01.11 23:43

zebulon, jasne ze „hrube“ porcie s kostou a kozou.No ja tych oliv- ciernych mam naozaj stale cez 5 kilov.Tym ze je tu stale teplo :roll: a pivnicu nemame tak su v druhej ladnicke a treba ich minat lebo uz druhe dozrievaju …robil som daco s baklazanom cez weekend pridam

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.01.11 21:11

Bento, proti kureti nic nemam, jen pouzijte cele porce i s kostmi, prsa by byla po tak dlouhem duseni sucha a tech oliv klidne dejte cely ten kybl, taky jich davam vic, nez je v receptu uvedeno, zalezi na chuti. Jsem zvedava, jak vam bude chutnat. Mozna jsem tam napsala toho vina trochu moc, ale zkuseny kuchar vi, kolik nalit na maso a kolik vypit :-).

Bento
794 příspěvků 31.01.11 13:46

Zajacov nemam ale plny kybel ciernych oliv od susedov. Dik za dobry recept
ale pouzijem kuru. :palec:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Hruškový koláč Hruškový koláč
Ořechový koláč Ořechový koláč
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz