Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Když jsem dlouze, předlouze páchala přeukrutný cassoulet, zmocnila jsem
se během přípravy části konfitované kachny a u Cuketky zase receptu na
geniální kapustičky … a bylo hotovo!
Husí nebo kachní sádlo se koupit dá, i když spíš výjimečně, ale
třeba se vám podařilo našetřit si ho do mrazáku z ptačích pečení.
1. způsob: Den předem - ráno - vykostěná kachní prsa dobře osolíme, trochu okmínujeme, vložíme do menší hluboké misky, přidáme rozmarýn, tymián, 1 bobkový list a hrubě pokrájené stroužky česneku, misku překryjeme fólií a kachnu necháme uležet v chladu. Večer prsa opláchneme, osušíme papírovou utěrkou, vložíme do malého pekáčku, nebo zapékací misky, zalijeme je rozpuštěným sádlem tak, aby byla prsa zcela ponořená a vložíme do trouby rozehřáté na 120 - 130°C. Pečeme 2 hodiny, pak troubu vypneme, ale neotvíráme a pekáček s kachnou tam ponecháme přes noc. 2. způsob: Kachní prsa naložíme večer a druhý den konfitujeme, ale počítáme s dobou úpravy min. 3 hodiny. Asi půl hodiny před dokončením můžeme k prsům přidat i osušená kachní játra. Abychom dosáhli krásného vzhledu, prsa a játra vyjmeme ze sádla a dopečeme je dozlatova krátce pod grilem, nebo nasucho, kůží dolů na pánvi. Čisté sádlo odlijeme pro další použití. Trochu šťávy na dně pekáčku smícháme s koňakem navoněnou šťávou z kapustiček. Finále: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě s kouskem celerové natě, když jsou měkké, vyhodíme celerový lístek, vodu slijeme, místo ní přilijeme mléko nebo smetanu a mléko a necháme přejít varem. Stáhneme z plamene, přidáme kus másla a bystře vymícháme na hladkou kaši. Kapustičky očistíme, odřízneme i nehezkou část košťálu, položíme je na zádíčka a osolíme je. V pánvi rozpustíme přepuštěné máslo a kapustičky do něj vložíme řezem dolů. Smažíme asi 2 minuty, až budou kapustičky zespodu zlaté (zbytečně jimi nemícháme). Poté je obrátíme na zádíčka, přiklopíme poklicí a už bez příkonu tepla je necháme asi 5 minut dojít. Nevstřebané máslo slijeme a výpek uvolníme 1 čajovou lžičkou koňaku a smícháme se šťávou z kachny. Na talíři ozdobíme strouhanou pomerančovou kůrou a kdo má rád, posype si čerstvým, hrubě drceným pepřem.
Recept je z kategorií: Kachna
brkaše
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Konfitovaná kachní prsa s kapustičkami a brkaší
Ejo, díky, mělo mě to napadnout!
Salatovka, chybááááá!

@salatovka
Pokud by někdo nevěděl, jak je to s těmi kapustičkami a zádíčky tak zde
30 příspěvků 30.4.16 08:55
A ja tu sterku co byla prilozena u lepidla na obkladacky popouziti vyhodila!
@tlustá bába šmankote, udělátko??? já bych do toho 2× hrábla vidličkou…jsem asi barbar
Jasněééé!
Na něčem si to udělátko
vyzkoušet musím, no ne?!
30 příspěvků 27.4.16 16:26
Ty brazdy jak na zoranem poli pod prsama na fotce jsou ta kase?
Jinak asi dobrejidlo.