Recept Konfitovaná kachní prsa s kapustičkami a brkaší

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Konfitovaná kachní prsa s kapustičkami a brkaší

Úvod

Když jsem dlouze, předlouze páchala přeukrutný cassoulet, zmocnila jsem se během přípravy části konfitované kachny a u Cuketky zase receptu na geniální kapustičky … a bylo hotovo!
Husí nebo kachní sádlo se koupit dá, i když spíš výjimečně, ale třeba se vám podařilo našetřit si ho do mrazáku z ptačích pečení.

Postup

1. způsob:
Den předem - ráno - vykostěná kachní prsa dobře osolíme, trochu okmínujeme, vložíme do menší hluboké misky, přidáme rozmarýn, tymián, 1 bobkový list a hrubě pokrájené stroužky česneku, misku překryjeme fólií a kachnu necháme uležet v chladu.
Večer prsa opláchneme, osušíme papírovou utěrkou, vložíme do malého pekáčku, nebo zapékací misky, zalijeme je rozpuštěným sádlem tak, aby byla prsa zcela ponořená a vložíme do trouby rozehřáté na 120 - 130°C. Pečeme 2 hodiny, pak troubu vypneme, ale neotvíráme a pekáček s kachnou tam ponecháme přes noc.
2. způsob:
Kachní prsa naložíme večer a druhý den konfitujeme, ale počítáme s dobou úpravy min. 3 hodiny.
Asi půl hodiny před dokončením můžeme k prsům přidat i osušená kachní játra. Abychom dosáhli krásného vzhledu, prsa a játra vyjmeme ze sádla a dopečeme je dozlatova krátce pod grilem, nebo nasucho, kůží dolů na pánvi. Čisté sádlo odlijeme pro další použití.
Trochu šťávy na dně pekáčku smícháme s koňakem navoněnou šťávou z kapustiček.
Finále:
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě s kouskem celerové natě, když jsou měkké, vyhodíme celerový lístek, vodu slijeme, místo ní přilijeme mléko nebo smetanu a mléko a necháme přejít varem. Stáhneme z plamene, přidáme kus másla a bystře vymícháme na hladkou kaši.
Kapustičky očistíme, odřízneme i nehezkou část košťálu, položíme je na zádíčka a osolíme je.
V pánvi rozpustíme přepuštěné máslo a kapustičky do něj vložíme řezem dolů. Smažíme asi 2 minuty, až budou kapustičky zespodu zlaté (zbytečně jimi nemícháme). Poté je obrátíme na zádíčka, přiklopíme poklicí a už bez příkonu tepla je necháme asi 5 minut dojít.
Nevstřebané máslo slijeme a výpek uvolníme 1 čajovou lžičkou koňaku a smícháme se šťávou z kachny.
Na talíři ozdobíme strouhanou pomerančovou kůrou a kdo má rád, posype si čerstvým, hrubě drceným pepřem.

Recept je z kategorií: Kachna


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.04.16 vloženo
  • 2587x zobrazeno

Čas přípravy

  • min. 3 hodiny + marinování masa

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 kachní prsa i s kůží
  • kachní nebo husí sádlo
  • sůl
  • kmín
  • větvička rozmarýnu a tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 15 - 20 ks růžičkové kapusty
  • 1 velká pol. lžíce přepuštěného másla
  • sůl
  • 1 čajová lžička koňaku (nemusí být)
  • Na brkaši:
  • 4 velké brambory
  • ke starým bramborám kousek sušené celerové natě
  • sůl
  • mléko nebo smetana
  • máslo
  • Pro větší slávu:
  • několik strouhnutí kůry z omytého pomeranče

Doporučená příloha

  • brkaše

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 26.04.16 14:58

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Konfitovaná kachní prsa s kapustičkami a brkaší

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1204 příspěvků 01.05.16 07:29

Ejo, díky, mělo mě to napadnout! :mavam:

Salatovka, chybááááá! :lol: :lol: :lol:

 
Eja
3806 příspěvků 30.04.16 09:09

@salatovka :mrgreen:

Pokud by někdo nevěděl, jak je to s těmi kapustičkami a zádíčky tak zde

 
salatovka
30 příspěvků 30.04.16 08:55

A ja tu sterku co byla prilozena u lepidla na obkladacky popouziti vyhodila!

 
Eja
3806 příspěvků 29.04.16 19:33

@tlustá bába šmankote, udělátko??? já bych do toho 2× hrábla vidličkou…jsem asi barbar :mrgreen:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 29.04.16 18:38

Jasněééé! :lol: Na něčem si to udělátko vyzkoušet musím, no ne?!

 
salatovka
30 příspěvků 27.04.16 16:26

Ty brazdy jak na zoranem poli pod prsama na fotce jsou ta kase? :lol: Jinak asi dobrejidlo.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz