Recept Terinka z kachních jater s konfitovaným kachním stehnem

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Terinka z kachních jater s konfitovaným kachním stehnem

Úvod

Recept je z knihy „Mes 100 recettes de foie gras“ od Jean Charles Karmann kde je uveden pod názvem „Terrine de foie gras de canard au confit fondant“.
Rozměry terinky, kterou jsem použil 18×13×9 cm.
Je vhodné zkonzumovat terinku do 6 dní.
Kromě Portského vína jsem přidal krapet koňaku.

Postup

Játra očištíme od žil.

Zahřejeme porto (nesmí vařit) společně se solí, cukrem a rozdrceným pepřem, aby se cukr a sůl rozpustily. Necháme vychladit.

Játra rozložíme do hlubší nádoby a zalijeme svařeným portem. Necháme marinovat 2-3 hodiny.

Mezitím si připravíme kachní stehno. Obereme maso z kostí a odstraníme kůži. Vidličkou maso rozmělněníme (natrháme) na jemno.

Na pánvi si rozehřejeme kachní sádlo a na něm si zesklovatíme drobně nakrájenou šalotku. Přidáme rozmělněné maso. Na mírném ohni necháme 4-5 minut provařit.

Z jater slijeme marinádu, kterou přidáme na pánev k masu a necháme ji trochu zredukovat. Odstavíme a necháme vystydnout. Předehřejeme si troubu na 110°C.

Do keramické terinky dáme jednu část kachních jater, rukou dobře přimáčkneme, abychom měli játra po celém dně. Na to dáme vrstvu vychladlého masa se šalotkou, kterou rozprostřeme po celé ploše nádoby. Zakončíme vrstvou z jater, kterou opět rukou přimáčkneme.
Terinku dáme do hlubšího pekáčku, do kterého nalijeme do poloviny horkou vodu a ve vodní lázni necháme péci 1 hodinu a 15 minut.

Poté vyndáme terinku z trouby a z vodní lázně a necháme odpočinout při pokojové teplotě +/- 1 hodinu. Opět vrátíme do stejného pekáčku (můžeme použít i jinou nádobu), který nám poslouží při zachycení přebytečného tuku.

Připravíme si prkénko, které zabalíme do papíru na pečení. Prkénko dáme na vrch terinky, mírně přitlačíme a zatížíme např. nějakou konzervou. Společně s pekáčkem a zátěží uložíme terinku do lednice na +/- 10 hodin. Po celou dobu necháme terinku zátíženou.

Po vyndání z lednice očistíme terinku od tuku, sebereme tuk z pekáčku a sundáme zabalené prkénko v papíru. Tuk, který jsme sebrali, rozehřejeme a přes jemné sítko nalejeme zpět navrch terinky.

Dáme zpět do lednice, kde necháme terinku dva dny odležet.

Recept je z kategorií: Kachna Pokrmy z vnitřností Recepty na Silvestr Speciality Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 10.09.12 vloženo
  • 4057x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 2 x 400 g kachních jater
  • 1 konfitované kachní stehno
  • 1 lžíce kachního sádla
  • 1 větší šalotka
  • 6 g rozdrceného pepře
  • 6 g cukr
  • 5 cl Portského vína
  • 12 g soli

Kromě toho:

  • Prkénko nebo překližka, o něco menší než je vnitřní rozměr terinky.
  • Papír na pečení

Doporučená příloha

  • Opečená bagetka, ovocná omáčka, bílé sladké víno typu ledové, slámové

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Joris 30.12.12 11:20

Tentokrát byla játra o něco větší, takže to vyšlo na dvě terinky, jednu větší a druhou menší.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Joris 10.09.12 15:05

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Terinka z kachních jater s konfitovaným kachním stehnem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 14.09.12 19:51

@Joris, nerikate nadarmo, zajiste jatra musi byt ze specielne vykrmene kaceny…

 
Zuzka1973
2236 příspěvků 11.09.12 11:20

@Joris Z našich domácích kachen máme játra poměrně pěkná, sice ne půlkilová, ale rozhodně o mnoho větší, než ta v obchodu, takže se nebojím :kytka:
Naštěstí u nás na vsi je pořád ještě zvykem mít pár kačen jen tak, na maso a jednu až dvě na játra a sádlo…
V obchodě sice seženeš pěkná kachní játra, ale ta cena 8o
Dělávám (z těch našich jater) většinou jen klasickou paštiku, ale letos to vidím na změnu :kytka:
Ještě jednou díky za recept :kytka:

 
Joris 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.09.12 10:52

Jen bych dodal že na tento recept se používají játra z kachen speciálně krmených, kdy váha jater dosahuje minimálně 500g (obr. 3). V čechách jsem viděl v televizi, jak používali kachní játra o něco větší než kuřecí, no nevím jak by to dopadlo u tohoto receptu :nevim:

 
babi
6360 příspěvků 10.09.12 20:01

Kolem zimnich svatku je jedna z mych terrinek urcite zamestnana. Take pripravuji Terrine de foie gras, mam vsak jiny recept. Vas zni naprosto vyborne a zajiste k vyzkouseni…

 
Zuzka1973
2236 příspěvků 10.09.12 19:11

Ukládám a doufám, že kachny nevidí oknem dovnitř na monitor… protože po přečtení tohoto receptu jim jde doslova „o kejhák“ a mně tečou sliny už teď… :oops:
Díky moc za nádherný recept! :kytka:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Štika na smetaně Štika na smetaně
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz