Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Joris Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Recept je z knihy „Mes 100 recettes de foie gras“ od Jean Charles
Karmann kde je uveden pod názvem „Terrine de foie gras de canard au confit
fondant“.
Rozměry terinky, kterou jsem použil 18×13×9 cm.
Je vhodné zkonzumovat terinku do 6 dní.
Kromě Portského vína jsem přidal krapet koňaku.
Játra očištíme od žil. Zahřejeme porto (nesmí vařit) společně se solí, cukrem a rozdrceným pepřem, aby se cukr a sůl rozpustily. Necháme vychladit. Játra rozložíme do hlubší nádoby a zalijeme svařeným portem. Necháme marinovat 2-3 hodiny. Mezitím si připravíme kachní stehno. Obereme maso z kostí a odstraníme kůži. Vidličkou maso rozmělněníme (natrháme) na jemno. Na pánvi si rozehřejeme kachní sádlo a na něm si zesklovatíme drobně nakrájenou šalotku. Přidáme rozmělněné maso. Na mírném ohni necháme 4-5 minut provařit. Z jater slijeme marinádu, kterou přidáme na pánev k masu a necháme ji trochu zredukovat. Odstavíme a necháme vystydnout. Předehřejeme si troubu na 110°C. Do keramické terinky dáme jednu část kachních jater, rukou dobře přimáčkneme, abychom měli játra po celém dně. Na to dáme vrstvu vychladlého masa se šalotkou, kterou rozprostřeme po celé ploše nádoby. Zakončíme vrstvou z jater, kterou opět rukou přimáčkneme. Terinku dáme do hlubšího pekáčku, do kterého nalijeme do poloviny horkou vodu a ve vodní lázni necháme péci 1 hodinu a 15 minut. Poté vyndáme terinku z trouby a z vodní lázně a necháme odpočinout při pokojové teplotě +/- 1 hodinu. Opět vrátíme do stejného pekáčku (můžeme použít i jinou nádobu), který nám poslouží při zachycení přebytečného tuku. Připravíme si prkénko, které zabalíme do papíru na pečení. Prkénko dáme na vrch terinky, mírně přitlačíme a zatížíme např. nějakou konzervou. Společně s pekáčkem a zátěží uložíme terinku do lednice na +/- 10 hodin. Po celou dobu necháme terinku zátíženou. Po vyndání z lednice očistíme terinku od tuku, sebereme tuk z pekáčku a sundáme zabalené prkénko v papíru. Tuk, který jsme sebrali, rozehřejeme a přes jemné sítko nalejeme zpět navrch terinky. Dáme zpět do lednice, kde necháme terinku dva dny odležet.
Recept je z kategorií: Kachna Pokrmy z vnitřností Recepty na Silvestr Speciality Studená kuchyně
Opečená bagetka, ovocná omáčka, bílé sladké víno typu ledové, slámové
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
30.12.12 11:20
Tentokrát byla játra o něco větší, takže to vyšlo na dvě terinky, jednu větší a druhou menší.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Terinka z kachních jater s konfitovaným kachním stehnem
@Joris, nerikate nadarmo, zajiste jatra musi byt ze specielne vykrmene kaceny…
@Joris Z našich domácích kachen máme játra poměrně pěkná, sice ne půlkilová, ale rozhodně o mnoho větší, než ta v obchodu, takže se nebojím



Naštěstí u nás na vsi je pořád ještě zvykem mít pár kačen jen tak, na maso a jednu až dvě na játra a sádlo…
V obchodě sice seženeš pěkná kachní játra, ale ta cena
Dělávám (z těch našich jater) většinou jen klasickou paštiku, ale letos to vidím na změnu
Ještě jednou díky za recept
Jen bych dodal že na tento recept se používají játra z kachen speciálně krmených, kdy váha jater dosahuje minimálně 500g (obr. 3). V čechách jsem viděl v televizi, jak používali kachní játra o něco větší než kuřecí, no nevím jak by to dopadlo u tohoto receptu
Kolem zimnich svatku je jedna z mych terrinek urcite zamestnana. Take pripravuji Terrine de foie gras, mam vsak jiny recept. Vas zni naprosto vyborne a zajiste k vyzkouseni…
Ukládám a doufám, že kachny nevidí oknem dovnitř na monitor… protože po přečtení tohoto receptu jim jde doslova „o kejhák“ a mně tečou sliny už teď…

Díky moc za nádherný recept!