Recept Knedlík vařený v ubrousku (snadný pro začátečníky)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V mléce rozšleháme žloutky a osolíme.Takto přidáme k mouce a zaděláváme v těsto, které hodiny necháme odpočinout. Připravíme si žemle nakrájené na kostičky, které lehce osmahneme, na másle a necháme vychladnout. Uděláme tuhý sníh ze dvou bílků. Do odpočinutého těsta vmícháme vychladlou žemli a sníh z bílků. Namočíme ve studené vodě větší ubrousek, vložíme do hlubší mísy a těsto do něj vlijeme. Ubrousek uvážeme hned nad těstem a ještě potom jednou o kousek výše. Cípy ubrousku prostrčíme vařečku a zavěsíme do většího hrnce s vroucí vodou a přikryjeme pokličkou. Musíme počítat s větším množstvím vody, protože knedlík se déle vaří. Když knedlík v ubrousku ztuhne, povolíme první část vázání, aby mohl nabývat. Tak jej vaříme hodinu. Hotový vytáhneme s ubrouskem, položíme na prkénko a krájíme na plátky. Tento druh knedlíků doporučuji začátečníkům, protože přes delší dobu vaření nedochází u něho k rozvaření a odhadu doby vaření.

Recept je z kategorií: Knedlíky

Nahlásit recept

  • 18.09.03 vloženo
  • 6810x zobrazeno

Ingredience

  • 30 dkg hrubé mouky
  • 2 vajíčka
  • 4 žemle(20 dkg)
  • lžíci másla
  • 1/4 l mléka
  • špetku soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Knedlík vařený v ubrousku (snadný pro začátečníky)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Pampeliska191
1075 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo

Zdravim Te.
Chci Ti rict, ze kdyz jsem zila v Kanade a zezacatku jsem neznala, kde sehnat krupickovou mouku, tak jsem pouzivala mouku, ktera byla beznou moukou na vsechno a pridavala jsem tam krupici a knedliky byly bezvadne. Ivo, nechci Ti vnucovat moje recepty, vim, ze knedliku je na Labuzniku asi 40, ale doporucuji Ti vyzkouset knedliky, pod nazvem"mamincine knedliky". Je to recept, podle ktereho jsem se ja zacinala ucit delat knedliky od me maminky. To vis, ze to nebylo hned na jednicku. Doporucuji dobre vypracovat rukama. Jsou to sice kynute knedliky bez zemli, ale jsou nadychane.Taky hodne tam dela jogurt, nebo kdyz nemam tak pridavam kysku.Vyzkousej nejdrive z polovicni davky. Testo je dobre vypracovane, kdyz se nelepi na misu, ani na ruce. Mouku nebo vodu pridavej podle hustoty testa. Taky kdyz knedlik hodis do vody, tak by nemel zustat dolu na dne, ale mel by hned vyplavat na povrch. Ale priznam se Ti Ivo, ze ja nebalim knedliky do ubrousku, ale mam jeden vysoky hrnec a dam na nej bilou uterku a mam pri ruce gumu, kterou natahnu pres obvod hrnce. Uterku prohloubim aby se mi pohodlne knedlik na ni polozil, prikryji poklickou a varim asi na 180-200°C. asi 30-35 minut.Mozna se obracet nemusi, ale ja ho asi po 15 minutach obratim. Nesmi se prudce varit aby nepraskl. Samozrejme zalezi na velikosti knedliku a dle velikosti urcim dobu vareni. Ja netvaruji knedlik do velke koule, ale delam tvar valecku, nebo kdyz tvaruji koule, tak male. Kdyz knedlik vydelam z vody, tak ho nekolikrat propichnu spejli a pomazu cerstvym maslem a teprve ho krajim. To vis Ivo, clovek se cely zivot uci a stale dela chyby. Tak at se Ti pristi knedliky povedou. Pokud budes cokoliv chtit vedet, stale se ptej, rad Ti kazdy z nas odpovi.
Nikdo uceny z nebe nespadl, jak se to rika. Dej nam vedet, jak dalsi vyroba knedliku dopadla. Drzim palce a verim, ze to zvladnes super. Ahoj

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliško...

…již dříve jsem si všiml Tvých článků o knedlících a lámal si hlavu nad tím, jak se onen ubrousek používá. Jestli jsem to nyní správně pochopil, tak výsledkem je velká knedlíková koule. Je možné, že tady svými stupidními dotazy pobuřuji okolí, ale přiznám se, že jsem donedávna knedlíky nejedl a tak jsem se o ně ani nijak nezajímal. Až nedávno jsem zjistil, že se ochuzuji o něco, co umí být příjemným doplňkem. Např. v jedné jesenické restauraci dělají knedlíky, které připomínají knedlík Karlovarský (jsou však o něco bohatší), ale za boha nechtějí prozradit recept (nedívím se jim). Ještě poslední dotaz, je velký rozdíl, když se místo krupicové mouky použije dětská krupička?
 Dík.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Kuře na medu Kuře na medu
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz