Recept Jeřabinový kompot

Vali Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Jeřabinový kompot

Úvod

Na 1 l vody 800 - 1 000 g cukru.

Postup

K zavařování je vhodný plod sladkoplodého jeřábu a to nejlépe až po prvním mrazíku. Na kompot jeřabiny opereme, zbavíme střapin, přebereme, spaříme vroucí vodou, zcedíme a ochladíme studenou vodou. Potom je zalijeme teplým cukerným roztokem a necháme do druhého dne proslazovat. Druhý den plníme jeřabiny do menších sklenic a sterilujeme asi 25 minut při 85°C. Jeřabinovým kompotem můžeme nahradit vzácný kompot brusinkový při podávání zvěřiny. Čerpáno z časopisu Sešity domácího hospodaření - Zima se zeptá - od Evy Šafářové z r. 1981

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 08.09.06 vloženo
  • 17285x zobrazeno

Ingredience

  • jeřabiny
  • cukr
  • voda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

skarlettka 25.8.14 18:00

dělám to stejně, jen je nespařuji vodou , ale hned zalévám sladkým roztokem.

Diskuse k receptu Jeřabinový kompot

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jeřabinový kompot

midla
266 příspěvků 13.9.11 16:02

Jedna z nejlepších kombinací - hrušky s jeřabinami

casino
4497 příspěvků 9.9.11 13:00

Stejně dělám (no, dělával jsem…) černý jeřáb (temnoplodec, aronie) a podobně jako u esmeralda na mě při sběru lidi čučeli jako na jojo :-) Teď už nám rodí vlastní roubovanec.
Eva Šafářová měla rozum a po ní i další pod receptem, že jej zatím nikdo nevylepšil… Mám známou, co mě zásobuje (na revanš za sklizeň z našeho stromu) kompoty a džemy z aronie i jeřábu. Skořice, hřebíček, badyán, vanilka, rum a nevím co ještě :roll: Jíst se to dá, je to i chutné, ale je to na pendrek, jak se říká :mrgreen:
No, ta lékořice ji zatím ještě nenapadla, zaplaťpámbů :wink:

midla
266 příspěvků 9.9.11 12:44

Jestli můžu, já dělám s jeřabinami tohle: http://www.toprecepty.cz/…ach/sipkach/
Je to docela oblíbená záležitost u nás doma.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.9.11 12:33

Midlo, to bude tím, že já nedělám ta povidla :-)

Jen co přestane pršet, tak se vydám znovu na lov :-), protože tohle http://www.labuznik.com/…roladou-pra/ musí být moc dobré :-)

midla
266 příspěvků 9.9.11 12:08

Uf, já ještě nemám povidla a vy už zavařujete jeřabiny.

esmeralda
4813 příspěvků 8.9.11 23:39

Moje maminka mi říkala že jeřabiny s „bubákem“ ve tvaru hvězdičky jsou ty pravé a s křížkem jsou plané.
K jejímu překvapení rostou v Oz oba druhy na jednom stromě. Musíme pro ně 150 km na sever, neboť v Sydney je na ně moc horko. V krásném venkovském městečku Oberon rostou jeřabiny na ulici. Sbírají je tam jen ptáci a já a lidé se na mě dívají s podezřením zda mi nepřeskočilo.

Jak říká Vali, jsou nejlepší přešlé mrazem, ale tady bych se nedočkala, tak je hned po příjezdu domů uložím do mrazáku.
Cukru dávám váhově stejně jako jeřabin. Vody jen málo, jeřabiny ji pustí.
Miluji ke svíčkové místo brusinek. Ani k vanilkové zmzlině nejsou špatné.

A jako u Dandy, ani kapka nazmar. Se sodou je to opravdu božský nápoj. :-P

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.9.11 22:51

Vali, právě jsem dozavářela a jsou jako ty od babičky :-)

Zbylá šťáva je lahodná do sody, lahodná natolik, že musím ještě jednou na jeřabiny a udělat jen šťávu :-)

hennriet
1 příspěvek 28.8.11 08:55

půl zubatého listu, celé zdraví..... :wink:

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový kompot -Alice

v diskusním fóru dole je rubrika vyhledávání ve fóru, tam si zadej - jeřabiny a můžeš číst

Alice_G
505 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový kompot - Vali a ostatní,

jeden jeřáb má lístky zoubkované od špičky do poloviny, druhý zubaté až ke stopce; jen jeden z nich je jedlý, a já si to ne a nezapamatuju - nemáte nějakou mnemotechnickou pomůcku?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz