Recept Jeřabinový kompot 2

manek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V roztoku vody s cukrem povaříme jeřabiny 10 minut, scedíme, a nasypeme do sklenic. Roztok ještě chvíli svaříme na vyšší hustotu, nalijeme na jeřabiny, do každé sklenice přidáme kousek celé skořice a sterilujeme. **Tabulka sterilačních režimů pro některé kompoty**

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 9569x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 kg jedlých jeřabinových bobulí přešlých mrazem
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 l vody.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jeřabinový kompot 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jeřabinový kompot 2

lvice
148 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový kompot

Taky jsem ho dělávala. Jeřabiny se prosypaly cukrem, malinko podlily, přidaly se 2-3 kousky celé skořice a peklo v troubě. Ani nemusely být jeřabiny přešlé mrazem, kdybysme na to čekali, sklidili by to kosové. Taky mám dobrý zážitek z doby méně dávné, když už jsme ten správný jeřáb neměli. Prolezly jsme s kamarádkou celou oboru a ochutnávaly skoro ze všech stromů, protože ona tvrdila že ten jedlý tam určitě je a pozná to podle chuti. No, přežily jsme to.

lin
90 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový kompot

Mňam, babička nám ho dělala s hruškami :o)

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový kompot - Manku

Fujtajbl, to jsem si oddychla. Já už se viděla na prkně. Ha ha. Asi tedy zavářím ty nešlechtěné, protože jsou trpké. A to je to co mám ráda. :-))))

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový kompot

Manku, z tebe někdo vymyslet počítačového vira, tak ho jentak z pc nedostane..hihi.....a kolem těch jeřábů: v chytré knížce je jich hned několik (obecný, prostřední, muk, břek, oskeruše a ptačí). Ta oskeruše má velmi charakteristické plody, čili se od ostatních lehce rozezná, u těch ostatních je patrná jiná skladba listů a barevnost plodů. Jeřáb ptačí je zřejmě ten, který normálně všichni požíváme, ačkoli je tam zmínka pouze o tom, že slouží jako potrava ptáků (o obecném tam totiž není zmínka, takže i ten může být oním „spotřebovatelským“), jeřáb břek obsahuje ve větším množství kyselinu parasorbinovou, není doporučován ke spotřebě většího množství zasyrova, plody jeřábu muku jsou právě pro obsah této kyseliny trochu jedovaté, ale tepelnou úpravou se stávají do jisté míry poživatelnými (nesmí se jich sníst moc) a jeřáb prostřední je křížencem obecného, ptačího a muku a jeho plody jsou též zasyrova slabě jedovaté, po tepelné úpravě však jedlé. Takže manek má pravdu v tom, že v jádru, po určité úpravě, jsou poživatelné naprosto všechny druhy… ;-)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový kompot - Esmeralda

Nemusíš mít strach, jedlé jsou oba druhy, jen nešlechtěný má trpčí chuť. Jako náhrada brusinek je super, u nás brusinky taky nerostou, ale jeřábů je tu dost (i těch stavebních…).

(Pendo, před chvílí jsem byl tak rychlý, že se mi to vůbec neodeslalo, ale zato ani nezdvojilo, heč! :-))

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový kompot - Esmeralda

Nemusíš mít strach, jedlé jsou oba druhy, jen nešlechtěný má trpčí chuť. Jako náhrada brusinek je super, u nás brusinky taky nerostou, ale jeřábů je tu dost (i těch stavebních…).

(Pendo, před chvílí jsem byl tak rychlý, že se mi to vůbec neodeslalo, ale zato ani nezdvojilo, heč! :-))

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový kompot

Manku, jeřabiny zavařuji podobně, hlavně proto, že nám tu v lese nerostou brusinky. Ty jsou tu sice dostání v obchodě ve skleničce, ale jsou odporně sladké. Ke zvěřině nebo ke svíčkové musí být ta trpkost. Jenom jsi mě vylekal. Ony taky existují nejedlé jeřabiny????

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jeřabinový kompot

taky jsme ho dělávávali, dokud ještě na zahradě stál jeřáb…a nejradši jsem ho mívala míchaný s hruškami.......:o)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Štika na smetaně Štika na smetaně
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz