Recept Jemný borůvkový koláč s drobenkou a smetanou od maminky Veg

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jemný borůvkový koláč s drobenkou a smetanou od maminky

Úvod

Tento recept na vynikající borůvkový koláč jsem získala od maminky, která miluje pečení všeho druhu. Je opravdu jemný a úplně se rozplývá na jazyku!

Postup

Změklý tuk třeme s poloviční dávkou cukru a postupně přidáváme žloutky. Do lehké pěny vmícháme po částech mléko, mouku prosátou s kypřícím práškem, citrónovou šťávou a kůrou z dobře omytého citrónu (postačí čistá drátěnka na nádobí, tím perfektně očistíme citrón).

Ušleháme tuhý sníh z bílků, ke konci šlehání přidáme druhou polovinu cukru. Bílky lehce smícháme se žloutkovou směsí.

Těsto rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou nebo kokosem vysypaný pekáč s vyšším okrajem, poklademe omytými, dobře okapanými borůvkami a posypeme strouhaným perníkem nebo drobenkou (tu připravíme promnutím uvedených přísad - máslo musí být změklé).

Pečeme ve středně vyhřáté troubě (150-170°C - elektrická trouba) zhruba půl hodiny (jakmile začne koláč vonět, povrch zlátnout a kraje koláče se začnou oddělovat od krajů pekáče, je moučník hotov.)

Našleháme si vychlazenou smetanu se ztužovačem šlehačky a nanášíme po lžících na právě upečený koláč. Můžeme použít dva kelímky. Rozetřeme stěrkou a necháme vychladnout.

Podáváme ke kávě, čaji… Dobrou chuť!:-)

Recept je z kategorií: Koláče Ovocné moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.08.11 vloženo
  • 20600x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Počet porcí

  • 16 porcí

Ingredience

  • 4 vejce
  • 150 g tuku (Hera)
  • 180 g moučkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • citrónová kůra z jednoho citrónu
  • 600 g borůvek
  • tuk na vymazání (Hera)
  • hrubá mouka nebo kokos na vysypání plechu
  • ---
  • * 150 g strouhaného perníku na posypání
  • NEBO drobenka (dávám já)
  • * 120 g hrubé mouky
  • * 80 g másla
  • * 80 g cukru
  • (+ do drobenky lze přidat perníkové koření, v koláči však bude dominovat chuť hřebíčku a skořice, přebije tak tu typickou borůvkovou chuť a bud chutnat spíš jako perník - můžete zkusit jen na kousek těsta, co vám bude lahodit více).
  • ---
  • poleva:
  • * 1 kelímek smetany ke šlehání (31 nebo 33% tuku)
  • * 1 ztužovač šlehačky

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 29.01.15 12:21

Moc dobré, borůvky jsem nahradil ostružinami.

Diskuse k receptu Jemný borůvkový koláč s drobenkou a smetanou od maminky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Nicole Eivissa
25 příspěvků 16.08.11 14:11

Moc děkuji, mně teď foťák nějak blbne a při světle skoro není vidět, co na té fotce je - tohle je foceno večer:-)

 
ja-konvalinka
32 příspěvků 14.08.11 22:53

Super fotky!!!

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz