Recept Jemný borůvkový koláč s drobenkou a smetanou od maminky Veg

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jemný borůvkový koláč s drobenkou a smetanou od maminky

Úvod

Tento recept na vynikající borůvkový koláč jsem získala od maminky, která miluje pečení všeho druhu. Je opravdu jemný a úplně se rozplývá na jazyku!

Postup

Změklý tuk třeme s poloviční dávkou cukru a postupně přidáváme žloutky. Do lehké pěny vmícháme po částech mléko, mouku prosátou s kypřícím práškem, citrónovou šťávou a kůrou z dobře omytého citrónu (postačí čistá drátěnka na nádobí, tím perfektně očistíme citrón).

Ušleháme tuhý sníh z bílků, ke konci šlehání přidáme druhou polovinu cukru. Bílky lehce smícháme se žloutkovou směsí.

Těsto rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou nebo kokosem vysypaný pekáč s vyšším okrajem, poklademe omytými, dobře okapanými borůvkami a posypeme strouhaným perníkem nebo drobenkou (tu připravíme promnutím uvedených přísad - máslo musí být změklé).

Pečeme ve středně vyhřáté troubě (150-170°C - elektrická trouba) zhruba půl hodiny (jakmile začne koláč vonět, povrch zlátnout a kraje koláče se začnou oddělovat od krajů pekáče, je moučník hotov.)

Našleháme si vychlazenou smetanu se ztužovačem šlehačky a nanášíme po lžících na právě upečený koláč. Můžeme použít dva kelímky. Rozetřeme stěrkou a necháme vychladnout.

Podáváme ke kávě, čaji… Dobrou chuť!:-)

Recept je z kategorií: Koláče Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 01.08.11 vloženo
  • 20820x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Počet porcí

  • 16 porcí

Ingredience

  • 4 vejce
  • 150 g tuku (Hera)
  • 180 g moučkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • citrónová kůra z jednoho citrónu
  • 600 g borůvek
  • tuk na vymazání (Hera)
  • hrubá mouka nebo kokos na vysypání plechu
  • ---
  • * 150 g strouhaného perníku na posypání
  • NEBO drobenka (dávám já)
  • * 120 g hrubé mouky
  • * 80 g másla
  • * 80 g cukru
  • (+ do drobenky lze přidat perníkové koření, v koláči však bude dominovat chuť hřebíčku a skořice, přebije tak tu typickou borůvkovou chuť a bud chutnat spíš jako perník - můžete zkusit jen na kousek těsta, co vám bude lahodit více).
  • ---
  • poleva:
  • * 1 kelímek smetany ke šlehání (31 nebo 33% tuku)
  • * 1 ztužovač šlehačky

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 29.01.15 12:21

Moc dobré, borůvky jsem nahradil ostružinami.

Diskuse k receptu Jemný borůvkový koláč s drobenkou a smetanou od maminky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Nicole Eivissa
25 příspěvků 16.08.11 14:11

Moc děkuji, mně teď foťák nějak blbne a při světle skoro není vidět, co na té fotce je - tohle je foceno večer:-)

ja-konvalinka
32 příspěvků 14.08.11 22:53

Super fotky!!!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz