Recept Italská sluncem sušená rajčata naložená v oleji

(Hodnoceno 1x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Italská sluncem sušená rajčata naložená v oleji

Postup

Rozkrojit rajčata napůl po délce. Naskládat rajčata (řeznou stranou nahoru), česnek, feferonky, rozmarýn chcete-li a bazalku na mřížku položenou nad plechem. Posolit a trochu pocukrovat rajčata. Péct v troubě 120°C, až všechno vyschne, ale zůstane vláčné. Bazalka a česnek je asi za 45min. vysušená. Feferonky vezmou asi 2 1/2hodiny. Rajčata asi 8 1/2hodiny. Sem tam rajčata obracet . Střídavě napěchovat rajčata, proložená bazalkou, rozmarýnou chcete-li a česnekem do malých sterilních sklenic s patentním uzávěrem a nalít na vše dostatečně oleje, aby rajčata byla ponořena. Dát pozor, aby nevznikly vzduchové bubliny. Uzavřít sklenice a dát do chladničky. Rajčata se dají použít za 3 dny, ale jsou lepší za 3 týdny. V chladničce vydrží po 6 měsíců. PS: Použití je ve studené kuchyni a také jako část různých receptů.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny

Nahlásit recept

  • 17.07.02 vloženo
  • 60676x zobrazeno

Čas přípravy

  • do druheho dne

Ingredience

  • 2 kg soudkových rajčat, nebo trochu vymačkaných kulatých rajčat
  • 1/2 nenapěchovaného hrnku celých lístků bazalky
  • 10g asi tři čerstvé feferonky
  • 3 velké česneky, na plátky nakrájené
  • 1 lžice mořské soli
  • 2 lžičky cukru
  • snitka rozmarýnu chcete-li
  • olivový olej

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 15.09.15 15:50

Vyzkoušela jsem první půlku receptu, sluncem sušená v troubě …? :-), sušila jsem nad kamny, protože si už navečer přitápíme, do oleje dávat nebudu, jsou výborná jen tak :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Italská sluncem sušená rajčata naložená v oleji

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Wolfg
584 příspěvků 18.09.15 08:09
Vlastní rajčata ze semen

Suším léta i přes mizernou výtěžnost, která dělá cca 17 dkg z kila. (u kapií je to 7 dkg)Ne snad, že bych radil, uvádím jen osobní zkušenost. S rajčaty je to podobné jako s vínem. Pokud je budete trápit suchem, budou malá, ale jejich chuť je zcela jiná, mnohem ostřejší než u velkých plodů. Krájím je na plátky, tloušťky kolem 5mm, nakladu na plata sušky, osolím a nechám pustit vodu. Tu odsaju stříkačkou a následné sušení probíhá rychleji. Dobrá barva se zachová jen při nízkých teplotách a to v troubě nelze ohlídat. Fyzik by řekl, že v troubě je velký gradient teploty, my ostatní víme, že vzadu je horko a u otevřených dvířek je to jiné. Stačí jen o několik stupňů víc a obsažený cukr začne hnědnout. Usušené plody dám do mísy, nijak nestlačuji a přikreju. Začne probíhat egalizace, tzn. vlhčí kousky seschnou, ty úplně uschlé se navlhčí

daduuja
1145 příspěvků 17.09.15 20:46

@Alis dnes 32°C, ale teď se ženou černá mračna s poryvy větru, huuuu vypadá to děsivě.

Alis
2617 příspěvků 17.09.15 17:26

U nás pořád přes den 35, v noci 28… nestačím zalévat, nestačím sbírat

daduuja
1145 příspěvků 15.09.15 19:57

@birkana ze zelených chci zkusit džem, jinak je dávám do bedýnky, mezi ně jablka a přikryju tmavým papírem.
Okurky hadovky ve skleníku ještě rostou, mám tam i papriky. Okurky venku o víkendu vytrhám, i když ještě pořád kvetou a patizony i tykve zlikviduju taky. Ještě by to chtělo píchnout vepříka :-)

birkana
1687 příspěvků 15.09.15 19:48

@daduuja, u nás ve vyšších polohách na západě ČR již nastal chladný podzim. Přes noc max. 10 stupňů, ve skleníku také už rajčata nečervenají tak, jak bych si přála 8o. Bylinky jsou už dááávno usušeny nebo naloženy v soli. Vypozorovala jsem, že co nedozraje do konce srpna, venku dál nemá šanci. Okurky pěstované na záhoně se „ošlehly“ před týdnem studeným větrem; listy opravdu omrzly. Fofrem jsem zavařovala kornišonky (miniokurečky).

Zelená rajčata nechávám dojít za oknem orientovaným na jih, zkusím je usušit :mavam:

daduuja
1145 příspěvků 15.09.15 19:24

@birkana když já tuhle poslední várku dosušila včera :zed:, ale rajčata stále zrajou a na čtvrtek slibujou 32°C a ani ty trochu kyselejší nevadí :-)
Tyhle jsem sušila bez ničeho, jen rajčata na pečícím papíru, stejně to teplo z kamen je nejlepší, nemění barvu. Teď mám u kamen plechy s majoránkou, mátou, libečkem a celerovou natí, připadám si jak babka kořenářka :-)

birkana
1687 příspěvků 15.09.15 19:17
Pozdě bycha honiti

Proč tak pozdě, @daduuja! Já ta úžasná, sladká, vyzrálá rajčata v pátek zavařila ve vlastní šťávě (jemně osolená) :zed: :oops:

Sice ještě nepřitápíme, dala bych je předsušit do el. trouby na pečpapíru na max. 50 stupňů :think:. Olej je asi přirozený konzervant.

daduuja
1145 příspěvků 15.09.15 18:16

Ejo, fotky vždycky trochu zkreslí, ale fotka je z rána, kdy do kuchyně svítí slunce a barva se moc neliší, jsou zářivě rudá, intenzívní vůně a sladce nakyslá chuť :-)
Marzana z trouby byla spíš hnědočervená, tyhle jsou keříkové, sušené čtyři dny nad krbovkama :mavam:

Příspěvek upraven 15.09.15 v 19:18

Eja
3854 příspěvků 15.09.15 16:46

Dando, tys je ponořila do červené barvy nebo jsi tvořila s fotkou a barvami… :potlesk: to je nádhera
( kamarádka mi přivezla včera z Itálie sušená na slunci od známého farmáře, nenaložená, takovou barvu nemají :( )

babi
6360 příspěvků 15.11.10 19:29

noskovice, dik za dobrou radu a nakouknuti k receptu. Mam dojem, ze bylinky se predem susi, aby se predeslo plisnim, ale Ty vis vic nez ja, takze priste nebudu bazalku susit.

venezia, tak se rajcata urodila a je ususeno a nalozeno? Osobne mam soudkova rajcata radeji pro mnoho receptu.

Zde je dalsi duplikat tohoto receptu http://www.labuznik.com/recipe.php?…

venezia
41 příspěvků 20.09.10 17:16
Re: Italská sluncem sušená rajčata naložená v oleji (s obrázky).

konečně pořádný recept, letos jsem sehnala semena pravých italských rajčat na sušení, mimochodem k jídlu nejsou vůbec chutná, ale na sušení super.

noskovice
1322 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Italská sluncem sušená rajčata naložená v oleji (s obrázky).

My susime jenom rajcata, ostatni suroviny davame cerstve. Susit bazalku je velka skoda, ztraci na vuni. Zbytek receptu je stejny. Nekdy misto bazalky davam oregan. Nikdy je nedavam dohromady. Je pekne, kdyz kazda sklenicka ma svoji vuni a chut.
Pekny vecer vsem, Sona.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: ¨Sluncem¨sušená rajčata.

Renee, udávané teploty jsou jenom orientační. Každý má jiný druh trouby anebo suší v sušičce tak jako Alec a marmeláda. Soudková rajčata jsou více ¨masitá¨, takže je nemačkám, ale kulatá rajčátka, která jsou-li moc šťavnatá, trochu vymačkám.

Renee, Alec a marmeládko, přeji Vám příjemný večer ;o)

Alec
84 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: ¨Sluncem¨sušená rajčata.

Marmelado,z rajčat jsem šťávu také nevymačkávala.Řezné plochy jsem pokapala olivovým olejem a na ten ještě přidala lístky bazalky a na plátky pokrájený česnek.Nesušila jsem to naráz v jednom kuse.Třeba celé dopoledne,poté jsem přeházela síta,nechala rajčata „odpočinout“ a večer znovu.Celkem mi to trvalo asi 2 dny.

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: ¨Sluncem¨sušená rajčata.

Jak dlouho jsi je v sušičce sušila? Mě to trvalo asi dva dny. Ale asi jsem udělala chybu - nevymačkávala jsem šťávu. Pak jsem tomu dala korunu, protože jsem do olejového nálevu přidala feferonky, aby byla rajčata „pikantní“ a jsou pikantní tak, že jsou téměř nepoživatelná.

Alec
84 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: ¨Sluncem¨sušená rajčata.

Tento recept mám vyzkoušený letos v létě.Jen jsem rajčata sušila v sušičce.Mohu doporučit :)

Renee
93 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: ¨Sluncem¨sušená rajčata.

Babi, neni to moc, 120 stupnu? To se ty rajcata spis upecou nez ususi, nebo ne?

pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: ¨Sluncem¨sušená rajčata - přidán obrázek

díky Babi :)

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: ¨Sluncem¨sušená rajčata.

Babi, to je přesně to co jsem hledala, děkuju. Už se na ně těším..mňam..

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Chilli con carne Chilli con carne
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz