Recept Francouzský nejlepší selský čokoládový dort

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzský nejlepší selský čokoládový dort

Postup

Předehřát troubu na 170°C. Dobře vymastit dortovou formu a vysypat cukrem. Dát stranou 3 lžíce cukru. V hrníčku pomalu rozpustit čokoládu, máslo a zbytek cukru. Sundat z ohně, přidat vanilku a nechat vše trochu vychladnout. Zašlehat žloutky jeden po druhém do čokoládové směsi. Zamíchat dovnitř mouku. Našlehat 5 bílků. Za šlehání přidat sůl. Přidat 3 lžíce cukru a šlehat, až jsou bílky tuhé. Zašlehat 1/3 bílků do čokoládové směsi a pak opatrně vpracovat zbytek bílků. Nalít vše do formy a jemně klepnout formou, aby se uvolnily jakékoliv bubliny v těstě. Péct dortu po 35-45 min., až je pěkně nafouklá. Nechat vychladnout. Přendat na servírovací talíř a pocukrovat.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 11.05.02 vloženo
  • 29997x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 150 g jemného krystalového cukru + víc na vysypání formy
  • 275g tmavé čokolády, posekané
  • 175 g másla, pokrájeného na kousky
  • 2 lžičky vanilkového extraktu, nebo cukru
  • 5 vajec, oddělených
  • 40 g mouky
  • špetka soli
  • pudrový cukr na pocukrování

Doporučená příloha

  • Šlehačka, chcete-li.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzský nejlepší selský čokoládový dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
biži25
1 příspěvek 30.06.15 22:03

Moc fajn koláč…já dávám ještě navrch nakrájený banán nebo jahody a je to fakt bomba:))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský nejlepší selský čokoládový dort - MDM,

no, to se mi někdy také stalo (myslím i u jiných receptů) a nyní mám dvě formy a to jednu tmavou a jednu stříbrnou, ve které se mi to nestává. Jak víme, tmavá barva přitahuje více teplo ;o) Mohu poprosit o tykání ;o)

MDM
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Francouzský nejlepší selský čokoládový dort

Dobrý večer, dnes jsem upekla dort podle vašeho receptu. Slavil velký úspěch je výborný. Akorát se zvláštně spekly kraje dortu. Snad se to příště povede rovnoměrně.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský nejlepší selský čokoládový dort - KVB

Záleží na tom, jakou čokoládu používáš. Osobně do pečení používám zá:,–(ně hořkou, anebo tu na pečení, která nemá žádný cukr. Nevím však, jestli se zde dostane koupit (obchod zdravé výživy?). Nemyslím si že dort utrpí, když se odeberou 3 dkg cukru. Tak jako všechno ostatní to chce vyzkoušet. Dík za komentář.

Přeji Ti příjemný den!

KVB
75 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský nejlepší selský čokoládový dort

Babi, tak jsem ho upekl. Přišel mi trochu moc sladký, ale jinak chuťově vvýborný. Co myslíš, dalo by se snížt množství cukru tak na 120g? Nebude to na závadu?

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský nejlepší selský čokoládový dort

goralko, děkuji Ti za ohodnocení selského dortu. Tvoje slovo ho dobře vystihuje. Zapomněla jsem však napsat, že pro ty, co rádi něco vydatnějšího se dort může podávat s trochou měkce našlehané šlehačky s přidáním likéru, nebo vanilkového cukru.

Přeji Ti krásný den!

goralka
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský nejlepší selský čokoládový dort

piekla nám ho dcéra, ktorá ho jedla v cudzine a naučila aj nás, poznám viac variant. Podstata je rovnaká - VÝBORNÝ.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský nejlepší selský čokoládový dort

Pájinko, vždyť existuje tolik výborných receptů, takže na tento zapomeň, zvláště když víš už předem, že bys u strýce neuspěla.

KVB, dobrá otázka, ale recept je v naprostém pořádku. Opravdu tam patří jenom 40 g mouky. Děkuji Ti za zájem o recept, který je Francouzi velice oblíbený.

Příjemný den!

KVB
75 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský nejlepší selský čokoládový dort

Babi, opravdu sem příjde jen 40 g mouky? Nemá to být 400 g? Zdá se mi to nějak málo.

Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nejlepší selský čokoládový dort

jednou jsem hodně podobný dort dělala podle Zlaté knihy Mary Berry. Můj strýc prohlásil, že je to jako první pokusy jeho manželky o pečení. Dort obsahoval asi 3/4 kg čokolády a byl také tak hutný, jak popisuje babi. Tak nevím, jestli bych s tímto receptem uspěla.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nejlepší selský čokoládový dort

Milá Kaculo, v receptě se vlastně neříká jaká mouka, mimo to, že se udává ¨obyčejná¨(je to recept z Francie a tam mají také jinou mouku než jinde), ale protože tento dort peču, tak Ti můžu říct, že požívám mouku polohrubou, kterou proseji. Dort má být poměrně hutný a vlhký (což je možná i vidět na obrázku).

Děkuji Ti za zájem o recept, přeji Ti zdar s jeho pečením :-) a hlavně dobrou chuť !

Labužník Kacula02
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nejlepší selský čokoládový dort

Mila Babi, rada bych vyzkousela tvuj recept, ale radeji se ptam jakou mouku pouzit. Mam uz jednu spatnou zkusenost a nerada bych dopadla stejne. Nebyl to tvuj recept, ale take tam bylo uvedeno pouze mouka a gramaz. A ja potom musela na posledi chvili improvizovat. Dekuji za odpoved.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Guto...

vážím si Tvé blahosklonnosti. To stejné asi platí pro Tvoji tchýni, která musí být výborná ;o)
Pěkný zbytek víkendu!

guta
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nejlepší selský čokoládový dort

Děkuji za opravu, musím ale říct, že mě tento pokus vůbec neodradil, protože večer, když to pořádně vystydlo, to vůbec nebylo špatné. Přišla mě navštívit tchýně a moc jí to chutnalo - chtěla dokonce recept!!! :-))
Takže se vůbec nic nestalo. Brzy ho zase vyzkouším - tentokrát už správně.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nejlepší selský čokoládový dort

Oh Boy (postesknutí), ne gramáž nebyla správně, nějak se mně zkřížily oči a napsala jsem stejnou pro máslo jako pro čokoládu. Recept jsem upravile, a Tobě se omlouvám natisíckrát! Navíc jsem tak nějak poškodila výborný francouzký recept, který peču hodně často a s úspěchem u jeho jedlíků.

Ještě jednou, přijmi moji omluvu, prosím!

guta
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Tak nevím...

Milá Babi,
právě jsem tento moučník vytáhla z trouby a nevím, zda se mi povedl. Je takový na můj vkus příliš mazlavý a jde z něj cítit máslo. Má to tak být? Je gramáž mouky uvedena správně? Taky jsem ho nepekla v dortové formě, ale na plechu jako řezy, no ale to by snad nemělo být na závadu…
Děkuji za odpověd a přeji hezký den (vlastně právě teď v Kanadě dobrou noc!) :-))

pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Nový obrázek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Jen se nerozčiluj!...

Stačí upozornit a vynechaný element je připsaný, jako v tomto případě. To víš, čím míń člověk dělá, tím míň pokazí. Jedno, co se nemůže změnit je, že dort je to výborný!

Labužník katka02
4 příspěvky 12.08.02 01:50
Nejlepsi selsky cokoladovy dort

Jak uz jsem nasla v nekolika receptech, chybi tu kolik cokolady se ma pouzit. Je to k rozcileni, kdyz se vynecha nejaka ingedience!!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz