Recept Francouzský dort nádherně zdobený čokoládou

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzský dort nádherně zdobený čokoládou

Postup

Vymazat vysokou 23cm dortovou formu, vystřihnout dno z pečícího papíru a vložit ho dovnitř. Taktéž ho vymasit. Smíchat kávu a prosyté kakao s vodou do hladka. V misce našlehat změklé máslo, cukr, žloutky a přidat polovinu kakaové směsi. Našlehat těstíčko do hladka a lehka. Zamíchat dovnitř jedlou sodu a kyselou smetanu se zbytkem zbývající kakaové směsi společně s prosátou moukou. Našlehat bílky do měkkých kopečků a postupně přidávat extra cukr. Našlehat na pevný sníh. Lehce do těsta nadvakrát přidat sníh. Těsto rozetřít do připravené formy a péct v předem vyhřáté troubě na 180°C asi po 1 hodinu, nebo až zapíchnutá špejle do středu dorty je po vyjmutí čistá. Vyklopit dort na mřížku a nechat vychladnout. Rozkrojit na 3 vrstvy a ty spojit Kirsch krémem. Položit na talíř, přikrýt a vložit do chladničky. Povrch i strany dortu potřít krémem. Ozdobit dort růžicemi pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou násadkou. Strany dortu mohou být ozdobeny pomocí cukrářské špachtle, neho i vidličky. Zbytek ozdoby jsou velké čokoládové hobliny a čokoládové lístky (na příklad jahodové) podle článku "Kouzla s čokoládou":article.php?ID=26 . Kolem položit několik celých jahod. Čokoládový krém: Nad parou rozehřát máslo s čokoládou. Sejmout a vychladit. Sem tam zamíchat. Jak rychle krém zhoustne tak, aby se dal stříkat cukrářským sáčkem s ozdobnou násadkou, záleží na teplotě v místnosti. Může být však rychle zchlazen v chladničce, ale musí se míchat každých 5min., aby krém netuhnul, jenom u stěn misky. Kirsch krém: Našlehat šlehačku do pevna, lehce do ni vložit jahody namočené do kirsche, nebo třešňovice.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 12.03.04 vloženo
  • 20881x zobrazeno

Ingredience

  • 1 lžíce instantní kávy, nebo na jemno umleté espresso kávy
  • 6 lžic kakaa
  • 12 lžic horké vody
  • 125g másla
  • 250ml jemného krystalového cukru
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 6 lžic kyselé smetany
  • 370ml mouky
  • 6 lžic jemného krystalového cukru navíc
  • čokoládový máslový krém:
  • 250g tmavé posekané čokolády
  • 185g másla, nakrájeného na lupínky
  • Kirsch krém:
  • 300ml šlehačky
  • 250g jahod, nebo jiného drobnějšího ovoce, očištěné a nakrájené, uschovat několik celých na ozdobu
  • 1 lžíce Kirsche, nebo třešňovice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzský dort nádherně zdobený čokoládou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský dort nádherně zdobený čokoládou.

Nemohu si pomoci, ale rozpuštěním másla a čokolády nemůže vzniknout krém, je to svého druhu poleva, ne?

robin23
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Francouzský dort nádherně zdobený čokoládou.

opravdu mouka a cukr v ml?
děkuji.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Jasmine...

dík za bystré oko! Recept jsem upravila. Asi 90% receptů překládám a někdy pouze zdvihnutí očí od originálu způsobí, že se něco přeskočí, jako v tomto případě jsem nepokračovala s větou a přešla na druhou. Nedělám to ráda a velice se za to omlouvám. Jsem však vděčna za každou připomínku!

Příjemný víkend Ti přeje,

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský výborný dort nádherně zdobený čokoládou.

Všimla jsem si, že v postupu chybí přidání mouky do těsta. Možná by bylo dobré to opravit, aby to obzvláště méně zkušené nepopletlo. děkuji

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz