Recept Babiččin chleba

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Babiččin chleba

Úvod

Na dvě štricle chleba

Postup

Kvasnice rozdrobíme do části vody a přidáme ocet sůl a kmín.
Postupně přisypáváme mouku a přiléváme zbytek vody. S vodou ke konci opatrně , záleží na savosti - kvalitě mouky
Vymísíme těsto, necháme půl hodiny kynout na teplém místě přikryté pomoučenou utěrkou, znovu vymísíme a necháme eště další půl hodiny kynout.
Chleba dáme do formy nebo vypracujeme dvě štricle chleba
Troubu (horkovzd) nastavíme na 180 C a pečeme 1 hodinu.
Během pečení potíráme chleba slanou vodou tak 3× - 4×

Já dělám z poloviční dávky na jeden chleba

Recept mám od babičky a je výborný- vřele doporučuju - hlavně potírejte osolenou vodou.

Recept je z kategorií: Domácí chléb


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.02.13 vloženo
  • 16490x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min + 1hod

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky 00
  • kostka droždí
  • 3/4 l vlažné vody
  • 2 čl soli
  • 2 čl kmína
  • 2 pl octa

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Andrea W. 27.10.15 18:56

Recept úžasně jednoduchý,výborný… Během 3 týdnů jsem pekla už 3×

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 18.02.14 21:38

Výborný chléb…
Dělala jsem místo dvou menších jeden veliký, pekla jsem deset minut při 230 stupních pak cca 55 minut při 180 stupních na spodní příčce trouby.
Ale každá trouba peče jinak, tak píši jen jako info…

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Babiččin chleba

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1665 příspěvků 01.03.14 07:42

Tisíceré díky za odkaz :hug: Parovec je mléčná varianta krkonošského kysela (to je bez mléka a s houbami ;) ) - já vítám každou změnu v receptech. Celá kuchařka od Vansové stojí za přečtení :idea: :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 28.02.14 17:20

Birkano, parovec..polievka parovec..
http://zlatyfond.sme.sk/…ska-kniha/37
:mavam:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 28.02.14 14:35

Díky moc! Dám vědět!

 
birkana
1665 příspěvků 28.02.14 09:38

@tlustá bába, @hubenej dědek, (ty přezdívky se doplňují :mavam: ),

Chlebový kvásek, který mi vždy funguje (podle J. Marholda): do nádoby dáme asi 1/4 l vlažné vody, rozdrobíme 30 g kvasnic a rozkverláme cca 3 PL žitné mouky. Přidáme patku chleba, nádobu zakryjeme a necháme do druhého dne v teple.

Asi čtvrtinu kvásku nechám na příště, den před dalším zaděláváním zase přiliju vlažnou vodu, přisypu mouku a zase nechám kvasit do rána. Atd. atd. :lol: :lol: :lol: Nepeču-li do 3 dnů, udělám polévku 8o. Nový kvásek (od začátku z droždí) vyrábím tak asi jednou za 14 dní :think:. Zkoušela jsem vyrábět i ze sušeného droždí a také úspěšně.

edit: překlep

Příspěvek upraven 28.02.14 v 09:42

 
hubenej dědek
29 příspěvků 27.02.14 23:21

Kvásek je záludnej, zkoušel jsem ho několikrát a nepodařil se mi ani jednou. A abych zjistil o co přicházím, koupil jsem ho od pekaře v holešovické tržnici. Upekl s ním chleba a zas až tak zásadní rozdíl jsem nezaznamenal. Tak si peču nehnětenej, ale na rychlo. Vypadá jako chleba, chutná jako chleba, jen není s kváskem, ale se ždibcem živého droždí.

 
jolana
5064 příspěvků 27.02.14 20:48

…ano, najlepsia je muka chlebova.Kto nema prida hrst polohrubej alebo hrubej, chleba bude lepsi, porovitejsi..taky viac chlebovy… :mavam:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 27.02.14 20:04

Nestraš ho, nebo zdrhne, chlapů máme málo!
K tomu chlebu - pýcha mě poňoukla, že zkusím kváskovej. Dneska ráno jsem tomu kvásku řekla, že poletí z okna - a co myslíte?! Ani to s ním nehnulo! Jestli mu je zima, nebo co?! Hlad nemá, to si vyprošuju!
Má poslední šanci. Jinak bude Bez hnětení! :pankac:

 
Dadooa
268 příspěvků 27.02.14 20:01

@hubenej dědek Tady se nenavazej do lidi kvuli novosti ale kvuli blbosti ;-)

 
Ačraj
697 příspěvků 27.02.14 18:16

No, to se těš, tady to každý schytá, kdo je tu nový, do mně se tu také naváželi a ještě dvě to neopustilo :zed: S tím chlebem s Tebou souhlasím, dávám vždy alespoň 1/3 žitné celozrnné mouky, čerstvé droždí mám raději, než z pytíku. Dávám 2 PL sádla, někdy 2 PL oleje. Když přijedou vnoučata, mají raději ten můj chléb a ani k němu nic nechtějí, až tolik jim chutná. Tak vydrž!!! :mavam: :kytka:

Příspěvek upraven 02.03.14 v 21:27

 
hubenej dědek
29 příspěvků 27.02.14 17:09

Sem tu novej, ale tohle mi nedá. Docela bych chtěl poznat babičku, která tohle peče ze „sváteční“ mouky dvounulky a říká tomu chleba. Výběrová mouka byla a je odjakživa na koláče, ale ne na chleba. Tohle je tak akorát bílá veka, co má kulatý tvar. Správný chleba musí mít v sobě taky žitnou mouku. A to nemluvím o kostce droždí do těsta, kde není ani kapka tuku. Na tohle stačí maximálně 1/4 té kostky a vykyne to úpně stejně, ale chleba to nebude ani tak.
Tak a teď do mě, ať to jako novej mám za sebou. ;)

 
Zuzka1973
2139 příspěvků 19.02.14 21:34

@Piratka Není zač… jen je takový hodně světlý (to ta hladká mouka), ale je moc dobrý, měli jsme k ovaru a dnes ke špízům zbytek :)
Přeji, ať se také podaří :kytka:

 
Piratka
2 příspěvky 19.02.14 14:07

Díky moc Zuzko za odpověď, vyzkouším :)

 
Zuzka1973
2139 příspěvků 19.02.14 11:58

@Piratka Ahoj, já také nejčastěji peču ten zmíněný Casinem, ale občas sáhnu i po jiných receptech.
Mám chladnější kuchyň, takže mně těsto kynulo cca dvě hodiny, mezitím jsem ho ještě 2× prohnětla, ale chce to, aby poslední cca půlhodina už bylo v klidu - už nehníst…
Z poloviční dávky by měla ta hodina stačit, ale já u chleba dodržuji pravidlo - netřeba spěchat… Ale pokud těsto vyběhne na dvojnásobek už za tu hodinu, nevidím problém strčit ho péci hned…
:kytka:

 
Piratka
2 příspěvky 19.02.14 11:00

Ahoj mohu se zeptat na dobu kynutí? peču chleba podle receptu co níže zmínil Casino, je opravdu výborný, ale nechám ho kynout vždy přes noc tj. cca těch 12 hodin, tento kyne cca 1 hodinu, opravdu to stačí? moc děkuji za odpověď :)

 
Sting
20 příspěvků 14.03.13 17:17

Jasně a pro ty vzorné mám vždy úsměv a pohlazení cha, cha :srdce:
Já taky potírám…občas korupci a zrovna dnes chleba slanou vodou kvůli kůrčičce, ale kupovaný :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.03.13 23:36

Quo, díky za odpověď. Příště budu potírat chleba slanou vodou.

 
Quo
3 příspěvky 09.03.13 16:24

Odpovídat na pičoviny namám čas

 
ester
288 příspěvků 09.02.13 14:00
Quo,

Jak zvedáš návštěvnost receptu?

Myslím, že o tom nemusíš moc přemýšlet, stačí když dáš pod recept nějaké své zkušenosti, když tam nabídněš kus sebe, se vším, co k tobě patří…a to taky děláš :-)

 
casino
4466 příspěvků 09.02.13 13:05
No, nic proti bábince, asi si to nezaslouží...

…ale ano proti receptu, který si to (tedy podle mě) zaslouží: fffčíl vám zvednu komentáře a návštěvnost receptu že budete čučet :mrgreen:

:) Furt zdůrazňujete jakousi SAVOST MOUKY? No, často se o tom pýýýše (skoro tak často jako o „zatahování“ kostkovaného masa na guláš, aby prý nepustilo šťávu, hahaha), ale pro pečení podomácku je to veličina spíše zanedbatelná a na těsto má vliv menší než malý! Pokud neodměřujete tekutiny s přesností na mililitry, tak na těstě nic nepoznáte :mavam:

 
Quo
3 příspěvky 09.02.13 12:34

Já taky nemám domáci pekárnu. Do formy jsem myslel třeba sikon. srnčí hřbet nebo já to peču v pekáčích od Tupperware- protože to s vodou většinou přeženu, moc nekontroluju savost mouky (ono se to lepší mísí) :D :lol:

Jó a bábina asi z Itálie není, aspoň myslím?

Až budu péct, tož připojím aj fotku - během pár dní

 
Quo
3 příspěvky 09.02.13 12:28

Ano, chleba je pořeba potírat kvůli křupavé kůrce :)

 
casino
4466 příspěvků 09.02.13 09:32
Nemám udělátko zvané DOMÁCÍ PEKÁRNA...

…ale zato mám podle TOHOTO RECEPTU kůůůrčičku vždy spolehlivě obzvláště vypečenou :palec: :)

Quo,
a nebyla babička náhodou z Itálie :?: :) :mrgreen:

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.02.13 01:54

Chleba též vyrábím občas doma, jen s malými obměnami.
Používám polohrubou mouku a místo vody mléko.

http://www.labuznik.cz/…eny-az-v-oz/

Jen jsem se chtěla poptat, proč je důležité potírat osolenou vodou. Že by kvůli pevné kůrčičce? Moje kůrčička není nikdy tak křupavá jak bych ji chtěla mít.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz