Recept Chléb bez hnětení

(Hodnoceno 12x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chléb bez hnětení

Úvod

Vytvořit tento chléb, je velice jednoduché, navíc je výborný, peču přes den, již žádný chléb ze supermarketu.

Aby bylo všem jasno, tak pouze 4 hrnky mouky, někdo dává 3, ale mě vyhovují 4 HRNKY celkem!!!
Těsto raději hustčí, lépe se s ním pracuje.

Postup

Vše spojíme nakonec vodou, bochánek vložíme do mísy a přikryjeme utěrkou, necháme na chladném místě 8-12 hod. Já to připravím v 21 hod. večer a ráno pokračuji.

Na pomoučeném vále vytvořím placku (rukou, nebo stěrkou) 2-4 cm vysokou, necháme 15 minut odpočívat, potom přeložíme na 3× po délce a 3× po šířce, přikryjeme utěrkou, odpočívat 30 minut a ještě dalších 30 minut, ale na tento poslední čas rozpálíme troubu na 230°C a vložíme pekáček i s poklicí (simax, já používám litinový kastrol) do horkého přemístíme chlebík a pečeme 30 minut, potom poklici sundáme a dopékáme ještě 15 minut.

Recept je z kategorií: Chléb



Nahlásit recept

  • 19.10.12 vloženo
  • 107201x zobrazeno

Ingredience

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek špaldy (nebo 1 hrnek žitné, nebo jen 4 hrnky hladké mouky)
  • 1/2 sáčku sušeného droždí
  • 1-2 lžíčky drceného kmínu (celý)
  • semínka -slunečnicová, dýňová, atd.
  • 2 lžíčky soli
  • 1 1/2 - 2 hrnky vody, možno 1 lžíci octa

Doporučená příloha

  • sádlo, škvarky, pečený bůček atd.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 19.03.16 22:14

Lze i takto. A je zajímavé, jak ten recept žije, dostal se ke mě včera od Wydry … trochu jsem to změnila - použila jsem 1 hrnek celozrnné mouky, 2 hrnky žitné mouky, asi 1/3 pytlíčku sušeného droždí, 2 lžičky soli, 1 a 1/2 hrnku vlažné vody, hrst semínek (slunečnice, dýně apod.), zadělala vláčnější těsto, nechala vykynout, rozpůlila, na lince oválela v hladké mouce, zkroutila a šoupla na plech rozpálený v troubě na 250°C a upekla dokřupava. Podávala jsem se špízy s halloumi a rajčátky, naloženými v olivovém oleji s drceným česnekem, tymiánem a rozmarýnem. To zelené je, samozřejmě, česnek medvědí. A pak byl ještě s máslem a s medem. Nemůže to být jednodušší!

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 07.11.14 18:15

Vyskúšané s nasledovnými ingredienciami:
6 dl hladká múka pšeničná, 3 dl hladká múka ražná, 1 dl ovsená múka, 1 dl kukuričná múka.
Pridané 1 ČL mletej rasce, 2 ČL soli, 2 PL ražných vločiek, 2 PL ovsených vločiek, 1 ČL ľanových semiačok, 6 g sušeného droždia, nakrájaná čerstvá petržlenová vňať, 1 čerstvo nastrúhaná mrkva, 6 dl vody.

Odkaz na uvaření

eli2013 16.10.14 13:20

Moc rada bych vyzkousela, ale nejsem uplne chytra jak s tim prekladanim. Poradte prosim.

Odkaz na uvaření

Lyduska 22.09.14 19:38

Tentokrát s pridaním veľkého množstva semiačok (tekvicové, slnečnicové, ľanové), sušených brusníc a goji-beri.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

pesek05 01.07.14 10:45

Takto peču chléb již dlouho, ale potírám ho vodkou, aby měl křupavou kůrku, je moc dobrý… Peču ho buď v obyčejném hrnci nebo ve skleněném pekáči…

Odkaz na uvaření

Jari 22.03.14 13:32

.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zajana1 17.03.14 11:38

Tak jsem také vyzkoušela tento recept a musím říct,že chleba je opravdu chuťově moc dobrý.Jen místo sušených kvasnic jsem dala klasický kvásek.Hodnotím palcem nahoru (Y).

Odkaz na uvaření

Zdenka 2- 16.02.14 19:38

Je to moc dobrý chleba a celkem jednoduchý,určitě to stojí za to.Nádoba musí mít pokličku,nevymazává se nádoba,ani nevysypává moukou.

Odkaz na uvaření

goldfly 20.01.14 12:26

take bych rada vyzkousela tento chleb,jen mam maly dotaz : nemam litinovy hrnec, ani nadobu z varneho skla, vyzkousel nekdo obycejny pekac?a vymazava se nadoba nejakym tukem a vysypava moukou?nikdo to nikde nepise, dekuji zaodpoved a vsem dobrou chut:-)

Odkaz na uvaření

Renné2 16.01.14 12:08

Dobrý den,dnes jsem úspěšně upekla tuto dobrotu a musím říct,že se mně ještě nikdy nic tak dobrého nepovedlo.A to jsem toho už upekla.Chci se jen zeptat jestli se má chleba poupečení něčím potřít.Chvalím toho kdo to napsal je to prostě úžasné.

Odkaz na uvaření

Lyduska 16.11.13 21:46

Nečakala som 8 či 12 hodín.
Cesto som presne po 4 hodinách kysnutia „vysypala“ priamo do maslom vymastenej ohňovzdornej misky, kde som ho nechala ešte 1 hodinu podkysnúť, potrela vodou a piekla podľa receptu.

Pripravené z pšeničnej múky hladkej a špaldovej múky.

Uvaření se již líbí 9 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 03.11.13 17:34

5 dl hladkej múky (florsiktet hvetemel), 2,5 dl špaldovej múky (siktet spelt mel), 2,5 dl žitnej múky (sammalt rug finmalt), 1 dl ovsených vločiek, 4 g sušeného droždia, 1 ČL oregano sušené, 1 ČL tymián sušený, 1 ČL celá rasca, 2 ČL soli, 2 ČL jarná cibuľka - vňať, 1/4 ČL bazalka sušená, 5 dl vody, 3 ČL paradajkové pesto.

Výborný......ale ten zo včerajska zostáva najlepší.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 02.11.13 09:04

Tentokrát: 5 dl pšeničnej hladkej múky (florsiktet hvetemel), 5 dl špaldovej múky (siktet speltmel), 2 PL ovsených vločiek, 1 ČL sušeného tymiánu, 1 ČL celej rasce, 1 jarná cibuľka - pokrájaná nadrobno, 5 dl vody.

Cesto som vôbec neprekladala. Po vykysnutí som ho „vysypala“ priamo do maslom vymastenej ohňovzdornej misky, v ohňovzdornej miske párkrát obrátila, aby dostalo „guľatý“ tvar, prikryla utierkou a nechala ešte cca hodinu kysnúť. Pred vložením do rúry som ohňovzdornú misku voľne prikryla alobalom. Alobal som po 30 minútach pečenia odstránila a 15 minút piekla odokryté.

Po upečení som chlebu musela z formy trošku pomôcť príborovým nožom.

Chleba je výýýborný......aj na druhý deň.
Z mojich pokusov o chlieb bez miesenia je tento najvydarenejší.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 26.10.13 22:41

4 hrnčeky hladkej múky, 5 dl vody, bez semiačok, len s jednou lyžičkou celej rasce. Bez octa.
S cestom sa robilo oveľa lepšie ako prvý raz, lepilo sa podstatne menej - dalo sa prekladat s pomocou dlhého noža. Múkou som podsypala len veľmi opatrne…
Nádobu na pečenie som nepredhrievala.
Prvých 40 minút som piekla voľne prikryté alobalom, potom ešte 10 minút odokryté.

Chlieb je výborný.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 14.10.13 18:00

Tentokrát 2 hrnčeky pšeničnej múky hladkej, 1 hrnček pšeničnej celozrnnej a 1 hrnček ražnej celozrnnej. Vody len 1,5 hrnčeka.
Cesto bolo tuhšie, dalo sa prekladať.
Chlieb je hutnejší ako som mala pri prvom upečení.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 19.09.13 16:44

1 hrnček = 2,5 dl.
Dala som 2 hrnčeky žitnej múky, 1 hrnček pšeničnej múky hladkej a 1 hrnček pšeničnej celozrnnej. Vody 2 hrnčeky. Pridala som 2 menšie hrste tekvicových semiačok.
Cesto bolo redšie, ale napriek tomu som ho „prekladala“ pomocou dlhej „špachtličky“, ktorá sa používa na rozotieranie krémov na torty. Múkou som podsypala len po preložení cesta z misky na dosku.

Piekla som odokryté.
Upiekol sa výborný chlieb, hoci po obvode popraskal.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

karen Valkova 24.08.13 09:09

je to bezva chleba pečeme již jen takto

Odkaz na uvaření

Šaríček 01.08.13 21:27

Chlebík je prostě skvělej, rodina ho miluje, čím věcí navíc - jako zrníček,
anglické slaniny apod. je prostě lepší! Též přidávám hrnek buď špaldovky, nebo žitné, nebo chlebové a tři zbylé hladké. Škoda, že nemám větší troubu. Dělám vždy dvojitou dávku pro dva skleněné pekáčky.

Odkaz na uvaření

tlustá bába 26.05.13 17:50

Ačraj, jsem další oběť Tvého chleba! Klaněti se mu budu, nekriticky ho zbožňovat a vynášet do nebes! Pekařka chleba jsem ale mizerná, je šišatej a popukal - což ovšem zbožňuju.
Mám opravdické máslo, mám domácí med, mám škvarky v sádle a udělala jsem paštiku, tak dost řečí. Uděluji Ti Nobelovu cenu za tuplovaný mír! Celá galaxie hvězdiček!

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Pepa11 23.04.13 09:26

Tak jsem se večer nadchnul, jak snadne je mozno upect chleba, ze to snad zvladnu i ja… Jeste v noci jsem si vse pripravil, ze rano rodinku prekvapim cerstvym bochnikem.. Bohuzel jsem asi jediny, kteremu se to tady nepovedlo. Testo jsem nechalv chladne mistnosti (cca 13st)asi 6 hodin a rano tedy moc nenakynulo (tedy vubec..) Je neskutecne lepive, o nejakem valeni nebo „skladani“ nemuze byt ani rec. Drozdi jsem dal pul sacku Dr.Oetker. Nevi nekdo kde muze byt chyba?? Jedine co jsem asi udelal ne uplne presne, ze jsem nejdriv nesmichal jen „suche primesi“, ale zalil jsem to vodou a michal to vse najednou.. Jinak nevim. Te

Odkaz na uvaření

andulka4 12.04.13 13:50

chlieb podľa tohto receptu pečiem už dlho, chcem sa s vami podeliť o skúsenosti v akej nádobe piecť chlieb podľa tohto receptu. Piekla som ho najprv v rímskom hrnci. Raz som ale vyskúšala piecť v liatinovom pekáči a bolo to iné kafe. Asi hlinený pekáč nasáva vlhkosť z chleba pri pečení, čo sa pri liatinovom pekáči nestane a preto bol chlieb vnútri vláčnejší aj keď kôrka bola chrumkavá. Takže hlinený pekáč sa neosvedčil.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 11.04.13 17:38

Dnešní bochníček napřed posloužil k nachytání dcerunky - bo jsem ji řekla, že ho má k narozkám místo dortu a tu „alza-tisícku“ na úhradu narozeninové oslavy ;)
Ale pak otevřela lednici, spatřila dva dortíky připravené již ráno a ulevilo se jí…
Chlebík nyní čeká, až jej večer zakrojíme k doma naloženým dobrůtkám ;)
Prostě si to bez tohoto chleba už ani neumíme představit… Takže nesmí chybět ani na našich narozeninách - mám je s dcerou v jeden den :)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

mahulen 07.03.13 14:10

Výborný chléb. Mouku kombinuji různě, aby byla změna a vždycky je moc dobrý. Většinou dávám hrnek hladké mouky a zbytek pšeničné chlebové a žitné chlebové, někdy celozrnnou. Vody dávám stejně jako Cuketka, mouky o něco více. Opravdu není možné, aby se tento chléb nepovedl :-).

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

janaha 24.01.13 20:40

Jedným slovom paráda. Môj otec zbožňuje chlieb a tak som upiekla na skúšku a dopadlo to výborne. Jedol ho len tak.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Yvette 16.01.13 01:07

Tento chlebik bez hneteni pecu uz delsi dobu a vzdy se zarucenym dobrym vysledkem. Co je pro mne dulezite u tohoto chleba, nemusim stravit v kuchyni „vecnost“. Vcera jsem vyzkousela s pridanim zitne mouky a vlasskych orechu. A tady je vysledek.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

brouk 12.01.13 18:59

Vyzkoušela jsem a přidám svoji zkušenost. Použila jsem celkem 800g mouky, hrnky byly trochu větší 4 á 200g, 2 větší lžičky soli. Nakombinovala jsem 2 hrnky pšeničné chlebové, jeden hrnek žitné chlebové a jeden grahamové. Vodu dle oka, těsto jsem se snažila spíš udělat trochu hustší. Postupovala jsem dle návodu a pekla klasicky 20min. na 230C, 20min. na 180C a bez poklice 20 min. na 230C. Chléb byl chuťově dobrý, jenom kůrku bych raději ještě trochu víc vypečenou (pekla jsem v misce z varného skla, kterou jsem nahřála). Poradíte mi někdo, jak na tu kůrku ? Mám těsto příště rozdělit na dva menší bochníčky nebo péct ještě trochu déle ? Zvlášť ta spodní kůrka by ještě trochu chtěla :-) Pekla jsem na pečícím papíru, takže to při pečení nebylo úplně vidět. Děkuji za rady a komentáře zkušenějších!

Odkaz na uvaření

brehule 09.01.13 19:32

Tento recept jsem vyzkoušela již mnohokrát, kupovaný k nám domů nesmí :).
Vřele všem doporučuji!

Odkaz na uvaření

casino 19.11.12 17:09

.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

brehule 11.11.12 19:25

Je to k neuvěření, ale ať dělám, co dělám, nelze tento recept zkazit, pokaždé je výsledek výborný.
Doporučuji všem, pekárnu nechávám rezavět :)

Odkaz na uvaření

Modřina 05.11.12 16:36

Tohle je opravdu geniální recept (jen droždí mi tu připadá moc), já ho převzala od pana Cuketky:
http://www.cuketka.cz/?…
Udělala jsem mírné změny:

  • 1 hrnek žitné celozrnné mouky
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1/4 lžičky sušeného droždí
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička chlebového koření (nebo drceného kmínu)
  • 1,5 hrnku vody + 1 lžíce octa

Postup mám už dlouho zajetý - jeden večer to v míse zamíchat (nejdřív sypké suroviny, pak smíchat s tekutinou), druhý večer vyklopit na pomoučněný vál a trochu poválet, vytvořit bochníček, dát na pomoučněný pečicí papír na dvě hodiny kynout (opět v nějaké nádobě - mísa, kastrol, cedník, …). Po dvou hodinách roztopit troubu a nechat v ní rozpálit kastrol, ve kterém se chleba bude péct. Pak rychle přemístit bochník do kastrolu (i s papírem), přikrýt (stačí zase pečicím papírem) a šup do troubby. Péct 15 minut na hodně, 15 na ztlumeno, 15 hodně.

No a když přidáte vlašáky, sníte ho ještě horký. My jsme to udělali - a díky minimu droždí jsme to přežili. :)

Stránka:  1 2 3 Další »

Diskuse k receptu Chléb bez hnětení

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Lyduska
249 příspěvků 18.01.15 15:06

@casino, ano mala som to napisat… ja dávam to cesto do studenej jenskej misky.
Este nikdy som ju dopredu nenahrievala.

 
casino
4379 příspěvků 18.01.15 14:57

@Lyduska…jsem to sem raději nepsalo, že aby mě Ačraj nezadávila jako wydřice plotici :mrgreen:
Už dloooouho nepřekládám :)
Už dloooouho tak dlouho nekynu :D Tedy já jo… a utěšeně, ale chlebík neééé :lol:

Těsto zadělám teplou vodou, pak ho šupnu do pece předvytopené na 50°C. Až povyskočí, tak ho jen tak halabala přemísím a nechám ještě chvilku přikryté. A pak už do žhavého hrnce a do pece.
No, za slabé 3 hoďky od zadělání je vymalováno :palec: :mavam:
Opravdu vymazáváte tukem horkou jenaglas :?:…a opravdu „…Prvykrat, ked som cesto neprekladala a len priamo premiestnila do jenskej misy a tato nebola vymastena…“ byla tato „nažhavená“ na 230°C? Mně se chleba vyklápí dobře :palec: Pravda, používám litiňák :think:

 
Lyduska
249 příspěvků 18.01.15 11:00

Eli2013, pozri sa pripadne na moje fotografie z mojich prvych peceni tohto chleba.
Teraz uz neprekladam vobec: cesto necham do rana kysnut v miske. Z tejto misky ho rano „vysypem“ priamo do misky z jenskeho skla. Misu z jenskeho skla vymazavam maslom. Prvykrat, ked som cesto neprekladala a len priamo premiestnila do jenskej misy a tato nebola vymastena, tazsie sa chlieb po upeceni z misy vyklapal.
Prave teraz ide miska z jenskeho skla do rury… cesto som neprekladala :-)

 
pesek05
12 příspěvků 20.10.14 23:27

@casino Nevím, ale babička je původem z Ukrajiny a říkala mi, že když pekla chleba nebo cokoliv, tak to potírala vodkou, aby to mělo křupavou kůrku a bylo to lesklé.. :D

 
Dadooa
263 příspěvků 17.10.14 11:39

@eli2013 umis skládat rucnik? tak to skus podobne s testem ;) :D

 
casino
4379 příspěvků 05.07.14 00:46
Ač mi srdce krvácelo,

Tak pro případ, že písmenko „k“ ve slově „vodkou“ není překlep, jsem jednu 1/2 bochníku potřel vodkou a 2. půlku vodou :think:
@pesek05 vyšlo to úúúplně nastejno :cert: :mavam:

 
pesek05
12 příspěvků 01.07.14 10:42

Kdo chce mít křupavou kůrku, doporučuji po oddělání poklice chléb potřít vodkou :)

 
exczech
297 příspěvků 27.06.14 14:34

@babi Hnedle stejne jako ten link co jsem tam dal ja ;)

 
babi
6360 příspěvků 26.06.14 21:25

@Ačraj Pridavam originalni recept z pekarny a s pekarem ktery recept vytvoril. Tedy recept je z USA a pekarovo jmeno je Jim Lahey, majitel pekarny „Sullivan Street Bakery, NY“ https://www.youtube.com/watch?…

 
exczech
297 příspěvků 21.06.14 01:06

@casino Ale objevil ;) Jenom pozde :(

 
casino
4379 příspěvků 21.06.14 00:01
TECHNICKÁ

@exczech
4 komentáře během šesti minut?
Koukám, že jste ještě neobjevil kouzelné tlačítko „Editovat“ :)

 
exczech
297 příspěvků 20.06.14 14:39
chleb bez hneteni video

@Ačraj chleb bez hneteni

 
exczech
297 příspěvků 20.06.14 14:36

@Eja Tady je zdroj :) chleb bez hneteni

 
exczech
297 příspěvků 20.06.14 14:34

hleb bez hneteni video.
Tady je video postup krok po kroce. Ale bohuzel je to v Anglictine.

 
exczech
297 příspěvků 20.06.14 14:33
Chleb bez hneteni video

chleb bez hneteni video

 
elis007
2 příspěvky 20.02.14 17:31

Děkuju moc za odpovědi, večer budu zadělávat..

 
Lyduska
249 příspěvků 20.02.14 16:17

250 ml

 
di
2387 příspěvků 20.02.14 15:24

Já používám čtvrtlitrové (250 ml).

 
elis007
2 příspěvky 20.02.14 15:09
objem hrnku

Chtěla bych se zeptat, jak velké hrnky používate (v ml). Děkuji

 
casino
4379 příspěvků 21.11.13 18:47
Ten poslední chleba skončil na grilovačce

Bylo nás tam jako vlčáků a ČTYŘI jsme dotáhli po kuse SVÝCH chlebů.
Byl to trapas a raději bych nebyl :oops:
Hostitel nachystal z chlebů minikrajíčky a dal každému po kousku k ochutnání a prý se bude hlasovat, který je nejlepší. Je známo hlasování nohama, že. Tady se hlasovalo tím nejprimitivnějším způsobem… Začala to jedna buchta tím, že hrábla do jedné ošatky a vzala si hrst těch krajíčků. Ostatní už na nic nečekali a jako besní psi se vrhli jedním směrem :evil:
Zkrátím to:
Jeden strojař napsal na výkres verzálkami recept, pak to nafotili mobilem a poslali tomu kdo chtěl… Ti tři pekaři chtěli a baby to chtěly fffšechny! :P
No, užil jsem si svou čtvrthodinku slávy, ale raději bych nebyl :oops: :) :mrgreen:

 
Ačraj
697 příspěvků 20.11.13 15:10

Chléb do remosky: 1 hrnek celozrnné mouky, 3 hladké, 2 PL otruby, 2 hrnky vody, kmín, sůl, ocet. Záleží na velikosti remosky, těsto vykynout, znovu vypracovat, nechat kynout pod utěrkou ještě 20 min. po této době zapnout remosku, zahřát a vložit bochánek, má-li remoska uprostřed ten „klobouček“, péci s ním. Bude pěkně propečený dokola kolem, vyzkoušené. :palec:
Samozřejmě i droždí.

Příspěvek upraven 20.11.13 v 15:15

 
Frantiska
921 příspěvků 20.11.13 13:30

http://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?…

tady je par pokusu o chleba v remosce

 
di
2387 příspěvků 20.11.13 12:20

Dano, prý to jde, nějaké tipy najdete v diskusi zde a zde (upozorňuju předem, že je to oboje dost dlouhé).

Příspěvek upraven 20.11.13 v 12:22

 
DanaJ
1133 příspěvků 20.11.13 11:57

Nemám troubu, tak bych se chtěla zeptat, jak byste upekli Chléb bez hnětení v Remosce. Budu pravděpodobně dělat ze dvou hrnků mouky, páč víc se tam toho nevejde…teplota pečení Remosky je vždy 180. :think:

 
casino
4379 příspěvků 19.11.13 15:16
I stalo se,

Že doma nebyla ani lžička octa…, ale protože totéž se u nás s vínem přihoditi nemůže, cáklo jsem do těsta ( podobně jako zde ) pár loků a božídárek byl opět jako mana nebeská! :)

 
tlustá bába
1189 příspěvků 03.11.13 17:40

Děkuji za odpověď.
Jak je to na Slovensku s moukou nevím, ale nám v Česku prodávají mouku, na které je přímo napsáno: Mouka chlebová (kromě žitné, kterou do chleba zase ráda přidávám já a ta se dělí na mouku žitnou chlebovou a mouku žitnou na perník). Jaká to je mouka, také nevím, myslím, že je to pšeničná mouka z té vnější strany zrna, zatímco bílá pšeničná je z vnitřku zrní. Přesně by nám to, myslím, vysvětlila Di. Ale mohu se zeptat profesionála ve mlýně.
Mouku „T650“ jsem použila snad jen jedinkrát v životě a byl to nějaký debakl, takže - od té doby, pokud hladká mouka, pak vždy „dvounulka“ - nebo - jak píšeš „špeciál“ a ještě ke všemu, přímo ze mlýna. Jistota je sichr. Nesnáším moly.
:mavam: :mavam: :mavam:

 
Lyduska
249 příspěvků 03.11.13 10:22

Môžem sa spýtať?
Ako je to na Slovensku s múkami?

Viem, že je hladká múka T650 (v sáčku so zelenými písmenami), potom hladká múka špeciál (v sáčku s modrými písmenami). Tá s modrými písmenami je jemnejšia.

Ktorá je chlebová múka?

Ja som na Slovensku chlieb nikdy nepiekla…
Ja viem, stačí použiť Google, ale mňa by zaujímalo, aké skúsenosti máte Vy?

Příspěvek upraven 03.11.13 v 10:58

 
Lyduska
249 příspěvků 03.11.13 10:14

Ahoj… pozdravujem z upršaného Nórska.
Hvetemel je pšeničná múka. Florsiktet hvetemel je najemno mletá.
Typy nórskej múky píšem viac-menej pre seba, aby som vedela s ktorou múkou sa mi chlieb ako podaril.
Pečiem v obyčajnej, zatiaľ dobre fungujúcej, elektrickej rúre.
Dnes som zarobila s pestom… ano, s červeným paradajkovým pestom. Som zvedava, aký chleba z toho bude :-)

 
tlustá bába
1189 příspěvků 03.11.13 09:28

Lydusko, tak mi to vrtalo hlavou, že jsem se dnes na skypu spojila s kamarádem a dobývala z něj, jestli zná florsiktet hvetemel. Ten Svenskabord mi řekl: Rozhodně ano, je to švédsky, ale co, nevím. Víš, jak jsem na tom s vařením!
Prohnala jsem to překladači a přijde mi, že je to nejvíc podobné norštině.
Možná jsem jen nedávala pozor, ale, prosím Tě, kde pečeš ty pěkné chlebíčky? Pokud to není tajné. :mavam:

 
Lyduska
249 příspěvků 02.11.13 21:34

http://podhajska-rk.szm.com/…um/tpmv.html

 
Lyduska
249 příspěvků 02.11.13 20:47

Sa priznám, droždie som nevážila, ale môj sáčok sušeného droždia má 12 g. Ja som dala menšiu polovicu sáčku.

 
Ačraj
697 příspěvků 02.11.13 19:29
Chléb bez......

Lyduska, hladké mouky tedy 2,5 hrnku, 2,5 hrnku špaldové, 2,5 hrnku vody, kolik droždí? ;) Chléb vypadá velmi zdařile. :P :mavam:

 
Lyduska
249 příspěvků 26.10.13 07:32

Teraz zarobené so 4 hrnčekmi hladkej múky… som zvedavá aký bude dnes.

 
radium
34 příspěvků 15.09.13 13:02

Nemáte pravdu.

Droždí není prášek do pečiva. Aktivuje se vhkostí a lepkem v mouce. Chyba byla v tom, že sáček droždí Dr. Oetker váží 7g a je na 500g mouky. Také teplota byla příliš nízká a čas krátký.

 
Dadooa
263 příspěvků 14.09.13 14:07

Pepa11 23.04.13 09:26
Nikdo ti neodpovedel. Ta chyba je ve smichani vseho s vodou asi. Ti to drozdi vysumelo predem a pak uz nebylo co kynout :-(

 
casino
4379 příspěvků 26.05.13 22:37
:)

Příspěvek upraven 26.05.13 v 22:43

 
tlustá bába
1189 příspěvků 26.05.13 21:28

A já v tom lítám taky, přemýšlím, jestli mám jít zadělat na nový. Zbyla patka a to je půl desáté - teprve. Co noční hlady?
Těžkej život, těžkej! :lol:

 
di
2387 příspěvků 26.05.13 20:54

No, my máme doma taky radši chleba hutnější a tmavší, takže jsem časem dospěla k poměru 1 hrnek celozrnné žitné, jeden hrnek celozrnné pšeničné, 1 hrnek chlebové žitné a 1 hrnek chlebové pšeničné (plus semínka - od každého druhu hrst, dávám slunečnici, dýni, seznam a len), mouku kupuju ve Sklizenu . Hrnky s moukou vrchovaté, hrnky s vodou (2) spíš míň plné (tak cm od horního okraje), 3 lžičky soli, 1-2 lžičky chlebového kření z D&M, 1 lžičku kvasnic s vlaštovkou . Po vykynutí nepřevaluju, nepřekládám, nepodsypávám - vlhkýma rukama těsto tak nějak neumětelsky zformuju a kladu do rozpáleného hrnce - máme oválný, takže chleba je taky oválný, vodou nepotírám. Poslední jsem pekla včera, a protože tu přes víkend byla dcera, nejpozději pozítří budu péct znova, už je skoro pryč.

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 26.05.13 20:23

Já ho potírám jak kdy… pro nás doma ho nepotírám, spíš pomoučím… Ale pro návštěvy máznu - aby se lesknul :D

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 26.05.13 20:21

@tlustá bába Ten z 26. 10. je s žinou moukou… Dělám různě, podle stavu zásob ve špajzu: Vždy tři hrnky hladký a k tomu hrnek tý, co mám po ruce :D
VŽDY se podaří :palec:
V nouzi dělám i jen z hladký, je dobrý - ale bledulka :D

 
Ačraj
697 příspěvků 26.05.13 20:17
Chléb

Hned ho potřu mírně slanokyselou vodou a potom hned upečený, ale jen opravdu mírně, chci ještě vyzkoušet (vždy zapomenu) než ho vložím do trouby, udělat na něm tak tři zářezy, aby těch prasklin bylo více. :palec: Já vždy dodržím 3 hrnky hladké, ale ten čtvrtý, někdy dám půl na půl špaldu s žitnou, právě dle složení mouky se musí přizpůsobit i voda, s hustčím těstem se potom lépe pracuje. :mavam:

 
tlustá bába
1189 příspěvků 26.05.13 19:49

Mám ráda hutné chleby, kdysi dávno kostelecký, zásmucký, teď hostivařský, kovářův, ňami, ňami.
S výzdobou se ještě vyřádím, nejbližší projekt by mohl být škvarkový - ale možná je škoda s tím chlebem vůbec něco takového dělat. Chleba s máslem, trošku posolit, hrnek mléka. To je stejně krásné a poetické, jako bramborový kvítek pana Bohumila Hrabala.
Ačraj, patří Ti ruky políbení! :potlesk: :mavam:

 
tlustá bába
1189 příspěvků 26.05.13 19:42

Tak - je to skvělej recept, rychlé a stavovské! Jen chladnout by to mělo rychleji.
Vodou potřelas´? Já potřela, zdál se mi matný.
26. 10. 2012 jsi upekla překrásný bochan a Casino má taky překrásný bochan a Modřina a Mahulen!!! Však počkejte, až se vypracuju!!! Slibuju odvetu!!! :lol:

 
Ačraj
697 příspěvků 26.05.13 19:38
chléb

Tlustá bába, no to mám velikou radost :hug: za tu pochvalu, ty praskliny mám také ráda, já pekla včera, ale mně vyhovují 3 hrnky hl. mouky a 1 dávám špaldové, s tou žitnou je takový hutný, také dávám jen 1 lžíčku droždí, někdy ořechy, jindy trochu škvarků, nebo jen kmín, lněné semínko, sluneč. semínka, někdo i tymián, na vzhledu tak nefrčí, tak dobrou chuť!!! :P :mavam:

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 26.05.13 19:31

@tlustá bába U nás v okolí už peče snad každý, kdo u nás ochutnal… dokonce lidi, kteří si běžně netroufnou ani na bábovku, nyní perlí vlastnoručně upečenými chleby :D

Náš tatí, když to prvně viděl, pravil:
„No… dřív se říkávalo, že: řídká těsta vyhánějí pekaře z města… ale jak tak koukám, dnes by s mělo Bohu děkovat za tohle těsto, když díky tomu lidi zase začínají píct chleba doma.“
Pak dodal:
„Doufam, žes nám taky vytiskla už recept, máma vždycky u hnětení heká, tak jí předvedu, jak to jde bez hekání…“
Takže u našich tomu říkají : Chléb bez hekání :lol:

Příspěvek upraven 26.05.13 v 19:32

 
tlustá bába
1189 příspěvků 26.05.13 19:20

Božský, božský!
A to jsem měla předsevzetí, že se nebudu alespoň přežírat. Ještě, že se dá s plnou pusou psát, mluvit nemůžu, v zubech držím kus krajíce, asi aby mi ho nikdo nevzal. Neskutečné! A ty popraskaniny!
Jsem u vytržení.

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 26.05.13 18:52

@tlustá bába Počítej s tím, že ze začátku budeš muset píct ty bochany aspoň dva ;)
Ze začátku jsme dokázali ten bochník spořádat denně jeden jen ve dvou, když dorazila dcera, jeden nestačil… dnes už peču ob den, naučili jsme se, že nám ho nikdo nesní… :mrgreen:
Ale ke grilování nebo k ovaru… to musí být pecnů tolik, kolik je strávníků :lol:
Jinak k tvaru - já mám pořád jen kulaté… díky té simax míse, co v ní chlebík peču. A popraská mi skoro každý - což ovšem vítáme :palec:

Ten chleba je vážně skvělej… sice občas jen tak ze zvědavosti zkouším i jiný recepty, ale tenhle vede, jak chutí, tak snadnou přípravou…

Příspěvek upraven 26.05.13 v 18:53

 
tlustá bába
1189 příspěvků 26.05.13 18:29

Musím to sem napsat ještě jednou. Úžasný!!!
Doufám, že se časem vypracuji k normálnímu tvaru - chlebovitému.
Abych nezapomněla, dala jsem 2 hrnky pšeničné a 2 hrnky žitné mouky.
Ty hrnky byly ale nějak malé, protože půlka chleba už je pryč. Příště to vidím na lopaty.
Ačraj - potlesk na otevřené scéně! Tady ten tleskáček to nezvládne! :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:
Krása stíhá nádheru. Jsem z toho úplně mimo. :mavam:

 
bocianka
528 příspěvků 15.04.13 13:11

My mu říkáme chleba pro blbý. Prosím, aby se nikdo neurazil. Je to výstižné pojmenování. Moje kamarádka po přečtení receptu na tenhle chleba se vrhnula do pečení. Podotýkám, že nikdy nic nepekla a dále nepeče, pouze tenhle chleba. V krámě od té doby chleba nekupuje. Dokonce se pustila i do experimentování, pekla cibulový chléb. Byl vynikající. Doporučuji všem tenhle recept vyzkoušet. :srdce:

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 26.01.13 14:43

@gaburiatko Skla se neboj… já peču pravidelně tento chléb v skleněném pekáči. Donedávna dokonce jen přikryté alobalm, protože víko se kdysi dávno rozbilo… Teď se mi povedlo sehnat nové, ale je o trochu menší, než spodní díl, vůbec to však nevadí :palec:
Od chvíle, co Ačraj tento recept vložila, už jiný chléb nepeču, jen tento…

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 Další »
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Kuře na medu Kuře na medu
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist