Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Bunter Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Mouku dáme do mísy a uděláme do ní dva důlky. Do prvního dáme trochu cukru, droždí a 2 lžíce teplé vody a necháme vzejít kvásek. Do druhého důlku dáme sůl, kmín, ocet a olej. Po 5 minutách, kdy vzejde kvásek, vypracujeme těsto tak, že přidáváme vodu až do přiměřené hustoty těsta. Těsto dobře vypracujeme vařečkou, až se na ni nebude lepit a udělají se na něm puchýřky. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout. Potom jej dáme na vál, znovu vypracujeme a opět dáme do mísy vysypané moukou k teplu kynout. Nezapomeneme přikrýt utěrkou. Dobře vykynuté těsto asi po hodině vyklopíme na pomoučený vál, vytvarujeme dva bochníčky nebo chlebové šišky, přendáme na plech, necháme ještě chvíli kynout, potřeme vodou, posypeme kmínem a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Pečeme 15 minut. Pak snížíme teplotu na 150°C a pečeme ještě dalších 45 minut. Vyndáme a potřeme studenou vodou. Vybráno z Pavel Toufar Od Blaníku tajemnou českou krajinou k Sázavě.
Recept je z kategorií: Domácí chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
9.11.13 20:01
2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek celozrnné žitné, 1 hrnek chlebové mouky, 2 KL drceného kmínu, 2 KL soli, 1 KL cukru, 1 PL octa, 2 PL oleje, 2 hrnky vody, 1/2 sáčku droždí. Těsto udělá robot, nechám vykynout, potom na vále bochánek, pod utěrkou 20 min. kynout, po této době na 30 min. zapnu troubu, nahřeji nádobu, vložím nakynutý chléb, peču 30 min. pod poklicí (alobalem)220°C, poté snížím teplotu a dopékám bez poklice asi 20 min. chléb je za 2,5 hod.na stole, tak jsem již od chleba bez hnětení upustila, toto je rychlejší. Chléb je více, jak výborný.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům12.9.13 08:03
Ze dvou bochníků, večer pečených, jeden zmizel téměř celý hned během snídaně, je opravdu moc dobrý…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům5.9.13 08:08
Miešala som pšeničnú múku s ražnou v pomere 2:1. Pridala som namočenú pšenicu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Domácí chléb I
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
… miesala som 3:1 bielu muku s celozrnou a vysiel fantasticky. Po upeceni balim do vlhkej plachietky…v nej vychladne , je vlacny a korka sa dobre kraja …dakujem
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Chlebík je výborný podaril sa mi na prvý krát. Namiesto vody som použil mlieko, je to výborný