Recept Domácí chléb I

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí chléb I

Postup

Mouku dáme do mísy a uděláme do ní dva důlky. Do prvního dáme trochu cukru, droždí a 2 lžíce teplé vody a necháme vzejít kvásek. Do druhého důlku dáme sůl, kmín, ocet a olej. Po 5 minutách, kdy vzejde kvásek, vypracujeme těsto tak, že přidáváme vodu až do přiměřené hustoty těsta. Těsto dobře vypracujeme vařečkou, až se na ni nebude lepit a udělají se na něm puchýřky. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout. Potom jej dáme na vál, znovu vypracujeme a opět dáme do mísy vysypané moukou k teplu kynout. Nezapomeneme přikrýt utěrkou. Dobře vykynuté těsto asi po hodině vyklopíme na pomoučený vál, vytvarujeme dva bochníčky nebo chlebové šišky, přendáme na plech, necháme ještě chvíli kynout, potřeme vodou, posypeme kmínem a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Pečeme 15 minut. Pak snížíme teplotu na 150°C a pečeme ještě dalších 45 minut. Vyndáme a potřeme studenou vodou. Vybráno z Pavel Toufar Od Blaníku tajemnou českou krajinou k Sázavě.

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 05.12.04 vloženo
  • 68312x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Ingredience

  • 750 g hladké tmavší mouky
  • 30 g droždí
  • 1 plévková lžíce kmínu
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • mouka na vál a do mísy
  • na špičku nože cukru
  • 1 lžička soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Gurmánka 6.5.14 17:48

Výborný. Díky za recept.

Odkaz na uvaření

Ačraj 9.11.13 20:01

2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek celozrnné žitné, 1 hrnek chlebové mouky, 2 KL drceného kmínu, 2 KL soli, 1 KL cukru, 1 PL octa, 2 PL oleje, 2 hrnky vody, 1/2 sáčku droždí. Těsto udělá robot, nechám vykynout, potom na vále bochánek, pod utěrkou 20 min. kynout, po této době na 30 min. zapnu troubu, nahřeji nádobu, vložím nakynutý chléb, peču 30 min. pod poklicí (alobalem)220°C, poté snížím teplotu a dopékám bez poklice asi 20 min. chléb je za 2,5 hod.na stole, tak jsem již od chleba bez hnětení upustila, toto je rychlejší. Chléb je více, jak výborný.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 12.9.13 08:03

Ze dvou bochníků, večer pečených, jeden zmizel téměř celý hned během snídaně, je opravdu moc dobrý…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 5.9.13 08:08

Miešala som pšeničnú múku s ražnou v pomere 2:1. Pridala som namočenú pšenicu.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Domácí chléb I

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Domácí chléb I

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí chléb I

… miesala som 3:1 bielu muku s celozrnou a vysiel fantasticky. Po upeceni balim do vlhkej plachietky…v nej vychladne , je vlacny a korka sa dobre kraja …dakujem ;)

Galius
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí chléb I

Chlebík je výborný podaril sa mi na prvý krát. Namiesto vody som použil mlieko, je to výborný

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz